DŹWIGNIOWY EKSPRES DO KAWY
( ilość produktów: 6 )Chcesz posiadać sprzęt, który pozwoli Ci uzyskać wyjątkowo aromatyczną i smaczną kawę? Lubisz mieć kontrolę nad tym, jaki smak ona posiada? A może zastanawiasz się, jak wzbogacić swój codzienny proces przygotowywania kawy? Ekspresy dźwigniowe pozwalające na parzenie idealnego espresso to wybór, dzięki któremu uzyskasz wysokiej jakości pobudzający napój jak za dawnych lat.
Ekspres dźwigniowy — z miłości do tradycji
Uznaje się, że ręczne ekspresy do kawy, czyli model dźwigniowy powstał około lat 40. XX wieku, dzięki włoskiemu producentowi Achille Gaggia. Z czasem manualny sprzęt zastąpiły jego nowoczesne ekspresy dźwigniowe, które nie wymagają nakładu tak dużej ilości pracy, jak w przypadku klasycznych odpowiedników. Obecnie jednak miłośnicy tradycji wracają do klasyki, ceniąc sobie nie tylko sam rytuał parzenia kawy, ale również jej intensywny i prawdziwy smak. Automatyczne ekspresy kolbowe nie zapewniają bowiem tak doskonałego aromatu i konsystencji, jak dawne ręczne ekspresy do kawy. Obecnie odtwarzane są one w modelach takich jak:
- La Pavoni Espresso w wersjach Professional PLH, Professional PRG, Professional PLQ,
- ręczne ekspresy do kawy BEZZERA,
- minimalistyczny ekspres dźwigniowy Europiccola ENQ, Europiccola ELH, Europiccola Base Nera.
Domowe ekspresy dźwigniowe — sprzęt dla prawdziwych koneserów
Profesjonalne ekspresy dźwigniowe w restauracjach, ale także w domowych kuchniach, takie jak La Pavoni Professional z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie niebanalny i oryginalny design tego rodzaju urządzeń. Sprzęt ten posiada bowiem unikalny design, który nie różni się zbyt wiele od swojego prototypu. Każdy półautomatyczny ekspres dźwigniowy zbudowany jest między innymi z:
- bojlera,
- grzałki,
- sprężyn,
- tłoka,
- dźwigni (dźwignia sprężynowa lub dźwignia bezpośrednia).
Doskonały i profesjonalny wygląd ekspresu dźwigniowego idzie w parze ze smakiem i aromatem uzyskiwanego dzięki niemu kawy. Kawowe napoje parzone za pomocą tego urządzenia zyskują uznanie najbardziej wymagających koneserów. Dzięki specjalnej metodzie parzenia pobudzająca esencja zaskakuje niebywałą konsystencją oraz wyśmienitym smakiem. Ekspresy dźwigniowe wymagające wyczucia potrafią tym samym niezwykle wzbogacić cały proces zaparzania kawy.
Wyjątkowy rytuał parzenia kawy — jak działa ekspres dźwigniowy?
Ekspres dźwigniowy to na pierwszy rzut oka dość wymagający sprzęt. Z pewnością nie jest on tak łatwy w obsłudze, jak urządzenia automatyczne posiadające ekrany dotykowe, które działają intuicyjnie i nie wymagają ingerencji baristy. Wraz z upływem czasu zasada działania ekspresu dźwigniowego staje się jednak coraz bardziej zrozumiała. Co więcej, przygotowanie kawy staje się nie tylko odruchową czynnością, ale wyjątkowym rytuałem, do którego chce się wracać.
Ręczne ekspresy do kawy pozwalają bariście eksperymentować i manewrować czasem parzenia napoju. Dzięki temu można uzyskiwać przeróżne smaki i konsystencje esencji. Trzeba jednak pamiętać, że poprawne parzenie kawy espresso wymaga użycia manualnej siły. Ciśnienie ekspresu sprawia, że dźwignia bezpośrednia musi być podniesiona w odpowiednim momencie, aby zapewnić właściwy przepływ wody w ekspresie. Warto także pamiętać o tym, aby odpowiednio zmielić ziarna kawy, a całą mieszankę dobrze ubić w kolbie. Odpowiednie wyczucie i precyzja pozwolą zaparzyć kawę o nutach nieporównywalnie wyrafinowanego smaku i aromatu napoju.
Cacko dla koneserów — ekspres kolbowy ręczny, kapsułkowy czy dźwigniowy?
Przed zakupem ekspresu dźwigniowego warto skorzystać z profesjonalnego doradztwa. Sklep z ekspresami dźwigniowymi Cafe Silesia oferuje możliwość skonsultowania zakupu z osobą, która posiada wiedzę w zakresie sprzętu wykorzystywanego do parzenia kawy. Dzięki temu można poznać zaawansowane funkcje oraz wszystkie zalety i wady danego modelu np. trwałość, precyzja kontroli.
Ekspres do kawy dźwigniowy nie sprawdzi się bowiem dla każdego. Istnieją również jego różne wersje. Przykładowo ekspres do kawy BEZZERA B2013 AL 2 GR jest stosowany jako ekspres gastronomiczny do użytku profesjonalnego. Dla osób prywatnych idealnym wyborem będzie natomiast ekspres do kawy kolbowy La Pavoni Europiccola ELH, który jest bardzo zgrabny i mieści się na blacie kuchennym. Jeżeli komuś zależy na tym, aby kawę uzyskiwać w szybkim tempie bez zbędnego wysiłku, to być może lepiej rozważyć zakup ekspresu kapsułkowego do kawy.
Wysokiej jakości ekspresy do kawy — profesjonalne ekspresy dźwigniowe w sklepie Cafe Silesia
Każdemu, kto kocha prawdziwy smak i aromat kawy, zależy na tym, aby korzystać z profesjonalnego i sprawdzonego sprzętu. W Cafe Silesia biorą pod uwagę preferencje naszych klientów, współpracujemy jedynie z cenionymi producentami takimi, jak BEZZERA czy La Pavoni, których urządzenia zyskują popularność na całym świecie i są doceniane przez profesjonalnych baristów. Z oferty mogą więc korzystać zarówno właściciele lokali gastronomicznych, jak i kawosze zafascynowani ekspresami dźwigniowymi.
Znajdź ręczne modele ekspresów do kawy, które wzbogacą codzienny proces parzenia kawy!
Ekspres do kawy kolbowy La Pavoni Europiccola ELH
Największą zaletą ekspresu Europiccola jest fakt, że zaparzanie kawy odbywa się wyłącznie siłą naszych własnych mięśni. To od nas zależy smak kawy. Aby otrzymać idealne espresso, potrzebujemy młynka z dużą skalą grubości mielenia. To dzięki niemu ustawimy idealną grubość mielonej kawy, tak by otrzymać powierzchnię w grupie parzącej na tyle nieprzepuszczalną aby woda zderzając się z nią wytworzyła ciśnienie 9bar. Ponadto, jako że ekspres działa przede wszystkim dzięki nam, jest sprzętem na długie lata – o czym także świadczy fakt, iż Europiccola została stworzona w 1950r i aż do tej pory jest produkowana właściwie bez zmian.
W wyposażeniu
Europiccoli są: 2 sitka - na jedną kawę (7g) i na dwie (14g),
miarka, czyli specjalna łyżka do dozowania kawy, tamper (ubijak) oraz poza
tradycyjną dyszą do spieniania - automat do spieniania mleka, dzięki któremu
przyrządzanie kaw mlecznych stanie się dziecinnie proste.
DANE
TECHNICZNE:
-
bojler o pojemności 0,8 l
-
czas gotowości do pracy - 10 min
-
ciśnienie w bojlerze 0,7-0,8 Bar
-
3-stopniowy poziom zabezpieczenia: presostat, termostat i zawór bezpieczeństwa
-
włącznik główny wraz z lampką kontrolną
-
wskaźnik poziomu wody
-
automat do spieniania mleka
-
uchwyty w kolorze drewna
-
moc: 1000 W
-
wymiary: szer. 200 x gł. 290 x wys. 320 mm
-
waga: 5,5 kg
-
zasilanie: 230V, 50Hz
Ekspres do kawy kolbowy La Pavoni Professional PLQ
W 1970r został zaprojektowany model Professional – ekspres dźwigniowy, dzięki któremu smak kawy zależy wyłącznie od nas. Dzięki użyciu wysokiej klasy elementów, a także prostocie jego wykonania, sprzęt działa bez zarzutu przez bardzo długie lata. Większy bojler (1,6l) pozwala na większą ilość zaparzonych kaw bez konieczności dolewania wody, natomiast zauważalny zegar (manometr) pokazuje gotowość ekspresu do pracy.
Do prawidłowego działania ekspresu zalecany jest młynek z rozległą skalą grubości mielenia, który pozwoli nam na ustawienie idealnej grubości mielonej kawy.
W wyposażeniu Professional są: 2 sitka - na jedną kawę (7g) i na dwie (14g), miarka, czyli specjalna łyżka do dozowania kawy, tamper (ubijak) oraz poza tradycyjną dyszą do spieniania - automat do spieniania mleka, dzięki któremu przyrządzanie kaw mlecznych stanie się dziecinnie proste.
DANE TECHNICZNE:
- bojler o pojemności 1,6 l.
- czas gotowości do pracy - 15 min.
- ciśnienie w boilerze 0,7-0,8 Bar
- 3-stopniowy poziom zabezpieczenia: presostat, termostat i zawór bezpieczeństwa
- włącznik główny wraz z lampką kontrolną
- manometr pokazujący ciśnienie w boilerze
- wskaźnik poziomu wody
- uchwyty w kolorze czarnym
- moc: 1000 W
- wymiary: szer. 200 x gł. 290 x wys. 320 mm
- waga: 6 kg
- zasilanie: 230V, 50H
Ekspres do kawy kolbowy La Pavoni Professional PRG
W 1970r został zaprojektowany model Professional – ekspres dźwigniowy, dzięki któremu smak kawy zależy wyłącznie od nas. Dzięki użyciu wysokiej klasy elementów, a także prostocie jego wykonania, sprzęt działa bez zarzutu przez bardzo długie lata. Większy bojler (1,6l) pozwala na większą ilość zaparzonych kaw bez konieczności dolewania wody, natomiast zauważalny zegar (manometr) pokazuje gotowość ekspresu do pracy.
Do prawidłowego działania ekspresu zalecany jest młynek z rozległą skalą grubości mielenia, który pozwoli nam na ustawienie idealnej grubości mielonej kawy.
W wyposażeniu
Professional są: 2 sitka - na jedną kawę (7g) i na dwie (14g),
miarka, czyli specjalna łyżka do dozowania kawy, tamper (ubijak) oraz poza
tradycyjną dyszą do spieniania - automat do spieniania mleka, dzięki któremu
przyrządzanie kaw mlecznych stanie się dziecinnie proste.
DANE
TECHNICZNE:
-
bojler o pojemności 1,6 l
-
czas gotowości do pracy - 15 min.
-
ciśnienie w boilerze 0,7-0,8 Bar
-
3-stopniowy poziom zabezpieczenia: presostat, termostat i zawór bezpieczeństwa
-
włącznik główny wraz z lampką kontrolną
-
manometr pokazujący ciśnienie w boilerze
-
wskaźnik poziomu wody
-
Obudowa miedziano - złota
-
uchwyty w kolorze drewna
-
moc: 1000 W
-
wymiary: szer. 200 x gł. 290 x wys. 320 mm
-
waga: 6 kg
-
zasilanie: 230V, 50H
Ekspres do kawy kolbowy La Pavoni Stradivari SPL
W 2005r na dokładnie setną rocznicę powstania firmy La Pavoni, producent tej genialnej marki stworzył ekspres dźwigniowy o designie inspirowanym czystością dźwięków skrzypiec Stradivariusa. Piękny, ponadczasowy kształt łączacy się z niezawodnością, sprawia, że ekspres nie tylko doskonale spełnia funkcję do jakiej został stworzony, ale stanie się ozdobą każdego wnętrza. Wysokiej klasy elementy z jakich Stradivari został zbudowany pozostawiają wrażenie solidności. Stradivari działa w pełni manualnie, a kawa wyciskana jest siłą naszych własnych mięsni.
Aby mieć pewność, że espresso będzie doskonałej jakości, rekomendowany jest młynek o szerokiej skali grubości mielenia.
W wyposażeniu Stradivari są: 2 sitka - na jedną kawę (7g) i na dwie (14g), miarka, czyli specjalna łyżka do dozowania kawy, tamper (ubijak) oraz poza tradycyjną dyszą do spieniania - automat do spieniania mleka, dzięki któremu przyrządzanie kaw mlecznych stanie się dziecinnie proste.
DANE TECHNICZNE:
- bojler o pojemności 1,6 l
- czas gotowości do pracy - 15 min
- ciśnienie w bojlerze 0,7-0,8 Bar
- 3-stopniowy poziom zabezpieczenia: presostat, termostat i zawór bezpieczeństwa
- włącznik główny wraz z lamką kontrolną
- manometr pokazujący ciśnienie w boilerze i informujący o gotowości ekspresu do pracy
- wskaźnik poziomu wody
- uchwyty w kolorze czarnym
- moc: 1000 W
- wymiary: szer. 200 x gł. 290 x wys. 320 mm
- waga: 6,5kg
- zasilanie: 230 V, 50 Hz
Ekspres kolbowy La Pavoni Stradivari STL
W 2005r na dokładnie setną rocznicę powstania firmy La Pavoni, producent tej genialnej marki stworzył ekspres dźwigniowy o designie inspirowanym czystością dźwięków skrzypiec Stradivariusa. Piękny, ponadczasowy kształt łączacy się z niezawodnością, sprawia, że ekspres nie tylko doskonale spełnia funkcję do jakiej został stworzony, ale stanie się ozdobą każdego wnętrza. Wysokiej klasy elementy z jakich Stradivari został zbudowany pozostawiają wrażenie solidności. Stradivari działa w pełni manualnie, a kawa wyciskana jest siłą naszych własnych mięsni.
Aby mieć pewność, że espresso będzie doskonałej jakości, rekomendowany jest młynek o szerokiej skali grubości mielenia.
W wyposażeniu Stradivari są: 2 sitka - na jedną kawę (7g) i na dwie (14g), miarka, czyli specjalna łyżka do dozowania kawy, tamper (ubijak) oraz poza tradycyjną dyszą do spieniania - automat do spieniania mleka, dzięki któremu przyrządzanie kaw mlecznych stanie się dziecinnie proste.
DANE TECHNICZNE:
- bojler o pojemności 0,9 l
- czas gotowości do pracy - 10 min
- ciśnienie w bojlerze 0,7-0,8 Bar
- 3-stopniowy poziom zabezpieczenia: presostat, termostat i zawór bezpieczeństwa
- włącznik główny wraz z lamką kontrolną
- wskaźnik poziomu wody
- uchwyty w kolorze czarnym
- moc: 1000 W
- wymiary: szer. 200 x gł. 290 x wys. 320 mm
- waga: 6kg
- zasilanie: 230 V, 50 Hz
Ekspres kolbowy La Pavoni Europiccola ELQ
La Pavoni Europiccola ELQ
Ekspres La Pavoni Europicola to niezwykle stylowy i trwały ekspres. Powstał w 1950r i do tej pory jest produkowany w prawie niezmienionej wersji.
Największą zaletą ekspresu Europiccola jest fakt, że zaparzanie kawy odbywa się wyłącznie siłą naszych własnych mięśni. To od nas zależy smak kawy. Aby otrzymać idealne espresso, potrzebujemy młynka z dużą skalą grubości mielenia. To dzięki niemu ustawimy idealną grubość mielonej kawy, tak by otrzymać powierzchnię w grupie parzącej na tyle nieprzepuszczalną aby woda zderzając się z nią wytworzyła ciśnienie 9bar. Ponadto, jako że ekspres działa przede wszystkim dzięki nam, jest sprzętem na długie lata.
Mosiężżny bojler o pojemności 800ml zapewnia stabilność termiczną pozwalając na przygotowanie wyśmienitego espresso. Umożliwa także sprawne spienianie mleka - zarówno za pomocą ręcznej dyszy, jak i automatycznego cappuccinatora.
W wyposażeniu Europiccoli są: 2 sitka - na jedną kawę (7g) i na dwie (14g), miarka, czyli specjalna łyżka do dozowania kawy, tamper (ubijak) oraz poza tradycyjną dyszą do spieniania - automat do spieniania mleka, dzięki któremu przyrządzanie kaw mlecznych stanie się dziecinnie proste.Zasilanie | 230V, 50Hz |
---|---|
moc: | 1000W |
Bojler | mosiężny, 0,8l |
wskaźnik poziomu wody | ✓ |
Dysza wrzątku | ✓ |
Dysza pary | ✓ |
Automatyczny Cappuccinator | ✓ |
Zabezpieczenie, przed pracą bez wody | ✓ |
Włącznik z lampką kontrolną | ✓ |
Wymiary |
wysokość: 320 mm szerokość: 200 mm głębokość: 290 mm |
Waga | 5,5 kg |