KAWA Z POLSKICH PALARNI
( ilość produktów: 360 )Kawa ziarnista Etno Cafe Fusion 0,25 kg
Fusion
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Opakowanie: 250g
Kraj pochodzenia: | Etiopia | Brazylia |
---|---|---|
Wysokość upraw: | ||
Odmiana botaniczna: | Heirloom | Bourbon |
Metoda obróbki: | washed | natural |
Stopień palenia (wg SCA): | ||
Profil smakowy: | Smak/Aromat: cytrynowo-czekoladowy / migdałowo-kwiatowy
|
|
Metoda przygotowywania: |
|
Wysokiej jakości blend, którego podstawą jest etiopska Yirgacheffe a uzupełnieniem brazylijski Santos. Aromat kwiatowo-migdałowy, dopełniony delikatną cytrusowością, do tego długi czekoladowy aftertaste. Idealnie sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Również klasyczna kawa parzona zyska dzięki Fusion bogatszy, barwniejszy smak.
Kawa ziarnista Etno Cafe Fusion 1 kg
Fusion
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Opakowanie: 1000g
Kraj pochodzenia: | Etiopia | Brazylia |
---|---|---|
Wysokość upraw: | ||
Odmiana botaniczna: | Heirloom | Bourbon |
Metoda obróbki: | washed | natural |
Stopień palenia (wg SCA): | ||
Profil smakowy: | Smak/Aromat: cytrynowo-czekoladowy / migdałowo-kwiatowy
|
|
Metoda przygotowywania: |
|
Wysokiej jakości blend, którego podstawą jest etiopska Yirgacheffe a uzupełnieniem brazylijski Santos. Aromat kwiatowo-migdałowy, dopełniony delikatną cytrusowością, do tego długi czekoladowy aftertaste. Idealnie sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Również klasyczna kawa parzona zyska dzięki Fusion bogatszy, barwniejszy smak.
kawa Mastro Antonio MEFISTO 1000g ziarnista
Palarnia: Mastro Antonio w Kołobrzegu
Skład: 60% Arabica / 40% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa
ziarnista
Opakowanie: 1000g, wyposażone w
specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Składa się z bardzo dobrych arabik odmiany Catuai i Bourbon z brazylijskich plantacji regionów Cerrado i Pocos de Caldas oraz z 40% świetnej robusty z Indii. Wypalone konkretnie i dość mocno do espresso.
Espresso jest zrównoważone, gładkie, gęste, lepkie. Dominują aromaty czekolady, orzechów.
Kawa ziarnista Etno Cafe Italian Roast 0,25 kg
Italian Roast
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Opakowanie: 250g
Kraj pochodzenia: | Etiopia | Brazylia | Kolumbia |
---|---|---|---|
Wysokość upraw: | |||
Odmiana botaniczna: | Heirloom | Bourbon | różnorodna |
Metoda obróbki: | natural | natural | washed |
Stopień palenia (wg SCA): | |||
Profil smakowy: | Smak/Aromat: cytrusy /czekolada deserowa
|
||
Metoda przygotowywania: |
|
ETNO Italian Roast, mieszanka wypalona w stylu włoskim, odrobinę ciemniej, z myślą o fanach klasycznego włoskiego podejścia do kawy. Wyrazista i intensywna w smaku i aromacie. W aromacie z początku dymno-karmelowa, smak ewoluuje jednak w kierunku orzechowej słodyczy z wyrazistym zakończeniem deserowej czekolady. Wybór idealny dla miłośników klasyków kawowych, również tych mlecznych, bez kwasowatości.
kawa ziarnista HAYB BLUE espresso blend 1000g
Palarnia: HOW ARE YOU BREWING, dawniej Coffee Republic (Warszawa)
Skład: 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
W skład mieszanki Blue Republic wchodzą 3 arabiki:
- Brazylia Guaxupe
- Guatemala El Jaguar
- Etiopia Sidamo
Kawa charakteryzuje się wyraźną słodyczą z niewielką ilością
kwasowości. Pozostawia po sobie przyjemy posmak mlecznej czekolady.
W smaku wyczuwalne są nuty marcepanu i czarnej porzeczki.
Kawa jest przeznaczona do przygotowania metodami ciśnieniowymi - ekspres
ciśnieniowy, kawiarka
Kawa ziarnista Etno Cafe Colombia Medellin 0,25 kg
Colombia Medellin
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Opakowanie: 250g
Kraj pochodzenia: | Kolumbia |
---|---|
Wysokość upraw: | 1100-1500 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Bourbon, Typica |
Metoda obróbki: | washed |
Stopień palenia (wg SCA): | medium light |
Profil smakowy: | Smak/Aromat: cytrusy /czekolada deserowa
|
Metoda przygotowywania: |
|
Colombia Medellin to w ofercie Etno najbardziej owocowa kawa. Palona z myślą o metodach przelewowych i ciśnieniowych. W espresso intensywnie owocowa z czekoladowym finiszem, natomiast zaparzana w ekspresie przelewowym traci odrobinę intensywność kwasowości. Idealnie wkomponuje się w kawy mleczne.
kawa Cavallo ESPRESSO PERFECTA 1kg ziarnista
Cavallo Espresso Perfecta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa
ziarnista
Opakowanie: 1000g, z
wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Skład: 36% Brazil, 28% Kostaryka, 36% Indie (robusta)
Intensywna mieszanka, znakomita dla osób potrzebujących pobudzenia, przywiązanych do tradycyjnego smaku kawy. Dodatek ziaren indyjskiej robusty, wysokiej jakości, sprawia że espresso jest intensywne, mocne i aromatyczne. Charakteryzuje się wysokim body, bardzo niską kwasowością. Wyczuwalne są nuty czekolady i orzechów. Stanowi znakomitą bazę do kaw mlecznych - jak cappuccino czy latte.
kawa Cavallo ESPRESSO CLASSIC 250g ziarnista
Cavallo Espresso Royal Classic
Skład 100%
Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa
ziarnista
Opakowanie: 250g, z
wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Skład: 41% Gwatemala, 22% Brazylia, 21% Tanzania, 16% Kolumbia
Specjalnie skomponowana mieszanka 4 znakomitych arabik. Połączone ze sobą dają espresso o łagodnym smaku i aromacie. Charakteryzuje się niską kwasowością i przyjemną słodyczą. Pozostawia po sobie długi, przyjemny, czekoladowy posmak. Znakomicie komponuje się z mlekiem, przez co stanowi doskonałą bazę do kaw mlecznych, jak cappuccino czy late.
kawa Cavallo ESPRESSO PERFECTA 250g ziarnista
Cavallo Espresso Perfecta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa
ziarnista
Opakowanie: 250g, z
wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Skład: 36% Brazil, 28% Kostaryka, 36% Indie (robusta)
Intensywna mieszanka, znakomita dla osób potrzebujących pobudzenia, przywiązanych do tradycyjnego smaku kawy. Dodatek ziaren indyjskiej robusty, wysokiej jakości, sprawia że espresso jest intensywne, mocne i aromatyczne. Charakteryzuje się wysokim body, bardzo niską kwasowością. Wyczuwalne są nuty czekolady i orzechów. Stanowi znakomitą bazę do kaw mlecznych - jak cappuccino czy latte.
kawa Cavallo Z KAMYKA 250g ziarnista
Kawa Cavallo z Kamyka
Skład 60% Arabica / 40%
Robusta
Duża zawartość kofeiny
Kawa
ziarnista
Opakowanie: 250g, z
wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Intensywna kawa o czekoladowym charakterze. Mieszanka powstała aby przypomnieć smak kawy z dawnych czasów, powrócić do przeszłości, jednocześnie dodając wysoką jakość i profesjonalizm. Stanowi dobrą bazę do kaw mlecznych. Znakomicie sprawdzi się także przygotowana we french presie
kawa ziarnista HAYB YELLOW espresso blend 250g
HOW ARE YOU BREWING YELLOW 250g ziarnista
Palarnia: HOW ARE YOU BREWING, dawniej Coffee Republic (Warszawa)
Skład: 100% ARABICA
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
W skład tej mieszanki wchodzą 2 arabiki: Brazylia Guaxupe i Gwatemala El Jaguar.
Sposób palenia sprawia, że kawa jest zrównoważona o bardzo niskiej kwasowości.
Znakomicie sprawdzi się jako baza do espresso, ale równie dobrze smakuje w kawach mlecznych.
W kawie powinniśmy wyraźnie wyczuć posmak orzechów laskowych i kakao.
Kawa jest przeznaczona do przygotowania metodami ciśnieniowymi - ekspres ciśnieniowy, kawiarka
kawa Hard Beans ALPACA BLEND 250g ziarnista
ALPACA BLEND
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia (40%), Gwatemala (30%), Etiopia (30%) |
---|---|
Region: | Santa Barbara, Campo das Vertentes, Sidama |
Odmiana botaniczna: | Caturra, Catuai, Heirloom, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai |
Obróbka: | natural, washed |
Nuty smakowe: | czarna herbata, migdałów, grejpfruta |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe: espresso, kawiarka |
Mieszaka trzech arabik jakości speciality: Brazylia Campo Das Vertentes, Gwatemala Mario Recinos oraz Etiopia Daye Bensa. W połączeniu dostajemy słodką mieszankę pod espresso, wyraziście owocową z dominującymi nutami czarnej herbaty, migdałów i grejpfruta.
kawa ziarnista Hard Beans TOUCAN BLEND 1000g ESPRESSO
Toucan Blend
Skład: 70% Arabica/30% Robusta
Średniazawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mieszanka skomponowana głównie z myślą o kawach mlecznyh jak cappuccino czy late. W smaku dominują nuty czekolady deserowej, orzechów włoskich oraz marcepanu. Znakomicie sprawdzi się zarówno w ekpspresach kolbowych jak i automatycznych, ale znakomicie smakuje także przygotowana w kawiarce. 30% domieszka robusty nadaje mieszance mocy i aromatu, co sprawia, że jest to doskonała propozycja jako kawa śniadaniowa w twoim domu lub biurze
kawa ziarnista Hard Beans PERU Cajamarca SHB 1000g ESPRESSO
Peru Cajamarca SHB 1kg
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Peru
Region: Jaen, Cajamarca
Wysokość upraw: 1600-2000 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Typica, Bourbon
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: Espresso
Ziarna pochodzące z Peru, wypalone w taki sposób, aby pełnię swojego smaku i aromatu rozwinąć po zaparzeniu w ekspresie kolbowym lub kawiarce. W filiżance możemy oczekiwać znakomicie zbalansowanego w smaku naparu. Delikatną kwasowość owoców cytrusowych, doskonale równoważy słodycz karmelu. Pozostawia po sobie przyjemny, odświeżający posmak.
kawa ziarnista Hard Beans BRAZYLIA Samambaia Yellow Bourbon 250g PRZELEW
BRAZYLIA SAMAMBAIA YELLOW BOURBON
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Region: Sul de Minas
Wysokość upraw: 1200 m n.p.m
Odmiana botaniczna: Yellow Bourbon
Metoda obróbki: pulped natural
Przeznaczenie: Metody przelewowe
Ziarna pochodzą z plantacji Sambaya, której właścicielem jest Henrique Dias Cambraia. Plantacja jest bardzo korzystnie zlokalizowana, co w połączeniu ze sprawnym i skutecznym zarządzaniem, ścisłej kontroli jakości i ciągłym szkoleniom, oraz oczywiście zaangażowaniem całego zespołu, daje wyjątkowy produkt. Kawa odznacza się nietypowym dla kaw brazylijskich profilem smakowym. Wyróżnia się herbacianym charakterem oraz znakomitym balansem pomiędzy słodyczą i owocową kwasowością. W smaku można wyczuć nuty ciasteczek, krówek i czerwonych jabłek.
kawa Coffee Grange FOUR SEASON 250g ziarnista
Coffee Grange FOUR SEASON
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Skład:
- 40% BRASIL Fazena Dutra - fully washed
- 20% GUATEMALA Guachipilin - honey
- 20% GUATEMALA Finca La Bolsa - fully washed
- 20% ETHIOPIA Konga Gr.1 - fully washed
Znakomicie dobrana mieszanka 4 różnych arabik pochodzących z Ameryki Południowej, Ameryki Środkowej oraz Afryki. Mieszanka została skomponowana przez Filipa Bartelaka w taki sposób, aby poszczególne kawy wzajemne się uzupełniały, dzięki czemu otrzymujemy znakomicie zbilansowaną kawę o delikatnej owocowej kwasowości zrównoważonej słodyczą. Podczas komponowania tej mieszanki, istotny był nie tylko smak, ale także zasady zrównoważonego rozwoju. Ziarna pochodzą z plantacji zaprzyjaźnionych z palarnią Coffee Grange.
Wypalona została w tradycyjnym rzemieślniczym piecu, w taki sposób aby pełnię swojego smaku i aromatu uwalniała w espresso.
kawa ziarnista Hard Beans BRAZYLIA Samambaia Yellow Bourbon 250g ESPRESSO
BRAZYLIA FAZENDA SAMAMBAIA YELLOW BOURBON ESPRESSO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Region: Campo des Vertentes
Wysokość upraw: 1200 m n.p.m
Odmiana botaniczna: Yellow Bourbon
Metoda obróbki: pulped natural
Przeznaczenie: Espresso
Jest to nowa odsłona znanej już kawy Brazylia Samambaia. Tym razem wypalona w sposób, który docenią miłośnicy orzeźwiającego espresso.
Ziarna pochodzą z farmy Sambaya, której właścicielem jest Henrique Dias Cambraia. Dzięki bardzo korzystnej lokalizacji plantacji, oraz skutecznemu zarządzaniu, ścisłej kontroli jakości, ciągłemu doskonaleniu, a także oczywiście zaangażowaniu całego zespołu, otrzymujemy naprawdę wyjątkowy produkt.
Na plantacji znajduje się także specjalnie wydzielony teren, na którym Henrique eksperymentuje z nowymi odmianami i gatunkami krzewów, których jakość wielokrotnie została nagrodzona, między innymi otrzymały prestiżową nagrodę Cup of Excellence.
Napar charakteryzuje się nugatową słodyczą oraz orzechowymi nutami uzupełnionymi delikatną kwasowością jabłek.
Znakomicie smakuje także z dodatkiem mleka.
kawa Coffee Grange FOUR SEASON 1000g ziarnista
Coffee Grange FOUR SEASON
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Skład:
- 40% BRASIL Fazena Dutra - fully washed
- 20% GUATEMALA Guachipilin - honey
- 20% GUATEMALA Finca La Bolsa - fully washed
- 20% ETHIOPIA Konga Gr.1 - fully washed
Znakomicie dobrana mieszanka 4 różnych arabik pochodzących z Ameryki Południowej, Ameryki Środkowej oraz Afryki. Mieszanka została skomponowana przez Filipa Bartelaka w taki sposób, aby poszczególne kawy wzajemne się uzupełniały, dzięki czemu otrzymujemy znakomicie zbilansowaną kawę o delikatnej owocowej kwasowości zrównoważonej słodyczą. Podczas komponowania tej mieszanki, istotny był nie tylko smak, ale także zasady zrównoważonego rozwoju. Ziarna pochodzą z plantacji zaprzyjaźnionych z palarnią Coffee Grange.
Wypalona została w tradycyjnym rzemieślniczym piecu, w taki sposób aby pełnię swojego smaku i aromatu uwalniała w espresso.
Kawa ziarnista Etno Cafe Indonesia Mandheling 0,25 kg
Indonesia Mandheling
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Opakowanie: 250g
Kraj pochodzenia: | Indonezja (Sumatra) |
---|---|
Region: | Mandheling/Batak |
Wysokość upraw: | 800-1500 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Catimor, Typica |
Metoda obróbki: | wet-hulled |
Stopień palenia (wg SCA): | medium light |
Profil smakowy: | miód gryczany, suszona śliwka
|
Metoda przygotowywania: |
|
Kawa dobrze zbalansowana, wyrazista, delikatnie egzotyczna. W aromacie dominują nuty miodowo-owocowe, z wysokim body, które pozwala w pełni poczuć głębokość smaku. Indonezja Etno idealnie nadaje się do kawiarek i ekspresów przelewowych.
Kafar CASCARA 200g
CASCARA
Opakowanie: 200g
Kraj Pochodzenia: Gwatemala, El Zapote
Cascara (hiszp. "skórka") są to kawałki owoców kawowca, oddzielone od ziarna w procesie obróbki kawy. Często są one traktowane, jako "efekt uboczny" powstały podczas produkcji zielonego ziarna. Wysokiej jakości i odpowiednio przygotowana Cascara, może stanowić ciekawą alternatywę dla kawy czy herbaty i dostarczyć niezapomnianych doznań smakowych.
Napar jest mocno owocowy, złożony w smaku. Charakteryzuje się wysoką słodyczą z delikatną kwasowością. W smaku przypomina nieco kompot z suszonych owoców.
Sposób przygotowania:
- Na każde 100ml wody wsyp 5g suszu;
- Susz zalej wrzątkiem;
- Przykryj i odstaw na 10min;
- Przelej do filiżanki odcedzając fusy;
kawa ziarnista Hard Beans TOUCAN BLEND 2.0 1000g ESPRESSO
Toucan Blend
Skład: 80% Arabica/20% Robusta
Średniazawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mieszanka, która doskonale komponuje się z mlekiem tworząc niezapomniane mleczne specjały takie jak cappuccino czy late. Znakomicie sprawdzi się zarówno w ekspresach kolbowych jak i automatycznych, ale znakomicie smakuje także przygotowana w kawiarce. Jest to znakomicie zbilansowana kawa o bardzo niskiej kwasowości. W smaku wyczuwalne są nuty nuty gorzkiej czekolady, orzechów włoskich oraz ciasta biszkoptowego. Niewielka domieszka wysokogatunkowej robusty nadaje mieszance mocy i aromatu, co sprawia, że jest to doskonała propozycja jako kawa śniadaniowa w domu lub biurze
kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Kwiat 250g
SIĘ PRZELEWA - KWIAT
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Etiopia,
Region: Guji,
Metoda obróbki: Washed,
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Lekka, bardzo przyjemna kawa z Etiopii. Dzięki obróbce na mokro charakteryzuje się niską kwasowością oraz nutami herbacianymi, kwiatowymi i owocowymi. Sposób palenia sprawia że jest to kawa, która potrafi wybaczyć dużo błędów podczas parzenia i zawsze smakuje dobrze. Dzięki temu znakomicie sprawdzi się jako codzienna kawa. Jest to doskonała opcja dla osób zaczynających swoją przygodę z kawami przelewowymi a także do ekspresów przelewowych.
kawa ziarnista Hard Beans PERU Cajamarca SHB 1000g PRZELEW
Peru Cajamarca SHB 1kg
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Peru
Region: Jaen, Cajamarca
Wysokość upraw: 1600-2000 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Typica, Bourbon
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Klasyczna (ale na pewno nie nudna) kawa przeznaczona do zaparzania metodami alternatywnymi takimi jak dripper, Chemex czy Aeropress. Znakomicie zbilansowana, o średnim body. W smaku delikatna, przyjemna kwasowość cytrusów doskonale współgra ze słodyczą karmelu.
kawa ziarnista HAYB Brasil Dark Roast Espresso 250g
Brazylia Cerrado Patrocinio
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Region: | Cerrado |
Odmiana botaniczna: | Mundo Novo/Yellow Catuai |
Wysokość upraw: | 1150 |
Obróbka: | Natural |
Profil: | karmel, kakao, rodzynki, słodkie i pełne body |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa pochodzi z upraw położonych około 15 km na wschód od miasta Patrocinio, w regionie Minas Gerais. Jest to niezwykły teren, zapewniający znakomite warunki do uprawy kawy, niespotykane w innych regionach Brazylii. Zawdzięcza to wyjątkowemu położeniu - w kraterze uśpionego wulkanu nazywanego przez miejscowych Chapadão de Ferro (Żelazny Płaskowyż). Wulkaniczna gleba jest niezwykle żyzna - bogata w składniki odżywcze i minerały. W połączeniu z korzystnymi warunkami klimatycznymi (ciepłe, wilgotne lato oraz oraz łagodna i sucha zima) oraz doświadczeniem i pasją plantatorów, otrzymujemy wyśmienite ziarna o tradycyjnym, ale nie nudnym profilu smakowym.
Kawa jest znakomicie zbilansowana. Charakteryzuje się zdecydowaną słodyczą i niską kwasowością oraz wysokim body. Nieco ciemniejszy sposób palenia wydobył nuty karmelu, kakao, oraz rodzynek. Znakomicie komponuje się z mlekiem tworząc wspaniałą bazę mlecznych specjałów, takich jak cappuccino czy flat white.
kawa ziarnista HAYB Brasil Dark Roast Espresso 1000g
Brazylia Cerrado Patrocinio
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Region: | Cerrado |
Odmiana botaniczna: | Mundo Novo/Yellow Catuai |
Wysokość upraw: | 1150 |
Obróbka: | Natural |
Profil: | karmel, kakao, rodzynki, słodkie i pełne body |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa pochodzi z upraw położonych około 15 km na wschód od miasta Patrocinio, w regionie Minas Gerais. Jest to niezwykły teren, zapewniający znakomite warunki do uprawy kawy, niespotykane w innych regionach Brazylii. Zawdzięcza to wyjątkowemu położeniu - w kraterze uśpionego wulkanu nazywanego przez miejscowych Chapadão de Ferro (Żelazny Płaskowyż). Wulkaniczna gleba jest niezwykle żyzna - bogata w składniki odżywcze i minerały. W połączeniu z korzystnymi warunkami klimatycznymi (ciepłe, wilgotne lato oraz oraz łagodna i sucha zima) oraz doświadczeniem i pasją plantatorów, otrzymujemy wyśmienite ziarna o tradycyjnym, ale nie nudnym profilu smakowym.
Kawa jest znakomicie zbilansowana. Charakteryzuje się zdecydowaną słodyczą i niską kwasowością oraz wysokim body. Nieco ciemniejszy sposób palenia wydobył nuty karmelu, kakao, oraz rodzynek. Znakomicie komponuje się z mlekiem tworząc wspaniałą bazę mlecznych specjałów, takich jak cappuccino czy flat white.
kawa ziarnista HAYB Yellow Dark Roast Espresso 1kg
Yellow Dark Roast
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
50% | 50% | |
Kraj pochodzenia: | Brazylia | Gwatemala |
Region: | Cerrado | Huehuetenango |
Odmiana botaniczna: | Mundo Novo/Yellow Catuai | Caturra, Catuai, Bourbon |
Obróbka: | Natural | Washed |
Profil: | Orzechy, Czekolada, Śliwka, Wysokie body | |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
W skład tej mieszanki wchodzą 2 najpopularniejsze single z palarni HAYB: Brazylia Cerradoia Guaxupe i Gwatemala Huehuetenango.
Znakomicie zbilansowana kawa o wysokim body, która łączy najlepsze cechy poszczególnych singli - słodycz Brazylii i owocowość Gwatemali. Razem tworzą wyjątkową kompozycję o ciekawym smaku.
Dzięki nieco ciemniejszemu sposobowi palenia, kawa charakteryzuje się niższą kwasowością i bardziej zdecydowanym smakiem. Wyczuwalne są nuty orzechów, czekolady oraz śliwek.
kawa ziarnista Hard Beans BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES 1000g Espresso
BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Region: | Campo das Vertentes |
Wysokość upraw: | 900 - 1300 m n.p.m |
Odmiana botaniczna: | Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai |
Obróbka: | natural |
Nuty smakowe: | Nugat, czekolada, suszona figa |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe: espresso, kawiarka |
Zielone ziarno zostało zakupione zgodnie z zasadami Direct Trade. Oznacza to przede wszystkim zakup surowca pozyskanego w zrównoważony sposób bezpośrednio od plantatora. Przekłada się to nie tylko na najwyższą jakość kawy, ale również pełną transparentość samej kawy oraz jej uprawy. Ziarna z plantacji to palarni transportowane są w specjalnych workach Specialty Coffee Bags zaprojektowanych przez Universidade Federal De Lavras oraz BSCA Cafes Especiais Do Brasil. Bezpośrednio przekłada się to na jeszcze wyższą jakość produktu finalnego - czyli lepszą filiżankę kawę.
Jest to klasyczna brazylijska kawa. Znakomicie zrównoważona, czysta, rześka, delikatnie owocowa. W filiżance możemy oczekiwać nut nugatu, czekolady oraz suszonych fig.
kawa COFFEE LAB BRAZYLIA YELLOW BOURBON 1kg ESPRESSO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość
kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000
g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia
Region: Alto Moggiana, Sao Paulo
Obróbka: Pulped Natural
Profil sensoryczny: gorzka czekolada, czerwona pomarańcza
Odmiany botaniczne:Yellow Bourbon
kawa ziarnista COFFEE LAB ESTATE BLEND 1kg ESPRESSO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość
kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000
g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: 80% Kolumbia, 20% Gwatemala
Region:Hulia, Huehuetenago
Obróbka: Washed, suszona na Słońcu
Profil sensoryczny: gorzka czekolada, wiśnia, toffi
Odmiany botaniczne:Typica, Caturra, Catuai, Bourbon
kawa COFFEE PLANT Brazylia Mogiana 1kg
COFFEE PLANT Brazylia Mogiana
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Region: Sao Paolo, Mogiana
Odmiana botaniczna: Mundo Nuovo
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny: mleczna czekolada, kakao, orzech laskowy
Kawa pochodzi z regionu Sao Paolo, przy granicy ze stanem Minas Gerais, z plantacji rodziny Moscardini. Kawa idealnie nadaje się do ekspresów automatycznych i ciśnieniowych. Dzięki nieco ciemniejszemu wypałowi mieszanka idealnie nadaje się jako baza do kaw mlecznych.
W smaku wyczuwalne nuty mlecznej czekolady dopełnione orzechowym zakończeniem; kwasowość delikatnie wyczuwalna, lecz bardzo subtelna.
kawa COFFEE PLANT Brazylia Mogiana 250g
COFFEE PLANT Brazylia Mogiana
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Region: Sao Paolo, Mogiana
Odmiana botaniczna: Mundo Nuovo
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny: mleczna czekolada, kakao, orzech laskowy
Kawa pochodzi z regionu Sao Paolo, przy granicy ze stanem Minas Gerais, z plantacji rodziny Moscardini. Kawa idealnie nadaje się do ekspresów automatycznych i ciśnieniowych. Dzięki nieco ciemniejszemu wypałowi mieszanka idealnie nadaje się jako baza do kaw mlecznych.
W smaku wyczuwalne nuty mlecznej czekolady dopełnione orzechowym zakończeniem; kwasowość delikatnie wyczuwalna, lecz bardzo subtelna.
kawa COFFEE PLANT Honduras Marcala 1kg
COFFEE PLANT Honduras Marcala
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia:Hunduras
Region:La Paz, Marcala
Odmiana botaniczna:Bourbon, Caturra, Typica
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny: cukier trzcinowy, orzech, czekolada
Mieszanka Honduras Marcala.to ziarna z kooperatywy zrzeszającej drobnych farmerów. Wypalona odrobinę ciemniej z myślą o optymalnym zaparzeniu w ekspresach automatycznych, choć i w ekspresach ciśnieniowych oraz kawiarkach zaparzy się doskonale. W naparze dominują słodkie nuty cukru trzcinowego przełamana intensywnymi czekoladowo-orzechowymi doznaniami. Dzięki ciemniejszemu paleniu kaw z Ameryki Środkowej kawa niemal pozbawiona jest kwasowości.
kawa COFFEE PLANT Honduras Marcala 250g
COFFEE PLANT Honduras Marcala
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia:Hunduras
Region:La Paz, Marcala
Odmiana botaniczna:Bourbon, Caturra, Typica
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny: cukier trzcinowy, orzech, czekolada
Mieszanka Honduras Marcala.to ziarna z kooperatywy zrzeszającej drobnych farmerów. Wypalona odrobinę ciemniej z myślą o optymalnym zaparzeniu w ekspresach automatycznych, choć i w ekspresach ciśnieniowych oraz kawiarkach zaparzy się doskonale. W naparze dominują słodkie nuty cukru trzcinowego przełamana intensywnymi czekoladowo-orzechowymi doznaniami. Dzięki ciemniejszemu paleniu kaw z Ameryki Środkowej kawa niemal pozbawiona jest kwasowości.
kawa ziarnista Kafar 30/70 250g
30/70
Skład 70% Arabica, 30% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia, Uganda
Metoda obróbki: Arabika - myta, robusta - natural
Profil sensoryczny: Mleczna czekolada, orzechy laskowe,przyprawy korzenne..
Przeznaczenie: espresso
Mieszanka o klasycznych proporcjach arabiki do robusty (70-30) stanowi idealną bazę pod espresso. W smaku dominują nuty orzechowe i czekoladowe uzupełnione aromatem przypraw korzennych. Posiada kremowe body.
Znakomicie komponuje się z mlekiem, co sprawia, że stanowi doskonałą bazę do takich specjałów jak cappuccino czy latte.
kawa COFFEE PLANT Gwatemala Finca El Duranzo 250g
COFFEE PLANT Gwatemala Finca El Duranzo 250g
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia:Gwatemala
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny: suszone owoce, melon, ciemna czekolada
Kawa z plantacji z tradycjami z końca XIXw. - prowadzonej wciąż przez rodzinę założyciela. Uprawy prowadzone są według 4 zasad: używanie wysokiej jakości nasion, kontrola procesu mycia, dbanie o faunę i florę oraz dziękowanie Bogu za każdy dzień.
Kawa bardzo słodka z delikatną owocową kwasowością, o wysokim body. Świetna propozycja dla espresso i americano, jednak doskonale uzupełni ją także mleko.
kawa ziarnista PLUTON Gold 500g
PLUTON Gold 500g
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 500 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Pluton Gold to delikatna, wykwintna mieszanka ręcznie zbieranych ziaren arabiki pochodzących ze znakomitych Brazylijskich plantacji. Ziarna kupowane są bezpośrednio w plantacjach, w systemie "Direct Trade". Pozwala to na dokładniejszą kontrolę jakości całego procesu produkcji. Ziarna wypalane są w rzemieślniczy sposób w bębnowym piecu i pakowane bezpośrednio po wypaleniu. Jest to kawa o delikatnym, wysublimowanym smaku z wyczuwalnymi nutami mlecznej czekolady i prażonych orzechów.
kawa ziarnista Hard Beans Polska Parzucha 250g
Polska Parzucha
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g
Ukłon w stronę zagorzałych tradycjonalistów, czyli polska klasyka ale w nowoczesnym, bardziej wyrafinowanym wydaniu. Jest to kawa stworzona przede wszystkim do przygotowania tzw. Zalewajki.
Starannie dobrana kompozycja znakomitych ziaren arabik z pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej zachwyci każdego wysokim body oraz zbilansowanym smakiem o dominującej słodyczy dopełnionej delikatną kwasowością. Wyczuwalne są nuty orzechów włoskich i czekolady.
kawa Hard Beans TOUCAN BLEND 3.0 1000g ESPRESSO
Toucan Blend 3.0.
Skład: 50% Arabica/50% Robusta
Średniazawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kolejna już odsłona mieszanki arabiki z robustą z palarni Hard Beans, tym razem z jeszcze większą domieszką robusty w porównaniu do swoich poprzedniczek. Mieszanka, która doskonale komponuje się z mlekiem tworząc niezapomniane mleczne specjały takie jak cappuccino czy latte. Znakomicie sprawdzi się zarówno w ekspresach kolbowych, jak i automatycznych, ale znakomicie smakuje także przygotowana w kawiarce. Jest to znakomicie zbilansowana kawa o bardzo niskiej kwasowości. W smaku wyczuwalne są nuty nuty gorzkiej czekolady i orzechów włoskich. Spora domieszka wysokogatunkowej robusty nadaje mieszance mocy i aromatu, co sprawia, że jest to doskonała propozycja jako kawa śniadaniowa w domu lub biurze.
Kawa mielona Etno Cafe Domowa Mielona Yellow Bourbon 0,25 kg
Domowa Mielona Yellow Bourbon
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Opakowanie: 250g
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Wysokość upraw: | 1150-1350 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Yellow Bourbon |
Metoda obróbki: | Natural |
Stopień palenia (wg SCA): | medium light |
Profil smakowy: | Smak/Aromat: czekoladowo-cytrynowo/orzechowy
|
Metoda przygotowywania: |
|
Yellow Bourbon to niezwykle popularna kompozycja brazylijskich ziaren o wyrazistej słodyczy orzechów z czekoladą uszlachetnionej subtelną nutą cytrynowej rześkości.
kawa COFFEE PLANT Flower Touch Espresso 250g
COFFEE PLANT Flower Touch Espresso
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Tanzania
Region:ARUSHA
Odmiana botaniczna:BLUE MOUNTAIN, KENT, BOURBON
Metoda obróbki: Myta
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny: AKACJA, CZERWONA PORZECZKA, JAŚMIN, CYTRUSY
Flower Touch to intensywnie kwiatowa propozycja dedykowana metodom ciśnieniowym. Sprawdzi się doskonale w espresso i kawach czarnych, ale i w kawach z mlekiem się odnajdzie.
Kawa skomponowana z ziaren pochodzących od 390 rolników, jednak obrabianych przez jednego z nich - Egatę Beshu. Kawa cieszy gładkim, lekkim body i delikatną kwasowością. Na
kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Tropik 1000g
SIĘ PRZELEWA - TROPIK
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Kolumbia
Metoda obróbki: Natural,
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Kolejne wzbogacenie warszawskiego HAYB-u w serii Się Przelewa. Profil kawy skupiony jest wokół intensywności tropikalnych, dojrzałych owoców, rumu i karmelu. Wysoka słodycz, silna złożoność i niska kwasowość.
Podobnie jak pozostałe kawy z serii Się Przelewa, tak i tropik przygotowany został z myślą o metodach alternatywnych, jednak doskonale sprawdzi się także w ekspresach przelewowych.
kawa ziarnista HAYB PINK espresso blend 250g
Palarnia: HOW ARE YOU BREWING, dawniej Coffee Republic (Warszawa)
Skład: 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
W skład mieszanki PINK wchodzą arabiki z Etiopii i Brazylii:
Skład: Ethiopia Guji, Brasil Cerrado Metoda obróbki: Washed / Natural
Wybuchowo intensywna słodko-kwaśna propozycja pod espresso. Profil sensoryczny nieco tonuje obecność Brazylii, która nadaje nieco czekoladowych nut. W smaku kwiecista, miodowa z nutami dżemowymi. Na pierwszy plan wybijają się nuty czerwonych owoców, jagód i mlecznej czekolady.
Kawa jest przeznaczona do przygotowania metodami ciśnieniowymi - ekspres
ciśnieniowy, kawiarka. Doskonale sprawdzi się zarówno w espresso i kawach mlecznych, idealnie odnajdzie się też w espresso tonic.
kawa ziarnista HAYB PINK espresso blend 1000g
Palarnia: HOW ARE YOU BREWING, dawniej Coffee Republic (Warszawa)
Skład: 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
W skład mieszanki PINK wchodzą dwie arabiki z Etiopii:
Region: Yirgacheffe / Guji Producent: Idido / Zelalem Alemu Odmiana: Heirloom / 74110, 74112 Metoda obróbki: Washed / Natural Położenie upraw: 2250 m n.p.m. / 2020 m n.p.m.
Wybuchowo intensywna słodko-kwaśna propozycja pod espresso. W smaku kwiecista, miodowa z nutami dżemowymi. Na pierwszy plan wybijają się nuty czerwonych owoców, jagód i mlecznej czekolady.
Kawa jest przeznaczona do przygotowania metodami ciśnieniowymi - ekspres
ciśnieniowy, kawiarka. Doskonale sprawdzi się zarówno w espresso i kawach mlecznych, idealnie odnajdzie się też w espresso tonic.
kawa ziarnista HAYB Brasil Espresso 1000g
Brazylia Cerrado Patrocinio
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Region: | Cerrado |
Odmiana botaniczna: | Mundo Novo/Yellow Catuai |
Wysokość upraw: | 1500 |
Obróbka: | Natural |
Profil: | karmel, czekolada, nugat |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa pochodzi z upraw położonych około 15 km na wschód od miasta Patrocinio, w regionie Minas Gerais. Jest to niezwykły teren, zapewniający znakomite warunki do uprawy kawy, niespotykane w innych regionach Brazylii. Zawdzięcza to wyjątkowemu położeniu - w kraterze uśpionego wulkanu nazywanego przez miejscowych Chapadão de Ferro (Żelazny Płaskowyż). Wulkaniczna gleba jest niezwykle żyzna - bogata w składniki odżywcze i minerały. W połączeniu z korzystnymi warunkami klimatycznymi (ciepłe, wilgotne lato oraz oraz łagodna i sucha zima) oraz doświadczeniem i pasją plantatorów, otrzymujemy wyśmienite ziarna o tradycyjnym, ale nie nudnym profilu smakowym.
Kawa jest znakomicie zbalansowana. Charakteryzuje się zdecydowaną słodyczą i niską kwasowością oraz wysokim body. Wypalona dość jasno, typowo w stylu warszawskiego HAYB-a, w naparze oddaje nuty karmelu,. czekolady i nugatu. Doskonale sprawdzi się w każdej wersji kawy z ekspresu: mocno skoncentrowana w formie espresso, konkretna w americano i deserowa w kawach mlecznych. Każdy odnajdzie w niej coś dla siebie.
kawa ziarnista HAYB Gwatemala Dark Roast Espresso 250g
Gwatemala Huehuetenango
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Gwatemala |
---|---|
Region: | Huehuetenango |
Odmiana botaniczna: | Caturra, Catuai, Bourbon |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Deserowa czekolada, cukier trzcinowy |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa pochodzi z upraw spod granicy z Meksykiem w zachodniej części Gwatemali. Odpowiednia wysokość i panujący w regionie Huehuetenango klimat przekładają się na najwyższej jakości ziarno. Doskonale sprawdzi się w każdej wersji ciśnieniowej, szczególnie zaś w kawach mlecznych - przywodzi na myśl deser.
Kawa palona nieco ciemniej, co doskonale zredukowało kwasowość wyczuwalną w podstawowej wersji. W odbiorze ciemna czekolada, nuty deserowe, przełamana delikatną słodyczą cukru trzcinowego.
kawa ziarnista COFFEE PLANT Flow Juicy Fruit 800g
FLOW - JUICY FRUIT
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 800g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Rwanda/Etiopia
Metoda obróbki: Myta
Profil sensoryczny: akacja, brzoskwinia, jaśmin, Morela, cytrusy
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Mieszanka tego, co w ziarnach afrykańskich najlepsze - doskonałe połączenie orzeźwiającej owocowości z wyraźną kwiatową nuta.
Idealna propozycja dla kaw zaparzanych metodami przelewowymi, też tych zimnych - rześkość naparu miło uzupełni letnie dni. Kawa doskonale sprawdzi się w ekspresach przelewowych, jak i w metodach ręcznych.
kawa ziarnista COFFEE PLANT Flow Verry Berry 800g
FLOW - VERY BERRY
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 800g
Kraj: Etiopia
Profil sensoryczny: czerwone owoce, owoce pestkowe
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Flow Very Berry to starannie wyselekcjonowane, suszone na słońcu ziarna, które po odpowiednim wypaleniu przez warszawską palarnię pozwalają na uzyskanie naparu z wyrazistymi nutami owoców czerwonych i pestkowych. Kawa dedykowana metodom przelewowym, świetnie sprawdzi się w przelewowym ekspresie, jak i w metodach ręcznych.
kawa ziarnista COFFEE PLANT Smooth Sweet Espresso 250g
COFFEE PLANT Smooth Sweet Espresso
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Region:Minas Gerais
Odmiana botaniczna: Catuai
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny:MIÓD WIELOKWIATOWY, MORELA, SŁODKA TRUSKAWKA, MLECZNA CZEKOLADA
Smooth Sweet Espresso to propozycja o wysokiej, soczystej słodyczy z delikatną kwasowością, dedykowana metodom ciśnieniowym. Polecana przede wszystkim do wszelakich kaw czarnych, ale bardzo dobrze smakuje też z mlekiem.
kawa ziarnista COFFEE PLANT Flow Mellow Decaf 800g
FLOW -MELLOW BEZKOFEINOWA
Skład: 100% Arabica
Brak kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 800g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Honduras
Profil sensoryczny: ciasteczka, kakao, orzechy
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
W smaku królują aromaty kakao, orzechów i ciastek, herbatników. Ciekawa propozycja wysokojakościowej kawy, którą można cieszyć się o każdej porze dnia (i nocy) bez konieczności martwienia się o kofeinę, Dedykowana metodom przelewowym, świetnie sprawdzi się w przelewowym ekspresie, jak i w metodach ręcznych.
kawa ziarnista Hard Beans PERU Cajamarca SHB 250g PRZELEW
Peru Cajamarca SHB 250g
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Peru
Region: Jaen, Cajamarca
Wysokość upraw: 1600-2000 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Typica, Bourbon
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Klasyczna (ale na pewno nie nudna) kawa przeznaczona do zaparzania metodami alternatywnymi takimi jak dripper, Chemex czy Aeropress. Znakomicie zbilansowana, o średnim body. W smaku delikatna, przyjemna kwasowość cytrusów doskonale współgra ze słodyczą karmelu.
kawa ziarnista Hard Beans TOUCAN BLEND 2.0 250g ESPRESSO
Toucan Blend
Skład: 80% Arabica/20% Robusta
Średniazawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mieszanka, która doskonale komponuje się z mlekiem tworząc niezapomniane mleczne specjały takie jak cappuccino czy late. Znakomicie sprawdzi się zarówno w ekspresach kolbowych jak i automatycznych, ale znakomicie smakuje także przygotowana w kawiarce. Jest to znakomicie zbilansowana kawa o bardzo niskiej kwasowości. W smaku wyczuwalne są nuty nuty gorzkiej czekolady, orzechów włoskich oraz ciasta biszkoptowego. Niewielka domieszka wysokogatunkowej robusty nadaje mieszance mocy i aromatu, co sprawia, że jest to doskonała propozycja jako kawa śniadaniowa w domu lub biurze
kawa ziarnista Hard Beans Polska Parzucha 1000g
Polska Parzucha
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g
Ukłon w stronę zagorzałych tradycjonalistów, czyli polska klasyka ale w nowoczesnym, bardziej wyrafinowanym wydaniu. Jest to kawa stworzona przede wszystkim do przygotowania tzw. Zalewajki.
Starannie dobrana kompozycja znakomitych ziaren arabik z pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej zachwyci każdego wysokim body oraz zbilansowanym smakiem o dominującej słodyczy dopełnionej delikatną kwasowością. Wyczuwalne są nuty orzechów włoskich i czekolady.
kawa COFFEE PLANT Kolumbia Los Robles 250g
COFFEE PLANT Kolumbia Los Robles
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia:Kolumbia
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny:dojrzała czereśnia, winna kwasowość, mleczna czekolada
Kolumbia Finca Los Robles to kompozycja 3 odmian botanicznych: Colombia, Caturra oraz Castillo obrabianych na mokro. Doskonałe warunki klimatyczne sprzyjają uprawom kawowca wyśmienitej jakości, dlatego kolumbijska kawa jest szeroko doceniana na całym świecie.
Propozycja palarni Coffee Plant cieszy wyraźną słodyczą z winno-owocowym charakterem, kawa ma gładkie, wysokie body. Doskonale sprawdzi się w formie espresso, ale jako baza kaw mlecznych również zachwyca.
kawa COFFEE PLANT Kolumbia Los Robles 1000g
COFFEE PLANT Kolumbia Los Robles
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia:Kolumbia
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny:dojrzała czereśnia, winna kwasowość, mleczna czekolada
Kolumbia Finca Los Robles to kompozycja 3 odmian botanicznych: Colombia, Caturra oraz Castillo obrabianych na mokro. Doskonałe warunki klimatyczne sprzyjają uprawom kawowca wyśmienitej jakości, dlatego kolumbijska kawa jest szeroko doceniana na całym świecie.
Propozycja palarni Coffee Plant cieszy wyraźną słodyczą z winno-owocowym charakterem, kawa ma gładkie, wysokie body. Doskonale sprawdzi się w formie espresso, ale jako baza kaw mlecznych również zachwyca.
kawa ziarnista Hard Beans BRAZYLIA Samambaia Yellow Bourbon 500g PRZELEW
SAMAMBAIA Yellow Bourbon
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 500g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Region: Campo das Vertentes
Wysokość upraw: 1200 m.n.p.m
Odmiana botaniczna: Yellow Bourbon
Metoda obróbki: Pulped natural
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Brazylia Samambaia to niezwykle uniwersalna, bardzo przyjemna kawa. O doskonale zbilansowanym smaku. Ze względu na swój charakter, sprawdzi się w różnych metodach alternatywnego zaparzania kawy takich jak dripper, Chemex czy Aeropress, ale również ekspresy przelewowe. Dzięki niskiej kwasowości, docenią ją zarówno osoby rozpoczynające swoją przygodę z alternatywnymi metodami przenia, jak i bardziej doświadczeni home bariści.
Suchy aromat przywodzi na myśl ciasteczka oraz orzechy nerkowca. Natomiast po zaparzeniu, w smaku pojawiają się nuty czerwonych jabłek, orzechowych ciasteczek oraz krówek.
kawa ziarnista Hard Beans BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES 500g Espresso
BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 500g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Region: | Campo das Vertentes |
Wysokość upraw: | 900 - 1300 m n.p.m |
Odmiana botaniczna: | Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai |
Obróbka: | natural |
Nuty smakowe: | Nugat, czekolada, suszona figa |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe: espresso, kawiarka |
Zielone ziarno zostało zakupione zgodnie z zasadami Direct Trade. Oznacza to przede wszystkim zakup surowca pozyskanego w zrównoważony sposób bezpośrednio od plantatora. Przekłada się to nie tylko na najwyższą jakość kawy, ale również pełną transparentość samej kawy oraz jej uprawy. Ziarna z plantacji to palarni transportowane są w specjalnych workach Specialty Coffee Bags zaprojektowanych przez Universidade Federal De Lavras oraz BSCA Cafes Especiais Do Brasil. Bezpośrednio przekłada się to na jeszcze wyższą jakość produktu finalnego - czyli lepszą filiżankę kawę.
Jest to klasyczna brazylijska kawa. Znakomicie zrównoważona, czysta, rześka, delikatnie owocowa. W filiżance możemy oczekiwać nut nugatu, czekolady oraz suszonych fig.
Coffee Pro BRAZYLIA Mogiana 250g | ESPRESSO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie:250 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia
Region: Jeriquara
Obróbka: Natural
Wysokość upraw: 900-1220 m n.p.m.
Odmiany botaniczne: Mundo Novo, Red Catuai.
Przeznaczenie: Espresso.
Znakomita kawa do klasycznego espresso. Napar charakteryzuje pełnym body i niską kwasowością. Czekoladowo-owocowy aftertaste.
kawa ziarnista Coffee Grange FOUR SEASON 1000g | AUTUMN
Coffee Grange FOUR SEASON AUTUMN
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Skład:
- 40% INDONEZJA Kerinci Trenggiling - wet hulled
- 30% ETIOPIA Uraga Gr.1 - fully washed
- 30% BRASIL Mogiana - natural
Znakomicie dobrana mieszanka 3 różnych arabik pochodzących z Azji, Ameryki Południowej oraz Afryki. Mieszanka została skomponowana w taki sposób, aby poszczególne kawy wzajemne się uzupełniały, dzięki czemu otrzymujemy znakomicie zbilansowaną, herbacianą kawę o delikatnej owocowej kwasowości zrównoważonej słodyczą. Podczas komponowania tej mieszanki, istotny był nie tylko smak, ale także zasady zrównoważonego rozwoju. Ziarna pochodzą z plantacji zaprzyjaźnionych z palarnią Coffee Grange.
Mieszanka idealnie nadająca się do kaw mlecznych i sezonowych z dodatkami aromatycznych korzennych przypraw, syropów czy bitej śmietany. W profilu sensorycznym czarna herbata, cytrusy, orzech laskowy, miód.
kawa ziarnista HAYB Kolumbia 1000g | ESPRESSO
Kolumbia San Sebastian
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Kolumbia |
---|---|
Region: | Cauca |
Odmiana botaniczna: | Caturra, Castillo |
Wysokość upraw: | 1700-2000m.n.p.m. |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Cytrusy, pomarańcze, morele, mleczna czekolada |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa z okolic miasta San Sebastian, które, oprócz doskonałymi widokami, zachwyca również świetnymi warunkami do uprawy kawowca. Propozycja pozwala na uzyskanie soczyście owocowego espresso, gdzie słodycz doskonale miesza się z kwasowością.
Wypalona dość jasno, typowo w stylu warszawskiego HAYB-a. Doskonale sprawdzi się przede wszystkim w espresso i małej czarnej na podwójnym shocie, ale i miłośnicy lekkich cappuccino znajdą coś dla siebie.
kawa ziarnista HAYB Etiopia 250g | ESPRESSO
Etiopia
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Etiopia |
---|---|
Region: | Guji |
Obróbka: | Natural |
Profil: | Mleczna czekolada, truskawka, bergamotka |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa naturalnie słodka i owocowa, smakiem przywodzi na myśl ciepłe, letnie dni.
Wypalona dość jasno, typowo w stylu warszawskiego HAYB-a. Doskonale sprawdzi się przede wszystkim w espresso i małej czarnej na podwójnym shocie, ale i miłośnicy lekkich cappuccino znajdą coś dla siebie.
kawa COFFEE LAB Brewlab Candy 500g
Brewlab Candy
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 500g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Profil Sensoryczny: | Słodka, intensywna i delikatnie owocowa |
---|---|
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Ziarenka pochodzą głównie z Ameryki Centralnej i Południowej, obrabianye metodą natural, choć część ziaren obrobiona została metodą mytą - aby lepiej zbalansować i urozmaicić smak. Kawa doskonała pod dripa lub przelew, niewymagająca, łatwa w parzeniu i mocno owocowa. Idealna kawa na co dzień!
kawa COFFEE LAB Brewlab Floral 500g
Brewlab Floral
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 500g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Profil Sensoryczny: | Kwiatowa, lekko cytrusowa |
---|---|
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Ziarenka pochodzą głównie z Etiopii, choć z dodatkiem innych kaw o kwiatowym profilu. Obrabiane na mokro. Kawa doskonała pod dripa lub przelew, niewymagająca, łatwa w parzeniu i mocno owocowa. Idealna kawa na co dzień!
kawa ziarnista RMK Warszawska 225g
Regionalna Manufaktura Kawy - Warszawska
Skład: 70%Arabica / 30% Robusta
Średniazawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 225 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mieszanka Arabiki i indyjskiej Robusty - proporcje mieszanki pozwalają zachować jej owocowe nuty, natomiast aromat goryczki ukryty jest pod nutą orzechów. Tę mieszankę zapamięta nawet największy smakosz kawy.
W profilu sensorycznym dominują czekolada i orzech, dopełnione owocowymi nutami.
kawa ziarnista RMK Katowicka 1kg
Regionalna Manufaktura Kawy - Katowicka
Skład: 60%Arabica / 40% Robusta
Wysoka zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mocna i gęsta. Przez swoją wyrazistość jest wprost stworzona do tego, by budzić rano każdego, kto żyje w pośpiechu, ale potrzebuje dawki znakomitej energii.
W profilu sensorycznym dominują czekolada i śmietanka; wysoko zarysowana szlachetna goryczka i gęste body.
kawa ziarnista RMK Krakowska 1kg
Regionalna Manufaktura Kawy - Krakowska
Skład: 80%Arabica / 20% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Połączenie Arabiki i Robusty w proporcji 80 do 20 stanowi klasyczną, prawie złotą proporcję w przypadku porannego espresso, które nie tylko musi wybornie smakować, ale przy tym musi przynosić znakomite pobudzenie. Idealna propozycja dla tych, którzy od kawy oczekują czegoś więcej niż pobudzenia.
W profilu sensorycznym dominuje czekolada i kremowo-orzechowe nuty.
kawa ziarnista RMK Białostocka 225g
Regionalna Manufaktura Kawy - Białostocka
Skład: 70%Arabica / 30% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 225 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Białostocka to połączenie wyselekcjonowanych odmian Arabiki i dobrej jakości Robusty. Doskonale sprawdzi się w espresso, jak i dużych kawach czarnych lub w wyrazistym cappuccino.
Napar o dość wysokiej goryczy i subtelnej słodyczy, z bardzo niską kwasowością. W profilu sensorycznym dominuje czekolada i orzechowe nuty.
kawa ziarnista RMK Wrocławska 225g
Regionalna Manufaktura Kawy - Wrocławska
Skład: 50%Arabica / 50% Robusta
Wysoka zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 225 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mocno pobudzająca mieszanka indyjskiej Robusty i amerykańskich Arabik (głownie brazylijskich). Kawa dla miłośników mocnych naparów, z wysokim poziomem szlachetnej goryczki.
W profilu sensorycznym dominują nuty orzechowe z gorzką czekoladą. Doskonale sprawdzi się w każdym specjale kawowym - od intensywnego espresso, do wyrazistego latte - kawa na pewno nie zgubi się w mleku.
kawa ziarnista RMK Gdańska 1kg
Regionalna Manufaktura Kawy - Gdańska
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Propozycja dla osób, które nie potrzebują dużej dawki kofeiny, ale za to są fanami posmaku orzechów w czekoladzie mlecznej oraz karmelu. W tej 100% Arabice wszystko jest na odpowiednim poziomie: lekka kwasowość, delikatna goryczka i subtelna słodycz.
W profilu sensorycznym dominuje karmel, mleczna czekolada i orzech.
kawa ziarnista RMK Poznańska 1kg
Regionalna Manufaktura Kawy - Poznańska
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Poznańska to 100% Arabika o złożonym i wyrafinowanym profilu sensorycznym, która zadowoli niejednego konesera. W profilu sensorycznym dominują nuty korzenne i orzechowe, z wyraźnym posmakiem migdałów i wanilii. W tle wyczuwalna również owocowa świeżość i kwasowość.
kawa ziarnista RMK Poznańska 225g
Regionalna Manufaktura Kawy - Poznańska
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 225 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Poznańska to 100% Arabika o złożonym i wyrafinowanym profilu sensorycznym, która zadowoli niejednego konesera. W profilu sensorycznym dominują nuty korzenne i orzechowe, z wyraźnym posmakiem migdałów i wanilii. W tle wyczuwalna również owocowa świeżość i kwasowość.
kawa ziarnista RMK Łódzka 1kg
Regionalna Manufaktura Kawy - Łódzka
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mieszankę Łódzką charakteryzuje wyczuwalna nuta migdałowo-karmelowa, zbalansowana gorycz połączona z delikatną, wiśniową kwasowością. Ta mieszanka arabik posiada niewielką zawartość kofeiny, dzięki czemu można delektować się kawą niezależnie od pory dnia.
kawa ziarnista RMK Siedlecka 1kg
Regionalna Manufaktura Kawy - Siedlecka
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Wysublimowane połączenie różnych ziaren kawy arabica. Delikatna i harmonizująca, przeplatają się w niej nuty orzechowe, migdałowe i owocowe. Świetnie smakuje jako espresso, uwalniając pełnię swoich aromatów, natomiast po dodaniu mleka da nam niezwykle aromatyczne i delikatne latte lub cappuccino.
kawa ziarnista RMK Lubelska 225g
Regionalna Manufaktura Kawy - Lubelska
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 225 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Połączenie arabik z Brazylii, Etiopii i Meksyku. Wyczuwalna nuta karmelowo-czekoladowa idealnie podkreśli smak espresso oraz nada wyjątkowy charakter kawy americano. Delikatnie wyczuwalna gorycz z idealnie zbalansowaną kwasowością na pewno zaskoczy niejednego kawosza. Posiada niską zawartość kofeiny, dzięki czemu sprawdzi się o każdej porze dnia.
kawa ziarnista RMK Szczecińska 225g
Regionalna Manufaktura Kawy - Szczecińska
Skład: 40%Arabica / 60% Robusta
Wysoka zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 225 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mocna i gęsta. Składa się w 40% z ziaren Arabiki i w 60% z Robusty. Przewaga robusty zapewnia wysoką zawartość kofeiny. Jest to zatem kawa idealna dla tych, którzy potrzebują natychmiastowego pobudzenia. Świetnie smakuje zwłaszcza w kawach z mlekiem, takich jak cappuccino czy latte.
W profilu sensorycznym dominują orzechy, prażone migdały i gorzka czekolada.
kawa ziarnista RMK Radomska 1kg
Regionalna Manufaktura Kawy - Radomska
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Połączenie arabik z Ameryki Środkowej i Południowej. Subtelnie przeplatają się w niej nuty czekoladowe, orzechowe i korzenne. Z uwagi na dobór surowca, kawa ma nieco wyższą słodycz, niższą kwasowość. Polecana zwłaszcza do espresso i delikatnych kaw z niewielką ilością mleka.
kawa ziarnista RMK Toruńska 1kg
Regionalna Manufaktura Kawy - Toruńska
Skład: 50%Arabica / 50% Robusta
Wysoka zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mocno pobudzająca mieszanka brazylijskich Arabik i charakternej Robusty. Mieszanka doskonała dla miłośników mocnego espresso, w profilu sensorycznym dominują nuty orzechów, czekolada i przyprawy korzenne.
kawa ziarnista RMK Toruńska 225g
Regionalna Manufaktura Kawy - Toruńska
Skład: 50%Arabica / 50% Robusta
Wysoka zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 225 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mocno pobudzająca mieszanka brazylijskich Arabik i charakternej Robusty. Mieszanka doskonała dla miłośników mocnego espresso, w profilu sensorycznym dominują nuty orzechów, czekolada i przyprawy korzenne.
kawa COFFEE PLANT Kolumbia Piendamo 250g
Kolumbia Piendamo
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kolumbia
Region: Piendamo, Cauca
Odmiana botaniczna: Colombia, Castillo, Caturra
Wysokość upraw: 1700-2100 m n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Profil sensoryczny: Jabłko, skórka z cytryny, toffi
Przeznaczenie: metody alternatywne
W smaku Kolumbii Piendamo wyczuwalne są soczyste, zielone jabłka, skórka z cytryny i cytrusowa kwasowość, a to wszystko przełamane słodyczą toffi. Całość ma średnie body i średnią słodycz, jest świetną propozycją na codzienną kawę prosto z Kolumbii.
kawa COFFEE PLANT Peru Chacra 250g
Peru Chacra
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kostaryka
Region: Brunca, Chirripo
Odmiana botaniczna: Caturra, Catuai
Wysokość upraw: 1550 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic
Profil sensoryczny: Jagody, dżem śliwkowy, jabłko, czekolada
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa jest jednak bardzo słodka, aromat przywodzi na myśl toffi. Całość dopełnia ciekawy posmak ziołowy, przypominający anyż. Bardzo dobre Peru, które po zaparzeniu mile Cię zaskoczy!
kawa ziarnista ROASTAINS Brazylia MILKY CLOUD 1kg
ROASTAINS Brazylia MILKY CLOUD
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma: Sertão
Odmiana botaniczna: Mundo Novo
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa z regionu Minas Gerais we wschodniej części Brazylii. Minas Gerais jest regionem znanym na całym świecie z produkcji wysokojakościowej kawy.
W smaku dominują czekolada, karmel i orzechy laskowe. Kwasowość tej Brazylii jest prawie niewyczuwalna.
Doskonała zarówno w formie espresso, jak i w kawach mlecznych - smak kawy nie gubi się w mleku.
kawa ziarnista ROASTAINS Gwatemala ESCOGITO 1kg
ROASTAINS Gwatemala ESCOGITO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Gwatemala
Farma: Huehuetenango
Odmiana botaniczna: Red Bourbon
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Kawa ze wschodniej Gwatemali. Kawowiec uprawiany był na wysokości ok 1700-1800 m n.p.m..
W smaku bardzo czysta. W profilu sensorycznym pojawiają się migdały, orzechy włoskie, a także czekolada. Są to deserowe nuty, które delikatnie równoważy smak czerwonych owoców - wiśni i słodkiej żurawiny.
W kawach mlecznych na pierwszy plan wybijają się nuty czekolady i orzecha.
kawa ziarnista ROASTAINS Gwatemala ESCOGITO 250g
ROASTAINS Gwatemala ESCOGITO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Gwatemala
Farma: Huehuetenango
Odmiana botaniczna: Red Bourbon
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Kawa ze wschodniej Gwatemali. Kawowiec uprawiany był na wysokości ok 1700-1800 m n.p.m..
W smaku bardzo czysta. W profilu sensorycznym pojawiają się migdały, orzechy włoskie, a także czekolada. Są to deserowe nuty, które delikatnie równoważy smak czerwonych owoców - wiśni i słodkiej żurawiny.
W kawach mlecznych na pierwszy plan wybijają się nuty czekolady i orzecha.
kawa ziarnista ROASTAINS Honduras HAZEL STRIKE 1kg
ROASTAINS Honduras HAZEL STRIKE
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Honduras
Farma: Café Orgánico Marcala (COMSA)
Odmiana botaniczna: Catuai, Caturra, Lempira
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Café Orgánico Marcala to kooperatywa zbierająca kawę w dzielnicy Marcala w departamencie La Paz. Kawowce uprawiane są z ogromną dbałością o środowisko naturalne. Krzewy rosną w cieniu drzew, dzięki czemu wolniej się rozwijają, a rolnicy mogą pochwalić się kawą o doskonałej jakości.
Honduras Hazel Strike charakteryzuje się naturalnymi nutami deserowymi. Profil sensoryczny: orzechy laskowe, kakao, wanilia oraz karmel.
kawa ziarnista ROASTAINS Gwatemala MI LOCO 1kg
ROASTAINS Gwatemala MI LOCO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Gwatemala
Farma: Finca Medina
Odmiana botaniczna: Burbon, Pacas
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Kawy o słodkich, alkoholowych nutach z połączeniem skórki z grejpfruta. W profilu sensorycznym dominuje krem czekoladowy i amaretto, w espresso smakuje niemal jak poncz w cieście.
kawa ziarnista ROASTAINS Gwatemala MI LOCO 250g
ROASTAINS Gwatemala MI LOCO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Gwatemala
Farma: Finca Medina
Odmiana botaniczna: Burbon, Pacas
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Kawy o słodkich, alkoholowych nutach z połączeniem skórki z grejpfruta. W profilu sensorycznym dominuje krem czekoladowy i amaretto, w espresso smakuje niemal jak poncz w cieście.
kawa ziarnista ROASTAINS Etiopia SUPER FREAK 1kg
ROASTAINS Etiopia SUPER FREAK
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Etiopia
Farma: Kercha Dry Mill
Odmiana botaniczna: Heirloom
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Do mieszanki wykorzystano najbardziej charakterystyczne ziarna pochodzące z etiopskiego regionu Guji i Sidama. W naparze soczyście owocowa,profil sensoryczny charakteryzuje się nutami truskawek, czereśni, borówek amerykańskich.
kawa ziarnista ROASTAINS Kolumbia FLYING BUDDY 1kg
ROASTAINS Kolumbia FLYING BUDDY
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Farma: Villa Clabelina
Odmiana botaniczna: Castillo, Caturra, Colombia
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Colombia Flying Buddy to niezwykła kawa o dużych ziarnach (Excelso) i delikatnej, cytrynowej kwasowości, którą wyrównuje kompleksowa słodycz. Właściciele plantacji dbają o to, aby ich plantacja funkcjonowała w zgodzie i z poszanowaniem dla środowiska naturalnego. Dzięki takiemu podejściu, ich farma ma wyższe wyniki w jakości kawy, którą możesz się delektować.
W naparze wyczuwalne czekolada, migdały i śliwki. W posmaku natomiast zaskakujące nuty limonki!
kawa ziarnista ROASTAINS Kolumbia DECAF 1kg
ROASTAINS Kolumbia DECAF
Skład 100% Arabica
Brak kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Farma:Don Edgar Coffee Company
Odmiana botaniczna: Castillo
Metoda dekofeinizacji: CO2
Przeznaczenie: espresso
Kolumbia Decaf ma owocowy oraz słodki charakter. Dająca niesamowite odczucie słodyczy, z nutami porzeczek i cytrusów. W profilu sensorycznym cytryna, gorzka czekolada, czerwona porzeczka i pomarańcze.
kawa ziarnista ROASTAINS Kolumbia DECAF 250g
ROASTAINS Kolumbia DECAF
Skład 100% Arabica
Brak kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Farma:Don Edgar Coffee Company
Odmiana botaniczna: Castillo
Metoda dekofeinizacji: CO2
Przeznaczenie: espresso
Kolumbia Decaf ma owocowy oraz słodki charakter. Dająca niesamowite odczucie słodyczy, z nutami porzeczek i cytrusów. W profilu sensorycznym cytryna, gorzka czekolada, czerwona porzeczka i pomarańcze.
ROASTAINS Kenia RED FIZZ 250g | PRZELEW
ROASTAINS Kenia RED FIZZ
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kenia
Region:Nyeri
Odmiana botaniczna: SL-28, SL-34, Ruiru 11, Batian
Wysokość upraw: 1700–1800 m n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Profil sensoryczny: Czarna porzeczka, grejpfrut, żurawina
Przeznaczenie: metody przelewowe
Dzięki obróbce "na mokro", kawa Kenia Red Fizz jest czysta w smaku i intensywnie owocowa. Jej owocowy smak jest przełamany przyjemną, gładką słodyczą.
Coffee Pro Gwatemala Rio Azul 250g | ESPRESSO
GWATEMALA RIO AZUL
Skład: 100% arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem
chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Producent: Rio Azul EP
Wysokość upraw: 1500-1800m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Bourbon, Catuai, Caturra
Obróbka: Washed
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny: żurawina, czekolada, orzechy
Hard Beans Brazylia Fazenda Samambaia Yellow Catucai Natural In Pile 250g
Brazylia Fazenda Samambaia Yellow Catucai Natural In Pile
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Region: | Campo das Vertentes |
Wysokość upraw: | 1200 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Yellow Catucai |
Obróbka: | Natural in a pile |
Profil sensoryczny: | Karmel, pieczona brzoskwinia, czereśnia |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Jasno palone ziarna arabiki odmiany Yellow Catuai, które rosną na wysokości 1200 m n.p.m. w regionie Campo das Vertentes przechodzące obróbkę metodą natural, ale po uprzednim ułożeniu owoców kawowca na betonowym patio nie na jednej warstwie, lecz w stosach (“piles”) o wysokości około 30-40 cm.
Palarnia zaleca nieco grubsze mielenie i odpowiednio dłuższy czas ekstrakcji.
Coffee Pro BRAZYLIA Cocarive 250g | PRZELEW
BRAZYLIA Cocarive
Skład: 100% arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem
chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: Brazylia
Region: Cocarive
Producent: Jose Wagner Ribeiro Junqueira
Wysokość upraw: 1200 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Yellow Catuai
Obróbka: Pulped Natural
Przeznaczenie: metody alternatywne
Profil sensoryczny: ciemna czekolada, orzechy, żółte owoce
kawa COFFEE PLANT Kenia Kegwa 250g
Kenia Kegwa
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kenia
Region: Kirinyaga
Odmiana botaniczna: SL28, SL34, Batian
Wysokość upraw: 1600 m n.p.m.
Metoda obróbki: Myta
Profil sensoryczny: Malina, czerwona porzeczka, winogrona
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa bardzo słodka, orzeźwiająca, z dominującymi nutami czerwonych owoców. W naparze wyczuwalne malina, czerwona porzeczka i winogrono, słodycz przełamana jest zatem wyrazistą kwasowością.
kawa COFFEE PLANT Tanzania Iyenga 250g
Tanzania Iyenga
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Tanzania
Region: Iyenga
Odmiana botaniczna: Kent, Bourbon, N39
Wysokość upraw: 1600-1670 m n.p.m.
Metoda obróbki: Honey
Profil sensoryczny: Kwaśna malina, rabarbar, cytryna
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa poddana obróbce fully washed, która podkreśla soczystą, owocową kwasowość surowca. W naparze wyczuwalne rześkie maliny, rabarbar, nuty herbaty z cytryną, na drugim planie pojawia się subtelny aromat śliwki.
kawa drip coffee bag JUICY FRUIT
Drip coffee bag JUICY FRUIT
Skład: 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa mielona, porcjowana w saszetkach
Opakowanie: 100g (10x10g)
Kraj: Rwanda/Etiopia
Metoda obróbki: Myta
Profil sensoryczny: akacja, brzoskwinia, jaśmin, Morela, cytrusy
Mieszanka tego, co w ziarnach afrykańskich najlepsze - doskonałe połączenie orzeźwiającej owocowości z wyraźną kwiatową nuta.
Idealna propozycja dla kaw zaparzanych metodami przelewowymi, też tych zimnych - rześkość naparu miło uzupełni letnie dni.
Drip bag to propozycja Coffee Plant dedykowana miłośnikom kawy speciality ceniącym wygodę i jakość. Pomysł oryginalnie wywodzi się z Japonii i bazuje na przedłużeniu świeżości zmielonej wcześniej kawy za pomocą azotu (pozbywanie się tlenu i wprowadzanie na jego miejsce azotu). Prace nad metodą trwały kilkanaście miesięcy, dzięki czemu teraz wszędzie szybko i łatwo możesz cieszyć się świeżym dripem. Wystarczy tylko kubek i woda. Proces zaparzania: 1. Wyjmij saszetkę i oderwij taśmę wzdłuż perforowanej linii open; 2. Rozłóż papierowe skrzydełka i zawieś saszetkę w kubku; 3. Zalej filtr do pełna 2 razy (w sumie 160ml) gorącej wody w temperaturze 90-95°C; 4. Ściągnij saszetkę z kubka i ciesz się kawą!
kawa drip coffee bag BROWNIE
Drip coffee bag BROWNIE
Skład: 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa mielona, porcjowana w saszetkach
Opakowanie: 100g (10x10g)
Kraj: Brazylia
Metoda obróbki: Natural/Washed
Profil sensoryczny: ciemna czekolada, czekolada, rodzynki, orzechy, śliwka
Mieszanka ziaren brazylijskich. Kawa niemal pozbawiona kwasowości, w naparze dominują nuty czekolady i orzechów. Bardzo słodka propozycja.
Drip bag to propozycja Coffee Plant dedykowana miłośnikom kawy speciality ceniącym wygodę i jakość. Pomysł oryginalnie wywodzi się z Japonii i bazuje na przedłużeniu świeżości zmielonej wcześniej kawy za pomocą azotu (pozbywanie się tlenu i wprowadzanie na jego miejsce azotu). Prace nad metodą trwały kilkanaście miesięcy, dzięki czemu teraz wszędzie szybko i łatwo możesz cieszyć się świeżym dripem. Wystarczy tylko kubek i woda. Proces zaparzania: 1. Wyjmij saszetkę i oderwij taśmę wzdłuż perforowanej linii open; 2. Rozłóż papierowe skrzydełka i zawieś saszetkę w kubku; 3. Zalej filtr do pełna 2 razy (w sumie 160ml) gorącej wody w temperaturze 90-95°C; 4. Ściągnij saszetkę z kubka i ciesz się kawą!
kawa COFFEE PLANT Kenia Thiururi 250g
Kenia Thiururi
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kenia
Region: Kiambu
Odmiana botaniczna: SL28, SL34, Ruiru 11
Wysokość upraw: 1550-1650 m n.p.m.
Metoda obróbki: Myta
Profil sensoryczny: Czarna porzeczka, malina, biała herbata
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa przywodzi na myśl to, czego oczekujemy od kaw z Kenii: soczyste nuty czerwonych owoców, czysty aromat owoców czarnej porzeczki i ich liści. Profil sensoryczny doskonale komponuje się z delikatnością smaku białej herbaty.
kawa ziarnista KAFAR | KOLUMBIA El Recreo 250g
KOLUMBIA El Recreo
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Region:La Estrella, Acevedo
Odmiana botaniczna:Caturron (Caturra Mutation)
Metoda obróbki:Natural
Profil sensoryczny: Rodzynki, wiśnia, czekolada deserowa
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Zaskakująca, musująca, soczysta.
Kawa w swoim charakterze bardziej afrykańska niż amerykańska, choć kolumbijska... W profilu dużo kwasowych, rześkich nut rodzynek, żurawiny i wiśni, w tle pojawiają się też nuty przypraw.
kawa ziarnista HAYB KOSTARYKA Las Lajas Perla Nera 250g
KOSTARYKA Las Lajas Perla Nera
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Kraj: Kostaryka
Region: Central Valley
Odmiana botaniczna: Caturra, Catuai
Wysokość upraw: 1300 - 1825 m n.p.m.
Metoda obróbki: Perla Negra
Profil sensoryczny: Dżem z czarnej porzeczki, ananas, mango
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa obrabiana eksperymentalną metodą, nazywaną przez plantację Perla Negra. Ziarno jest suszone na słońcu, ale pod przykryciem (plandeką), obracane kilkanaście razy na dobę. Proces trwa około 5 tygodnie, w tym czasie ziarno uzyskuje kolor niemal czarny (stąd nazwa obróbki, czarna perła) zyskując jednocześnie dużo słodyczy.