KAWA BeMyBean
( ilość produktów: 22 )BeMyBean Etiopia Daye Bensa 1kg | ESPRESSO
ETIOPIA Daye Bensa
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Etiopia
Farma: Yergacheffe
Odmiana botaniczna: Heirloom
Wysokość upraw: 1500 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Kawa wypalana z myślą o aromatycznym espresso (również z ekspresu automatycznego!), w kawach mlecznych również nie zawiedzie.
W smaku kremowa z delikatnym, kwiatowym twistem. W profilu sensorycznym pojawiają się nuty kremówki, jaśminu, czerwonej pomarańczy i marcepanu.
BeMyBean Etiopia Daye Bensa 250g | ESPRESSO
ETIOPIA Daye Bensa
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Etiopia
Farma: Yergacheffe
Odmiana botaniczna: Heirloom
Wysokość upraw: 1500 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Kawa wypalana z myślą o aromatycznym espresso (również z ekspresu automatycznego!), w kawach mlecznych również nie zawiedzie.
W smaku kremowa z delikatnym, kwiatowym twistem. W profilu sensorycznym pojawiają się nuty kremówki, jaśminu, czerwonej pomarańczy i marcepanu.
BeMyBean Kolumbia Valle del Cauca 1kg | ESPRESSO
Kolumbia Valle del Cauca
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Farma: Valle del Cauca
Odmiana botaniczna: Cautai, typica, bourbon, castillo
Wysokość upraw: 1700 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Kawa wypalana z myślą o espresso o głębokim, gęstym smaku, z orzeźwiającymi, kwaskowatymi aromatami. W kawach z mlekiem staje się nieco bardziej owocowa, deserowa.
W naparze z tej Kolumbii dominuje kwasowość i owocowe nuty wiśni i żurawiny. Przyjemnym urozmaiceniem jest tu karmelowa słodycz, która dodaje głębi smaku.
BeMyBean Kolumbia Valle del Cauca 250g | ESPRESSO
Kolumbia Valle del Cauca
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Farma: Valle del Cauca
Odmiana botaniczna: Cautai, typica, bourbon, castillo
Wysokość upraw: 1700 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Kawa wypalana z myślą o espresso o głębokim, gęstym smaku, z orzeźwiającymi, kwaskowatymi aromatami. W kawach z mlekiem staje się nieco bardziej owocowa, deserowa.
W naparze z tej Kolumbii dominuje kwasowość i owocowe nuty wiśni i żurawiny. Przyjemnym urozmaiceniem jest tu karmelowa słodycz, która dodaje głębi smaku.
BeMyBean Funky Bean 1kg | ESPRESSO
Funky Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Funky Bean to mieszanka, która zmienia się sezonowo. Podstawą blendu zawsze jest ziarno obrabiane metodą natural dające delikatną słodycz suszonych owoców oraz nuty funky.
Dedykowana metodom ciśnieniowym, ale świetnie się sprawdzi również w ekspresach przelewowych typu Moccamaster, gdzie wyciągniemy z niej bardzo wysoką słodycz, lekką kwasowość i odrobinę goryczki.
BeMyBean Bass Brew 250g | PRZELEW
Bass Brew
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia, ?
Region: Chapadao de Ferro / ?
Odmiana botaniczna: Paraiso MG, Mundo Nuovo, ?
Wysokość upraw:800 - 1300 / ?? m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural, Washed
Profil sensoryczny: kakao, orzech laskowy, nektarynki.
Przeznaczenie: metody alternatywne
Wyjątkowy blend, w którym 85% stanowi ziarno brazylijskie, pozostałe 15% zaś - to zależy. Kawa jest komponowana z ziaren, które obecnie używane są do sezonowych i czasowych kaw palarni, tak aby nic się nie zmarnowało, ale żeby stale uzyskiwać napar o konkretnym charakterze. W smaku ma być dużo ciężkich, ale słodkich nut i bardzo niewiele kwasowości.
BeMyBean Kenia Wanrich 250g | PRZELEW
Kenia Wanrich
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kenia
Region: Rift Valley
Odmiana botaniczna: SL 28, SL 34, Batian, Ruiru
Wysokość upraw:1800 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed
Profil sensoryczny: czerwona porzeczka, rabarbar, malina, truskawka
Przeznaczenie: metody alternatywne
Wanrich Coffee powstało w 2015 roku z inicjatywy Jane Kamau i jej męża. Od tego czasu kobieta prężnie działa w ramach NORT - kobiecej grupy, która pracuje nad budową stacji obróbki dla farmerów z regionu.
Region, w którym kawa jest uprawiona, ma wulkaniczne gleby i umiarkowane temperatury - optymalne warunki do upraw smacznej i dobrej jakości kawy. W smaku przypomina kompot z dojrzałych czerwonych porzeczek z nutami kwaśnego rabarbaru, słodkich malin i soczystych truskawek.
BeMyBean Kenia Kariani 250g | PRZELEW
Kenia Kariani
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kenia
Region: Muranga County
Odmiana botaniczna: SL 28, SL 34
Wysokość upraw:1800 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed
Profil sensoryczny: czerwona porzeczka, marmolada różana, skórka z limonki, malina
Przeznaczenie: metody alternatywne
Typowo kenijska, obrabiana na mokro kawa. W naparze dużo czerwonej porzeczki i malin, w tle wyczuwalna skórka z limonki. Całość jednak z lekkim twistem - delikatnymi nutami marmolady różanej.
BeMyBean Kolumbia Luz Marina 250g | PRZELEW
Kolumbia Luz Marina
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Region: Rondón
Odmiana botaniczna: Colombia, Týpica, Castillo, Tabi, Maka
Wysokość upraw: 1700 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed, double
Profil sensoryczny: czarna porzeczka, agrest, gruszka
Przeznaczenie: metody alternatywne
Oprócz klasycznej, mokrej obróbki, ziarno zostało dodatkowo poddane dwukrotnej fermentacji. Dzięki temu zabiegowi napar zyskał jeszcze więcej intensywnej, rześkiej słodkości. W profilu sensorycznym dominuje agrest i gruszka, pojawia się bardzo niska gorycz i subtelna kwasowość.
BeMyBean Kolumbia Finca El Recreo 250g | PRZELEW
Kolumbia Finca El Recreo
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Region: Huila
Odmiana botaniczna: Caturron
Wysokość upraw: 1550 m n.p.m.
Metoda obróbki: natural
Profil sensoryczny: grenadina, brandy, rodzynki w czekoladzie, kompot truskawkowy
Przeznaczenie: metody alternatywne
Rodzina Rodriguez, do której należy plantacja, uprawia głównie odmianę Caturron, czyli stosunkowo nową odmianę z Acevedo w Kolumbii, praktycznie nieznaną poza regionem. Odmiana jest ceniona za duże owoce i charakterystyczny profil sensoryczny. To kawa obfitująca w wytrawne nuty, kojarzące się z likierami, czekoladą i owocowymi przetworami. Naturalne aromaty są jeszcze bardziej podkreślone, dzięki zastosowanej obróbce ziaren (natural).
BeMyBean Brazylia Patrocinio 250g | ESPRESSO
Brazylia Patrocinio
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma: Monte Carmelo, Chapadao de Ferro
Odmiana botaniczna: Paraiso MG, Mundo Novo
Wysokość upraw: 800-1300 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Brazylia Petrocinio to połączenie wysiłków dwóch plantatorów, Acacio Jose Dianin i Cesara Jordao. Kawa uprawiana we wschodniej Brazylii, w klimacie z gorącym, wilgotnym latem i bardzo łagodną zimą, dzięki czemu owoce mają optymalne warunki do wzrostu (i przechowywania).
W naparze bardzo prosta, czysta, słodka. Dominują nuty kakao, czereśni i nerkowców.
BeMyBean Funky Bean 250g | ESPRESSO
Funky Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Funky Bean to mieszanka, która zmienia się sezonowo. Podstawą blendu zawsze jest ziarno obrabiane metodą natural dające delikatną słodycz suszonych owoców oraz nuty funky.
Dedykowana metodom ciśnieniowym, ale świetnie się sprawdzi również w ekspresach przelewowych typu Moccamaster, gdzie wyciągniemy z niej bardzo wysoką słodycz, lekką kwasowość i odrobinę goryczki.
BeMyBean Heavy Bean 1kg | ESPRESSO
Heavy Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma:Minas Gerais
Odmiana botaniczna:
Mundo Novo, Bourbon, Catuai
Wysokość upraw: 1100 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Pulped natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa palona pod espresso, z myślą o fanach nieco intensywniejszej smakowo kawy. Dzięki nieco ciemniejszemu stopniu palenia kawa zyskuje uniwersalność i gwarantuje brak nudy. W zależności od wybranej metody parzenia, a nawet specjału kawowego, jest kwasowość może się zmieniać, czasem jest bardziej owocowa, czasem po prostu słodsza, zawsze jednak dominują nuty czekolady, nugatu i cukru trzcinowego.
W naparze bardzo prosta, czysta, słodka. Dominują nuty kakao, czereśni i nerkowców.
BeMyBean Heavy Bean 250g | ESPRESSO
Heavy Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma:Minas Gerais
Odmiana botaniczna:
Mundo Novo, Bourbon, Catuai
Wysokość upraw: 1100 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Pulped natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa palona pod espresso, z myślą o fanach nieco intensywniejszej smakowo kawy. Dzięki nieco ciemniejszemu stopniu palenia kawa zyskuje uniwersalność i gwarantuje brak nudy. W zależności od wybranej metody parzenia, a nawet specjału kawowego, jest kwasowość może się zmieniać, czasem jest bardziej owocowa, czasem po prostu słodsza, zawsze jednak dominują nuty czekolady, nugatu i cukru trzcinowego.
W naparze bardzo prosta, czysta, słodka. Dominują nuty kakao, czereśni i nerkowców.
BeMyBean Boogie Bean 250g | ESPRESSO
Boogie Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma:Minas Gerais
Odmiana botaniczna:
Mundo Novo, Bourbon, Catuai
Wysokość upraw: 750-1100 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Pulped natural
Przeznaczenie: espresso
Klasyczna Brazylia, o delikatnej słodyczy i goryczce, z niską kwasowością. Jeśli chcemy jednak uzyskać nieco bardziej rześki napar, palarnia sugeruje delikatnie zwiększyć dozę przy jednoczesnym zmniejszeniu uzysku.
W naparze bardzo prosta, czysta, słodka. Dominują nuty kakao, czereśni i nerkowców.
BeMyBean Kolumbia Popayan DECAF 250g | ESPRESSO
Kolumbia Popayan DECAF
Skład 100% Arabica
Brak kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Farma:Popayan
Odmiana botaniczna: Castillo, Catimor, Typica, Caturra
Wysokość upraw:1800 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural / Sugarcane decaf
Przeznaczenie: espresso
Propozycja dla osób, które muszą ograniczać ilość spożywanej kofeiny, ale wciąż nie chcą sobie odmawiać znakomitej kawy. W profilu sensorycznym dominuje soczysta owocowość - mirabelka, sok z czarnej porzeczki, nektarynka.
Kawa pozbawiana jest kofeiny metodą Sugar cane ethyl acetate processing - po zebraniu ziarno jest myte i traktowane parą wodną (aby ziarno napęczniało), następnie kawa jest opłukiwana octanem etylu który rozpuszcza kofeinę. Po tym procesie ziarna są ponownie myte wodą, traktowane parą wodną i suszone tak, aby obniżyć poziom wilgotności kawy.
BeMyBean Kolumbia Popayan DECAF 250g | PRZELEW
Kolumbia Popayan DECAF
Skład 100% Arabica
Brak kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Farma:Popayan
Odmiana botaniczna: Castillo, Catimor, Typica, Caturra
Wysokość upraw:1800 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural / Sugarcane decaf
Przeznaczenie: metody alternatywne
Propozycja dla osób, które muszą ograniczać ilość spożywanej kofeiny, ale wciąż nie chcą sobie odmawiać znakomitej kawy. W profilu sensorycznym dominuje soczysta owocowość - mirabelka, sok z czarnej porzeczki, nektarynka.
Kawa pozbawiana jest kofeiny metodą Sugar cane ethyl acetate processing - po zebraniu ziarno jest myte i traktowane parą wodną (aby ziarno napęczniało), następnie kawa jest opłukiwana octanem etylu który rozpuszcza kofeinę. Po tym procesie ziarna są ponownie myte wodą, traktowane parą wodną i suszone tak, aby obniżyć poziom wilgotności kawy.
BeMyBean Funky Brew 250g | PRZELEW
Funky Brew
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia, Burundi
Region: Chapadao de Ferro / Kayanza
Odmiana botaniczna: Bourbon, Mundo Novo, Catuai
Wysokość upraw:1350-1550 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural / Natural
Profil sensoryczny: Papaja, kaki, granola
Przeznaczenie: metody alternatywne
Funky Bean to mieszanka, która zmienia się sezonowo. Podstawą blendu zawsze jest Brazylia 50% obrabiana metodą natural . Czuć w niej lekko kwaskową papaję i dojrzałe kaki, drugi rodzaj ziaren ma wzbogacić napar o słodycz suszonych owoców i granoli.
Dedykowana alternatywnym metodom zaparzania, w zależności od wybranego zaparzacza, smak kawy może być mniej lub bardziej kwasowy, dlatego warto spróbować różnych metod.
BeMyBean Sunny Brew 250g | PRZELEW
Sunny Brew
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Etiopia, Burundi, Honduras
Region: Yirgacheffe, Kayanza, Montecillos
Odmiana botaniczna: heirloom, typica, bourbon, caturra
Wysokość upraw:1700 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed, natural, anaerobic
Profil sensoryczny: herbata malinowa, kumkwat, jogurt pitny
Przeznaczenie: metody alternatywne
Świetnie sprawdzi się jako kawa codzienna.Przed ziarnami pozostawiono jedno kryterium: ma być przyjemnie jak ciepły, lipcowy wieczór. W efekcie uzyskujemy kawę rześką, a jednocześnie intensywnie słodką, z delikatnymi fermentowanymi nutami.
BeMyBean Kostaryka Las Torres 250g | PRZELEW
Kostaryka Las Torres
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kostaryka
Region: Brunca
Odmiana botaniczna: Caturra, Catuai
Wysokość upraw:1550 m n.p.m.
Metoda obróbki: honey
Profil sensoryczny: biszkopt, morela, miód rzepakowy
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa jak słodki biszkopt z morelami? Owszem, to możliwe, bo właśnie takie nuty dominują w Kostaryce Las Torres. Uprawy zlokalizowane są w dolinie między górami Cerro de la Muerte (3491 m n.p.m.) i Cerro Chirripó (3820 m n.p.m.). Teren obfituje w żyzną wulkaniczną glebę, a dobre nawodnienie zapewniają w niej trzy rzeki. Panuje tam klimat raczej wilgotny, a średnia temperatura wynosi 22°C, co stwarza idealne warunki do uprawy kawowców. Dzięki warunkom naturalnym i pracy właściciela plantacji, Régula Gerarda Ureñy, który nie boi się sięgać po innowacje, kawa z tej farmy jest doceniana w ramach Cup Of Exellence.
BeMyBean Brazylia Patrocinio 1kg | ESPRESSO
Brazylia Patrocinio
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma: Monte Carmelo, Chapadao de Ferro
Odmiana botaniczna: Paraiso MG, Mundo Novo
Wysokość upraw: 800-1300 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Brazylia Petrocinio to połączenie wysiłków dwóch plantatorów, Acacio Jose Dianin i Cesara Jordao. Kawa uprawiana we wschodniej Brazylii, w klimacie z gorącym, wilgotnym latem i bardzo łagodną zimą, dzięki czemu owoce mają optymalne warunki do wzrostu (i przechowywania).
W naparze bardzo prosta, czysta, słodka. Dominują nuty kakao, czereśni i nerkowców.
BeMyBean Boogie Bean 1kg | ESPRESSO
Boogie Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma:Minas Gerais
Odmiana botaniczna:
Mundo Novo, Bourbon, Catuai
Wysokość upraw: 750-1100 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Pulped natural
Przeznaczenie: espresso
Klasyczna Brazylia, o delikatnej słodyczy i goryczce, z niską kwasowością. Jeśli chcemy jednak uzyskać nieco bardziej rześki napar, palarnia sugeruje delikatnie zwiększyć dozę przy jednoczesnym zmniejszeniu uzysku.
W naparze bardzo prosta, czysta, słodka. Dominują nuty kakao, czereśni i nerkowców.