Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Ranking kawy ziarnistej
Mówiąc o dobrej kawie, przede wszystkim mówimy o kawie ziarnistej, którą to mielimy tuż przed parzeniem. Tylko świeżo mielona kawa stanowi bowiem gwarancję idealnego smaku i aromatu. Co ciekawe, jak już wielokrotnie podkreślaliśmy na naszym blogu, nawet nienajlepszej jakości kawa ziarnista zawsze będzie lepsza niż nawet najdoskonalsza kawa mielona. W związku z tym, warto poznać opinie, recenzje i uwagi zarówno specjalistów, jak i kawoszy oraz stworzony na ich podstawie ranking kawy ziarnistej.
Czytaj więcej
Podróż z kawą po Włoszech - Piemont

Pierwszy wpis z cyklu „Rajza po Italii” rozpoczynamy od zwiedzenia północno-zachodniej części kraju, czyli Piemontu, który graniczy z Francją i Szwajcarią. Charakter regionu otoczonego z trzech stron przez Alpy doskonale oddaje dosłowne tłumaczenie nazwy Piemont – „kraina u podnóża gór”. Znajduje się zaledwie pół godziny drogi od Mediolanu, a jednak wciąż jest niesłusznie pomijany w podróżniczych wyborach.

 

Czytaj więcej
Ostatnie dni karnawału z przepisem na kawę moretta.
Odliczamy już dni do końca karnawału. I dlatego ten wpis chcielibyśmy poświęcić jego symbolom, a dokładniej jednemu z nich. Prawdopodobnie najsłynniejszym i chyba najsilniej oddziałującym na wyobraźnię jest oczywiście maska, będąca nieodłącznym atrybutem karnawału w Wenecji, którego ducha z jednej strony (jak powie wielu malkontentów) dawno strawił komercyjny charakter tego święta. Lecz z drugiej strony, nie łatwo jest odwrócić oczy od tej miejscami kiczowatej imprezy, kiedy istnieje do niej tak wiele nawiązań w kulturze i sztuce. I tutaj chcemy bliżej przyjrzeć się właśnie jednemu ze wspomnianych atrybutów, który wydaje nam się niezwykle intrygujący. A jest nim maska moretta. Dlaczego ona? Po pierwsze, ze względu na jej osobliwą cechę. Ale głównie oczywiście dlatego, że coś łączy ją z kawą. Co mianowicie? Czytajcie dalej, by się dowiedzieć.
Czytaj więcej
Ranking ekspresów do kawy
Aromatyczna, intensywna, stawiająca na nogi, wyśmienita jako klasyczne, włoskie espresso oraz idealna pod postacią subtelnego cappuccino bądź latte - właśnie taką kawą chcemy cieszyć się w zaciszu własnego domu każdego poranka lub popołudnia. Na szczęście dzięki ekspresom do kawy mamy taką możliwość. Nie lada wyzwaniem jest jednak wybór właściwego, odpowiadającego indywidualnym oczekiwaniom i potrzebom sprzętu. Stąd też nie dziwi, że w internecie znaleźć można niejeden ranking ekspresów do kawy. Mimo to, jako profesjonalny sklep z kawą, który może pochwalić się już pewnym doświadczeniem na kawowym rynku postanowiliśmy stworzyć własny ranking ekspresów do kawy. Mamy nadzieję, że okaże się on pomocny dla wszystkich, którzy planują zakup tego rodzaju maszyny, a w związku z tym poszukują opinii, recenzji i uwag na ich temat.
Czytaj więcej
Zdrowotne właściwości czekolady
O czekoladzie, a dokładniej o jej właściwościach powiedziano już bardzo dużo, a wręcz, można powiedzieć, za dużo raz, kiedy wychwalano ją pod niebiosa, by następnie uznać, że jest fatalna dla zdrowia. A co warto o niej wiedzieć? Czy uzależnia? Czy rzeczywiście powoduje, że nasze zęby się psują? A może po prostu wystarczy z czekoladą nie przesadzać, by miała na nas znakomity wpływ? Dla Was zestawiliśmy najważniejsze fakty o czekoladzie. Warto przeczytać, by wiedzieć, ile kalorii ma czekolada i dlaczego poleca się ją jeść.
Czytaj więcej
Savoir vivre picia kawy

Picie kawy dla prawdziwych miłośników kawy to mały, codzienny rytuał. Cały proces, poczynając od mielenia świeżo palonych (maks. 3 miesiące temu) ziaren, poprzez parzenie z pomocą ekspresu lub jednej z metod alternatywnych, kończąc na delektowaniu się filiżanką małej czarnej to chwila wytchnienia, zapomnienia, relaksu. Doświadczeni kawosze poszczególne czynności zdążyli już oczywiście opanować do perfekcji. Przypomnijmy sobie jednak, jak to było na początku. Przecież każdy z nas kiedyś zaczynał swoją przygodę z kawą, był tzw. laikiem, w związku, z czym, każdy popełniał jakieś błędy zanim poznał podstawowe zasady savoir vivre picia kawy. A jakie to reguły składają się na kawową etykietę? Prezentujemy kilka najważniejszych.

 

Czytaj więcej
Krótka charakterystyka i ciekawostki o kawie z Indonezji

Nie da się ukryć, że w kontekście największych, najpopularniejszych plantacji kawy zazwyczaj mówi się o krajach Ameryki Środkowej i Południowej, a przede wszystkim Brazylii i Kolumbii oraz Afrykańskich - Kenii, Etiopii. Tymczasem okazuje się, że położona w południowo-wschodniej Azji oraz Oceanii Indonezja jest czwartym, co do ilości dostarczanych każdego roku ziaren największym producentem kawy na świecie. Na terenie o łącznej powierzchni ponad 1,9 mln km2 znajduje się ponad 1,2 tys. ha upraw kawowca. Co ciekawe, indonezyjskie gospodarstwa to w zdecydowanej większości rodzinne farmy, które wciąż są mocno niedoinwestowane.

Czytaj więcej
Latte art - jak zrobić mleczne wzory na kawie?

W dzisiejszych czasach niewątpliwie wszyscy miłośnicy kawy, a prawdopodobnie i osoby, które niekoniecznie za kawą przepadają lub piją ją sporadycznie wiedzą czym jest latte art. Sztuka tworzenia przepięknych wzorów na powierzchni cappuccino powoli zyskuje miano standardu na rynku kawiarni i restauracji. Co ciekawe, uważa się, że dobry lokal można rozpoznać po tym, że zatrudnia baristę, który na mlecznej piance potrafi stworzyć serca oraz rozety. Profesjonaliści prześcigają się zresztą w coraz to ciekawszych, bardziej oryginalnych kawowych obrazkach. W zakres ich umiejętności w dziedzinie latte art wchodzą np. wizerunki różnych zwierząt. Oczywiście, aby osiągnąć zamierzony efekt uprzednio trzeba dużo ćwiczyć. Jak nauczyć się latte art? Jak zrobić mleczne wzory na kawie? Poniżej krótki przewodnik, jak namalować na kawie serce i rozetę.

Czytaj więcej
Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

Bez wątpienia moka to jedno z najpopularniejszych elementów wyposażenia każdej włoskiej kuchni. Co więcej, mieszkańcy słonecznej Italii, którzy prócz pizzy i dań na bazie makaronu, przede wszystkim słyną z aromatycznego espresso i subtelnego cappuccino zazwyczaj posiadają w swoich domach po kilka kawiarek różnych wielkości. Dzięki temu, z pomocą genialnie prostego urządzenia w zaciszu własnego domu są w stanie przygotować dowolne ilości doskonałej małej czarnej, która równie dobrze może być punktem wyjścia dla napojów mlecznych. Nic więc dziwnego, że kafetiera zdobywa serca pozostałych mieszkańców Europy i całego świata, w tym Polaków. Jednak, by przygotowywana w niej kawa faktycznie była wyśmienita, należy wiedzieć jak dokładnie to robić i ściśle trzymać się pewnych zasad. Wobec tego, podpowiadamy jak zaparzyć kawę w kawiarce.

Czytaj więcej
Fika - przerwa na kawę potrzebna od zaraz!

Każdy miłośnik kawy czas na małą czarną po cichu traktuje jako swój mały, codzienny rytuał. Niektórzy potrafią nawet wstawać o poranku o kilkanaście minut wcześniej, tylko po to, by spokojnie zmielić ulubione ziarna, zaparzyć kawę i następnie niespiesznie delektować się jej smakiem i aromatem. Co większe śpiochy, decydują się na wypicie pobudzającego naparu już po dotarciu do pracy - wówczas sięgają po to, co akurat dostępne - standardową zalewajkę, espresso lub latte (coraz częściej na wyposażeniu firm znajduje się dość niezły ekspres do kawy). Prawdziwym szczęściem dla kawoszy jest jednak weekend - dzień wolny od pracy, kiedy jeszcze otuleni szlafrokiem mogą napić się kawy i zjeść kawałek ciasta lub słodkiej bułki półleżąc na fotelu bądź sofie. Szwedzi, o których w kontekście kawy pisaliśmy już kilka postów temu, mają na to specjalną nazwę - Fika.

Czytaj więcej
pixel