WSZYSTKIE MARKI
( ilość produktów: 319 )kawa ziarnista KAFAR | BRAZYLIA Santa Clara 250g
BRAZYLIA Santa Clara
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia:Brazylia
Region:Sul De Minas
Odmiana botaniczna:Microlot
Metoda obróbki:Natural
Profil sensoryczny: Owoce tropikalne, brązowy cukier, pomarańcza
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Czekoladowa, ciężka.
Kawa z intensywnym aromatem suszonych śliwek, rodzynek i karmelu. Napar przywodzi na myśl kakao z przyprawami, takimi jak kardamon i cynamon.
FIGA Brazylia Monte Carmelo NATURAL STRONG 250g
BRAZYLIA Monte Carmelo NATURAL STRONG
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma: Cerrado, Monte Carmelo i Chapadao de Ferro
Odmiana botaniczna: Paraiso MG, Mundo Novo
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa pochodzi z plantacji Monte Carmelo i Chapadao de Ferro położonych w północno-zachodniej części regionu Minas Gerais we wschodniej części Brazylii. Minas Gerais jest regionem znanym na całym świecie z produkcji wysokojakościowej kawy.
Kawa palona w stopniu średnio-jasnym, charakteryzuje się niską kwasowością i wyraźną słodyczą. W smaku bardzo czekoladowa, z nutami karmelu.
FIGA Tutti Frutti 9 blend 1kg
Tutti Frutti 9 blend
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia, Kolumbia
Farma:Monte Carmelo, Cauca
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Tutti Frutti to sezonowa mieszanka palarni Figa, która zmienia się wraz z porami roku. Tym razem mieszankę skomponowano z czekoladowej Brazylii i mocno owocowej Kolumbii. Warto spróbować, póki jest!
FIGA Tutti Frutti 9 blend 250g | PRZELEW
Tutti Frutti 9 blend
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia/ Kolumbia
RegionCerrado, Monte Carmelo, Chapadao de Ferro / Cauca
Metoda obróbki: Natural
Profil sensoryczny: czekolada, owoce, średnia kwasowość
Przeznaczenie: metody alternatywne
Tutti Frutti to sezonowa mieszanka palarni Figa, która zmienia się wraz z porami roku. Tym razem mieszankę skomponowano z czekoladowej Brazylii (65%) i mocno owocowej Kolumbii (35%). Warto spróbować, póki jest!
FIGA Birma Pha Yar Gyi Kone natural 250g | PRZELEW
Birma Pha Yar Gyi Kone natural 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Mjanma
Region: dystrykt Shakiso, strefa Guji
Odmiana botaniczna: Ethiopian Heirloom
Wysokość upraw: 1900-2200 m n.p.m..
Profil sensoryczny: nektarynki, wanilia, kompot owocowy
Metoda obróbki: natural
Przeznaczenie: metody alternatywne
Mjanma (Birma) to kraj z trudną przeszłością i niewiele łatwiejszą teraźniejszością. Kawa speciality z tego rejonu nie jest popularna, dlatego tym bardziej warto po nią sięgnąć. W smaku intensywna, z nutami cytrusów i wanilii.
FIGA Kolumbia Dulce Suenos DECAF 250g | PRZELEW
Kolumbia Dulce Suenos DECAF 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Brak kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Region: Antioquia
Odmiana botaniczna: różne
Wysokość upraw: 1400-1800 m n.p.m..
Profil sensoryczny: zielone winogrona, wanilia, jagody
Metoda obróbki: sparkling water decaf
Przeznaczenie: omniroast
Proces dekofeinizacji sparkling wate polega na łączeniu naturalnego dwutlenku węgla z wodą w celu stworzenia warunków "podkrytycznych". Jest to delikatny, naturalny i organicznie certyfikowany proces, a dobra selektywność kofeiny w dwutlenku węgla zapewnia zachowanie walorów smakowych kawy.
Kawa jest palona jako omniroast, doskonale sprawdzi się zatem zarówno jako "jasne" espresso, jak i w metodach alternatywnych.
kawa Izzo GOLD 100% ARABICA 1000g | OPAKOWANIE
Izzo GOLD
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy
Skład: 100% ARABICA
Zawartość kofeiny: niska
Stopień palenia: ciemny
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Anagni, Lacjum
Profil smakowy
Izzo Gold to mieszanka najlepszych ziaren arabiki. Charakteryzuje się zmniejszoną kwasowością oraz goryczą, uzyskaną dzięki specjalnej metodzie palenia – wysokiej temperaturze, oraz czasie palenia około 18 minut.
Izzo Gold idealnie nadaje się do aromatycznego espresso, ale sprawdzi się też znakomicie jako baza do kaw mlecznych, jak cappuccino czy latte.
Opakowanie otworzyć 24 godziny przed pierwszym użyciem.
LOKALNA PALARNIA KAWY Brazylia Cerarado Sul De Minas 1kg
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie:1000 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia
Profil sensoryczny: pomarańcza, orzech laskowy, czekolada
Przeznaczenie: Espresso.
Kawa o umiarkowanej kwasowości i łagodnej intensywności smaku. W profilu sensorycznym dominują nuty charakterystyczne dla kaw brazylijskich - dużo czekolady z orzechami, subtelny karmel, z delikatnym posmakiem świeżej pomarańczy.
LOKALNA PALARNIA KAWY Na każdy dzień Brazylia/Kolumbia 1kg
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia, Kolumbia
Profil sensoryczny: palony cukier, gorzka czekolada
Przeznaczenie: Espresso.
Mieszanka ziaren brazylijskich i kolumbijskich, wypalana nieco ciemniej, dzięki czemu kwasowość jest niemal niewyczuwalna. W smaku dominują nuty gorzkiej czekolady i palonego cukru. Znakomicie komponuje się z mlekiem, co sprawia, że stanowi doskonałą bazę do takich specjałów jak cappuccino czy latte.
BeMyBean Heavy Bean 1kg | ESPRESSO
Heavy Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma:Minas Gerais
Odmiana botaniczna:
Mundo Novo, Bourbon, Catuai
Wysokość upraw: 1100 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Pulped natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa palona pod espresso, z myślą o fanach nieco intensywniejszej smakowo kawy. Dzięki nieco ciemniejszemu stopniu palenia kawa zyskuje uniwersalność i gwarantuje brak nudy. W zależności od wybranej metody parzenia, a nawet specjału kawowego, jest kwasowość może się zmieniać, czasem jest bardziej owocowa, czasem po prostu słodsza, zawsze jednak dominują nuty czekolady, nugatu i cukru trzcinowego.
W naparze bardzo prosta, czysta, słodka. Dominują nuty kakao, czereśni i nerkowców.
BeMyBean Kolumbia Luz Marina 250g | PRZELEW
Kolumbia Luz Marina
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Region: Rondón
Odmiana botaniczna: Colombia, Týpica, Castillo, Tabi, Maka
Wysokość upraw: 1700 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed, double
Profil sensoryczny: czarna porzeczka, agrest, gruszka
Przeznaczenie: metody alternatywne
Oprócz klasycznej, mokrej obróbki, ziarno zostało dodatkowo poddane dwukrotnej fermentacji. Dzięki temu zabiegowi napar zyskał jeszcze więcej intensywnej, rześkiej słodkości. W profilu sensorycznym dominuje agrest i gruszka, pojawia się bardzo niska gorycz i subtelna kwasowość.
BeMyBean Kolumbia Finca El Recreo 250g | PRZELEW
Kolumbia Finca El Recreo
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Region: Huila
Odmiana botaniczna: Caturron
Wysokość upraw: 1550 m n.p.m.
Metoda obróbki: natural
Profil sensoryczny: grenadina, brandy, rodzynki w czekoladzie, kompot truskawkowy
Przeznaczenie: metody alternatywne
Rodzina Rodriguez, do której należy plantacja, uprawia głównie odmianę Caturron, czyli stosunkowo nową odmianę z Acevedo w Kolumbii, praktycznie nieznaną poza regionem. Odmiana jest ceniona za duże owoce i charakterystyczny profil sensoryczny. To kawa obfitująca w wytrawne nuty, kojarzące się z likierami, czekoladą i owocowymi przetworami. Naturalne aromaty są jeszcze bardziej podkreślone, dzięki zastosowanej obróbce ziaren (natural).
kawa COFFEE PLANT Gwatemala Amapolas 1kg
COFFEE PLANT Gwatemala Amapolas 1000g
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia:Gwatemala
Metoda obróbki:Huehuetenango
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny: mleczna czekolada, zielone jabłko, cytryna
Kawa obrobiona metodą washed, która pozwoliła wyciągnąć z ziaren więcej naturalnej słodyczy. Uprawiana w optymalnym mikroklimacie cieszy czystością naparu. Dominują nuty słodkie, mleczna czekolada z z subtelnymi nutami zielonego jabłka i cytrusów.
kawa ziarnista KAFAR | KOLUMBIA Las Marias 250g
KOLUMBIA Las Marias
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Region:Hulia
Odmiana botaniczna:Pink Bourbon
Metoda obróbki:Natural
Profil sensoryczny: Czarna herbata, suszone figi, winogrono
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Herbaciana, tropikalna, głęboka.
Kawa w swoim charakterze przypomina mocną herbatę Darjeering z dodatkiem ananasa i figi. W smaku lekko winna.
kawa ziarnista KAFAR | KENIA Mwira Fully Washed 250g
KENIA Mwira
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kenia
Region:Embu
Odmiana botaniczna:SL 28, SL34, Ruiru 11, Batiyan
Metoda obróbki:Fully Washed
Profil sensoryczny: Porzeczka, kwiaty, migdały
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Rześka, łagodna, pełna.
W naparze dominują świeże nuty czerwonych owoców i kwiatowa łagodność. Napar kompletny, niezłożony, typowo afrykańska kawa.
kawa ziarniasta TRISMOKA Miss Moka 250g
Trismoka Miss Moka
kawa ziarnista
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy
Skład: 100% ARABICA
Zawartość kofeiny: niska
Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Brescia, Lombardia
Profil smakowy
Łańcuch dostaw kawy do palarni jest bardzo długi, a zaczyna się on w zasadzie w krajach globalnego Południa, gdzie ok 70% siły roboczej stanowią kobiety. Nie mają one równych szans względem mężczyzn, nie mają dostępu do odpowiedniej edukacji, opieki i możliwości rozwoju. Aby poprawić warunki życia tych kobiet, Trismoka stworzyła projekt Miss Moka: inicjatywę mającą na celu nawiązywanie współpracy opartej na wartościach z kobietami pracującymi na plantacjach, z których pochodzi kawa wykorzystywana przez palarnię.
Urzeka przyjemną, harmonijną kwasowością i umiarkowaną słodyczą, w posmaku wyczuwalne są nuty gorzkiej czekolady.
BeMyBean Salwador El Mirador 250g | PRZELEW
Salwador El Mirador
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Salwador
Region: Morazán
Odmiana botaniczna: Cuscatleco
Wysokość upraw:1100 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic
Profil sensoryczny: winogrono czarne, kwaśne żelki, wino czerwone, sok z jeżyn, guma balonowa, nektar bananowy
Przeznaczenie: metody alternatywne
W tej kawie mamy do czynienia z obróbką anaerobic, czyli fermentacją beztlenową, która tutaj trwa aż 90 godzin. Proces rozpoczyna się od wrzucenia owoców do depulpera, który oddziela miąższ od pestek. Następnie ziarna, wraz z częścią miąższu, umieszczane są w zamykanych próżniowo beczkach, gdzie zachodzi długotrwała fermentacja. Po upływie 90 godzin ziarna suszy się na słońcu. Napar z tych ziaren jest intensywny i przypomina wytrawne czerwone wino. Długa fermentacja nadaje mu wyrazistą kwasowość, przejawiającą się w nutach kwaśnych żelek i soku z jeżyn. Podstawę tworzy natomiast słodycz ciemnych winogron, która równoważy intensywność smaku, łagodząc nieco jego mocne akcenty.
kawa COFFEE PLANT Etiopia Gera 250g
Etiopia Gera
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kenia
Region: Kiambu
Odmiana botaniczna: 74100 , HEIRLOOM, WUSH WUSH
Metoda obróbki: Myta
Profil sensoryczny: Dojrzała wiśnia, morela, dżem pomarańczowy, kwiaty
Przeznaczenie: metody alternatywne
Etiopia Gera to kawa z górzystego regionu zachodniej Etiopii, gdzie żyzne i wilgotne gleby tworzą idealne warunki dla jej uprawy. Dzięki obróbce washed ziarno zyskało wyjątkową czystość i soczystość. Charakteryzuje się intensywnym, owocowym profilem – dominuje w niej dojrzała wiśnia, słodycz pomarańczy oraz subtelne nuty moreli, uzupełnione delikatnym, kwiatowym aromatem. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią bogate, owocowe smaki i aromaty, które pozostawiają niezapomniane wrażenia.
kawa COFFEE PLANT Kolumbia Nicolas Ome 250g
Kolumbia Nicolas Ome
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kolumbia
Odmiana botaniczna: Pink Bourbon
Metoda obróbki: Myta
Profil sensoryczny: Krem czekoladowy, słodkie wiśnie, goździk, migdał
Przeznaczenie: metody alternatywne
Pink Bourbon to wyjątkowa odmiana botaniczna, której nazwa może wprowadzać w błąd przy dosłownym tłumaczeniu. Nie odnosi się do smaku, ale do charakterystycznego koloru wiśni kawowca. Choć aromaty „różowe” nie zawsze są tu obecne, znajdziemy coś znacznie cenniejszego – dojrzałość wyrażoną w harmonijnym połączeniu kwasowości, słodyczy i głębi smaku, będących efektem precyzyjnej uprawy i starannej obróbki.
Kolumbia Nicolas Ome to perfekcyjny przykład kawy Pink Bourbon. Dominują w niej nuty deseru czekoladowego, gdzie głęboka, maślana słodycz przeplata się z subtelną czekoladową goryczką. Wyjątkowa kwasowość wiśniowa, lekko taniczna i cierpka, nadaje kawie wyrazistości. Całość dopełniają korzenne akcenty o kwiatowo-owocowym charakterze, subtelnie nawiązujące do aromatu goździków. Zwieńczeniem tej złożonej kompozycji jest delikatny, migdałowy finisz, który pozostawia niezapomniane wrażenie.