HAYB
( ilość produktów: 80 )
kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Tropik 250g
SIĘ PRZELEWA - TROPIK
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Kolumbia
Metoda obróbki: Natural,
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Kolejne wzbogacenie warszawskiego HAYB-u w serii Się Przelewa. Profil kawy skupiony jest wokół intensywności tropikalnych, dojrzałych owoców, rumu i karmelu. Wysoka słodycz, silna złożoność i niska kwasowość.
Podobnie jak pozostałe kawy z serii Się Przelewa, tak i tropik przygotowany został z myślą o metodach alternatywnych, jednak doskonale sprawdzi się także w ekspresach przelewowych.

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Owoc 250g
SIĘ PRZELEWA - OWOC
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Rwanda,
Region: Rushashi,
Metoda obróbki: Natural,
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Bardzo przyjemna, owocowa, słodka kawa o niskiej kwasowości. Dzięki naturalnej obróbce, kawa zyskała mnóstwo owocowej słodyczy
Sposób palenia sprawia że jest to kawa, która potrafi wybaczyć dużo błędów podczas parzenia i zawsze smakuje dobrze. Dzięki temu znakomicie sprawdzi się jako codzienna kawa. Jest to doskonała opcja dla osób zaczynających swoją przygodę z kawami przelewowymi a także do ekspresów przelewowych.

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Klasyk 250g
SIĘ PRZELEWA - KLASYK
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Bardzo uniwersalny blend przeznaczony pod różne metody alternatywne takie jak dripper, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy itp. Większość jego składu (ponad 85%) stanowi Brazylia Cerado.
Jest to klasyczna, delikatna kawa o bardzo niskiej kwasowości. Dominują tu nuty mlecznej czekolady, kakao i orzechów. Świetnie się sprawdzi jako codzienna kawa. Dzięki swojemu klasycznemu, delikatnemu smakowi, zasmakuje także osobom, które do tej pory nie miały styczności z kawą przelewową. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i uniwersalna. Będzie dobrze smakować niezależnie od metody parzenia. Dlatego jest to znakomita propozycja dla osób zaczynających swoją przygodę z alternatywnymi metodami parzenia, ale także do ekspresów przelewowych.

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Kwiat 250g
SIĘ PRZELEWA - KWIAT
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Etiopia,
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
To Kwiat, który pomaga - dzięki każdej sprzedanej paczce HAYB przekazuje złotówkę na działania statutowe Fundacji Feminoteka.
Kupując Kwiata wspierasz prowadzony przez Feminotekę Fundusz po Przemocy – pozwalający Fundacji prowadzić natychmiastową pomoc wobec swoich podopiecznych w kryzysie. Cegiełkę dołoży każda paczka sprzedana do czerwca 2025.
To lekki, codzienny przelew, który pozwala działać z ciężkimi tematami. W profilu sensorycznym znajdziesz dużo kwiatków i nut herbacianych, dobrze zbalansowaną, lekką słodycz. Seria Się Przelewa to przede wszystkim proste, codzienne sytuacje - i kawy, z którymi możesz się zaprzyjaźnić na stałe. Nie wymagają od Ciebie skrupulatnego liczenia klików i ostrożnego traktowania. Z łatwością osiągniesz powtarzalny smak. W tym przypadku nie dość, że możesz przelać sobie dobrą kawę, pozwalasz HAYB przelać środki na słuszny cel!

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Klasyk 500g
SIĘ PRZELEWA - KLASYK
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 500g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Bardzo uniwersalny blend przeznaczony pod różne metody alternatywne takie jak dripper, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy itp. Większość jego składu (ponad 85%) stanowi Brazylia Cerado.
Jest to klasyczna, delikatna kawa o bardzo niskiej kwasowości. Dominują tu nuty mlecznej czekolady, kakao i orzechów. Świetnie się sprawdzi jako codzienna kawa. Dzięki swojemu klasycznemu, delikatnemu smakowi, zasmakuje także osobom, które do tej pory nie miały styczności z kawą przelewową. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i uniwersalna. Będzie dobrze smakować niezależnie od metody parzenia. Dlatego jest to znakomita propozycja dla osób zaczynających swoją przygodę z alternatywnymi metodami parzenia, ale także do ekspresów przelewowych.

Herbata Czarna HAYB Earl Grey 70g
Herbata Czarna HAYB Earl Grey
Herbata czarna, liściasta
Opakowanie: 70 g
Skład: herbata czarna Ceylon, olejek bergamotkowy.
Earl Grey jest to czarna herbata ceylon, z dodatkiem olejku z bergamotki.
Czarna herbata dzięki zawartej w niej teinie, działa pobudzająco.
Napar w kolorze niemal mahoniu. W aromacie zapach bergamotki i nuty cytrusowe z subtelną goryczką na finiszu.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 2-3 g / 120ml ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 2-3 min

Herbata Owocowa HAYB Mango-Rozmaryn 70g
Herbata Owocowa HAYB Mango-Rozmaryn
Herbata
owocowa, liściasta
Opakowanie: 70
g
Skład: jabłka, biały hibiskus (5,8%), mango (5,8%), skórka pomarańczy, dzika róża, burak, aromat, kwiaty jaśminu, rozmaryn, kwiaty malwy
Owocowa mieszanka, pełna witamin i pozbawiona teiny. Doskonała zarówno na ciepło, jak i w wersjach na zimno/mrożonych. Świetnie sprawdzi się również dla dzieci. Słodkie, tropikalne mango przełamane nutą rozmarynu.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 4g/200 ml wody
- Temperatura parzenia: 96°C
- Czas parzenia: 6 min

Herbata Zielona HAYB Jaśminowa 70g
Herbata Zielona HAYB Jaśminowa
Herbata zielona,
liściasta
Opakowanie: 70
g
Skład: chińska herbata zielona z dodatkiem kwiatków
jaśminu.
Napar charakteryzuje się wspaniałym jaśminowym aromatem. Jest subtelny i lekki, z przyjemną słodyczą i delikatnym, gładkim finiszem.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 75-80°C
- Czas parzenia: 1-3 min
- Można parzyć 2-4 krotnie, wydłużając stopniowo czas kolejnych ekstrakcji

Herbata Zielona HAYB Mięta-Porzeczka 70g
Herbata Zielona HAYB Mięta-Porzeczka
Herbata zielona,
liściasta
Opakowanie: 70
g
Skład: liściasta herbata zielona, mięta pieprzowa, czarna porzeczka, liofilizowana czerwona porzeczka, naturalny aromat
.
Napar w barwie złoto-brązowej, klarowny. Miętowo-porzeczkowy dodatek daje smak niemal jak guma do żucia.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 70-80°C
- Czas parzenia: 2-3 min
- Można parzyć 1-3 krotnie, wydłużając stopniowo czas kolejnych ekstrakcji

kawa ziarnista HAYB BLACK espresso blend 1000g
Palarnia: HOW ARE YOU BREWING, dawniej Coffee Republic(Warszawa)
Skład:
70% ARABICA / 30 ROBUSTA
Średnia
zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie:
1000g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość
kawy.
Mieszanka brazylijskiej arabiki z indyjską robustą.
Jest znakomitą bazą do mocnego, aromatycznego espresso we włoskim stylu.
Znakomicie sprawdzi się też w kawach mlecznych np. cappuccino czy late.
W smaku można wyczuć nuty gorzkiej czekolady i karmelu
Kawa jest przeznaczona do przygotowania metodami ciśnieniowymi - ekspres
ciśnieniowy, kawiarka

kawa ziarnista HAYB BLUE espresso blend 250g
Palarnia: HOW ARE YOU BREWING, dawniej Coffee Republic (Warszawa)
Skład: 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
W skład mieszanki Blue Republic wchodzą 3 arabiki:
- Brazylia Guaxupe
- Guatemala El Jaguar
- Etiopia Sidamo
Kawa charakteryzuje się wyraźną słodyczą z niewielką ilością
kwasowości. Pozostawia po sobie przyjemy posmak mlecznej czekolady.
W smaku wyczuwalne są nuty marcepanu i czarnej porzeczki.
Kawa jest przeznaczona do przygotowania metodami ciśnieniowymi - ekspres
ciśnieniowy, kawiarka

kawa ziarnista HAYB YELLOW espresso blend 1000g
HOW ARE YOU BREWING YELLOW 1000g ziarnista
Palarnia: HOW ARE YOU BREWING, dawniej Coffee Republic (Warszawa)
Skład: 100% ARABICA
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
W skład tej mieszanki wchodzą 2 arabiki: Brazylia Guaxupe i Gwatemala El Jaguar.
Sposób palenia sprawia, że kawa jest zrównoważona o bardzo niskiej kwasowości.
Znakomicie sprawdzi się jako baza do espresso, ale równie dobrze smakuje w kawach mlecznych.
W kawie powinniśmy wyraźnie wyczuć posmak orzechów laskowych i kakao.
Kawa jest przeznaczona do przygotowania metodami ciśnieniowymi - ekspres ciśnieniowy, kawiarka

kawa ziarnista HAYB BLACK espresso blend 250g
Palarnia: HOW ARE YOU BREWING, dawniej Coffee Republic(Warszawa)
Skład:
70% ARABICA / 30 ROBUSTA
Średnia
zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie:
250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość
kawy.
Mieszanka brazylijskiej arabiki z indyjską robustą.
Jest znakomitą bazą do mocnego, aromatycznego espresso we włoskim stylu.
Znakomicie sprawdzi się też w kawach mlecznych np. cappuccino czy late.
W smaku można wyczuć nuty gorzkiej czekolady i karmelu
Kawa jest przeznaczona do przygotowania metodami ciśnieniowymi - ekspres
ciśnieniowy, kawiarka

kawa ziarnista HAYB Brasil Espresso 1000g
Brazylia Cerrado Patrocinio
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Region: | Cerrado |
Odmiana botaniczna: | Mundo Novo/Yellow Catuai |
Wysokość upraw: | 1500 |
Obróbka: | Natural |
Profil: | karmel, czekolada, nugat |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa pochodzi z upraw położonych około 15 km na wschód od miasta Patrocinio, w regionie Minas Gerais. Jest to niezwykły teren, zapewniający znakomite warunki do uprawy kawy, niespotykane w innych regionach Brazylii. Zawdzięcza to wyjątkowemu położeniu - w kraterze uśpionego wulkanu nazywanego przez miejscowych Chapadão de Ferro (Żelazny Płaskowyż). Wulkaniczna gleba jest niezwykle żyzna - bogata w składniki odżywcze i minerały. W połączeniu z korzystnymi warunkami klimatycznymi (ciepłe, wilgotne lato oraz oraz łagodna i sucha zima) oraz doświadczeniem i pasją plantatorów, otrzymujemy wyśmienite ziarna o tradycyjnym, ale nie nudnym profilu smakowym.
Kawa jest znakomicie zbalansowana. Charakteryzuje się zdecydowaną słodyczą i niską kwasowością oraz wysokim body. Wypalona dość jasno, typowo w stylu warszawskiego HAYB-a, w naparze oddaje nuty karmelu,. czekolady i nugatu. Doskonale sprawdzi się w każdej wersji kawy z ekspresu: mocno skoncentrowana w formie espresso, konkretna w americano i deserowa w kawach mlecznych. Każdy odnajdzie w niej coś dla siebie.

kawa ziarnista HAYB Gwatemala Dark Roast Espresso 250g
Gwatemala Huehuetenango
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Gwatemala |
---|---|
Region: | Huehuetenango |
Odmiana botaniczna: | Caturra, Catuai, Bourbon |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Deserowa czekolada, cukier trzcinowy |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa pochodzi z upraw spod granicy z Meksykiem w zachodniej części Gwatemali. Odpowiednia wysokość i panujący w regionie Huehuetenango klimat przekładają się na najwyższej jakości ziarno. Doskonale sprawdzi się w każdej wersji ciśnieniowej, szczególnie zaś w kawach mlecznych - przywodzi na myśl deser.
Kawa palona nieco ciemniej, co doskonale zredukowało kwasowość wyczuwalną w podstawowej wersji. W odbiorze ciemna czekolada, nuty deserowe, przełamana delikatną słodyczą cukru trzcinowego.

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Kwiat 500g
SIĘ PRZELEWA - KWIAT
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 500g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Etiopia,
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Lekka, bardzo przyjemna kawa z Etiopii. Charakteryzuje się niską kwasowością oraz nutami herbacianymi, kwiatowymi i owocowymi. Sposób palenia sprawia że jest to kawa, która potrafi wybaczyć dużo błędów podczas parzenia i zawsze smakuje dobrze. Dzięki temu znakomicie sprawdzi się jako codzienna kawa. Jest to doskonała opcja dla osób zaczynających swoją przygodę z kawami przelewowymi a także do ekspresów przelewowych.

Herbata Czarna HAYB Kivu Lake Reserve 70g
Herbata Czarna HAYB Kivu Lake Reserve
Herbata czarna, liściasta
Opakowanie: 70 g
Skład: rwandyjska herbata czarna (klasy liści: FOP, OP*) pochodząca z ekologicznych upraw
Herbata pochodzi z upraw położonych w górzystych terenach okalających jezioro Kivu - największego rwandyjskiego jeziora (jednocześnie jeziora granicznego).
Napar w kolorze jasnomahoniowym. W naparze wyczuwalne nuty miodowo-korzenne i morele. Na finiszu wyczuwalna delikatna, szlachetna goryczka.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 3-4 g / 200 ml wody
- Temperatura parzenia: 90°C
- Czas parzenia: 2-4 min
*OP – Orange Pekoe – znaczy długi liść, zachowany w całości; FOP – Flowery Orange Pekoe – oznacza herbatę o pełnych liściach z dodatkiem pączków (młodych delikatnych listków).

Herbata Oolong HAYB Formosa 70g
Herbata Oolong
liściasta
Opakowanie: 70 g
Skład:
100% liściasta herbata oolong (Tajwan)
Herbata Oolong nazywana jest także herbatą niebieską lub turkusową, tak naprawdę jest to herbata oksydowana, stąd nieco sina barwa. Utlenianiu liści podczas procesu produkcji zawdzięcza też swój wyjątkowy smak. Liście tej herbaty pochodzą z Tajwanu.
Herbata Oolong znana jest także ze swoich zdrowotnych właściwości. Jest źródłem witamin (A, C, E, K), minerałów oraz przeciwutleniaczy. Polecana w profilaktyce antynowotworowej. Wspomaga odporność, wzmacnia układ kostny oraz krwionośny, zapobiega przed próchnicą zębów, reguluje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Ma także działanie relaksujące, odpręża i redukuje stres. Oolongi wspomagają również przemianę materii, przez co są polecane podczas odchudzania.
Formosa jest nieco subtelniejsza od chińskich oolongów. Napar jasny o słomkowej, delikatnie złotej barwie, przejrzysty. W aromacie wyczuwalne prażone nuty. W smaku czysty, pełny, delikatny, lekki, słodki, z delikatnymi nutami orzechów.
Instrukcja parzenia
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 85-90°C
- Czas parzenia: 1-2 min
- Można parzyć kilkukrotnie, wydłużając stopniowo czas kolejnych ekstrakcji

Herbata Owocowa HAYB Róża-Limonka 70g
Herbata Owocowa HAYB Róża-Limonka
Herbata
owocowa, liściasta
Opakowanie: 70
g
Skład: organiczne kawałki jabłek, organiczna trawa cytrynowa, organiczny hibiskus, organiczna dzika róża, organiczne płatki róży, naturalny aromat
Owocowa mieszanka, pełna witamin i pozbawiona teiny. Doskonała zarówno na ciepło, jak i w wersjach na zimno/mrożonych. Świetnie sprawdzi się również dla dzieci. Kompozycja skomponowana ze składników pochodzących z ekologicznych upraw.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 96°C
- Czas parzenia: 4-8 min

Herbata Ziołowa HAYB Rumianek-Lawenda 35g
Herbata Ziołowa HAYB Rumianek-Lawenda
Herbata ziołowa,
liściasta
Opakowanie: 35 g
Skład: kwiatki rumianku (55,5%), liście mięty nana, kwiaty lawendy (4,6%), kwiaty nagietka.
Orzeźwiająca mieszanka, z rumiankową słodyczą i lawendową kwiatowością. Propozycja lekka i delikatna, doskonale sprawdzi się na zimno/w wersji mrożonej.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 2 g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 8-10 min

Herbata Rooibos HAYB Zanzibar 70g
Herbata Rooibos HAYB Zanzibar
Herbata rooibos, liściasta
Opakowanie: 70 g
Skład: zielony rooibos, cytryna, czerwony i biały pieprz, goździki, mango, imbiru, cynamonu, wanilii, kwiatki róży i kaktusa, aromat.
Ta lekko pikantna mieszanka powstała na bazie zielonego rooibosa z dodatkiem przypraw takich jak czerwony i biały pieprz, goździki, imbir, cynamon, wanilia a także cytryny, mango, kwiatów róży oraz kaktusa.
Napar ma złotą barwę oraz intensywny pikantny aromat. Przyprawy nadają mu pikantnego smaku, pozostawiając słodki posmak. Liście można parzyć dwukrotnie, wydłużając czas następnego parzenia. Smak kolejnego naparu mniej pikantny, z wyraźniejszymi nuty wanilii oraz cytrusów.
Napar z liści Rooibosa nie zawiera kofeiny.
Instrukcja parzenia
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 3-5 min
Można parzyć dwukrotnie, wydłużając czas drugiego parzenia.
Polecamy także spróbować naparu zaparzonego na zimno. Wystarczy zalać susz zimną wodą i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Herbata Zielona HAYB Genmaicha 70g
Herbata Zielona HAYB Genmaicha
organiczna herbata
liściasta
Opakowanie: 70 g
Skład: liściasta herbata zielona Sencha, prażony ryż.
Zielona herbata sencha połączona z prażonym ryżej "genmai". Przed prażeniem ryż jest specjalnie namoczony i parzony. Wyjątkowe połączenie senchy z ryżem daje orzeźwiający posmak z mocnym aromatem. Relatywnie niska zawartość Senchy sprawia, że Genmaicha posiada niewielką zawartość teiny, dzięki czemu może być bezpiecznie spożywana przez dzieci i kobiety w ciąży, nie wpływa też na sen. Herbata ma natomiast wysoką zawartość minerałów (magnezu, wapnia i potasu).
Napar o złotej barwie. W smaku orzeźwiający i gładki z cięższymi nutami prażonego ryżu.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty:3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 70-80°C
- Czas parzenia: 2-3 min
- Ilość zaparzeń: do 4

Herbata Zielona HAYB Sencha 70g
Herbata Zielona HAYB Sencha
herbata
liściasta
Opakowanie: 70 g
Skład:
Sencha (100%; Chiny)
Sencha z chińskiego regionu Zhejiang, jej liście pochodzą z wczesnych zbiorów.
W smaku mniej wyrazista i mniej trawiasta niż japońska Sencha, doskonała na rozpoczęcie przygody z zieloną herbatą.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty:3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 70-80°C
- Czas parzenia: 2-3 min
- Ilość zaparzeń: do 4

kawa ziarnista HAYB Etiopia 1000g | ESPRESSO
Etiopia
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Etiopia |
---|---|
Region: | Guji |
Obróbka: | Natural |
Profil: | Mleczna czekolada, truskawka, bergamotka |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa naturalnie słodka i owocowa, smakiem przywodzi na myśl ciepłe, letnie dni.
Wypalona dość jasno, typowo w stylu warszawskiego HAYB-a. Doskonale sprawdzi się przede wszystkim w espresso i małej czarnej na podwójnym shocie, ale i miłośnicy lekkich cappuccino znajdą coś dla siebie.

kawa ziarnista HAYB BLUE espresso blend 1000g
Palarnia: HOW ARE YOU BREWING, dawniej Coffee Republic (Warszawa)
Skład: 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
W skład mieszanki Blue Republic wchodzą 3 arabiki:
- Brazylia Guaxupe
- Guatemala El Jaguar
- Etiopia Sidamo
Kawa charakteryzuje się wyraźną słodyczą z niewielką ilością
kwasowości. Pozostawia po sobie przyjemy posmak mlecznej czekolady.
W smaku wyczuwalne są nuty marcepanu i czarnej porzeczki.
Kawa jest przeznaczona do przygotowania metodami ciśnieniowymi - ekspres
ciśnieniowy, kawiarka

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Klasyk 1000g
SIĘ PRZELEWA - KLASYK
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Bardzo uniwersalny blend przeznaczony pod różne metody alternatywne takie jak dripper, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy itp. Większość jego składu (ponad 85%) stanowi Brazylia Cerado.
Jest to klasyczna, delikatna kawa o bardzo niskiej kwasowości. Dominują tu nuty mlecznej czekolady, kakao i orzechów. Świetnie się sprawdzi jako codzienna kawa. Dzięki swojemu klasycznemu, delikatnemu smakowi, zasmakuje także osobom, które do tej pory nie miały styczności z kawą przelewową. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i uniwersalna. Będzie dobrze smakować niezależnie od metody parzenia. Dlatego jest to znakomita propozycja dla osób zaczynających swoją przygodę z alternatywnymi metodami parzenia, ale także do ekspresów przelewowych.

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Owoc 1000g
SIĘ PRZELEWA - OWOC
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Rwanda,
Region: Rushashi,
Metoda obróbki: Natural,
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Bardzo przyjemna, owocowa, słodka kawa o niskiej kwasowości. Dzięki naturalnej obróbce, kawa zyskała mnóstwo owocowej słodyczy
Sposób palenia sprawia że jest to kawa, która potrafi wybaczyć dużo błędów podczas parzenia i zawsze smakuje dobrze. Dzięki temu znakomicie sprawdzi się jako codzienna kawa. Jest to doskonała opcja dla osób zaczynających swoją przygodę z kawami przelewowymi a także do ekspresów przelewowych.

kawa ziarnista HAYB Brasil Dark Roast Espresso 1000g
Brazylia Cerrado Patrocinio
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Region: | Cerrado |
Odmiana botaniczna: | Mundo Novo/Yellow Catuai |
Wysokość upraw: | 1150 |
Obróbka: | Natural |
Profil: | karmel, kakao, rodzynki, słodkie i pełne body |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa pochodzi z upraw położonych około 15 km na wschód od miasta Patrocinio, w regionie Minas Gerais. Jest to niezwykły teren, zapewniający znakomite warunki do uprawy kawy, niespotykane w innych regionach Brazylii. Zawdzięcza to wyjątkowemu położeniu - w kraterze uśpionego wulkanu nazywanego przez miejscowych Chapadão de Ferro (Żelazny Płaskowyż). Wulkaniczna gleba jest niezwykle żyzna - bogata w składniki odżywcze i minerały. W połączeniu z korzystnymi warunkami klimatycznymi (ciepłe, wilgotne lato oraz oraz łagodna i sucha zima) oraz doświadczeniem i pasją plantatorów, otrzymujemy wyśmienite ziarna o tradycyjnym, ale nie nudnym profilu smakowym.
Kawa jest znakomicie zbilansowana. Charakteryzuje się zdecydowaną słodyczą i niską kwasowością oraz wysokim body. Nieco ciemniejszy sposób palenia wydobył nuty karmelu, kakao, oraz rodzynek. Znakomicie komponuje się z mlekiem tworząc wspaniałą bazę mlecznych specjałów, takich jak cappuccino czy flat white.

kawa ziarnista HAYB Yellow Dark Roast Espresso 1kg
Yellow Dark Roast
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
50% | 50% | |
Kraj pochodzenia: | Brazylia | Gwatemala |
Region: | Cerrado | Huehuetenango |
Odmiana botaniczna: | Mundo Novo/Yellow Catuai | Caturra, Catuai, Bourbon |
Obróbka: | Natural | Washed |
Profil: | Orzechy, Czekolada, Śliwka, Wysokie body | |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
W skład tej mieszanki wchodzą 2 najpopularniejsze single z palarni HAYB: Brazylia Cerradoia Guaxupe i Gwatemala Huehuetenango.
Znakomicie zbilansowana kawa o wysokim body, która łączy najlepsze cechy poszczególnych singli - słodycz Brazylii i owocowość Gwatemali. Razem tworzą wyjątkową kompozycję o ciekawym smaku.
Dzięki nieco ciemniejszemu sposobowi palenia, kawa charakteryzuje się niższą kwasowością i bardziej zdecydowanym smakiem. Wyczuwalne są nuty orzechów, czekolady oraz śliwek.

kawa ziarnista HAYB HONDURAS EVIN MORENO 250g
Honduras HONDURAS EVIN MORENO
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Honduras,
Region: Santa Barbara
Odmiana botaniczna: Pacas
Wysokość upraw: 1650 m.n.p.m
Metoda obróbki: Anaerobic washed
Profil sensoryczny: mleczna czekolada, herbata malinowa, mandarynka
Przeznaczenie: metody alternatywne
Pacas to bardzo rzadkie ziarno (oryginalnie wywodzące się z Salwadoru), tutaj też eksperymentalnie obrobione. Odmiana-rarytas w połączeniu z eksperymentalną obróbką dają niesamowicie soczysty produkt finalny. W smaku wyczuwalne nuty herbaty malinowej, mandarynki i mlecznej czekolady.

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Tropik 1000g
SIĘ PRZELEWA - TROPIK
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Kolumbia
Metoda obróbki: Natural,
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Kolejne wzbogacenie warszawskiego HAYB-u w serii Się Przelewa. Profil kawy skupiony jest wokół intensywności tropikalnych, dojrzałych owoców, rumu i karmelu. Wysoka słodycz, silna złożoność i niska kwasowość.
Podobnie jak pozostałe kawy z serii Się Przelewa, tak i tropik przygotowany został z myślą o metodach alternatywnych, jednak doskonale sprawdzi się także w ekspresach przelewowych.

kawa ziarnista HAYB PINK espresso blend 1000g
Palarnia: HOW ARE YOU BREWING, dawniej Coffee Republic (Warszawa)
Skład: 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
W skład mieszanki PINK wchodzą dwie arabiki z Etiopii:
Region: Yirgacheffe / Guji Producent: Idido / Zelalem Alemu Odmiana: Heirloom / 74110, 74112 Metoda obróbki: Washed / Natural Położenie upraw: 2250 m n.p.m. / 2020 m n.p.m.
Wybuchowo intensywna słodko-kwaśna propozycja pod espresso. W smaku kwiecista, miodowa z nutami dżemowymi. Na pierwszy plan wybijają się nuty czerwonych owoców, jagód i mlecznej czekolady.
Kawa jest przeznaczona do przygotowania metodami ciśnieniowymi - ekspres
ciśnieniowy, kawiarka. Doskonale sprawdzi się zarówno w espresso i kawach mlecznych, idealnie odnajdzie się też w espresso tonic.

kawa ziarnista HAYB Gwatemala Espresso 1000g
Gwatemala Huehuetenango
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Gwatemala |
---|---|
Region: | Huehuetenango |
Odmiana botaniczna: | Caturra, Catuai, Bourbon |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Czerwone owoce, mleczna czekolada, cukier trzcinowy |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa pochodzi z upraw spod granicy z Meksykiem w zachodniej części Gwatemali. Odpowiednia wysokość i panujący w regionie Huehuetenango klimat przekładają się na najwyższej jakości ziarno. Wypalona w stopniu średnim-jasnym, owocowa, ale bez przesady, doskonale sprawdzi się zarówno w formie espresso, jak i w kawach mlecznych.
W profilu sensorycznym dominuje mleczna czekolada, ale z wyraźnie wyczuwalnymi czerwoni owocami. Słodycz naparu przywodzi na myśl cukier trzcinowy. Na początku intensywnie słodka, na finiszu wyczuwalna subtelna goryczka.

kawa ziarnista HAYB Kolumbia 1000g | ESPRESSO
Kolumbia San Sebastian
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Kolumbia |
---|---|
Region: | Cauca |
Odmiana botaniczna: | Caturra, Castillo |
Wysokość upraw: | 1700-2000m.n.p.m. |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Cytrusy, pomarańcze, morele, mleczna czekolada |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa z okolic miasta San Sebastian, które, oprócz doskonałymi widokami, zachwyca również świetnymi warunkami do uprawy kawowca. Propozycja pozwala na uzyskanie soczyście owocowego espresso, gdzie słodycz doskonale miesza się z kwasowością.
Wypalona dość jasno, typowo w stylu warszawskiego HAYB-a. Doskonale sprawdzi się przede wszystkim w espresso i małej czarnej na podwójnym shocie, ale i miłośnicy lekkich cappuccino znajdą coś dla siebie.

Herbata Biała HAYB Pai Mu Tan 35g
Herbata biała Pai Mu Tan
Herbata biała,
liściasta
Opakowanie: 35 g
Skład:
herbata biała (100%)
Pochodzenie: Chiny
Wysokiej jakości biała herbata Pai Mu Tan.
Herbata biała, z uwagi na proces produkcji (zebrany susz to pączek i pierwszy listek), ma wyższe niż inne rodzaje stężenie teiny.
Susz daje napar o świeżym aromacie i gładkim, aksamitnym smaku.
Biała herbata stale się utlenia (proces fermentacji nie jest sfinalizowany), w związku z czym profil herbaty może się zmienić przy dłuższym przechowywaniu.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 2g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 85-90°C
- Czas parzenia: 1-3 min
- Liczba zaparzeń: 1-3

Herbata Biała HAYB Cui Min Spring 35g
Herbata biała Cui Min Spring
Herbata biała,
liściasta
Opakowanie: 35 g
Skład:
herbata biała (100%)
Pochodzenie: Chiny
Wysokiej jakości biała herbata Cui Min Spring.
Herbata biała, z uwagi na proces produkcji, ma wyższe niż inne rodzaje herbat stężenie teiny.
Cui Min Spring pochodzi z wiosennych zbiorów z upraw zlokalizowanych na wysokości 750 m n.p.m. w Quingshan, w prowincji Hunnan.
Napar aksamitny, słodki i bardziej intensywny niż typowo w białych herbatach.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 2g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 85-90°C
- Czas parzenia: 1-3 min
- Liczba zaparzeń: 1-3

Herbata Zielona HAYB Sencha Fukujyu 35g
Herbata Zielona HAYB Sencha Fukujyu
organiczna herbata
liściasta
Opakowanie: 35 g
Skład:
Sencha (100%)
Sencha, najpopularniejsza herbata w Japonii, to źródło antyoksydantów i witamin. Wspiera koncentrację oraz wykazuje wiele właściwości leczniczych, w tym wspomaga układ trawienny i układ krążenia. Idealna herbata poranna z uwagi na wysokie stężenie teiny.
Napar o oliwkowozielonym, błyszczącym się kolorze.W smaku gładka i szlachetnie trawiasta, typowo dla Senchy.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty:3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 70-80°C
- Czas parzenia: 1-3 min
- Ilość zaparzeń: do 4

Herbata Zielona HAYB Kivu Lake Reserve 70g
Herbata Zielona HAYB Kivu Lake Reserve
Herbata czarna, liściasta
Opakowanie: 70 g
Skład: rwandyjska herbata zielona (klasy liści: FOP, OP*) pochodząca z ekologicznych upraw
Herbata pochodzi z upraw położonych w górzystych terenach okalających jezioro Kivu - największego rwandyjskiego jeziora (jednocześnie jeziora granicznego).
Napar w kolorze słomkowym. W naparze wyczuwalne nuty morelowo-migdałowo-mineralne. Delikatnie cierpka, lekko słodka.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 3-4 g / 120 ml wody
- Temperatura parzenia: 75-85°C
- Czas parzenia: 2-3 min
*OP – Orange Pekoe – znaczy długi liść, zachowany w całości; FOP – Flowery Orange Pekoe – oznacza herbatę o pełnych liściach z dodatkiem pączków (młodych delikatnych listków).

Herbata Żółta HAYB Huang Ya Yellow Tips 35g
Herbata Żółta Huang Ya Yellow Tips
Herbata żółta,
liściasta
Opakowanie: 35 g
Skład:
herbata żółta (100%)
Pochodzenie: Chiny
Huang Ya znaczy po prostu żółty pączek. Ta żółta herbata pochodzi z Yunnan. Proces jej obróbki jest dość skomplikowany: zaczyna się od “wypalania” w woku (dzięki temu dezaktywuje się enzymy), następnie liście są delikatnie owijane w materiał, aby naturalnie wyschły przez kilka godzin. Proces ten jest powtarzany, aby otrzymać wysokiej jakości susz. Po zakończeniu całego procesu, herbata żółta ma niewielką zawartość teiny i uzyskuje specyficzny, charakterystyczny smak. W naparze wyczuwalne żółte owoce, ananas.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 83-90°C
- Czas parzenia: 2-4 min
- Liczba zaparzeń: 1-3

kawa ziarnista HAYB ETIOPIA Beloya 250g
HAYB ETIOPIA Beloya
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Etiopia
Region: Yirgacheffe
Odmiana botaniczna: Heirloom
Wysokość upraw: 1700 m n.p.m.
Metoda obróbki: Yeast Fermentation Natural
Profil sensoryczny: Ananas, brzoskwinia, chmiel
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
Drożdże LALCAFÉ ORO™ (Saccharomyces cerevisiae) to specjalnie opracowany szczep, który zrewolucjonizował proces fermentacji kawy, oferując producentom większą kontrolę i bezpieczeństwo. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom Oro działa skutecznie nawet w niższych temperaturach, co sprawia, że świetnie sprawdza się na plantacjach położonych na różnych wysokościach.
Drożdże ORO nie tylko zabezpieczają ziarna przed niepożądanymi mikroorganizmami, ale także pozytywnie modelują profil sensoryczny kawy. Kluczem jest czas fermentacji – standardowe 12 godzin to minimum, ale wydłużenie tego procesu pozwala kawie wchłonąć więcej aromatycznych metabolitów, które wzbogacają jej smak. To dzięki nim ziarna zyskują większą złożoność, wyższą kwasowość, czystość profilu oraz wyraźniejsze nuty kwiatowe i tropikalne.

kawa ziarnista HAYB HONDURAS La Tigra 250g
HAYB HONDURAS La Tigra
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Kraj: Honduras
Region: Santa Barbara
Odmiana botaniczna: Parainema
Wysokość upraw: 1600 m n.p.m.
Metoda obróbki: Honey
Profil sensoryczny: Suszona żurawina, mleczna czekolada, maliny
Przeznaczenie: metody alternatywne
Uprawy prowadzone tuż przy granicy z Gwatemalą, w regionie niespokojnym, ale doskonałym do uprawy kawowca. Pomimo niepokojów przygranicznych, plantacja działa nieprzerwanie. Tym razem do paczki trafiła odmiana Geisha, uzyskany napar charakteryzuje kwiatowa słodycz - pojawiają się nuty winogron, rumianku i białej porzeczki. Słodko, soczyście, kwiatowo.

kawa ziarnista HAYB SALWADOR Los Pirineos SL28 200g
SALWADOR Los Pirineos SL28
Skład 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 200g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Salwador |
---|---|
Region: | Usulatan |
Wysokość upraw: | 1400 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | SL28 |
Obróbka: | Black Honey |
Profil sensoryczny: | Suszona morela, kandyzowana żurawina, mleczna czekolada |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Ciekawostką jest fakt, że obróbce poddano ziarna odmiany SL 28 – jednej z najbardziej cenionych afrykańskich odmian (Afryka w Ameryce!). Charakteryzuje się ona intensywną soczystością, a dzięki zastosowaniu unikalnej metody przetwarzania uzyskano jeszcze większą słodycz. Po umyciu ziarna fermentowały beztlenowo w beczkach przez 72 godziny, co nadało im wyjątkową głębię smaku. Następnie suszono je w cienistych suszarniach przez 45–50 dni, pozostawiając na nich naturalny miąższ, który dodatkowo wzbogacił ich profil sensoryczny.

kawa ziarnista HAYB Costa Rica Finca Volcan Azul 250g
KOSTARYKA Finca Volcan Azul
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Kraj: Kostaryka
Region: West Valley
Odmiana botaniczna: Etiope
Wysokość upraw: 1400-1700 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural Anaerobic 120h (Special)
Profil sensoryczny: Suszone morele, przyprawy, figi
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa ta fermentowała w całych wiśniach przez pięć dni, co może wydawać się zaskakujące, zwłaszcza biorąc pod uwagę jej profil – czysty i słodki. Mimo tak długiego procesu fermentacji nie pojawiają się w niej nuty alkoholu ani przejrzałych owoców tropikalnych. Aromaty są subtelne, harmonijne i dobrze zbalansowane – wszystko pozostaje w granicach łagodnej, uporządkowanej słodyczy.

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Kwiat 1000g
SIĘ PRZELEWA - KWIAT
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Etiopia,
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Lekka, bardzo przyjemna kawa z Etiopii. Charakteryzuje się niską kwasowością oraz nutami herbacianymi, kwiatowymi i owocowymi. Sposób palenia sprawia że jest to kawa, która potrafi wybaczyć dużo błędów podczas parzenia i zawsze smakuje dobrze. Dzięki temu znakomicie sprawdzi się jako codzienna kawa. Jest to doskonała opcja dla osób zaczynających swoją przygodę z kawami przelewowymi a także do ekspresów przelewowych.

kawa ziarnista HAYB Gwatemala Dark Roast Espresso 1000g
Gwatemala Huehuetenango
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Gwatemala |
---|---|
Region: | Huehuetenango |
Odmiana botaniczna: | Caturra, Catuai, Bourbon |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Deserowa czekolada, cukier trzcinowy |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa pochodzi z upraw spod granicy z Meksykiem w zachodniej części Gwatemali. Odpowiednia wysokość i panujący w regionie Huehuetenango klimat przekładają się na najwyższej jakości ziarno. Doskonale sprawdzi się w każdej wersji ciśnieniowej, szczególnie zaś w kawach mlecznych - przywodzi na myśl deser.
Kawa palona nieco ciemniej, co doskonale zredukowało kwasowość wyczuwalną w podstawowej wersji. W odbiorze ciemna czekolada, nuty deserowe, przełamana delikatną słodyczą cukru trzcinowego.

kawa ziarnista HAYB Peru Cajamarca 1000g | ESPRESSO
PERU CAJAMARCA ESPRESSO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Peru |
---|---|
Odmiana botaniczna: | Cajamarca |
Obróbka: | Washed |
Profil: | kandyzowane owoce, migdały, biała czekolada |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Doskonale zbalansowana, kremowa, wyraziście słodka propozycja do espresso. W naparze pojawiają się kandyzowane owoce, a aftertaste przywodzi na kubki smakowe aromaty białej czekolady. Nieprzesadnie orzechowa, nieprzesadnie owocowa.

HAYB NITRO- Barrel Aged Cold Brew 200ml
HAYB NITRO- Barrel Aged Cold Brew
Kawa Nitro Cold Brew to kawa macerowana na zimno i z dodatkiem ciekłego azotu.
Doskonale sprawdzi się w upalne dni i w podróży. Zamknięta w puszcze, jest łatwa w transporcie, dzięki czemu bez wysiłku można cieszyć się pobudzającą kawą podczas wakacyjnych wycieczek.
Do swojego Cold Brew HAYB sięgnął po kawę z Etiopii poddanej obróbce na mokro, a następnie leżakowanej w beczkach po bourbonie i imperialnym stoucie. W profilu sensorycznym wanilia, rodzynki i aromat alkoholowej pralinki z aksamitną gładkością, dzięki wysyceniu azotem.
Pojemność: 200 ml
Skład: woda, kawa arabika (Etiopia), inulina. Bardzo wysoka zawartość kofeiny: 60mg/100ml, nie zaleca się stosowania u dzieci, kobiet w ciąży i kobiet karmiących piersią. Zaleca się przechowywanie w lodówce.

kawa ziarnista HAYB Costa Rica La Anona 250g
KOSTARYKA La Anona
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Kraj: Kostaryka
Region: Tarrazu
Odmiana botaniczna: Caturra
Wysokość upraw: 1700 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Profil sensoryczny: Marakuja, pieczony ananas, ciemny rum
Przeznaczenie: metody alternatywne
W tym przypadku mamy do czynienia z bardzo klasyczną odmianą, często spotykaną w Kostaryce – Caturra. Ziarno poddano obróbce naturalnej, co oznacza, że kawa po zbiorach suszona była w całości na podniesionych łóżkach przez 20 do 25 dni.

kawa ziarnista HAYB Colombia Finca Mahusa 250g
KOLUMBIA Finca Mahusa
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Kraj: Kolumbia
Region: Caicedonia
Odmiana botaniczna: Wush Wush
Wysokość upraw: 1800 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural anaerobic 72h
Profil sensoryczny: Miód pitny, morela, kiwi
Przeznaczenie: metody alternatywne
Za tę kawę odpowiada wielopokoleniowe doświadczenie rodziny Hurtado, jednak bezpośrednio sygnuje ją John Hurtado. Wychował się na farmie swoich rodziców, ale jako nastolatek wyemigrował do Stanów Zjednoczonych. Po trzydziestu latach spędzonych za oceanem zdecydował się wrócić do korzeni i przejął zarządzanie gospodarstwem. Farma położona jest w wyjątkowym miejscu – pomiędzy trzema wodospadami – co stanowi istotną zaletę, ponieważ dostęp do wody jest kluczowy w uprawie kawy, a natura nie obdarza tym zasobem wszystkich jednakowo. To prawdopodobnie dzięki temu owoce z jego plantacji cechują się wyjątkową zdrowotnością i naturalną słodyczą.
Ziarna zostały poddane 72-godzinnej fermentacji beztlenowej. Połączenie tej metody z odpowiednim wypałem przyniosło profil smakowy przywodzący na myśl miód pitny, dojrzałe kiwi i morele. Kawa jest wyraźnie słodka, z lekkim, energetyzującym charakterem.

kawa ziarnista HAYB Rwanda Huye Mountain 250g
Rwanda Huye Mountain
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Rwanda
Region: Huye
Odmiana botaniczna: Red Bourbon
Wysokość upraw: 1700-2200 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Profil sensoryczny: Nektarynka, nugat, kwiat akacji
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
Kawa z Rwandy poddana obróbce mytej – lekka, rześka i przejrzysta w smaku. Dzięki tej metodzie obróbki ziarna zachowują czysty profil, w którym wyraźnie wyczuwalne są nuty owocowe i delikatna kwasowość. Idealna propozycja dla osób ceniących świeżość i subtelność naparu.”

kawa ziarnista HAYB Kenya Marumi 250g
Kenya Marumi
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Kenia
Region: Murang'a
Odmiana botaniczna: SL28&SL34
Wysokość upraw: 1800 m n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Profil sensoryczny: Wiśnia, śliwka, rabarbar
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
Spółdzielnia Marumi, działająca w ramach większej Spółdzielni Rolniczej Mugaga, mieści się w pobliżu miejscowości Gachocho, na wschodnich zboczach gór Aberdare, na północ od Nairobi. To właśnie tam, na wysokości 1650 m n.p.m., w idealnych warunkach klimatycznych i na żyznych, czerwonych glebach wulkanicznych, uprawiana jest ceniona odmiana SL28 – wyjątkowo dobrze przystosowana do lokalnego środowiska.
Średnie opady deszczu na poziomie 1100 mm rocznie oraz starannie prowadzona uprawa przekładają się na wysoką jakość zbiorów. Wiśnie kawowca są dokładnie selekcjonowane, myte, a następnie fermentowane, co pozwala naturalnym cukrom się rozłożyć. Po fermentacji ziarna są czyszczone, moczone i suszone na specjalnych podwyższonych stołach, co dodatkowo poprawia ich jakość.
Cały proces wspiera dbałość o detal i jakość – również dzięki temu, że rolnicy otrzymują wsparcie finansowe na każdym etapie produkcji. Przekłada się to nie tylko na wyjątkowy profil sensoryczny kawy, ale też na jedne z najwyższych dochodów w regionie, co dodatkowo motywuje do utrzymania wysokich standardów.

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Tropik 500g
SIĘ PRZELEWA - TROPIK
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 500g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Kolumbia
Metoda obróbki: Natural,
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Kolejne wzbogacenie warszawskiego HAYB-u w serii Się Przelewa. Profil kawy skupiony jest wokół intensywności tropikalnych, dojrzałych owoców, rumu i karmelu. Wysoka słodycz, silna złożoność i niska kwasowość.
Podobnie jak pozostałe kawy z serii Się Przelewa, tak i tropik przygotowany został z myślą o metodach alternatywnych, jednak doskonale sprawdzi się także w ekspresach przelewowych.

kawa ziarnista HAYB Yellow Dark Roast Espresso 250g
Yellow Dark Roast
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
50% | 50% | |
Kraj pochodzenia: | Brazylia | Gwatemala |
Region: | Cerrado | Huehuetenango |
Odmiana botaniczna: | Mundo Novo/Yellow Catuai | Caturra, Catuai, Bourbon |
Obróbka: | Natural | Washed |
Profil: | Orzechy, Czekolada, Śliwka, Wysokie body | |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
W skład tej mieszanki wchodzą 2 najpopularniejsze single z palarni HAYB: Brazylia Cerradoia Guaxupe i Gwatemala Huehuetenango.
Znakomicie zbilansowana kawa o wysokim body, która łączy najlepsze cechy poszczególnych singli - słodycz Brazylii i owocowość Gwatemali. Razem tworzą wyjątkową kompozycję o ciekawym smaku.
Dzięki nieco ciemniejszemu sposobowi palenia, kawa charakteryzuje się niższą kwasowością i bardziej zdecydowanym smakiem. Wyczuwalne są nuty orzechów, czekolady oraz śliwek.

kawa ziarnista HAYB Guatemala La Bolsa 250g
HAYB Guatemala La Bolsa 250g
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Gwatemala
Region: La Libertad, Huehuetenango
Odmiana botaniczna: Caturra, Bourbon
Wysokość upraw: 1300 - 1600 m n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Profil sensoryczny: Czekolada, karmel,orzech laskowy
Przeznaczenie: metody alternatywne
Plantacja La Bolsa została założona przez Jorge Vides w 1958 roku, obecnie czuwa nad nią już trzecie pokolenie rodu. Same uprawy prowadzone są w stabilnym, wygodnym mikroklimacie; lezą pomiędzy dwoma górami zachodniej Gwatemali. Kawa posiada lepkie body, wyraźną orzechowość i kwasowość czerwonych owoców.

kawa ziarnista HAYB PINK espresso blend 250g
Palarnia: HOW ARE YOU BREWING, dawniej Coffee Republic (Warszawa)
Skład: 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
W skład mieszanki PINK wchodzą arabiki z Etiopii i Brazylii:
Skład: Ethiopia Guji, Brasil Cerrado Metoda obróbki: Washed / Natural
Wybuchowo intensywna słodko-kwaśna propozycja pod espresso. Profil sensoryczny nieco tonuje obecność Brazylii, która nadaje nieco czekoladowych nut. W smaku kwiecista, miodowa z nutami dżemowymi. Na pierwszy plan wybijają się nuty czerwonych owoców, jagód i mlecznej czekolady.
Kawa jest przeznaczona do przygotowania metodami ciśnieniowymi - ekspres
ciśnieniowy, kawiarka. Doskonale sprawdzi się zarówno w espresso i kawach mlecznych, idealnie odnajdzie się też w espresso tonic.

kawa ziarnista HAYB Brasil Espresso 250g
Brazylia Cerrado Patrocinio
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Region: | Cerrado |
Odmiana botaniczna: | Mundo Novo/Yellow Catuai |
Wysokość upraw: | 1500 |
Obróbka: | Natural |
Profil: | karmel, czekolada, nugat |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa pochodzi z upraw położonych około 15 km na wschód od miasta Patrocinio, w regionie Minas Gerais. Jest to niezwykły teren, zapewniający znakomite warunki do uprawy kawy, niespotykane w innych regionach Brazylii. Zawdzięcza to wyjątkowemu położeniu - w kraterze uśpionego wulkanu nazywanego przez miejscowych Chapadão de Ferro (Żelazny Płaskowyż). Wulkaniczna gleba jest niezwykle żyzna - bogata w składniki odżywcze i minerały. W połączeniu z korzystnymi warunkami klimatycznymi (ciepłe, wilgotne lato oraz oraz łagodna i sucha zima) oraz doświadczeniem i pasją plantatorów, otrzymujemy wyśmienite ziarna o tradycyjnym, ale nie nudnym profilu smakowym.
Kawa jest znakomicie zbalansowana. Charakteryzuje się zdecydowaną słodyczą i niską kwasowością oraz wysokim body. Wypalona dość jasno, typowo w stylu warszawskiego HAYB-a, w naparze oddaje nuty karmelu,. czekolady i nugatu. Doskonale sprawdzi się w każdej wersji kawy z ekspresu: mocno skoncentrowana w formie espresso, konkretna w americano i deserowa w kawach mlecznych. Każdy odnajdzie w niej coś dla siebie.

kawa ziarnista HAYB Gwatemala Espresso 250g
Gwatemala Huehuetenango
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Gwatemala |
---|---|
Region: | Huehuetenango |
Odmiana botaniczna: | Caturra, Catuai, Bourbon |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Czerwone owoce, mleczna czekolada, cukier trzcinowy |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa pochodzi z upraw spod granicy z Meksykiem w zachodniej części Gwatemali. Odpowiednia wysokość i panujący w regionie Huehuetenango klimat przekładają się na najwyższej jakości ziarno. Wypalona w stopniu średnim-jasnym, owocowa, ale bez przesady, doskonale sprawdzi się zarówno w formie espresso, jak i w kawach mlecznych.
W profilu sensorycznym dominuje mleczna czekolada, ale z wyraźnie wyczuwalnymi czerwoni owocami. Słodycz naparu przywodzi na myśl cukier trzcinowy. Na początku intensywnie słodka, na finiszu wyczuwalna subtelna goryczka.

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Owoc 500g
SIĘ PRZELEWA - OWOC
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 500g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Rwanda,
Region: Rushashi,
Metoda obróbki: Natural,
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Bardzo przyjemna, owocowa, słodka kawa o niskiej kwasowości. Dzięki naturalnej obróbce, kawa zyskała mnóstwo owocowej słodyczy
Sposób palenia sprawia że jest to kawa, która potrafi wybaczyć dużo błędów podczas parzenia i zawsze smakuje dobrze. Dzięki temu znakomicie sprawdzi się jako codzienna kawa. Jest to doskonała opcja dla osób zaczynających swoją przygodę z kawami przelewowymi a także do ekspresów przelewowych.

kawa mielona HAYB SIĘ ZALEWA 2.0 250g
SIĘ ZALEWA 2.0
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa mielona
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mieszanka ziaren arabiki z Ameryki Południowej i Północnej (dominuje przede wszystkim Brazylia, uzupełnia ją natomiast odrobina ziaren segmentu Speciality Single Origin) palonych dosyć jasno. W odbiorze wyczuwalna słodycz, z niską kwasowością. Stopień mielenia dostosowany do klasycznej kawy "zalewajki", świetnie sprawdzi się też we frenchpress-ie.
Sugerowana proporcja: 6gr/100ml, zalewać wrzątkiem, odczekać ok 4 minut.

kawa ziarnista HAYB Etiopia 250g | ESPRESSO
Etiopia
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Etiopia |
---|---|
Region: | Guji |
Obróbka: | Natural |
Profil: | Mleczna czekolada, truskawka, bergamotka |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa naturalnie słodka i owocowa, smakiem przywodzi na myśl ciepłe, letnie dni.
Wypalona dość jasno, typowo w stylu warszawskiego HAYB-a. Doskonale sprawdzi się przede wszystkim w espresso i małej czarnej na podwójnym shocie, ale i miłośnicy lekkich cappuccino znajdą coś dla siebie.

kawa ziarnista HAYB KENIA Kamwangi 250g
KENIA Kamwangi
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Kraj: Kenia
Region: Kirinyaga
Odmiana botaniczna: SL28 & SL34
Wysokość upraw: 1600-1700 m n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Profil sensoryczny: Czerwona porzeczka, malina, czekolada
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa intensywnie kenijska, niemal jak kompot. W smaku dominują czerwone owoce, całość balansują delikatne nuty czekolady.

kawa ziarnista HAYB SALWADOR Los Pirineos 250g
SALWADOR Los Pirineos
Skład 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Salwador |
---|---|
Region: | Usulatan |
Wysokość upraw: | 1400 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Pink Bourbon |
Obróbka: | Washed |
Profil sensoryczny: | BIały grejpfrut, maliny, praliny czekoladowe |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Kawa pochodzi z plantacji Los Pirineos, położonej na szczycie wulkanu Tecapa, w regionie Tepaca Chinameca w Usulután. Właścicielem farmy jest Gilberto Barona, którego rodzina prowadzi tę plantację od ponad 120 lat. Gilberto jest znany ze swojego zaangażowania w eksperymenty z różnymi odmianami kawowca, a także nowatorskimi metodami uprawy i obróbki. Jego pasja i innowacyjność przynoszą doskonałe rezultaty, które znajdują odzwierciedlenie w jakości kawy z tej wyjątkowej plantacji.

kawa ziarnista HAYB MEKSYK Otipan 250g
HAYB MEKSYK Otipan
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Kraj: Meksyk
Region: Achtotipan
Odmiana botaniczna: Marsellesa, Bourbon, Typica
Wysokość upraw: 1250 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic natural 32h
Profil sensoryczny: karmel, pralina czekoladowa, morela
Przeznaczenie: metody alternatywne
Raul z farmy Otipan, od którego pochodzi to ziarno, podkreśla, że kawa na tej plantacji jest produkowana nieprzerwanie od 1892 roku. Istnieją jednak również wcześniejsze zapisy, sięgające początków XIX wieku, które dokumentują rodzinną, niewielką produkcję kawy. Jak zaznacza Raul, kluczowym elementem uprawy, przekazywanym z pokolenia na pokolenie, jest troska o dużą populację pszczół oraz tradycje pszczelarskie. Około tuzina gatunków melipon amerykańskich odżywia się pyłkiem i nektarem kwiatów rosnących na terenie farmy, a ta ścisła relacja między lokalną florą a endemicznymi pszczołami stanowi istotny aspekt zarządzania ekosystemem plantacji.

kawa ziarnista HAYB YELLOW espresso blend 250g
HOW ARE YOU BREWING YELLOW 250g ziarnista
Palarnia: HOW ARE YOU BREWING, dawniej Coffee Republic (Warszawa)
Skład: 100% ARABICA
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
W skład tej mieszanki wchodzą 2 arabiki: Brazylia Guaxupe i Gwatemala El Jaguar.
Sposób palenia sprawia, że kawa jest zrównoważona o bardzo niskiej kwasowości.
Znakomicie sprawdzi się jako baza do espresso, ale równie dobrze smakuje w kawach mlecznych.
W kawie powinniśmy wyraźnie wyczuć posmak orzechów laskowych i kakao.
Kawa jest przeznaczona do przygotowania metodami ciśnieniowymi - ekspres ciśnieniowy, kawiarka

kawa ziarnista HAYB Brasil Dark Roast Espresso 250g
Brazylia Cerrado Patrocinio
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Region: | Cerrado |
Odmiana botaniczna: | Mundo Novo/Yellow Catuai |
Wysokość upraw: | 1150 |
Obróbka: | Natural |
Profil: | karmel, kakao, rodzynki, słodkie i pełne body |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa pochodzi z upraw położonych około 15 km na wschód od miasta Patrocinio, w regionie Minas Gerais. Jest to niezwykły teren, zapewniający znakomite warunki do uprawy kawy, niespotykane w innych regionach Brazylii. Zawdzięcza to wyjątkowemu położeniu - w kraterze uśpionego wulkanu nazywanego przez miejscowych Chapadão de Ferro (Żelazny Płaskowyż). Wulkaniczna gleba jest niezwykle żyzna - bogata w składniki odżywcze i minerały. W połączeniu z korzystnymi warunkami klimatycznymi (ciepłe, wilgotne lato oraz oraz łagodna i sucha zima) oraz doświadczeniem i pasją plantatorów, otrzymujemy wyśmienite ziarna o tradycyjnym, ale nie nudnym profilu smakowym.
Kawa jest znakomicie zbilansowana. Charakteryzuje się zdecydowaną słodyczą i niską kwasowością oraz wysokim body. Nieco ciemniejszy sposób palenia wydobył nuty karmelu, kakao, oraz rodzynek. Znakomicie komponuje się z mlekiem tworząc wspaniałą bazę mlecznych specjałów, takich jak cappuccino czy flat white.

kawa ziarnista HAYB Peru Cajamarca 250g | ESPRESSO
PERU CAJAMARCA ESPRESSO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Peru |
---|---|
Odmiana botaniczna: | Cajamarca |
Obróbka: | Washed |
Profil: | kandyzowane owoce, migdały, biała czekolada |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Doskonale zbalansowana, kremowa, wyraziście słodka propozycja do espresso. W naparze pojawiają się kandyzowane owoce, a aftertaste przywodzi na kubki smakowe aromaty białej czekolady. Nieprzesadnie orzechowa, nieprzesadnie owocowa.

kawa ziarnista HAYB Kolumbia 250g | ESPRESSO
Kolumbia San Sebastian
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Kolumbia |
---|---|
Region: | Cauca |
Odmiana botaniczna: | Caturra, Castillo |
Wysokość upraw: | 1700-2000m.n.p.m. |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Cytrusy, pomarańcze, morele, mleczna czekolada |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa z okolic miasta San Sebastian, które, oprócz doskonałymi widokami, zachwyca również świetnymi warunkami do uprawy kawowca. Propozycja pozwala na uzyskanie soczyście owocowego espresso, gdzie słodycz doskonale miesza się z kwasowością.
Wypalona dość jasno, typowo w stylu warszawskiego HAYB-a. Doskonale sprawdzi się przede wszystkim w espresso i małej czarnej na podwójnym shocie, ale i miłośnicy lekkich cappuccino znajdą coś dla siebie.

kawa ziarnista HAYB MEKSYK Finca Don Rafa 250g
HAYB MEKSYK Finca Don Rafa
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Kraj: Meksyk
Region: Chiapas
Odmiana botaniczna: Geisha, Caturra
Wysokość upraw: 1300-1600 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic natural 48h
Profil sensoryczny: Słodkie wino porto, jeżyny, mango
Przeznaczenie: metody alternatywne
Uprawy prowadzone tuż przy granicy z Gwatemalą, w regionie niespokojnym, ale doskonałym do uprawy kawowca. Pomimo niepokojów przygranicznych, plantacja działa nieprzerwanie. Geisha w tej mieszance wnosi wyjątkową czystość i soczystość, podczas gdy Caturra dodaje głębi i cięższych nut, przypominających słodkie, czerwone wino. Razem tworzą harmonijną kompozycję, łączącą lekkość z wyrazistością smaku.

kawa ziarnista HAYB Rwanda Mahembe Anaerobic 72h 250g
HAYB Rwanda Mahembe
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Rwanda
Region: Western Province
Odmiana botaniczna: Red Bourbon
Wysokość upraw: 1700-1900 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic 72h
Profil sensoryczny: Jeżyna, whisky, toffi
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
Ziarno fermentowane w beztlenowej atmosferze przez 72 godziny, dzięki czemu napar charakteryzuje się wysoką słodyczą. Kawa czysta, elegancka, z bardzo długim, przyjemnym, grejpfrutowym jeżyn.

kawa ziarnista HAYB Etiopia Aricha 250g
Etiopia Aricha
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Etiopia
Region: Yirgacheffe
Odmiana botaniczna: Heirloom
Wysokość upraw: 2100-2300 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Profil sensoryczny: Czarna herbata, pomarańcza, truskawka.
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
Kawa, po zbiorach, została obrobiona w wyjątkowo obszernej stacji myjącej, która rocznie wypuszcza w świat około tony owoców. Pomimo ogromnych ilości surowca, procesy odbywają się z najwyższą dbałością o jakość produktu, dzięki czemu możemy cieszyć się czystym, soczystym, bardzo klasycznym naparem w filiżance.

kawa ziarnista HAYB Etiopia Bench Maji 250g
Etiopia Bench Maji
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Etiopia
Region: Bench Maji
Odmiana botaniczna: Geisha
Wysokość upraw: 1830-2000 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic 96h
Profil sensoryczny: Mango, papaja, czerwona pomarańcza
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
To wyjątkowo klarowny napar o tropikalnym, a jednocześnie wyrafinowanym charakterze – można powiedzieć, że ta kawa jest aksamitna jak jedwab. Ziarna pochodzą z Kebir Coffee, jednej z największych spółdzielni w Etiopii, która od lat doskonali swoje metody obróbki, zanim wyruszą w podróż w różne części świata. Obrabiana przez 4 doby w warunkach beztlenowych nie ma wielu cieżkich nut, jest jednak bardzo owocowa i soczysta.

kawa ziarnista HAYB RWANDA Gituntu WASHED 250g
Rwanda Gituntu
Skład 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Rwanda |
---|---|
Region: | Nyamasheke |
Wysokość upraw: | 1800-2000 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Bourbon |
Obróbka: | Washed |
Profil sensoryczny: | Morela, melon, mleczna czekolada |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Kawa wyszła spod rąk plantatora Gihoza Williego, który już wielokrotnie współpracował z warszawskim HAYB-em. Te ziarenka nie pochodzą z jego głównych upraw, a z farm, które leżą w pobliżu głównej lokacji. Sąsiedzi Williego często dostarczają mu wiśnie, a ci, którzy przynoszą najbardziej dojrzałe owoce, mogą liczyć na dodatkową premię za staranność i selektywny zbiór. Dzięki temu proces produkcji kawy staje się jeszcze bardziej precyzyjny, a jakość ziarna utrzymuje się na najwyższym poziomie.

kawa ziarnista HAYB Rwanda Mahembe Anaerobic 96h 250g
Rwanda Mahembe Anaerobic 96h
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Rwanda
Region: Western Province
Odmiana botaniczna: Red Bourbon
Wysokość upraw: 1700-1900 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic 72h
Profil sensoryczny: Kola, powidła śliwkowe, przyprawy
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
Ziarno fermentowane w beztlenowej atmosferze przez 96 godzin, dzięki czemu napar charakteryzuje się wysoką słodyczą. Dzięki obróbce słodycz w naparze jest wyjątkowo intensywna, wręcz musująca.

kawa ziarnista HAYB Gwatemala Santa Barbara 250g
Gwatemala Santa Barbara
Skład 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Gwatemala |
---|---|
Region: | Huehuetenango |
Wysokość upraw: | 1600-1850 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Caturra, Typica, Sarchimor |
Obróbka: | Washed |
Profil sensoryczny: | Gorzka czekolada, prażone migdały, suszone figi |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Profil tej kawy to bogactwo nut czekolady i prażonych orzechów, z delikatnym akcentem suszonych owoców. Wyraźna słodycz i niska kwasowość czynią ją doskonałym przykładem klasycznej, mytej kawy z Gwatemali – idealnie zrównoważonej i pełnej smaku.

kawa ziarnista HAYB ETIOPIA Matyas Belekew 250g
HAYB ETIOPIA Matyas Belekew
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Etiopia
Region: Yirgacheffe, Gedeo
Odmiana botaniczna: Heirloom
Wysokość upraw: 1900-2100 m n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Profil sensoryczny: Biała herbata, melon, poziomka
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
Region Yirgacheffe to jedno z najbardziej renomowanych miejsc uprawy kawy w Etiopii, znane z produkcji czystych, aromatycznych kaw o wyraźnym profilu kwiatowym. W filiżance można odnaleźć klasyczne nuty melona, białej herbaty oraz subtelną owocową słodycz, co czyni ją wyjątkową propozycją dla miłośników delikatnych, eleganckich kaw.

kawa ziarnista HAYB RWANDA Muhondo Anaerobic Honey 250g
HAYB RWANDA Muhondo
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Rwanda
Region: Gakenke
Odmiana botaniczna: Bourbon
Wysokość upraw: 1800 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic Honey
Profil sensoryczny: Czerwona pomarańcza, jagody, karmel
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
Stacja Muhondo od lat buduje swoją renomę, dbając zarówno o jakość kawy, jak i dobrobyt lokalnej społeczności. Ziarna poddane obróbce honey oraz wcześniejszej fermentacji beztlenowej oferują niezwykle słodki, czysty profil smakowy.
W filiżance możesz spodziewać się gładkiej tekstury, zbalansowanej słodyczy i przyjemnego posmaku, który przywodzi na myśl batonik karmelowy oraz jagodowy jogurt. Obróbka wydobywa z ziaren pełnię smaku bez ciężkich nut fermentacji, zachowując świeżość i elegancję naparu.

kawa ziarnista HAYB Keyna Gakuyuini 250g
Keyna Gakuyuini
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Kenia
Region: Kirinyaga
Odmiana botaniczna: SL28, SL34
Wysokość upraw: 1600-1700 m n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Profil sensoryczny: Cukier muscovado, czerwone porzeczki, wiśnie
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
W Kenii dominuje obróbka myta, a double washed process to jej udoskonalona wersja, gwarantująca wyjątkową czystość i soczystość naparu. Najpierw wiśnie trafiają do wanny z wodą, gdzie spędzają od 12 do 24 godzin, co pozwala usunąć drobnoustroje i oddzielić przejrzałe, mniej wartościowe owoce, które unoszą się na powierzchni. Następnie wiśnie z dna wanny są rozcierane w młynie, gdzie specjalne dyski oddzielają miąższ od pestek przy użyciu intensywnego strumienia wody. Kolejnym etapem jest drugie mycie – pestki trafiają do kanalików z wodą, gdzie są dokładnie obmywane, aby usunąć resztki miąższu. Efektem tego procesu jest krystalicznie czysty, soczysty napar o intensywnym smaku i przejrzystym profilu.

kawa ziarnista HAYB KOSTARYKA Las Lajas Black Diamond 250g
KOSTARYKA Las Lajas Black Diamond
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Kraj: Kostaryka
Region: Central Valley
Odmiana botaniczna: SL28
Wysokość upraw: 1300 - 1825 m n.p.m.
Metoda obróbki: Black Diamond Natural
Profil sensoryczny: Suszone wiśnie, kakao, cynamon
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa obrabiana eksperymentalną metodą, nazywaną przez plantację Black Diamond. Black Diamond Natural to metoda obróbki, w której po zbiorach wiśnie trafiają do młyna na klasyfikację, gdzie wybierane są tylko najbardziej dojrzałe owoce. Następnie przenoszone są na patio szklarni, gdzie rozpoczyna się proces suszenia. W pierwszym tygodniu układa się je grubą warstwą, co sprzyja fermentacji tlenowej. Po tym czasie kawę rozprowadza się równomiernie w cienkiej warstwie, aby równomiernie wysychała aż do zakończenia procesu.

kawa ziarnista HAYB SALWADOR Los Pirineos Batian 250g
My sweet honey: SALWADOR Los Pirineos Batian
Skład 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Salwador |
---|---|
Region: | Usulatan |
Wysokość upraw: | 1400 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Batian |
Obróbka: | Black Honey |
Profil sensoryczny: | Jeżyna, suszona żurawina, mleczna czekolada |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Kawa pochodzi z plantacji Los Pirineos, położonej na szczycie wulkanu Tecapa, w regionie Tepaca Chinameca w Usulután. Właścicielem farmy jest Gilberto Barona, którego rodzina prowadzi tę plantację od ponad 120 lat. Gilberto jest znany ze swojego zaangażowania w eksperymenty z różnymi odmianami kawowca, a także nowatorskimi metodami uprawy i obróbki. Jego pasja i innowacyjność przynoszą doskonałe rezultaty, które znajdują odzwierciedlenie w jakości kawy z tej wyjątkowej plantacji.

kawa ziarnista HAYB MEKSYK Don Rafa Geisha 250g
HAYB MEKSYK Don Rafa Geisha
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Kraj: Meksyk
Region: Chiapas
Odmiana botaniczna: Geisha
Wysokość upraw: 1300-1600 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Profil sensoryczny: Winogrona, rumianek, biała porzeczka
Przeznaczenie: metody alternatywne
Uprawy prowadzone tuż przy granicy z Gwatemalą, w regionie niespokojnym, ale doskonałym do uprawy kawowca. Pomimo niepokojów przygranicznych, plantacja działa nieprzerwanie. Tym razem do paczki trafiła odmiana Geisha, uzyskany napar charakteryzuje kwiatowa słodycz - pojawiają się nuty winogron, rumianku i białej porzeczki. Słodko, soczyście, kwiatowo.