HERBATA CZARNA
( ilość produktów: 67 )Herbata czarna to w prawdopodobnie najpopularniejszy ciepły napój wśród naszych rodaków. Pasuje do każdego posiłku, wspaniale pobudza, do tego wykazuje szereg korzystnych właściwości dla naszego zdrowia. Nie dziwi więc, że tak wiele osób każdego dnia raczy się filiżanką czarnej herbaty. Co ciekawe, do jej produkcji wykorzystuje się listki krzewu Camellia sinensis, z których powstają również inne znane nam herbaty.
Jak powstaje czarna herbata?
Mówi się, że herbata czarna powstała na skutek przypadku. Jeśli rzeczywiście tak się stało, był to wspaniały zbieg okoliczności, dzięki któremu teraz cały świat może cieszyć się smakiem czarnej herbaty. Współcześnie przy jej produkcji nie pozostawia się miejsca na przypadek, a wszystkie procesy są skrupulatnie opracowywane i kontrolowane. Liście herbaty najpierw poddaje się więdnięciu, następnie są one skręcane i ulegają oksydacji (utlenieniu), a gdy ten proces zostaje zakończony, liście się suszy. Na skutek utleniania liście nabierają charakterystycznej, ciemnej barwy i intensywnego aromatu. Napar z czarnej herbaty ma bursztynowy kolor i intensywny, nieco korzenny i miodowy zapach. Do najpopularniejszych czarnych herbat zalicza się produkowaną w Chinach herbatę Yunnan, herbaty Assam i Darjeeling wytwarzane w Indiach oraz herbatę Cejlońską pochodzącą ze Sri Lanki. Czarna herbata jest też często aromatyzowana różnymi dodatkami (owocami, kwiatami, przyprawami, ziołami) oraz stanowi składnik herbat owocowych.
Herbata czarna – właściwości
Herbata czarna, tak jak inne herbaty, jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Zawarte w niej związki aktywne są stale badane, a kolejne doniesienia naukowe potwierdzają, że herbatę warto pić. Badania dowodzą, że czarna herbata wpływa korzystnie na nasze serce i układ krwionośny, chroniąc je przed groźnymi schorzeniami kardiologicznymi. Co więcej, napar z czarnej herbaty działa też przeciwzapalnie, ułatwia trawienie ciężkostrawnych posiłków i sprawdza się przy dolegliwościach żołądkowych. W czarnej herbacie znajduje się spora dawka kofeiny (teiny), która poprawia koncentrację, pobudza i wpływa korzystnie na nastrój. Jeżeli jesteśmy zaspani i potrzebujemy przypływu energii, warto sięgnąć po kubek czarnej herbaty.
Herbata czarna w ciąży
Chociaż ma wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, przyszłym mamom odradzana jest herbata czarna. Kofeina w niej zawarta może niekorzystnie wpływać na samopoczucie, a także na przebieg ciąży. Z tego względu częstsze spożywanie herbaty lepiej skonsultować z lekarzem.
Herbata czarna – którą wybrać?
Herbata czarna liściasta
Najbardziej ceniona forma czarnej herbaty, pozwalająca wydobyć z suszu niebywałą feerię smaków i aromatów. Pod wpływem gorącej wody liście powoli się rozwijają i oddają do naparu to, co mają w sobie najlepsze. Decydując się na zakup herbaty czarnej liściastej, warto pomyśleć o akcesoriach do herbaty, które ułatwią proces zaparzania. Dostępne w naszym sklepie sitka, zaparzacze i filtry pomogą oddzielić fusy od naparu i cieszyć się idealnie klarowną herbatą.
Herbata czarna granulowana
Herbata granulowana produkowana jest w ten sam sposób, co herbata liściasta, jednak w tym przypadku liście są rozdrabniane, a z gotowego surowca formuje się kulki. Jest więc porównywalnej jakości, co herbata czarna sypana. Nie pomylmy jej jednak z popularnymi herbatami rozpuszczalnymi w granulkach, które z prawdziwą herbatą granulowaną mają niewiele wspólnego.
Herbata czarna w saszetkach
To idealne rozwiązanie dla osób, którym trudno znaleźć czas na rytuał parzenia herbaty. Wystarczy wrzucić saszetkę herbaty do kubka i zalać gorącą wodą, by po chwili cieszyć się ulubionym smakiem. A dobrej jakości czarnych herbat w saszetkach w naszej ofercie nie brakuje!
Jak parzyć czarną herbatę?
Czarna herbata nie jest wymagająca, jednak warto trzymać się ogólnych zasad, aby otrzymać smaczny napar. Przyjmuje się, że temperatura wody powinna wynosić około 95°C, a czas parzenia powinien trwać od 2 do 5 minut. Warto kierować się wskazówkami producenta, lecz również eksperymentować i testować nowe smaki.