Nowość
( ilość produktów: 120 )
Kolbowy ekspres do kawy SMEG | PASTELOWY BŁĘKIT
Kolbowy ekspres do kawy SMEG ECF02PBEU jest częścią linii 50's Style, która estetyką nawiązuje do lat 50-tych XX wieku.
Ekspres wykonany jest z tworzywa sztucznego oraz stali nierdzewnej, podstawka pod filiżanki wykonana z aluminium. Dysza mleka wykonana ze stali nierdzewnej. w całości zaprojektowany i wykonany we Włoszech.
Praca ekspresu odbywa się z użyciem stalowego portafiltru o średnicy 51 mm, odpowiedniego do kawy zmielonej i saszetek. Sterowanie za pomocą przycisku i dźwigni.
Ekspres pozwala na przyrządzenie 4 wariantów espresso, a dzięki stalowej dyszy parowej możemy się cieszyć perfekcyjną, mleczną pianką w kawie. W ramach białego menu można wybrać: Single Espresso, Double Espresso, funkcja pary; Menu pomarańczowe pozwala przyrządzić: Single long espresso, Double long Espresso.
Najważniejsze cechy i funkcje:
- Regulowana twardość wody: miękka/średnia/twarda;
- Alarm odkamieniania;
- 4 warianty espresso oraz dysza parowa do przygotowania kaw mlecznych;
- System grzewczy Thermoblock;
- Sterowanie przyciskami i dźwignią;
- Alarm braku wody;
- Wyjmowana tacka - dla większych kubków i łatwego czyszczenia;
- Funkcji Stand-by: 10 min/30 min/1 godz.;
- Regulacja temperatury kawy: niska/średnia/wysoka.
Zasilanie | 220-240V~ 50/60Hz |
---|---|
Pojemność zbiornika na wodę: | 1.1 l |
Podgrzewacz do filiżanek: | Pasywny |
Waga: | 4,7 kg |
Wysokość | 330 mm |
Szerokość | 149 mm |
Głębokość | 329 mm |

Kolbowy ekspres do kawy SMEG Minipro | BIAŁY MAT
Kolbowy ekspres do kawy SMEG EMC02WHMEU jest częścią linii Collezione, wyróżniającej się charakterystycznym stylem retro, który nadaje mu niepowtarzalnego uroku.
Ekspres wykonany jest z tworzywa sztucznego, stali nierdzewnej oraz aluminium; bojler wykonany z ZAMA. Dysza mleka wykonana ze stali nierdzewnej. w całości zaprojektowany i wykonany we Włoszech.
Praca ekspresu odbywa się z użyciem stalowego portafiltru o średnicy 58 mm, odpowiedniego do kawy zmielonej. Sterowanie za pomocą przycisku, dźwigni i pokrętła.
Ekspres kolbowy Minipro ma dwie fabrycznie ustawione funkcje espresso – dla pojedynczej i podwójnej kawy – a dodatkowo umożliwia ręczne parzenie za pomocą specjalnej dźwigni, dzięki której precyzyjnie kontrolujesz ilość naparu.
Podczas parzenia na wyświetlaczu pojawia się licznik sekund ekstrakcji, a profesjonalny manometr pozwala na bieżąco monitorować jej prawidłowy przebieg, zapewniając pełną kontrolę i doskonały smak każdej filiżanki.
Najważniejsze cechy i funkcje:
- Regulowana twardość wody: miękka/średnia/twarda;
- Alarm odkamieniania;
- 4 warianty espresso oraz dysza parowa do przygotowania kaw mlecznych;
- Manometr;>
- System grzewczy Triple Thermoblock;
- Sterowanie przyciskami, dźwignią i pokrętłem;
- ECO-MODE setting:;
- Regulacja temperatury kawy: od 90°C do 100°C;;i>
- Intensywność pary: 3 poziomy;
- Profile preinfuzji: od 1 do 4;
- Alarm braku wody;
- Funkcji Stand-by: 5 min/10 min/30 min/60 min .;
- Regulacja temperatury kawy: niska/średnia/wysoka.
Zasilanie | 220 ~ 50/60Hz |
---|---|
Pojemność zbiornika na wodę: | 1.7 l |
Podgrzewacz do filiżanek: | Pasywny |
Waga: | 12,8 kg |
Wysokość | 360 mm |
Szerokość | 220 mm |
Głębokość | 433 mm |

Kolbowy ekspres do kawy SMEG Minipro | CZARNY MAT
Kolbowy ekspres do kawy SMEG EMC02BLMEU jest częścią linii Collezione, wyróżniającej się charakterystycznym stylem retro, który nadaje mu niepowtarzalnego uroku.
Ekspres wykonany jest z tworzywa sztucznego, stali nierdzewnej oraz aluminium; bojler wykonany z ZAMA. Dysza mleka wykonana ze stali nierdzewnej. w całości zaprojektowany i wykonany we Włoszech.
Praca ekspresu odbywa się z użyciem stalowego portafiltru o średnicy 58 mm, odpowiedniego do kawy zmielonej. Sterowanie za pomocą przycisku, dźwigni i pokrętła.
Ekspres kolbowy Minipro ma dwie fabrycznie ustawione funkcje espresso – dla pojedynczej i podwójnej kawy – a dodatkowo umożliwia ręczne parzenie za pomocą specjalnej dźwigni, dzięki której precyzyjnie kontrolujesz ilość naparu.
Podczas parzenia na wyświetlaczu pojawia się licznik sekund ekstrakcji, a profesjonalny manometr pozwala na bieżąco monitorować jej prawidłowy przebieg, zapewniając pełną kontrolę i doskonały smak każdej filiżanki.
Najważniejsze cechy i funkcje:
- Regulowana twardość wody: miękka/średnia/twarda;
- Alarm odkamieniania;
- 4 warianty espresso oraz dysza parowa do przygotowania kaw mlecznych;
- Manometr;>
- System grzewczy Triple Thermoblock;
- Sterowanie przyciskami, dźwignią i pokrętłem;
- ECO-MODE setting:;
- Regulacja temperatury kawy: od 90°C do 100°C;;i>
- Intensywność pary: 3 poziomy;
- Profile preinfuzji: od 1 do 4;
- Alarm braku wody;
- Funkcji Stand-by: 5 min/10 min/30 min/60 min .;
- Regulacja temperatury kawy: niska/średnia/wysoka.
Zasilanie | 220 ~ 50/60Hz |
---|---|
Pojemność zbiornika na wodę: | 1.7 l |
Podgrzewacz do filiżanek: | Pasywny |
Waga: | 12,8 kg |
Wysokość | 360 mm |
Szerokość | 220 mm |
Głębokość | 433 mm |

Kolbowy ekspres do kawy SMEG Minipro | SZMARAGDOWY MAT
Kolbowy ekspres do kawy SMEG EMC02EGMEU jest częścią linii Collezione, wyróżniającej się charakterystycznym stylem retro, który nadaje mu niepowtarzalnego uroku.
Ekspres wykonany jest z tworzywa sztucznego, stali nierdzewnej oraz aluminium; bojler wykonany z ZAMA. Dysza mleka wykonana ze stali nierdzewnej. w całości zaprojektowany i wykonany we Włoszech.
Praca ekspresu odbywa się z użyciem stalowego portafiltru o średnicy 58 mm, odpowiedniego do kawy zmielonej. Sterowanie za pomocą przycisku, dźwigni i pokrętła.
Ekspres kolbowy Minipro ma dwie fabrycznie ustawione funkcje espresso – dla pojedynczej i podwójnej kawy – a dodatkowo umożliwia ręczne parzenie za pomocą specjalnej dźwigni, dzięki której precyzyjnie kontrolujesz ilość naparu.
Podczas parzenia na wyświetlaczu pojawia się licznik sekund ekstrakcji, a profesjonalny manometr pozwala na bieżąco monitorować jej prawidłowy przebieg, zapewniając pełną kontrolę i doskonały smak każdej filiżanki.
Najważniejsze cechy i funkcje:
- Regulowana twardość wody: miękka/średnia/twarda;
- Alarm odkamieniania;
- 4 warianty espresso oraz dysza parowa do przygotowania kaw mlecznych;
- Manometr;>
- System grzewczy Triple Thermoblock;
- Sterowanie przyciskami, dźwignią i pokrętłem;
- ECO-MODE setting:;
- Regulacja temperatury kawy: od 90°C do 100°C;;i>
- Intensywność pary: 3 poziomy;
- Profile preinfuzji: od 1 do 4;
- Alarm braku wody;
- Funkcji Stand-by: 5 min/10 min/30 min/60 min .;
- Regulacja temperatury kawy: niska/średnia/wysoka.
Zasilanie | 220 ~ 50/60Hz |
---|---|
Pojemność zbiornika na wodę: | 1.7 l |
Podgrzewacz do filiżanek: | Pasywny |
Waga: | 12,8 kg |
Wysokość | 360 mm |
Szerokość | 220 mm |
Głębokość | 433 mm |

Przelewowy ekspres do kawy SMEG | CZARNY MAT
Przelewowy ekspres do kawy SMEG DCF02BLMEU jest częścią linii 50's Style, która estetyką nawiązuje do lat 50-tych XX wieku.
Korpus wykonany jest z lakierowanej stali nierdzewnej w połysku oraz tworzywa sztucznego.Podgrzewacz również wykonany ze stali nierdzewnej, uchwyt i przykrywka dzbanka, podstawa, uchwyt na filtr wykonane są z tworzywa sztucznego, zaś sam dzbanek jest szklany. Wbudowany filtr ze stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego.
Na froncie ekspresu znajduje się panel kontrolny składający się z podświetlanych przycisków i wyświetlacza LED. Na panelu można ustawić ogólną twardość wody, intensywność kawy, a także zaplanować automatyczne włączenie ekspresu.
Jednorazowo w ekspresie można zaparzyć do 10 filiżanek kawy (szklany dzbanek posiada miarkę). Po zaparzeniu, można skorzystać z funkcji utrzymywania temperatury do 40 minut, jest również możliwość aktywowania alarmu informującego o końcu cyklu.
Dzięki wgraniu twardości wody, ekspres powiadomi nas o konieczności odkamienienia.
Najważniejsze cechy i funkcje:
- Regulowana twardość wody: miękka/średnia/twarda ;
- Alarm odkamieniania;
- Regulacja mocy kawy: 2 poziomy (lekka lub mocna);
- Możliwość zaparzenia do 1,25l (10 filiżanek), z funkcją 1-4filiżanki;
- Funkcja Keep Warm: do 40 minut;
- Programowanie automatycznego włączenia i wyłączenia;
- Wbudowany filtr wielokrotnego użytku, wykonany ze stali i tworzywa sztucznego;
- System zapobiegający kapaniu.
Zasilanie | 220-240V~ 50/60Hz |
---|---|
Pojemność zbiornika na wodę: | 1.4 l |
Pojemność dzbanka na kawę: | 1,25 l |
Waga: | 3,4 kg |
Wysokość | 361 mm |
Szerokość | 245 mm |
Głębokość | 256 mm |

Przelewowy ekspres do kawy SMEG | STORM BLUE MAT
Przelewowy ekspres do kawy SMEG DCF02SBMEU jest częścią linii 50's Style, która estetyką nawiązuje do lat 50-tych XX wieku.
Korpus wykonany jest z lakierowanej stali nierdzewnej w połysku oraz tworzywa sztucznego.Podgrzewacz również wykonany ze stali nierdzewnej, uchwyt i przykrywka dzbanka, podstawa, uchwyt na filtr wykonane są z tworzywa sztucznego, zaś sam dzbanek jest szklany. Wbudowany filtr ze stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego.
Na froncie ekspresu znajduje się panel kontrolny składający się z podświetlanych przycisków i wyświetlacza LED. Na panelu można ustawić ogólną twardość wody, intensywność kawy, a także zaplanować automatyczne włączenie ekspresu.
Jednorazowo w ekspresie można zaparzyć do 10 filiżanek kawy (szklany dzbanek posiada miarkę). Po zaparzeniu, można skorzystać z funkcji utrzymywania temperatury do 40 minut, jest również możliwość aktywowania alarmu informującego o końcu cyklu.
Dzięki wgraniu twardości wody, ekspres powiadomi nas o konieczności odkamienienia.
Najważniejsze cechy i funkcje:
- Regulowana twardość wody: miękka/średnia/twarda ;
- Alarm odkamieniania;
- Regulacja mocy kawy: 2 poziomy (lekka lub mocna);
- Możliwość zaparzenia do 1,25l (10 filiżanek), z funkcją 1-4filiżanki;
- Funkcja Keep Warm: do 40 minut;
- Programowanie automatycznego włączenia i wyłączenia;
- Wbudowany filtr wielokrotnego użytku, wykonany ze stali i tworzywa sztucznego;
- System zapobiegający kapaniu.
Zasilanie | 220-240V~ 50/60Hz |
---|---|
Pojemność zbiornika na wodę: | 1.4 l |
Pojemność dzbanka na kawę: | 1,25 l |
Waga: | 3,4 kg |
Wysokość | 361 mm |
Szerokość | 245 mm |
Głębokość | 256 mm |

BeMyBean Burundi Yandaro 250g | ESPRESSO
Burundi Yandaro
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Burundi
Farma: Kayanza
Odmiana botaniczna: Red Bourbon
Wysokość upraw: 1800 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Ta wyjątkowa kawa Burundi to odmiana Red Bourbon, pochodząca z północnych plantacji kraju, tuż przy granicy z Rwandą. Uprawiana w pobliżu lasu deszczowego Kibira, korzysta z naturalnych źródeł wody i idealnych warunków klimatycznych. Lokalne plantacje są niewielkie, rodzinne, a ich uprawy liczą zaledwie kilkaset drzew.
Proces obróbki rozpoczyna się w stacji Yandaro, gdzie zebrane owoce poddawane są dokładnej selekcji – najpierw w wodzie, by odrzucić uszkodzone i niedojrzałe wiśnie, a następnie ręcznie sortowane. Najwyższej jakości ziarna przechodzą proces depulpacji, po którym fermentują w wodzie od 10 do 12 godzin. Ostatecznie suszone są na stołach przez 2 do 3 tygodni, co pozwala im osiągnąć optymalny profil smakowy.

BeMyBean Happy Bean 250g | PRZELEW
Happy Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: ???
Region: ???
Odmiana botaniczna: ???
Wysokość upraw:???
Metoda obróbki: ???
Profil sensoryczny: mandarynka, kwiat lipy, zielona herbata, miód
Przeznaczenie: metody alternatywne
W tej kawie wszystko jest zagadką - urodzinową! BeMyBean ma już 6 lat! Podobnie jak w zeszłym roku, w ramach świętowania palarnia zaprasza do wzięcia udziału w szalonym konkursie dla prawdziwych kawoszy. Tym razem w nieco innej odsłonie. Przyjmij wyzwanie i zgłębiaj tajemnice pochodzenia ziaren tej urodzinowej kawy. Wskaż miejsce pochodzenia tej kawy a może zgarniesz jedną z wyjątkowych nagród!
Organizatorem konkursu jest palarnia BeMyBean. Koniecznie zapoznaj się z Regulaminem konkursu: REGULAMIN KONKURSU. Po zapoznaniu się z Regulaminem, formularz konkursowy znajdziesz tutaj: FORMULARZ KONKURSOWY Zgłoszenie konkursowe należy przesłać do 14 marca 2025 roku do godziny 23:59 czasu polskiego.

BeMyBean Kenia Magomano 250g | PRZELEW
Kenia Magomano
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kenia
Region: Kiambu
Odmiana botaniczna: SL 28, SL 34, Ruiru 11, Batian
Wysokość upraw:1700 m. n.p.m.
Metoda obróbki: washed
Profil sensoryczny: lemon curd, dżem z czarnej porzeczki, karmelki pomarńczowe
Przeznaczenie: metody alternatywne
Ta kawa to nieco cięższa interpretacja typowego profilu smakowego Kenii, która zachwyca idealnym połączeniem kwaśnych i słodkich akcentów. W jej aromacie i smaku odnajdziesz cytrynową kremowość lemon curd, bogatą owocową słodycz dżemu z czarnej porzeczki, a także wyraziste nuty pomarańczowych landrynek, które dodają jej charakterystycznego, radosnego wykończenia. Idealna dla tych, którzy poszukują kawy o intensywnym, ale zrównoważonym charakterze i długim, owocowym finiszu.

BeMyBean Peru Aromas del Valle 250g | ESPRESSO
Peru Aromas del Valle
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Peru
Farma: Cajamarca
Odmiana botaniczna: Catimor
Wysokość upraw: 1550 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Ta wyjątkowa kawa specialty pochodzi z prowincji La Coipa i San Jose de Lourdes w regionie San Ignacio, Cajamarca – jednego z najlepszych terenów uprawnych w północnym Peru. Tamtejsze plantacje, prowadzone przez lokalnych rolników, rozciągają się na dużych wysokościach w otoczeniu andyjskich lasów, gdzie żyzna gleba i stabilny klimat (24°C) sprzyjają produkcji wysokiej jakości ziaren.
Jej profil smakowy to harmonijne połączenie intensywnej słodyczy z nutami soczystej wiśni, aksamitnej belgijskiej czekolady i dżemu z czerwonej porzeczki. Charakteryzuje się gęstym body, średnią kwasowością i delikatną goryczką, co sprawia, że doskonale sprawdza się zarówno w espresso, jak i kawach mlecznych.

BeMyBean Rwanda Mugina 250g | PRZELEW
Rwanda Mugina
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Rwanda
Region: Southern Province
Odmiana botaniczna: Bourbon
Wysokość upraw:1700 m. n.p.m.
Metoda obróbki: washed
Profil sensoryczny: jaśmin, czarna herbata z cytryną
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa z dystryktu Mugina, położonego w południowej Rwandzie, to przykład doskonałej współpracy lokalnych rolników i stacji obróbki, która od 20 lat wspiera rozwój tamtejszych plantacji.
Proces obróbki ziaren przeprowadzono metodą washed, która zapewnia czysty i delikatny profil smakowy. W trakcie obróbki owoce kawy przepłukuje się i selekcjonuje, po czym miąższ usuwa się mechanicznie w depulperze. Następnie ziarna poddawane są fermentacji w wodzie, co pozwala usunąć resztki miąższu. Po kolejnych płukaniach kawa jest suszona, aż osiągnie pożądaną wilgotność.
W filiżance Rwanda Mugina urzeka czystym i delikatnym smakiem, z wyraźną, lecz zrównoważoną kwasowością. Dominują kwiatowe nuty jaśminu, które płynnie przechodzą w herbaciano-cytrusowe akcenty. Każdy łyk odkrywa nowe warstwy smaku, sprawiając, że trudno poprzestać na jednej filiżance.

BeMyBean Salwador El Roble 250g | PRZELEW
Salwador El Roble
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Salwador
Region: Morazán
Odmiana botaniczna: Cuscatleco
Wysokość upraw:1100 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic 120h
Profil sensoryczny: wiśnie w rumie, dżem z czarnej porzeczki, żółte kiwi, praliny
Przeznaczenie: metody alternatywne
Plantację El Roble od 2003 roku prowadzi rodzina Joségo Evera, który tajniki uprawy kawy zgłębiał pod okiem ojca. Jego gospodarstwo leży w górzystym regionie Salwadoru, w paśmie Cacahuatique – znanym jako „wzgórza ogrodów kakaowych”. Od lat obszar ten słynie z plantacji kakaowców, owoców i kawy, która obecnie jest jednym z najważniejszych uprawianych tam surowców.
Kawowce Joségo dojrzewają w cieniu wiekowych drzew, będących pozostałością po dawnych plantacjach. Bliskość lasów sprzyja ich wzrostowi i chroni przed intensywnym nasłonecznieniem. Panuje tam tropikalny klimat, ze średnią temperaturą 25°C i rocznymi opadami na poziomie 1100 mm, a dominujące gleby gliniaste zapewniają roślinom doskonałe warunki do rozwoju. Kawa pochodząca z tego regionu wyróżnia się kremowym body, średnią kwasowością i karmelową słodyczą.
Salwador El Roble została poddana obróbce beztlenowej (anaerobic). Po oczyszczeniu w depulperze owoce trafiają do pojemników, do których dodawany jest odseparowany wcześniej miąższ. Następnie są one szczelnie zamykane próżniowo i pozostawiane na kilkadziesiąt godzin, by przejść proces fermentacji – w tym przypadku trwał on około 120 godzin. Po zakończeniu fermentacji ziarna są równomiernie suszone.
W smaku kawa zachwyca owocową kwasowością połączoną z intensywną, deserową słodyczą. Wyczuwalne są nuty wiśni w rumie, kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki i żółtego kiwi, które płynnie przechodzą w rozkosznie czekoladowe akcenty pralinek.

BeMyBean Salwador El Zapote 250g | PRZELEW
Salwador El Zapote
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Salwador
Region: Morazán
Odmiana botaniczna: Cuscatleco
Wysokość upraw:1100 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic 90h
Profil sensoryczny: czarny bez, jagody goji, konfitura jeżynowa
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa Salwador El Zapote pochodzi z plantacji położonej w malowniczym paśmie górskim Nahuaterique, w północno-wschodnim Salwadorze. Nazwa farmy wywodzi się od owocowego drzewa sapote, popularnie uprawianego w tym regionie.
Warunki uprawy w Nahuaterique są idealne dla kawowców – tropikalny klimat, obfite opady, gliniaste gleby i zacienione górskie zbocza tworzą wyjątkowe środowisko. Dominującą odmianą kawowca jest lokalny Cuscatleco, ceniony za odporność na choroby, zdolność do wzrostu na dużych wysokościach (do 1600 m n.p.m.) oraz długi okres dojrzewania, który sprzyja powstawaniu bogatych, kremowych smaków.
Ziarna poddano fermentacji beztlenowej (anaerobic). Proces ten polega na umieszczeniu pestek oddzielonych od miąższu w próżniowo zamykanych pojemnikach na około 20 godzin. W trakcie fermentacji dodaje się część miąższu, aby kontrolować poziom cukrów, a następnie ziarna suszy się na słońcu.
W filiżance kawa zachwyca lekkim, kremowym body oraz średnią kwasowością, której towarzyszy wyraźna owocowa słodycz. Wyjątkowe właściwości odmiany Cuscatleco i proces obróbki uwydatniają nuty czarnego bzu, słodkich jagód goji oraz kwaskowatej konfitury jeżynowej. To kawa o wyrafinowanym, kwiatowo-owocowym profilu smakowym, która zapewnia pełne wrażeń doświadczenie.

BeMyBean Uganda Sipi Falls 250g | PRZELEW
Uganda Sipi Falls
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Uganda
Region: Mount Elgon
Odmiana botaniczna: SL28, SL34
Wysokość upraw:2000 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed
Profil sensoryczny: shake truskawkowy, poziomka, kompot porzeczkowy
Przeznaczenie: metody alternatywne
To prawdziwy klejnot z Ugandy – kraju, który rzadko kojarzy się z kawą specialty, ale dzięki staraniom lokalnych farmerów i wyjątkowym warunkom upraw powstał tutaj smakowy wyjątek. Ziarna pochodzą z mikroregionu Sipi Falls, położonego na zboczach góry Elgon. Wysokie położenie plantacji oraz kenijskie odmiany botaniczne nadają tej kawie niezwykły charakter.
Profil sensoryczny zachwyca soczystymi nutami shake’a truskawkowego, poziomki i kompotu porzeczkowego, które są podkreślone wysoką słodyczą i średnią kwasowością. Dzięki obróbce naturalnej – czyli suszeniu kawy w pełnym owocu – ziarna nabierają głębokiego, intensywnie owocowego smaku z subtelną nutą fermentacyjnej słodyczy.
Kawa pochodzi od rolników współpracujących z projektem Zukuka Bora, który nie tylko wspiera lokalnych farmerów, ale także finansuje ważne inicjatywy społeczne, takie jak dostęp do czystej wody, edukacja i rozwój rolnictwa. Wybierając tę kawę, odkrywasz nie tylko wyjątkowy smak, ale również wspierasz ugandyjskie społeczności.

FIGA Etiopia Halo Beriti natural 250g | PRZELEW
Etiopia Halo Beriti natural 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Etiopia
Region: Gedeb, Yirgacheffe
Odmiana botaniczna:Heirloom Ethiopian Varieties
Wysokość upraw: 2100-2300 m n.p.m..
Profil sensoryczny:ciemna i mleczna czekolada, kwiaty czarnego bzu, bergamotka
Metoda obróbki: natural
Przeznaczenie: metody alternatywne
Region Yirgacheffe słynie z doskonałej jakości kawy i bogactwa upraw. Większość plantacji należy do małych producentów, którzy stosują naturalne metody uprawy. Ze względu na ograniczony dostęp do nawozów sztucznych i pestycydów, kawa z tego regionu często spełnia standardy upraw ekologicznych.

FIGA Etiopia Tadese Teko WASHED 250g | PRZELEW
Etiopia Tadese Teko WASHED 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Etiopia
Region: Shale, Worka, Yirgacheffe, strefa Gedeo
Odmiana botaniczna: Heirloom Ethiopian Varieties
Wysokość upraw: 1780-2100 m n.p.m..
Profil sensoryczny: toffi, kwiaty, brązowy cukier, herbata oloong
Metoda obróbki: natural
Przeznaczenie: metody alternatywne
Asman Gayo Mill to niewielka, ale niezwykle ceniona stacja przetwórcza zlokalizowana w dzielnicy Pegasing w Takengon, sercu słynnego regionu kawowego Aceh na Sumatrze. Stacja jest prowadzona przez Asmana Arianto. Stacja przetwarza kawy pochodzące od kilku małych producentów z wioski Pantan Musara. Ci rolnicy, po doświadczeniu dramatycznej klęski żywiołowej, która zmusiła ich do opuszczenia domów i ziemi, zdołali odbudować swoje życie i gospodarstwa. Skupiają się obecnie na uprawie kawy, tworząc wyjątkowe ziarna, które dzięki starannemu przetwarzaniu w Asman Gayo Mill, zyskują niepowtarzalny charakter i jakość.
Aceh to region w północnej części Sumatry,który słynie z produkcji kawy. Jest to obszar o zróżnicowanej geografii – otoczony plażami i bagnistym lądem, z dominującymi w krajobrazie górami Barisan. Kawa w Aceh jest uprawiana w wulkanicznych, żyznych glebach, w otoczeniu bujnych lasów deszczowych. Dzięki temu region ten produkuje ziarna o wyrazistym smaku i wysokiej jakości. Większość plantacji kawy to niewielkie gospodarstwa o powierzchni około 1 hektara. Co ciekawe, aż 80% producentów kawy w północnej Sumatrze to kobiety, które odgrywają kluczową rolę w uprawie i przetwarzaniu kawy w tym regionie.

FIGA Honduras Las Calaveras NATURAL 250g | PRZELEW
Honduras Las Calaveras NATURAL 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Honduras
Region: Montecillos, El Matazano
Odmiana botaniczna: Ihcafe90, Pacas
Wysokość upraw: 1400-1550 m n.p.m..
Profil sensoryczny: winogrona, gruszki, jabłka
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: metody alternatywne
Farma Las Calaveras powstała w 1986 roku, kiedy Carlos Alonso Castillo, dotychczasowy pracownik okolicznych plantacji, spełnił swoje marzenie o własnym gospodarstwie. Dzięki zgromadzonym oszczędnościom kupił swoją pierwszą działkę, na której rozpoczął uprawę kawy. Jego determinacja i pasja zapoczątkowały historię farmy, która dziś jest symbolem ciężkiej pracy i zaangażowania w produkcję wysokiej jakości kawy.
Finca Las Calaveras położona jest na wysokości 1400-1550 m n.p.m. w regionie La Paz, w południowo-zachodniej części Hondurasu, niedaleko rezerwatu Montecillos. Obszar ten, przez rdzennych mieszkańców Lenca nazywany „miejscem kamienia,” charakteryzuje się górzystym terenem otoczonym gęstą dżunglą. Region La Paz wyróżnia się gliniasto-ilastymi glebami i umiarkowanym klimatem, który ogranicza ilość światła słonecznego docierającego do kawowców w ciągu dnia. Dzięki temu proces dojrzewania owoców przebiega wolniej, co pozwala roślinom wytwarzać mniej, ale za to wyższej jakości owoców, przekładających się na doskonały smak kawy.

FIGA Kenia Guama AA WASHED 250g | PRZELEW
Kenia Guama AA WASHED 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kenia
Region: Kianyaga, Kirinyaga County
Odmiana botaniczna: SL34, SL28, SL, Ruiru 11, Batian
Wysokość upraw: 1800 m n.p.m..
Profil sensoryczny: czarna porzeczka, rodzynki, herbata
Metoda obróbki: washedl
Przeznaczenie: metody alternatywne
Stacja obróbki Guama Coffee Washing Station jest zarządzana przez kooperatywę Baragwi Farmers' Cooperative Society. Kooperatywa założona stanowi wspólne przedsięwzięcie ponad 3500 drobnych rolników, którzy połączyli siły, by wspólnie przetwarzać i promować swoje zbiory kawy.
Każdy z członków kooperatywy posiada średnio około 300 krzewów kawowych, co pokazuje, jak ważne dla tej społeczności jest efektywne zarządzanie i współpraca. Dzięki wspólnemu działaniu stacja obróbki Guama odgrywa istotną rolę w zapewnianiu wysokiej jakości ziaren kawy z regionu.

FIGA Kolumbia Finca Patio Bonito Gesha Microlot 200g | PRZELEW
Kolumbia Finca Patio Bonito Gesha Microlot 200g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 200 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Region: Caldono, Cauca
Odmiana botaniczna: Gesha
Wysokość upraw: 1700 m.n.p.m. Profil sensoryczny: owoce tropikalne, hibiskus, winna kwasowość Metoda obróbki: natural
Przeznaczenie: metody alternatywne
Carlos Arturo Trujillo od prawie 50 lat zajmuje się uprawą kawy, a obecnie prowadzi rodzinną farmę Patio Bonito wraz z córką Paolą. Na 11-hektarowym gospodarstwie aż 9 ha zajmuje 47 tysięcy drzewek kawowych. Duży nacisk kładą na eksperymentowanie z różnymi metodami obróbki, w tym na fermentację beztlenową.
Gesha to etiopska odmiana kawowca, występująca w dwóch głównych szczepach – 1931 i 1956. Ceniona za niezwykły profil sensoryczny i wyjątkowy aromat, jest jedną z najbardziej pożądanych odmian na świecie. Ze względu na wymagającą uprawę i niskie plony, Gesha uchodzi za kawę luksusową.
FIGA Kolumbia Paola i Carlos NATURAL 250g | PRZELEW
Kolumbia Paola Carlos NATURAL 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Region: Caldono, Cauca
Odmiana botaniczna: Colombia
Wysokość upraw: 1700 m n.p.m..
Profil sensoryczny: żurawina, miód, kwasowość jabłek
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: metody alternatywne
Rodzinna farma Patio Bonito została założona przez Carlosa Arturo Trujillo, który od niemal 50 lat z pasją zajmuje się uprawą kawy. Obecnie w prowadzeniu gospodarstwa wspiera go córka Paola. Na 11 hektarach ziemi aż 9 hektarów przeznaczono na uprawy, gdzie rośnie 47 tysięcy drzewek kawowych. To miejsce, w którym doświadczenie łączy się z rodzinną tradycją, a pasja do kawy przekłada się na wyjątkową jakość upraw.

FIGA Rwanda Gishyita 170 washed 250g | PRZELEW
Rwanda Gishyita 170 washed 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Rwanda
Region: Karongi
Odmiana botaniczna:Red Bourbon
Wysokość upraw: 1735-1800 m n.p.m.
Profil sensoryczny:pomarańcze, zielone jabłka, toffi
Metoda obróbki: natural
Przeznaczenie: metody alternatywne
Stacja obróbki Gishyita powstała w 2010 roku i początkowo należała do niewielkiej spółdzielni, która jednak borykała się z brakiem zasobów i trudnościami w zarządzaniu zbiorami. W efekcie stację wynajęto prywatnemu operatorowi, który ostatecznie przejął jej pełną własność w 2019 roku.
Gishyita znajduje się w dystrykcie Karongi, w zachodniej Rwandzie, na wysokości 1750 m n.p.m. Kawa trafia tu od lokalnych rolników, którzy uprawiają swoje plantacje na wzgórzach otaczających jezioro Kivu, na wysokości od 1600 do 1800 m n.p.m.