Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

KAWA DO GASTRONOMII

( ilość produktów: 163 )

Kawa serwowana w kawiarni, restauracji lub restauracji hotelowej musi sprostać licznym wymaganiom gości o rozmaitych preferencjach. Powinna smakować zarówno wytrawnym kawoszom lubującym się w perfekcyjnym espresso, jak i osobom, które tylko od czasu do czasu lubią wypić okazjonalne cappuccino. W takiej sytuacji wybór kawy do gastronomii nie może być dziełem przypadku, a zakup powinien być poprzedzony zapoznaniem się z szeroką ofertą ziaren.

Kawa ziarnista do gastronomii — wyłącznie świeżo palona

Mówi się, że produkt wysokiej jakości obroni się sam i jest w tym stwierdzeniu sporo prawdy. Nie inaczej sprawa ma się z kawą — po dobre espresso lub cappuccino klienci będą wracać. Jednak aby tak się stało, trzeba wysoko postawić poprzeczkę. Ważny jest wysokiej klasy sprzęt, na którym pracować będą bariści (tj. ekspres kolbowy i młynek dopasowane do wielkości lokalu), odpowiednio przeszkolony personel oraz najlepszej jakości surowiec. Jeżeli kawa ma być parzona w ekspresie kolbowym, jedynym słusznym wyborem jest kawa ziarnista do gastronomii. Świeżość kawy jest kwestią zasadniczą, ponieważ tylko świeżo palone ziarna są gwarantem najlepszych rezultatów w filiżance. Informacja o dacie palenia znajduje się na opakowaniu, można ją też znaleźć w opisie produktu na stronie naszego sklepu. Marketowe kawy bez informacji o dacie palenia najlepiej omijać szerokim łukiem. Kupując kawę do gastronomii, warto też zwrócić uwagę na stopień palenia ziaren. Do ekspresu kolbowego najczęściej rekomenduje się kawy o średnim lub ciemnym stopniu palenia, charakteryzujące niską kwasowością, wyczuwalną goryczą, cięższym body i wyczuwalnymi smakami gorzkiej czekolady, karmelu i orzechów. Takie ziarna wyjątkowo dobrze komponują się z mlekiem, jeśli więc nasi goście preferują kawy mleczne typu cappuccino, caffè macchiato lub flat white, to celujmy w ciemniej wypalone ziarna.

Kawa do gastronomii — jakie ziarna wybrać?

Jaka będzie najlepsza kawa do gastronomii? Opinie gości lokalu mogą się okazać dla nas najlepszą rekomendacją i wskazówką, w którym kierunku powinniśmy zmierzać. Jeżeli nie mamy pewności, która kawa będzie najlepsza dla naszego biznesu, dobrym pomysłem będzie wybór kilku rodzajów kaw i sprawdzenie ich „na żywym organizmie”.   Najczęstszym wyborem do lokali gastronomicznych jest 100% arabika — szlachetna odmiana kawy, delikatna i bardziej złożona w smaku, o wyczuwalnych nutach słodyczy i owocowej kwasowości. Często też wybierane są arabiki z niewielką domieszką robusty, dzięki której w gotowej kawie wyczuwalne są przyjemne nuty czekolady, orzechów i karmelu, wspaniale łączące się ze spienionym mlekiem.   Ile może kosztować kawa do gastronomii? Cena ziaren w dużej mierze zależy od ich jakości. Do profesjonalnego użytku najczęściej kupuje się duże paczki kawy po 1 kg, średnia cena takiego opakowania zaczyna się od około 70 zł, lecz są też znacznie droższe ziarna. Niemniej kupując większe ilości kawy, a w gastronomii zawsze są to duże ilości, można liczyć na upusty.

Kawa do gastronomii w CafeSilesia.pl

Jako Cafe Silesia oferujemy wyjątkowo szeroki wybór kaw ziarnistych, które cieszą się uznaniem kawoszy na całym świecie. W sklepie dostępne są kawy ziarniste uznanych włoskich palarni (m.in. Agust, Bazzara, Fantino, Izzo, Jolly Caffe, Kimbo, Meseta), a także rzemieślniczych polskich palarni (m.in. Coffeelab, Etno Cafe, Hard Beans, Hayb, Kafar, Mastro Antonio). Kawa do gastronomii nie ma przed nami tajemnic, dlatego w razie wątpliwości chętnie służymy pomocą przy wyborze odpowiednich ziaren dla Państwa lokalu.

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
+ Rozwiń- Ukryj
AbonamentAbonament
Polecana doPolecana do
+ Rozwiń- Ukryj
SkładSkład
+ Rozwiń- Ukryj
Waga (netto)Waga (netto)
Miejsce produkcjiMiejsce produkcji
+ Rozwiń- Ukryj
Stopień paleniaStopień palenia
ObróbkaObróbka
Zawartość kofeinyZawartość kofeiny
PochodzeniePochodzenie
+ Rozwiń- Ukryj
Pokaż tylko Pokaż tylko
pixel