Pinta to kompaktowy ekspres kapsułkowy łączący w sobie funkcjonalność i cieszący oko design. Dzięki niewielkim rozmiarom ekspres doskonale sprawdzi się na domowym blacie kuchennym lub w pokoju hotelowym.
Ekspres pozwala na zaprzenie 2 opcji kawowych: espresso (40ml) lub lungo (140ml), sterowanie odbywa się za pomocą przycisków. Wysokość tacki ociekowej jest regulowana tak, aby można zmieścić filiżanki do espresso, jak i do kawy czarnej. Objętość kawy można dostosować do preferencji. Ekspres ostrzega o konieczności odkamienienia, sygnalizuje też brak wody. Zbiornik wody o pojemności ok 800ml.
Proces zaparzania w ekspresie Pinta jest niezwykle prosty:
1. Dolej zimnej wody do zbiornika, nagrzej ekspres poprzez naciśnięcie dowolnego przycisku, proces zagrzania trwa ok 35 sekund; jeśli ekspres stoi od dłuższego czasu, należy zaparzyć samą wodę, aby przeczyścić ekspres;
2. Umieść kapsułkę w pojemniku i zamknij klapkę. Wybierz wybrany program zaparzania, aby rozpocząć ekstrakcję - odpowiedni przycisk zacznie pulsować światłem, drugi przycisk natomiast będzie cały czas podświetlony.
2.2. Na etapie nagrzewania ekspresu można, lecz nie trzeba, wcisnąć przycisk z preferowanym naparem - dzięki temu po zagrzaniu ekspresu natychmiast zacznie się zaparzanie.;
3. Naciśnij równocześnie obydwa przyciski, aby wprowadzić/wyprowadzić ekspres z trybu uśpienia;
4. Naciśnij i przytrzymaj przez 5 sekund równocześnie obydwa przyciski (wyłącznie w trybie uśpienia), aby wejść w tryb programowania objętości naparu. Czas zaparzania ustawia się poprzez przytrzymanie wybranego przycisku tak długo, jak długo chcemy parzyć kawę. Następnie ponownie naciśnij i przytrzymaj ok 5 sekund obydwa przyciski, aby zapisać ustawienia;
Codziennie należy opróżniać zbiornik na kapsułki, tackę ociekową i wyczyścić pojemnik na wodę.
Kompatybilny z kapsułkami Nespresso.
Ekspres z logo palarni Fantino.