CZAJNIKOWY
( ilość produktów: 57 )Herbata liściasta Rooibos ZANZIBAR 100g
Herbata Rooibos ZANZIBAR
Herbata rooibos, liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład: zielony rooibos, plasterki cytryny, czerwony i biały pieprz, goździki, kawałki mango, imbiru, cynamonu, wanilii, kwiatki róży i kaktusa, aromat.
Ta lekko pikantna mieszanka powstała na bazie zielonego rooibosa z dodatkiem przypraw takich jak czerwony i biały pieprz, goździki, imbir, cynamon, wanilia a także cytryny, mango, kwiatów róży oraz kaktusa.
Napar ma złotą barwę oraz intensywny pikantny aromat. Przyprawy nadają mu pikantnego smaku, pozostawiając słodki posmak. Liście można parzyć dwukrotnie, wydłużając czas następnego parzenia. Smak kolejnego naparu mniej pikantny, z wyraźniejszymi nuty wanilii oraz cytryny.
Napar z liści Rooibosa nie zawiera kofeiny ani garbników, dzięki czemu może stanowić znakomitą alternatywę dla klasycznych herbat, dla osób które nie mogą spożywać kofeiny.
Kobiety w ciąży, lub karmiące cenią go przede wszystkim za łagodzenie mdłości oraz wspomaganie laktacji. U małych dzieci wspomaga pracę jelit i chroni przed kolką.
Rooibos zawiera także dużo witaminy C i rutynę (dzięki czemu poprawia odporność), wapń i potas oraz łatwo przyswajalne żelazo a także fluor. Wspomaga wydzielanie serotoniny i działa przeciwdepresyjnie. W upały skutecznie nawadnia.
Instrukcja parzenia
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 3-6 min
Można parzyć dwukrotnie, wydłużając czas drugiego parzenia.
Polecamy także spróbować naparu zaparzonego na zimno. Wystarczy zalać susz zimną wodą i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Herbata Czarna cynamonowo-pomarańczowa 100g liściasta
Herbata czarna cynamonowo pomarańczowa
Herbata czarna, liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład: herbata czarna, cynamon, skórki pomarańczy, anyż, goździki, aromat, kardamon
Znakomite liście czarnej herbaty, pochodzącej ze Sri Lanki z dodatkiem pomarańczy, cynamonu, goździków i pikantnego kardamonu. Mieszanka, która doskonale rozgrzewa, a jej aromat wprawia w zimowy wieczorny klimat.
Napar jest jasny i klarowny o pięknej złoto-pomarańczowej barwie. W smaku jest delikatna, słodka z lekko pikantną nutą. Pozostawia długi, przyjemny słodki posmak.
Czarna herbata znana jest ze swoich właściwości. Delikatnie pobudza i poprawia koncentracje. Wspiera układ trawienny ułatwiając trawienie pokarmu. Ma również pozytywny wpływ na układ krwionośny. Rozszerza oraz wzmacnia naczynia krwionośne, reguluje poziom cholesterolu. Zapobiega także przed powstawaniem próchnicy na zębach.
Cynamon również wspomaga układ pokarmowy. Ma również właściwości przeciwbakteryjne, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi.
Olejki eteryczne zawarte w skórce z pomarańczy mają działanie odprężające, relaksujące i antydepresyjne.Wzmagają także przemianę materii oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu we kwi. Napar z dodatkiem skórki pomarańczowej wzmacnia odporność organizmu.
Instrukcja przygotowania:
Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
Temperatura parzenia: 96°C
Czas parzenia: 1-2 min
Można parzyć kilkukrotnie, polecamy dwa, trzy razy.
Herbata Owocowa SŁODKIE MANGO 100g liściasta
Herbata Owocowa Słodkie Mango
Herbata Owocowa,
liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład:
ananas, mango, jabłko, pomarańcza, truskawki, kwiatki nagietka, aromat, krokosz
barwierski.
Słodka owocowa herbata o smaku mango. Nie zawiera hibiskusa, dzięki czemu nie jest kwaśna.
Herbata owocowa nie zawiera kofeiny, dlatego świetnie nadaje się dla dzieci i kobiet w ciąży.
Zawiera miedzy innymi witaminy C, A, K, E oraz B6. Wykazuje także właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz poprawiające przemianę materii, Działa również korzystnie na pracę mózgu, oczyszcza organizm.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 4-7 min
- Można parzyć dwukrotnie, znacznie wydłużając czas drugiej ekstrakcji.
Herbata Czarna Earl Grey IMPERIAL 100g liściasta
Herbata czarna Earl Grey Imperial
Herbata czarna,
liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład: herbata czarna Ruhuna Ceylon, kwiaty jaśminu, olejek bergamotki pochodzącej z południowych Włoch.
Earl Grey jest to czarna herbata ceylon, z dodatkiem olejku z bergamotki.
Czarna herbata dzięki zawartej w niej teinie, działa pobudzająco. Ma działanie przeciwmiażdżycowe oraz obniża ciśnienie krwi. Ma także pozytywny wpływ na układ pokarmowy, wspomaga wydzielanie soków trawiennych. Herbata zawiera sporą ilość antyoksydantów oraz polifenoli.
Napar koloru ciemnego bursztynu. W aromacie zapach bergamotki. W smaku bardzo krągła, pozostawia delikatną słodycz.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 2-3 g / 120ml ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 2-3 min
Herbata zielona JAŚMINOWA 100g liściasta
Herbata zielona Jaśminowa
Herbata zielona,
liściasta
Opakowanie: 100
g
Skład: herbata zielona chińska z dodatkiem kwiatków
jaśminu
Łagodnie pobudza, uspokaja, zmniejsza napięcie i relaksuje nasz umysł.
Łagodzi i uspokaja umysł.
Napar charakteryzuje się wspaniałym jaśminowym
aromatem. Jest subtelny i lekki.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 2-3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 75-80°C
- Czas parzenia: 2-3 min
- Można parzyć 2-3 krotnie, wydłużając stopniowo czas kolejnych ekstrakcji
Herbata zielona Z GRANATEM 100g liściasta
Herbata zielona z granatem
Herbata zielona,
liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład:
herbata zielona, kawałki granatu, trawa cytrynowa, kwiatki granatu,
aromat
Pochodzenie: Chiny
Zielona herbata delikatnie pobudza i odżywia. Chroni zęby przed próchnicą oraz odświeża oddech. Zawiera L-teanine, która działa odprężająco oraz antydepresyjnie. Naturalnie wychładza organizm, wzmacnia naczynia krwionośne i reguluje poziom cukru i cholesterolu. Zawiera także przeciwutleniacze. Spowalnia starzenie się organizmu, neutralizuje wolne rodniki.
Granat uważany był za owoc życia. Stanowi dobre źródło przeciwutleniaczy. Wychwytuje wolne rodniki, spowalnia starzenie się organizmu oraz polecany jest w profilaktyce antynowotworowej. Granat ma dobry wpływ na układ krwionośny – chroni serce, wzmacnia naczynia oraz obniża ciśnienie.
Herbata daje jasny, zielonożółty napar. W smaku jest gładka, świeża, z cytrynowym, delikatnie kwaskowym posmakiem. Zostawia przyjemny, długi posmak, z wyczuwalną nutą granatu.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 2-3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 75-80°C
- Czas parzenia: 2-3 min
- Można parzyć 2 krotnie, wydłużając czas ekstrakcji
Herbata Owocowa POMARAŃCZA TRUSKAWKA 100g liściasta
Herbata owocowa Pomarańcza Truskawka Organic
Herbata
owocowa organiczna, liściasta
Opakowanie: 100
g
Skład: kawałki jabłka, płatki róży, hibiskus, trawa cytrynowa,
skórka pomarańczy, pomarańczowe trójkąty, naturalny aromat, kawałki truskawki;
pochodzące z ekologicznych upraw.
Organiczna owocowa herbata o grejpfrutowym, truskawkowym smaku z dodatkiem pomarańczy. Wyśmienita mieszanka bez dodatku sztucznych aromatów.
Idealna herbata dla dzieci o cytrusowym słodkim smaku.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 4-7 min
Herbata Rooibos ORGANIC 100g liściasta
Herbata Rooibos ORGANIC
Herbata rooibos, liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład: 100% czerwonokrzew afrykański z ekologicznych upraw.
Rooibos ten pochodzi z upraw ekologicznych w Republice Południowej Afryki. Są to plantacje, które nie używają w ogóle sztucznych nawozów, pestycydów oraz innych substancji chemicznych.
Napar z liści Rooibosa nie zawiera kofeiny ani garbników, dzięki czemu może stanowić znakomitą alternatywę dla klasycznych herbat, dla osób które nie mogą spożywać kofeiny.
Kobiety w ciąży, lub karmiące cenią go przede wszystkim za łagodzenie mdłości oraz wspomaganie laktacji. U małych dzieci wspomaga pracę jelit i chroni przed kolką.
Rooibos zawiera także dużo witaminy C i rutynę (dzięki czemu poprawia odporność), wapń i potas oraz łatwo przyswajalne żelazo a także fluor. Wspomaga wydzielanie serotoniny i działa przeciwdepresyjnie. W upały skutecznie nawadnia.
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 3-6 min
Herbata Czarna CEYLON OP DIMBULA UDUWELA 100g liściasta
Ceylon OP Dimbula Uduwela
Herbata czarna, liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład: Skład: herbata czarna (100%), Sri Lanka, Dimbula Uduwela
Jest to czarna herbata pochodzi ze Sri Lanki z plantacji położonej w regionie Dimbula na wysokości 1400 m n.p.m. Susz jest ciemnu o brązowo-srebrnej barwie. Napar ma piękny, złoto-czerwony kolor i pełny, bogaty smak z wyczuwalnymi nutami dojrzałych jabłek i orzechów. Pozostawia po sobie orzeźwiający posmak.
Czarna herbata zawiera teinę, która ma działanie pobudzające. Zawiera również sporą ilość antyoksydantów oraz polifenoli. Ma również pozytywny wpływ na układ krwionośny (działanie przeciwmiażdżycowe,obniża ciśnienie krwi) oraz pokarmowy (wspomaga wydzielanie soków trawiennych). Zapobiega także powstawaniu próchnicy.
Oznaczenie OP, (ang. Orange Pekoe), oznacza całe liście. W tym przypadku są to długie i sztywne liście bez tipsów (pączków).
Instrukcja przygotowania:
Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
Temperatura parzenia: 95°C
Czas parzenia: 1-3 min
Może być zaparzana kilkukrotnie (2-3-krotnie). W kolejnych parzeniach dominują nuty czekoladowe i orzechowe.
Herbata OOLONG MORELOWA 100g liściasta
Herbata MORELOWA OOLONG
Herbata oolong, liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład: herbata Formosa Oolong, Ti Kuan Yin Oolong, morele, owoce miechunki peruwiańskiej, kwiat stokrotki, aromat
Herbata Oolong (nazywana również herbatą niebieską lub turkusową) swój wyjątkowy smak zawdzięcza między innymi specyficznemu procesowi obróbki liści. Między innymi częściowemu ich utlenianiu. 2 różne odmiany herbaty oolong zostały wzbogacone owocowymi i kwiatowymi dodatkami - morelą, miechunką oraz stokrotką, tworząc delikatny, słodki, owocowy napar.
Napar ma jasną, zielonożółtą barwę o słodkim aromacie i przyjemnym wyważonym, pełnym smaku o wyraźnej słodyczy. Wyczuwalne są nuty żółtych, słodko-kwaśnych owoców.
Herbata Oolong znana jest także ze swoich zdrowotnych właściwości. Jest źródłem witamin (A, C, E, K), minerałów (wapń, miedź selen, potas, mangan, fluor) oraz przeciwutleniaczy. Polecana w profilaktyce antynowotworowej. Wspomaga odporność, wzmacnia układ kostny oraz krwionośny, zapobiega przed próchnicą zębów, reguluje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Ma także działanie relaksujące, odpręża i redukuje stres. Oolongi wspomagają również przemianę materii, przez co są polecane podczas odchudzania.
Dodatkowo morele są bogate w witaminy (PP, C oraz B), a także minerały, takie jak żelazo, fosfor i wapń. Są także źródłem przeciwutleniaczy. Neutralizują wolne rodniki, spowalniają starzenie się organizmu. Morele wspomagają także pracę nerek.
Miechunka jadalna (peruwiańska) nazywana jest także Złotą Jagodą Inków. Jest bogata w witaminy (C, B1, B3, B3 i A) oraz minerały (fosfor i wapń). Miechunka jadalna wspiera odporność organizmu a także wykazuje działanie oczyszczające.
Instrukcja parzenia
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 90°C
- Czas parzenia: 2-4 min
- Można parzyć kilkukrotnie, wydłużając stopniowo czas kolejnych ekstrakcji. Polecamy do trzech ekstrakcji.
Herbata liściasta Rooibos MIGDAŁY, DAKTYLE, FIGI 100g
Herbata Rooibos MIGDAŁY,DAKTYLE,FIGI
Herbata rooibos, liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład: organiczny rooibos, rodzynki, kawałki migdałów, daktyli i fig, cukrowe kuleczki i gwiazdki, kwiatki rumianku i bławatka, aromat.
Liście rooibosa z dodatkiem kawałków migdałów, daktyli i fig. Lekki, klarowny napar, o bursztynowej barwie i delikatnym, gładkim smaku. Wyczuwalne są nuty migdałów oraz słodycz daktyli i fig.
Napar z liści Rooibosa nie zawiera kofeiny ani garbników, dzięki czemu może stanowić znakomitą alternatywę dla klasycznych herbat, dla osób które nie mogą spożywać kofeiny.
Kobiety w ciąży, lub karmiące cenią go przede wszystkim za łagodzenie mdłości oraz wspomaganie laktacji. U małych dzieci wspomaga pracę jelit i chroni przed kolką.
Rooibos zawiera także dużo witaminy C i rutynę (dzięki czemu poprawia odporność), wapń i potas oraz łatwo przyswajalne żelazo a także fluor. Wspomaga wydzielanie serotoniny i działa przeciwdepresyjnie. W upały skutecznie nawadnia.
Migdały są bogate w witaminy B2, B6 oraz E a także potas, wapń, magnez oraz cynk. Wspierają układ krwionośny, regulują poziom cholesterolu. Wspomagają pracę mózgu, korzystnie działają na pamięć. działają również przeciwdepresyjnie.
Daktyle wspomagają pracę układu krwionośnego, pomagają w regulacji ciśnienia oraz poziomu cholesterolu. Działają odprężająco oraz przeciwdepresyjnie. Wspierają także pracę jelit.
Figi również mają pozytywny wpływ na układ krwionośny, pomagają w regulacji ciśnienia krwi oraz wzmacniają naczynia oraz serce. Wspomagają pracę jelit. Są naturalnym źródłem witamin, głównie C oraz z grupy B.
Instrukcja parzenia
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 3-6 min
Można parzyć dwukrotnie, wydłużając czas drugiego parzenia.
Polecamy także spróbować naparu zaparzonego na zimno. Wystarczy zalać susz zimną wodą i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Herbata liściasta Rooibos MALINA TRUSKAWKA ORGANIC 100g
Herbata Rooibos MALINA TRUSKAWKA ORGANIC
Herbata rooibos, liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład: czerwony rooibos, jabłka, dzika róża, kokos, naturalny aromat, maliny, truskawki; pochodzące z ekologicznych upraw.
Liście czerwonego rooibosa wzbogacone owocami malin i truskawek. Orzeźwiający, klarowny napar o bursztynowo-czerwonej barwie i słodkim, owocowym orzeźwiającym smaku
Napar z liści Rooibosa nie zawiera kofeiny ani garbników, dzięki czemu może stanowić znakomitą alternatywę dla klasycznych herbat, dla osób które nie mogą spożywać kofeiny.
Kobiety w ciąży, lub karmiące cenią go przede wszystkim za łagodzenie mdłości oraz wspomaganie laktacji. U małych dzieci wspomaga pracę jelit i chroni przed kolką.
Rooibos zawiera także dużo witaminy C i rutynę (dzięki czemu poprawia odporność), wapń i potas oraz łatwo przyswajalne żelazo a także fluor. Wspomaga wydzielanie serotoniny i działa przeciwdepresyjnie. W upały skutecznie nawadnia.
Maliny stanowią naturalne źródło witamin (E, C i tych z grupy B). Polecane są przy przeziębieniach i gorączce przez swoje działanie napotne. Maliny łagodzą również bóle spowodowane skurczem mięśni, dlatego przyniosą ulgę przy bólach menstruacyjnych.
Truskawki stanowią naturalne źródło witaminy C oraz tych z grupy b. Wzmacniają odporność organizmu oraz pobudzają wydzielanie hormonów tarczycy. Truskawki poprawiają przemianę materii oraz działają korzystnie na pracę serca.
Instrukcja parzenia
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 3-6 min
Można parzyć dwukrotnie, wydłużając czas drugiego parzenia.
Polecamy także spróbować naparu zaparzonego na zimno. Wystarczy zalać susz zimną wodą i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Herbata Owocowa GRZANIEC 100g liściasta
Herbata Owocowa GRZANIEC
Herbata owocowa organiczna, liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład: kawałki jabłek, hibiskus, jagody czarnego bzu, skórka dzikiej róży, jemioła, laski cynamonu, aromat (olej z nasion selera), plasterki pomarańczy, goździki
Mieszanka owocowa o smaku zimowego ponczu. Herbata owocowa Grzaniec to rozgrzewająca mieszanka na bazie hibiskusa, czarnego bzu, jemioły i cynamonu. Charakteryzuje się intensywnym smaku, który przywodzi na myśl popularnego grzańca, dzięki czemu jest to doskonała propozycja na chłodne, zimowe wieczory. Kawałki jabłka razem z plasterkami pomarańczy, skórką dzikiej róży i jagodami czarnego bzu nadają naparowi delikatnie orientalnej nuty, zaś jemioła, cynamon oraz goździki, wprawią nas w iście świąteczny klimat.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 4-7 min
Herbata liściasta Rooibos TROPIKALNA 100g
Herbata Rooibos TROPIKALNA
Herbata rooibos, liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład: zielony rooibos, kawałki pieczonego jabłka, berberys pospolity, skórka pomarańczowa, kokos, aromat, czerwone płatki róży, kawałki malin, niebieskie kwiatki chabru, naturalny aromat.
Pyszny, słodki rooibos o tropikalnej nucie. Ta mieszanka, bogata w niepowtarzalne, różnorodne składniki, po przyrządzeniu gwarantuje pyszny napar o intensywnym smaku.
Instrukcja parzenia
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 3-6 min
Można parzyć dwukrotnie, wydłużając czas drugiego parzenia.
Polecamy także spróbować naparu zaparzonego na zimno. Wystarczy zalać susz zimną wodą i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Herbata Owocowa BRZOSKWINIOWA 100g liściasta
Herbata owocowa BRZOSKWINIOWA
Herbata
owocowa, liściasta
Opakowanie: 100
g
Skład: brzoskwinie (brzoskwinie, mączka ryżowa), kawałki jabłka, papaja (papaja, stabilizator-chlorek wapnia, regulator kwasowości - kwas cytrynowy), dzika róża, kawałki buraka, aromat, kwiatki nagietka i ostu.
Owocowa mieszanka na bazie brzoskwini. Brzoskwinie to naturalne źródło witamin z grupy B, beta-karotenu i minerałów. Mieszanka nie zawiera teiny.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 96°C
- Czas parzenia: 4-8 min
Herbata Oolong MANGO POMARAŃCZA 100g liściasta
Herbata Oolong MANGO POMARAŃCZA 100g liściasta
Herbata oolong, liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład: herbata Formosa Oolong, kawałki mango, skórki pomarańczy, ananas, Milk Oolong, naturalny aromat.
Herbata Oolong nazywana jest także herbatą niebieską lub turkusową. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza między innymi częściowemu utlenianiu liści podczas procesu produkcji.
Herbata oolong mango pomarańcza to mieszanka klasycznej herbaty Formosa Oolong, Milk oolong oraz mango, ananasa i pomarańczy. Napar ten jest blady, jasnożółtej barwy; jego aromat jest mleczno-pomarańczowy, ma w sobie nuty żółtych owoców.
Herbata Oolong znana jest także ze swoich zdrowotnych właściwości. Jest źródłem witamin (A, C, E, K), minerałów oraz przeciwutleniaczy. Polecana w profilaktyce antynowotworowej. Wspomaga odporność, wzmacnia układ kostny oraz krwionośny, zapobiega przed próchnicą zębów, reguluje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Ma także działanie relaksujące, odpręża i redukuje stres. Oolongi wspomagają również przemianę materii, przez co są polecane podczas odchudzania.
Ze względu, ma to, że herbata jest aromatyzowana mlekiem (Milk Oolong), odradzamy ją osobom cierpiącym na nietolerancje laktozy.
Instrukcja parzenia
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 85-90°C
- Czas parzenia: 1-5 min
- Można parzyć kilkukrotnie (zalecamy zaprzestać na dwóch zaparzeniach), wydłużając stopniowo czas kolejnych ekstrakcji
Herbata Owocowa DYNIOWA Z POMARAŃCZĄ 100g liściasta
Herbata Owocowa DYNIOWA Z POMARAŃCZĄ 100g liściasta
Herbata
owocowa, liściasta
Opakowanie: 100
g
Skład: jabłko, dynia, skórka pomarańczy, marchew, kurkuma, cynamon, ziarna kakaowca, naturalny aromat, nagietek, goździki.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 5g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 96°C
- Czas parzenia: 5-10 min
Herbata Czarna Earl Grey POMARAŃCZOWA 100g liściasta
Herbata czarna Earl Grey POMARAŃCZOWA
Herbata czarna,
liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład: herbata czarna (organiczna), skórki pomarańczy (organiczne), naturalny aromat
Earl Grey jest to czarna herbata ceylon, z dodatkiem skórki pomarańczy i jej aromatu.
Czarna herbata dzięki zawartej w niej teinie, działa pobudzająco. Ma działanie przeciwmiażdżycowe oraz obniża ciśnienie krwi. Ma także pozytywny wpływ na układ pokarmowy, wspomaga wydzielanie soków trawiennych. Herbata zawiera sporą ilość antyoksydantów oraz polifenoli.
Napar o złoto-pomarańczowej barwie.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 2-3 g / 120ml ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 2-3 min
Herbata Owocowa ARBUZOWA Z MIĘTĄ 100g liściasta
Herbata Owocowa ARBUZOWA Z MIĘTĄ 100g liściasta
Herbata
owocowa, liściasta
Opakowanie: 100
g
Skład: kawałki jabłek, kawałki arbuza (arbuz, cukier, syrop fruktozowy), kwiaty hibiskusa, czarny bez, mięta pieprzowa (9%), aromat, dzika róża, kawałki arbuza.
Doskonała herbata na lato. Prawdziwa przyjemność podana na zimno lub na ciepło.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 96°C
- Czas parzenia: 4-8 min
Herbata Zielona MISTY GREEN 100g liściasta
Herbata zielona Misty Green
Herbata zielona,
liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład:
100% herbata zielona (Chiny ogród Tianwan, w prowincji Hubei)
Klasyczna zielona herbata o długich, poskręcanych, ciemnozielonych liściach. Trudno ją zepsuć podczas parzenia, dlatego jest polecana także początkującym miłośnikom herbaty.
Daje jasny, zielonożółty delikatnie słodki napar o kwiatowym lekko warzywnym smaku z nutą alg. Po wypiciu filiżanki pozostawia przyjemny długi posmak.
Głównym składnikiem zielonej herbaty, za który jest bardzo ceniona, to polifenole. Przeciwdziałają one nowotworom oraz schorzeniom układu krwionośnego. Działa pobudzająco i odżywczo. Picie herbaty chroni zęby przed próchnicą. Katechiny zawarte w herbacie sprawiają, że organizm przyswaja mniej cukrów i tłuszczów z jedzenia. Zielona herbata zrelaksuje i odpręży po ciężkim dniu, a po posiłku ułatwi trawienie. Oczyszcza organizm, działa moczopędnie. Zielona herbata naturalnie wychładza organizm oraz jest naturalnym antydepresantem.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 2-3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 70-80°C
- Czas parzenia: 1-3 min
- Można parzyć 2-3 krotnie, wydłużając stopniowo czas kolejnych ekstrakcji
Herbata Czerwona Pu-erh SUPERIOR 100g liściasta
Herbata czerwona Pu-erh Superior
Herbata czerwona,
liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład:
herbata czerwona (100%)
Herbata czerwona Pu-erh to herbata cesarzy chińskich z prowincji Yunnan, słynąca z właściwości zdrowotnych. Obniża zawartość tłuszczu w organizmie, reguluje poziom cholesterolu i wspomaga procesy trawienia. Znana jest jako herbata odchudzająca.
Daje ciemnobrunatny napar o ziemistym smaku.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 2-3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 3-5 min
Herbata biała PAI MU TAN 100g liściasta
Herbata biała Pai Mu Tan
Herbata biała,
liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład:
herbata biała (100%)
Pochodzenie: Chiny
Wysokiej jakości biała herbata Pai Mu Tan. Herbata biała Pai Mu Dan doceniana
przez koneserów. Liście wraz z dużą ilością herbacianych tipsów dają wspaniały
intensywny smak połączony z niespotykaną nutą owocową.
Herbata biała o
delikatnie przedłużonej fermentacji.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 2g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 85-90°C
- Czas parzenia: 1-3 min
Herbata ziołowa ŚNIADANIOWA 100g liściasta
Herbata ziołowa Śniadaniowa
Herbata ziołowa,
liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład: mięta
pieprzowa, trawa cytrynowa, hibiskus
Mięta pieprzowa zdecydowanie nadaje tej herbacie orzeźwiający smak, a jednoczenie bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy – wspomaga wydzielanie soków żołądkowych oraz usprawnia pracę jelit. Zawiera witaminę C, działa przeciwbakteryjnie. Można ją spożywać nawet przy syndromie jelita drażliwego. Wypicie naparu z mięty pieprzowej daje uczucie chłodu.
Trawę cytrynową stosuje się na niestrawność jak i przy braku apetytu. Poprawia poziom cholesterolu i glukozy we kwi. Trawa cytrynowa jest bogata w witaminy (C, A, B6) jak i mikroelementy (wapń, fosfor, cynk, żelazo). Trawa cytrynowa poprawia koncentracje i pamięć, ma działanie antydepresyjne jak i antybakteryjne. Naparowi daje przyjemy, orzeźwiający posmak, nie dodając przy tym kwasowości.
Hibiskus bardzo dobrze wpływa na naszą odporność przez zawartą w nim witaminie C. Dzięki polifenolom wspomaga przemianę materii, może pomagać przy stłuszczeniach wątroby. Hibiskus ponadto posiada duża ilość przeciwutleniaczy. Dobrze oczyszcza organizm, sprawdza się przy problemach z nadciśnieniem, dobrze wpływa na poziom cholesterolu we krwi.
Herbata daje ciemnoczerwony napar o świeżym, naturalnym aromacie mięty i trawy cytrynowej. W smaku jest orzeźwiająca lekko cytrusowa, z niewielką goryczką. Pozostawia po sobie odświeżający posmak.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 2 g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 4-7 min
Yerba mate zielona MATE GREEN 100g liściasta
Yerba mate Mate Green
Yerba mate zielona,
liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład:
ostrokrzew paragwajski (100%)
Yerba Mate Green składa się właściwie z samych listków, dzięki temu ma wyjątkowy, niespotykany smak. Filtrowana Yerba mate Green to świetna propozycja dla początkujących, jak i dla tych, którzy pili dotąd tylko paczkowaną pylastą Yerba mate.
Yerba mate to bardzo popularny napój w Ameryce Łacińskiej, pochodzący z Brazylii i Argentyny. Mate nie należy do rodziny upraw, z których produkuje się herbatę. Ma bardzo dużą zawartość kofeiny (6,5%), więcej niż kawa czy inne herbaty nawet o 1,5%. Zawiera również wiele witamin, białka, magnezu, żelaza, sodu, fluoru i wiele innych składników potrzebnych dla organizmu człowieka. Znana jest jako środek wspomagający odchudzanie, zwiększający odporność organizmu. Oczyszcza również krew z toksyn, redukuje stres i zmęczenie oraz opóźnia starzenie.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 5g/200 ml wody
- Temperatura parzenia: 55-80°C
- Czas parzenia: 1-4 min
- Można parzyć kilkukrotnie.
Herbata Oolong TI KUAN YIN 100g liściasta
Herbata Oolong Ti Kuan Yin
Herbata oolong, liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład:
100% herbata Oolong (Chiny, Xianyou)
Herbata oolong, znana jest także pod nazwą herbaty niebieskiej lub turkusowej. Herabta Ti Kuan Yin pochodzi z ogrodu Jinxi położonego w regionie Xianyou w południowo-wschodnich Chinach. Swój smak zawdzięcza procesowi produkcji - liście są częściowo utleniane (40-50%), a czasie obróbki są podpiekane.
Liście tej herbaty mają ciemno zielony kolor. Pozwijane są w drobne kuleczki, które rozwijają się w czasie zaparzania. Dają jasny, przejrzysty, napar o pięknej, żółtej barwie. Charakteryzuje się odświeżającym, delikatnym smakiem z wyczuwalnymi słodkimi nutami miodu i owoców, które zostaną z nami jeszcze długi czas po wypiciu tej herbaty.
Herbata turkusowa ceniona jest nie tylko za swój smak, ale również swoje właściwości. Pobudza i odżywia organizm oraz wzmacnia odporność. Ma pozytywny wpływ na układ kostny (zapobiegając zmniejszaniu gęstości kości) oraz zęby (zapobiegając próchnicy). Wspomaga także trawienie i usprawnia przemianę materii. Wspiera również układ krwionośny regulując poziom cukru i cholesterolu we krwi. Herbata niebieska pomaga także w walce ze stresem, ułatwia zrelaksowanie się i odprężenie.
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 90°C
- Czas parzenia: 1-3 min
- Można parzyć 5 -krotnie, wydłużając stopniowo czas kolejnych ekstrakcji
Sitko super gęste do herbaty
Bardzo gęste sitko z rączką, wykonane ze stali nierdzewnej. Znakomite do przecedzania herbaty oraz innych naparów. Dzięki dużemu zagęszczeniu bardzo małych otworów, sitko sprawdzi się także do odcedzania naparów takich jak Yerba Mate czy Rooibos itp.
Bardzo wygodne w użyciu i czyszczeniu. Dzięki niemu w prosty sposób przygotujesz swój ulubiony napój, oddzielając napar od fusów w odpowiednim czasie, dzięki czemu twoja herbata zachowa pełnię aromatu.
Herbata Mleczny Oolong 100g liściasta
Herbata Mleczny Oolong
Herbata oolong, liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład:
100% herbata Oolong (Chiny), aromat mleka
Herbata Oolong nazywana jest także herbatą niebieską lub turkusową. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza między innymi częściowemu utlenianiu liści podczas procesu produkcji. Liście tej herbaty pochodzą z Anxi, w prowincji Fujian. Aromat mleka herbata zawdzięcza umieszczeniu liści nad gotującym się mlekiem.
Listki tej herbaty są pozwijane, o zielonej barwie w różnych odcieniach i przyjemnym, mlecznym aromacie. Napar ma jasną, żółtozieloną barwę. Charakteryzuje się lekkim, soczystym, słodkim smakiem z wyczuwalnymi mlecznymi nutami. Pozostawia mleczny, słodki posmak.
Herbata Oolong znana jest także ze swoich zdrowotnych właściwości. Jest źródłem witamin (A, C, E, K), minerałów oraz przeciwutleniaczy. Polecana w profilaktyce antynowotworowej. Wspomaga odporność, wzmacnia układ kostny oraz krwionośny, zapobiega przed próchnicą zębów, reguluje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Ma także działanie relaksujące, odpręża i redukuje stres. Oolongi wspomagają również przemianę materii, przez co są polecane podczas odchudzania.
Ze względu, ma to, że herbata jest aromatyzowana mlekiem, odradzamy ją osobom cierpiącym na nietolerancje laktozy.
Instrukcja parzenia
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 85-90°C
- Czas parzenia: 1-2 min
- Można parzyć kilkukrotnie, wydłużając stopniowo czas kolejnych ekstrakcji
książka YERBA MATE W TYDZIEŃ, Rafał Przybylok
książka YERBA MATE W TYDZIEŃ
Autor: Rafał Przybylok
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Wydanie: I, 2019
Numer ISBN: 978-83-10-13126-3
Oprawa: twarda
Opis wydawcy:
Znawca herbaty, Rafał Przybylok z kanału na YouTube „Czajnikowy.pl”, zabiera nas w fascynującą podróż do Ameryki Południowej, ojczyzny yerba mate. Przybliża historię rośliny i przygotowywanego z niej naparu, ale także wyjaśnia wszystko, co każdy miłośnik tego napoju wiedzieć powinien. Od rozmaitych rodzajów yerby, poprzez zawiłości produkcyjne, przyrządzanie i walory smakowe, po naczynia przeznaczone do podawania oraz ich właściwą konserwację. A wszystko w zwartej, uporządkowanej formie – bo tajniki mate można poznać nawet w tydzień.
O autorze:
Rafał Przybylok – pasjonat herbaty i yerba mate, popularyzator kultury herbacianej oraz zwyczaju świadomego picia herbaty. Publikuje teksty i prowadzi tematyczny program na portalu Czajnikowy.pl. Udziela się jako ekspert w mediach, głosi prelekcje, prowadzi warsztaty tematyczne. Jest właścicielem herbaciarni w Zabrzu.
Yerba mate MATE CYTRYNOWA 100g liściasta
MATE CYTRYNOWA
Yerba mate, liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład: ostrokrzew paragwajski, organiczna trawa cytrynowa, aromat.
Orzeźwiające połączenie filtrowanej Yerba mate z trawą cytrynową. Znakomicie smakuje również zalana zimną wodą.
W smaku jest lekka i orzeźwiająca, z delikatną goryczą w finiszy. Napar jest mętny o zielonożółtej barwie.
Filtrowana Yerba mate składa się z samych listków, dzięki temu ma wyjątkowy, niespotykany smak. Jest to świetna propozycja dla początkujących, jak i dla tych, którzy pili dotąd tylko paczkowaną pylastą Yerba mate.
Yerba mate (czyli ostrokrzew paragwajski) to bardzo popularny napój, pochodzący z Ameryki Południowej. Zawiera bardzo dużo kofeiny (6,5%) dzięki czemu doskonale pobudza. Napar z ostrokrzewu paragwajskiego zawiera wiele witamin, a także białka, magnezu, żelaza, sodu, fluoru i wiele innych składników odżywczych. Odżywia organizm oraz wzmaga koncentracje, a także wspomaga przemianę materii oraz niweluje uczucie głodu, dzięki czemu wspomaga odchudzanie. Pomaga również w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi, reguluje ciśnienie oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Ma także pozytywny wpływ na włosy, skór oraz paznokcie.
Trawa cytrynowa wzmaga apetyt oraz pomaga przy niestrawności. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Wspomaga koncentracje oraz pamięć. Ma także właściwości antybakteryjne oraz działa antydepresyjnie.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość suszu: 5g/120ml wody
- Temperatura parzenia: 60-80°C
- Czas parzenia: 1-3 min
- Można zaparzać kilkukrotnie, najlepiej do trzech ekstrakcji.
Polecamy również przygotować napar w lodowatej wodzie z plasterkiem cytryny. Znakomicie smakuje. Intensywnie pobudza i orzeźwia.
Yerba Mate MATE PRAŻONA 100g liściasta
MATE PRAŻONA
Yerba mate prażona, liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład: ostrokrzew paragwajski prażony (100%)
Napar jest jasny, klarowny o brązowej barwie. W smaku jest gładka z nutami karmelu i anyżu.
Yerba Mate (czyli Ostrokrzew paragwajski) dzięki wysokiej zawartości kofeiny często stanowi zamiennik kawy. Pobudza i wspomaga koncentrację a także odżywia organizm. Regularnie spożywana wspiera układ krwionośny, reguluje ciśnienie oraz poziom cukru i cholesterolu a także naturalnie wychładza organizm. Wspomaga trawienie i przemianę materii, daje uczucie sytości. Dobrze wpływa na kondycję skóry. Yerba mate oczyszcza organizm z toksyn, działa delikatnie moczopędnie.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość suszu: 5g/120ml wody
- Temperatura parzenia: 60-80°C
- Czas parzenia: 1-3 min
- Można zaparzać kilkukrotnie, najlepiej do trzech ekstrakcji.
Dobrze komponuje się z mlekiem (smakiem przypomina wtedy kawę zbożową) oraz przyprawami korzennymi.
Herbata liściasta zielona RUANDA OP RUKERI ORGANIC 100g
Herbata Rooibos MALINA TRUSKAWKA ORGANIC
Herbata zielona, liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład: herbata zielona (100%) pochodząca z ekologicznych upraw
Tradycyjna, klasyczna zielona herbata pochodząca z ekologicznych upraw położonych na wysokości około 1800 m n.p.m. w Rwandzie. Susz ma postać ciemnozielonych, żylastych listków z nutami przypominającymi szpinak w aromacie. Po zaparzeniu napar ma delikatny, przyjemny smak.
Zielona herbata jest ceniona jako źródło antyoksydantów, zawiera witaminy takie jak C, B i E. Ma działanie wychładzające. Wspomaga przemianę materii, przez co jest polecana w czasie kuracji odchudzających. Zielona herbata zawiera sporą ilość kofeiny. Wykazuje działanie antybakteryjne, dzięki temu na przykład przeciwdziała próchnicy. Zielona herbata pomaga w trawieniu pokarmu, dzięki wspomaganiu w wytwarzaniu soków żołądkowych.
Instrukcja parzenia
- Ilość herbaty: 2g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 70-80°C
- Czas parzenia: 1-3 min
Można parzyć dwukrotnie, wydłużając czas drugiego parzenia.
Polecamy także spróbować naparu zaparzonego na zimno. Wystarczy zalać susz zimną wodą i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Herbata biała Bai He Xian Zi rozwijająca się 8g
Herbata biała Bai He Xian Zi rozwijająca się
Herbata biała,
liściasta
Opakowanie: 8 g
Skład:
herbata biała (100%)
Pochodzenie: Chiny
Ręcznie zwinięta kulka białej herbaty, która w trakcie zaparzania powoli się rozwija, aby ostatecznie ukazać wnętrze w postaci czerwonego kwiatu amarantusa z kwiatami jaśminu i lilii. Kwiaty dodają herbacie wyjątkowego, aksamitnego smaku.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 1 kulka/300 ml wody
- Temperatura parzenia: 90°C
- Czas parzenia: 3 min
Opakowanie zawiera jedną kulkę (8g).
Herbata biała Ai Xing Feng Xian Kochające Serce rozwijająca się 8g
Herbata biała Ai Xing Feng Xian Kochające Serc rozwijająca się
Herbata biała,
liściasta
Opakowanie: 8 g
Skład:
herbata biała (100%)
Pochodzenie: Chiny
Ręcznie zwinięta w kształt serca biała herbata, która w trakcie zaparzania powoli się rozwija. Napar jest klarowny o jasnej barwie. W smaku herbata jest delikatna, cieszy delikatnymi nutami lilii oraz jaśminu.
Działa oczyszczająco, spowalnia procesy starzenia, świetnie wpływa na układ trawienny. Herbata pomaga regulować poziom cukru we krwi, jednocześnie delikatnie pobudza. Regularne spożywanie hamuje zapobiega próchnicy zębów.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 1 kulka/300 ml wody
- Temperatura parzenia: 90°C
- Czas parzenia: 3 min
Opakowanie zawiera jedną kulkę (8g).
Herbata Pu-Erh Toucha Mini Green 9szt prasowana 50g
Herbata Pu-Erh Toucha Mini Green 9szt prasowana
Herbata oolong,
liściasta
Opakowanie: 50 g
Skład:
herbata pu-erh green(100%)
Pochodzenie: Chiny
Toucha Mini Pu-erh została sprasowana w kształt gniazda szerszenia. Herbata czerwona wspiera procesu trawienne, wspiera wątrobę (też po spożyciu dużych ilości alkoholu), oczyszcza i wzmacnia organizm oraz zapobiega chorobom dziąseł.
Napar ma ciemno-brunatną barwę i lekko słodki, a zarazem ziemisty smak. Można parzyć nawet trzykrotnie z zachowaniem zasady wydłużania czasu parzenia.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: gniazdo/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 3-5 min
Herbata liściasta Rooibos pomocników Św. Mikołaja 100g
Herbata Rooibos pomocników Św. Mikołaja
Herbata rooibos, liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład: rooibos (58%), skórka pomarańczy, koper włoski, kawałki cynamonu, anyż, płatki róży czerwonej, nasiona kardamonu, naturalny aromat.
Wyjątkowo świąteczny rooibos z dodatkiem łagodnych przypraw, których aromat wprawia w świąteczny nastrój.
Napar z liści Rooibosa nie zawiera kofeiny ani garbników, dzięki czemu może stanowić znakomitą alternatywę dla klasycznych herbat, dla osób które nie mogą spożywać kofeiny.
Kobiety w ciąży, lub karmiące cenią go przede wszystkim za łagodzenie mdłości oraz wspomaganie laktacji. U małych dzieci wspomaga pracę jelit i chroni przed kolką.
Rooibos zawiera także dużo witaminy C i rutynę (dzięki czemu poprawia odporność), wapń i potas oraz łatwo przyswajalne żelazo a także fluor. Wspomaga wydzielanie serotoniny i działa przeciwdepresyjnie.
Napar z rooibosa pomocników Świętego Mikołaja charakteryzuje się piękną, intensywną bursztynową barwą. W smaku charakterystyczne, krągłe nuty rooibosa przyjemnie łączą się ze świeżością anyżu, kopru włoskiego i pomarańczy.
Olejki eteryczne zawarte w skórce pomarańczy, działają odprężająco i przeciwdepresyjnie. Wspomagają również przemianę materii oraz regulują poziom cholesterolu we krwi. Wzmacniają odporność organizmu.
Anyż wspiera układ trawienny – wspomaga wydzielanie soków żołądkowych oraz działa rozluźniająco na mięśnie brzucha. Wykazuje także działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Polecany jest przede wszystkim podczas kaszlu i przy bólach gardła.
Koper włoski ułatwia trawienie, pobudzając wydzielanie żółci. Koper działa również wykrztuśnie, dlatego dobrze sprawdzi się przy przeziębieniach.
Instrukcja parzenia
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 3-6 min
Herbata Czarna China FOP Yunnan Black 100g liściasta
Herbata czarna China FOP Yunnan Black
Herbata czarna, liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład: 100% herbata czarna (Yunnan, Chiny)
Czarna herbata pochodząca z Chin z prowincji Yunan. Jej listki są drobne i poskręcane. Daje ciemny napar o jednorodnej, ciemnej barwie. W smaku lekka, delikatnie cytrusowa, z wyczuwalnymi nutami miodu. Pozostawia przyjemny posmak.
Świetnie się sprawdzi jako codzienna herbata. Stanowi doskonałą alternatywę dla herbat z Ceylonu. Znakomicie komponuje się także z dodatkami takimi jak cytryna, cukier czy mleko.
Czarna herbata gradacji FOP ma listki dłuższe od OP, jednak są one mniej zwinięte. Najwyższy stopień chińskiej, czarnej herbaty.
Czarna herbata znana jest ze swoich właściwości. Delikatnie pobudza i odżywia. Dzięki zawartości taniny wspiera układ trawienny ułatwiając trawienie pokarmu. Ma również pozytywny wpływ na układ krwionośny. Rozszerza oraz wzmacnia naczynia krwionośne, reguluje poziom cholesterolu. Zapobiega także przed powstawaniem próchnicy na zębach.
Instrukcja przygotowania:
Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
Temperatura parzenia: 95°C
Czas parzenia: 1-3 min
Herbata Owocowa RED HOT ORANGE 500g liściasta
Herbata Owocowa Red Hot Orange
Herbata Owocowa,
liściasta
Opakowanie: 500 g
Skład:
hibiskus, dzika róża, plasterki pomarańczy i cytryny, czerwony pieprz, aromat.
Jedna z najpopularniejszych herbat owocowych. Rozgrzewająca, lekko kwaskowata i pikantna pomarańcza.
Herbata owocowa nie zawiera kofeiny, dlatego świetnie nadaje się dla dzieci i kobiet w ciąży.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 96°C
- Czas parzenia: 4-8 min
Herbata Czarna Earl Grey IMPERIAL 500g liściasta
Herbata czarna Earl Grey Imperial
Herbata czarna,
liściasta
Opakowanie: 500 g
Skład: herbata czarna Ruhuna Ceylon, kwiaty jaśminu, olejek bergamotki pochodzącej z południowych Włoch.
Earl Grey jest to czarna herbata ceylon, z dodatkiem olejku z bergamotki.
Czarna herbata dzięki zawartej w niej teinie, działa pobudzająco. Ma działanie przeciwmiażdżycowe oraz obniża ciśnienie krwi. Ma także pozytywny wpływ na układ pokarmowy, wspomaga wydzielanie soków trawiennych. Herbata zawiera sporą ilość antyoksydantów oraz polifenoli.
Napar koloru ciemnego bursztynu. W aromacie zapach bergamotki. W smaku bardzo krągła, pozostawia delikatną słodycz.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 2-3 g / 120ml ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 1-3 min
Herbata Czarna CEYLON OP DIMBULA UDUWELA 500g liściasta
Ceylon OP Dimbula Uduwela
Herbata czarna, liściasta
Opakowanie: 500 g
Skład: Skład: herbata czarna (100%), Sri Lanka, Dimbula Uduwela
Jest to czarna herbata pochodzi ze Sri Lanki z plantacji położonej w regionie Dimbula na wysokości 1400 m n.p.m. Susz jest ciemnu o brązowo-srebrnej barwie. Napar ma piękny, złoto-czerwony kolor i pełny, bogaty smak z wyczuwalnymi nutami dojrzałych jabłek i orzechów. Pozostawia po sobie orzeźwiający posmak.
Czarna herbata zawiera teinę, która ma działanie pobudzające. Zawiera również sporą ilość antyoksydantów oraz polifenoli. Ma również pozytywny wpływ na układ krwionośny (działanie przeciwmiażdżycowe,obniża ciśnienie krwi) oraz pokarmowy (wspomaga wydzielanie soków trawiennych). Zapobiega także powstawaniu próchnicy.
Oznaczenie OP, (ang. Orange Pekoe), oznacza całe liście. W tym przypadku są to długie i sztywne liście bez tipsów (pączków).
Instrukcja przygotowania:
Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
Temperatura parzenia: 95°C
Czas parzenia: 1-2 min
Może być zaparzana kilkukrotnie (2-3-krotnie). W kolejnych parzeniach dominują nuty czekoladowe i orzechowe.
Herbata Owocowa MALINOWA100g liściasta
Herbata owocowa Malinowa
Herbata
owocowa, liściasta
Opakowanie: 100
g
Skład: dzika róża, czarny bez, hibiskus, maliny (min.3,5%), liście malin (min 2,5%), aromat.
Owocowa mieszanka, pełna witamin i pozbawiona teiny. Świetnie sprawdzi się również dla dzieci. Kompozycja składników to źródło witamin C, A, E, B1, B2, B6, a także substancji mineralnych (potas, wapń, żelazo) oraz flawonoidów. Kompozycja wspomaga odporność, a jej poszczególne elementy ułatwiają detoksykację i mają działanie łagodzące.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 4-7 min
Herbata Owocowa MALINOWA 500g liściasta
Herbata owocowa Malinowa
Herbata
owocowa, liściasta
Opakowanie: 500
g
Skład: dzika róża, czarny bez, hibiskus, maliny (min.3,5%), liście malin (min 2,5%), aromat.
Owocowa mieszanka, pełna witamin i pozbawiona teiny. Świetnie sprawdzi się również dla dzieci. Kompozycja składników to źródło witamin C, A, E, B1, B2, B6, a także substancji mineralnych (potas, wapń, żelazo) oraz flawonoidów. Kompozycja wspomaga odporność, a jej poszczególne elementy ułatwiają detoksykację i mają działanie łagodzące.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 4-7 min
Herbata Owocowa RÓŻA Z LIMONKĄ 100g liściasta
Herbata owocowa RÓŻA Z LIMONKĄ
Herbata
owocowa, liściasta
Opakowanie: 100
g
Skład: kawałki jabłek, trawa cytrynowa, hibiskus, dzika róża, płatki róży, naturalny aromat
Owocowa mieszanka, pełna witamin i pozbawiona teiny. Świetnie sprawdzi się również dla dzieci. Kompozycja skomponowana ze składników pochodzących z ekologicznych upraw.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 96°C
- Czas parzenia: 4-8 min
Herbata Zielona MARAKUJA PASSION FRUIT 100g liściasta
Herbata zielona MARAKUJA PASSION FRUIT
Herbata
zielona, liściasta
Opakowanie: 100
g
Skład: Zielona herbata (Chiny), korzenie buraka, kwiatki nagietka, skórka pomarańczy, naturalny aromat.
Kompozycja chińskiej, zielonej herbaty o smaku tropikalnych owoców z wyraźnymi nutami marakui. Napar gładki, o żółtopomarańczowej barwie. Składki pochodzą z ekologicznych upraw. Herbata może być parzona dwukrotnie.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 70-85°C
- Czas parzenia: 2-3min
Herbata Owocowa PIECZONE JABŁKO 100g liściasta
Herbata owocowa PIECZONE JABŁKO
Herbata
owocowa, liściasta
Opakowanie: 100
g
Skład: kawałki jabłek, kwiat hibiskusa, czarny bez, skórka dzikiej róży, plasterki jabłka, jemioła, laski cynamonu, plasterki migdałów, aromat, goździki.
Owocowa mieszanka na bazie pieczonych kawałków jabłka z zimowymi przyprawami. Doskonale sprawdzi się z dodatkami takimi jak miód czy cynamon.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 96°C
- Czas parzenia: 8-12 min
Herbata Owocowa BANANOWA 100g liściasta
Herbata Owocowa BANANOWA 100g liściasta
Herbata
owocowa, liściasta
Opakowanie: 100
g
Skład: kawałki bananów, wiórki kokosowe, kawałki jabłka, papaja, kawałki ananasów, kawałki mango, skórka pomarańczowa, aromat
Owocowa mieszanka na bazie bananów. Napar jest bardzo jasny i mętny, w smaku, obok bananów, wyczuwalne nuty kokosa.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 96°C
- Czas parzenia: 4-8 min
Herbata Owocowa JEŻYNOWA 100g liściasta
Herbata Owocowa JEŻYNOWA 100g liściasta
Herbata
owocowa, liściasta
Opakowanie: 100
g
Skład: owoce czarnego bzu, winogrona, kwiaty hibiskusa, aromat, liofilizowane jeżyny, liofilizowane maliny, liofilizowane wiśnie, czarne porzeczki, jagody.
Owocowa mieszanka jeżynowa jest słodka, soczysta, z królującym smakiem porzeczki. Napar klarowny, lekko kwaskowaty, z bogatymi nutami owoców leśnych.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 96°C
- Czas parzenia: 4-8 min
Herbata Owocowa PINA COLADA 100g liściasta
Herbata Owocowa PINA COLADA 100g liściasta
Herbata
owocowa, liściasta
Opakowanie: 100
g
Skład: kawałki jabłka, prażone płatki kokosowe, chipsy kokosowe, naturalny aromat, liofilizowane płatki ananasa.
Klarowny, złoty napar. W smaku przyjemnie gładka, słodka, z nutami ananasa i jabłek.Doskonale sprawdzi się również na zimno.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 5g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 96°C
- Czas parzenia: 8-11 min
Herbata Rooibos ANANAS-CYTRYNA sorbet 100g liściasta
Herbata Rooibos ANANAS-CYTRYNA
Herbata rooibos, liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład: rooibos, aromat, kostki ananasa (ananas, cukier), skórka cytryny, liofilizowane granulki cytryny (maltodekstryna, sok z cytryny, naturalny olejek cytrynowy, substancja żelująca: alginian sodu), liofilizowane kawałki mandarynki i pomarańczy, kwiaty nagietka
Liście czerwonego rooibosa wzbogacone kawałkami ananasa i cytryny. Orzeźwiający, jak kremowy sorbet.
Napar z liści Rooibosa nie zawiera kofeiny ani garbników, dzięki czemu może stanowić znakomitą alternatywę dla klasycznych herbat, dla osób które nie mogą spożywać kofeiny.
Kobiety w ciąży lub karmiące cenią go przede wszystkim za łagodzenie mdłości oraz wspomaganie laktacji. U małych dzieci wspomaga pracę jelit i chroni przed kolką.
Rooibos zawiera także dużo witaminy C i rutynę (dzięki czemu poprawia odporność), wapń i potas oraz łatwo przyswajalne żelazo a także fluor. Wspomaga wydzielanie serotoniny i działa przeciwdepresyjnie. W upały skutecznie nawadnia.
Instrukcja parzenia
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 3-6 min
Można parzyć dwukrotnie, wydłużając czas drugiego parzenia.
Polecamy także spróbować naparu zaparzonego na zimno. Wystarczy zalać susz zimną wodą i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Książka Czajnikowy.pl dobra herbata, Rafał Przybylok
Czajnikowy.pl dobra herbata
Autor: Rafał Przybylok
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Wydanie: I, 2017
Numer ISBN: 978-83-10-13126-3
Oprawa: twarda
Opis wydawcy:
Po lekturze tej książki już nikt nie spojrzy na herbatę jak na coś prozaicznego. W dobie zdrowego stylu życia i dostępności produktów z całego świata herbaciana pasja jest naturalną konsekwencją rosnącej ciekawości i świadomości kulinarnej.
Rafał Przybylok zabierze nas w fascynującą podróż po herbacianych polach i opowie o tym, co każdy miłośnik herbaty wiedzieć powinien – przybliży odmiany, sposoby uprawy i parzenia, przytoczy mity i legendy, zdradzi przepisy na swoje ulubione herbaciane napoje – zarówno autorskie, jak i wywodzące się z tradycji różnych krajów.
O autorze:
Rafał Przybylok – pasjonat herbaty i yerba mate, popularyzator kultury herbacianej oraz zwyczaju świadomego picia herbaty. Publikuje teksty i prowadzi tematyczny program na portalu Czajnikowy.pl. Udziela się jako ekspert w mediach, głosi prelekcje, prowadzi warsztaty tematyczne. Jest właścicielem herbaciarni w Zabrzu.
Herbata Oolong Zhangping Shui Xian prasowana 8g
Herbata Oolong Zhangping Shui Xian prasowana
Herbata oolong,
liściasta
Opakowanie: 8 g
Skład:
herbata oolong (100%)
Pochodzenie: Taiwan
Krzewy herbaty Zhangping Shui Xian rosną na zboczu góry Wuyi. Herbata oolong wzmacnia odporność i działa korzystnie na układ kostny oraz układ trawienny. Regularne spożywanie pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu cukru i cholesterolu we krwi.Pomaga też w odprężeniu się.
Susz to sprasowane w kostkę liście z łodyżkami. Napar jest klarowny, czysty, o lekko złotawej barwie.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 8g/300 ml wody
- Temperatura parzenia: 85-90°C
- Czas parzenia: 1-3 min
Susz jest bardzo wydajny - można go parzyć nawet do 6 razy.
Herbata Czerwona Pu-Erh beeng cha sheng raw 100g liściasta
Herbata czerwona Pu-erh beeng cha sheng raw organiczna
Herbata czerwona,
liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład:
herbata czerwona (100%)
Herbata czerwona Pu-erh to herbata z prowincji Yunnan, słynąca z właściwości zdrowotnych. Obniża zawartość tłuszczu w organizmie, reguluje poziom cholesterolu i cukru oraz wspomaga procesy trawienia. Znana jest jako herbata odchudzająca. Pu-erh wspomaga także pracę wątroby.
Pu-erh beeng przygotowywana jest metodą Sheng (surowa). Daje jasny-żółtawy, w smaku przypomina herbatę zieloną , nieco pikantna, z odrobiną goryczy.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 2-3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 2-4 min
Herbata Owocowa ARBUZOWA Z MIĘTĄ 500g liściasta
Herbata Owocowa ARBUZOWA Z MIĘTĄ 500g liściasta
Herbata
owocowa, liściasta
Opakowanie: 500
g
Skład: kawałki jabłek, kawałki arbuza (arbuz, cukier, syrop fruktozowy), kwiaty hibiskusa, czarny bez, mięta pieprzowa (9%), aromat, dzika róża, kawałki arbuza.
Doskonała herbata na lato. Prawdziwa przyjemność podana na zimno lub na ciepło.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 96°C
- Czas parzenia: 4-8 min
Herbata Owocowa RED HOT ORANGE 100g liściasta
Herbata Owocowa Red Hot Orange
Herbata Owocowa,
liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład:
hibiskus, dzika róża, plasterki pomarańczy i cytryny, czerwony pieprz, aromat.
Jedna z najpopularniejszych herbat owocowych. Rozgrzewająca, lekko kwaskowata i pikantna pomarańcza.
Herbata owocowa nie zawiera kofeiny, dlatego świetnie nadaje się dla dzieci i kobiet w ciąży.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 4-7 min
Herbata biała Xu Ri Dong Sheng rozwijająca się 8g
Herbata biała Xu Ri Dong Sheng rozwijająca się
Herbata biała,
liściasta
Opakowanie: 8 g
Skład:
herbata biała (100%)
Pochodzenie: Chiny
Ręcznie zwinięta kulka białej herbaty, która w trakcie zaparzania powoli się rozwija, aby ostatecznie ukazać wnętrze w postaci czerwonego kwiatu amarantusa z kwiatami lilii. Napar działa orzeźwiająco, ma subtelny smak.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 1 kulka/300 ml wody
- Temperatura parzenia: 90°C
- Czas parzenia: 3 min
Opakowanie zawiera jedną kulkę (8g).
Herbata Pu-Erh Toucha Mini 10szt prasowana 50g
Herbata Pu-Erh Toucha Mini 10szt prasowana
Herbata oolong,
liściasta
Opakowanie: 50 g
Skład:
herbata pu-erh (100%)
Pochodzenie: Chiny
Toucha Mini Pu-erh (znana też jako Xiao Toucha) została sprasowana w kształt gniazda szerszenia. Herbata czerwona wspiera proces przemiany materii i procesy trawienne, wspiera wątrobę (też po spożyciu dużych ilości alkoholu), oczyszcza i wzmacnia organizm oraz zapobiega chorobom dziąseł.
Napar ma ciemno-brunatną barwę i lekko słodki, a zarazem ziemisty smak. Można parzyć nawet trzykrotnie z zachowaniem zasady wydłużania czasu parzenia.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: gniazdo/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 3-5 min
Herbata Czerwona Pu-Erh beeng cha shu 100g liściasta
Herbata czerwona Pu-erh beeng cha shu organiczna
Herbata czerwona,
liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład:
herbata czerwona (100%)
Herbata czerwona Pu-erh to herbata z prowincji Yunnan, słynąca z właściwości zdrowotnych. Obniża zawartość tłuszczu w organizmie, reguluje poziom cholesterolu i cukru oraz wspomaga procesy trawienia. Znana jest jako herbata odchudzająca. Pu-erh wspomaga także pracę wątroby.
Pu-erh beeng przygotowywana jest metodą Shu (gotowana) - celowo postarzana. Daje ciemnobrunatny napar o ziemistym smaku.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 2-3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 2-4 min
Herbata Owocowa SŁODKIE MANGO 500g liściasta
Herbata Owocowa Słodkie Mango
Herbata Owocowa,
liściasta
Opakowanie: 500 g
Skład:
ananas, mango, jabłko, pomarańcza, truskawki, kwiatki nagietka, aromat, krokosz
barwierski.
Słodka owocowa herbata o smaku mango. Nie zawiera hibiskusa, dzięki czemu nie jest kwaśna.
Herbata owocowa nie zawiera kofeiny, dlatego świetnie nadaje się dla dzieci i kobiet w ciąży.
Zawiera miedzy innymi witaminy C, A, K, E oraz B6. Wykazuje także właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz poprawiające przemianę materii, Działa również korzystnie na pracę mózgu, oczyszcza organizm.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 95°C
- Czas parzenia: 4-7 min
- Można parzyć dwukrotnie, znacznie wydłużając czas drugiej ekstrakcji.