KAWA ARABICA
( ilość produktów: 369 )kawa COFFEE PLANT Honduras Marcala 250g
COFFEE PLANT Honduras Marcala
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia:Hunduras
Region:La Paz, Marcala
Odmiana botaniczna:Bourbon, Caturra, Typica
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny: cukier trzcinowy, orzech, czekolada
Mieszanka Honduras Marcala.to ziarna z kooperatywy zrzeszającej drobnych farmerów. Wypalona odrobinę ciemniej z myślą o optymalnym zaparzeniu w ekspresach automatycznych, choć i w ekspresach ciśnieniowych oraz kawiarkach zaparzy się doskonale. W naparze dominują słodkie nuty cukru trzcinowego przełamana intensywnymi czekoladowo-orzechowymi doznaniami. Dzięki ciemniejszemu paleniu kaw z Ameryki Środkowej kawa niemal pozbawiona jest kwasowości.
susz z owoców kawowca COFFEE PLANT CASCARA 180g
Suszone owoce kawowca
Opakowanie: 180
g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Kostaryka
Obróbka: natural
Profil sensoryczny: Melon, śliwka, mirabelka, miód, jaśmin
Odmiany botaniczne: Bourbon, Jackson, Mbirizi
Cascara to wysuszona skórka owoców kawowca, z której można zaparzyć pyszny, orzeźwiający napar. W smaku cascara cieszy herbatowatymi nutami z przyjemną, owocową słodyczą melona, śliwek i kwiatowymi nutami jaśminu. Napar można zaparzyć jak herbatę; ma bardzo niewielką ilość kofeiny.
Sposób przygotowania:
- Na każde 100ml wody wsyp 7g suszu;
- Susz zalej wrzątkiem;
- Przykryj i odstaw na 4-5min;
- Przelej do filiżanki odcedzając fusy;
kawa Hausbrandt GOURMET 1000g ziarnista
Hausbrandt GOURMET
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy
Skład: 100% ARABICA
Zawartość kofeiny: niska
Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Treviso, Veneto
Profil smakowy
Mieszanka specjanie wyselekcjonowanych ziaren arabik. Charakteryzuje się delikatą słodyczą i kwasowatością. Można wyczuć w niej nuty cytrusowe idealnie skomponowane z lekko pikantnym smakiem. Czyni to tę kawę wyjątkową.
kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Tropik 1000g
SIĘ PRZELEWA - TROPIK
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Kolumbia
Metoda obróbki: Natural,
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Kolejne wzbogacenie warszawskiego HAYB-u w serii Się Przelewa. Profil kawy skupiony jest wokół intensywności tropikalnych, dojrzałych owoców, rumu i karmelu. Wysoka słodycz, silna złożoność i niska kwasowość.
Podobnie jak pozostałe kawy z serii Się Przelewa, tak i tropik przygotowany został z myślą o metodach alternatywnych, jednak doskonale sprawdzi się także w ekspresach przelewowych.
kawa ziarnista HAYB PINK espresso blend 250g
Palarnia: HOW ARE YOU BREWING, dawniej Coffee Republic (Warszawa)
Skład: 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
W skład mieszanki PINK wchodzą arabiki z Etiopii i Brazylii:
Skład: Ethiopia Guji, Brasil Cerrado Metoda obróbki: Washed / Natural
Wybuchowo intensywna słodko-kwaśna propozycja pod espresso. Profil sensoryczny nieco tonuje obecność Brazylii, która nadaje nieco czekoladowych nut. W smaku kwiecista, miodowa z nutami dżemowymi. Na pierwszy plan wybijają się nuty czerwonych owoców, jagód i mlecznej czekolady.
Kawa jest przeznaczona do przygotowania metodami ciśnieniowymi - ekspres
ciśnieniowy, kawiarka. Doskonale sprawdzi się zarówno w espresso i kawach mlecznych, idealnie odnajdzie się też w espresso tonic.
kawa ziarnista HAYB PINK espresso blend 1000g
Palarnia: HOW ARE YOU BREWING, dawniej Coffee Republic (Warszawa)
Skład: 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
W skład mieszanki PINK wchodzą dwie arabiki z Etiopii:
Region: Yirgacheffe / Guji Producent: Idido / Zelalem Alemu Odmiana: Heirloom / 74110, 74112 Metoda obróbki: Washed / Natural Położenie upraw: 2250 m n.p.m. / 2020 m n.p.m.
Wybuchowo intensywna słodko-kwaśna propozycja pod espresso. W smaku kwiecista, miodowa z nutami dżemowymi. Na pierwszy plan wybijają się nuty czerwonych owoców, jagód i mlecznej czekolady.
Kawa jest przeznaczona do przygotowania metodami ciśnieniowymi - ekspres
ciśnieniowy, kawiarka. Doskonale sprawdzi się zarówno w espresso i kawach mlecznych, idealnie odnajdzie się też w espresso tonic.
kawa ziarnista Pura Vita RAFFAELLO 250g
Pura Vita RAFFAELLO
kawa ziarnista
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy
Skład: 80% ARABICA / 20% ROBUSTA
Zawartość kofeiny: średnia
Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Brescia, Lombardia
Doskonale zbalansowana mieszanka ziaren arabiki pochodzących z Brazylii i Nikaragui oraz indyjskiej robusty, wypalona w średnim stopniu we wschodniej części Lombardii. Średniowysokie body i dobrze wyczuwalna słodycz doskonale sprawdzą się jako łagodna baza do kaw mlecznych, ale kawa zadowoli też smakoszy espresso. Delikatna owocowa słodycz amerykańskich arabik uzupełniona jest o czekoladowy, niegoryczkowaty smak indyjskiej robusty. Subtelna domieszka robusty zapewnia też nieco większe niż w przypadku stuprocentowych arabik pobudzenie, doskonale sprawdzi się jako popołudniowa kawa.
kawa ziarnista Pura Vita DONATELLO 250g
Pura Vita DONATELLO
kawa ziarnista
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy
Skład: 70% ARABICA / 30% ROBUSTA
Zawartość kofeiny: średnia
Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Brescia, Lombardia
Doskonale zbalansowana mieszanka ziaren arabiki pochodzących z Brazylii i Nikaragui oraz indyjskiej robusty, wypalona w średnim stopniu we wschodniej części Lombardii. Kawę charakteryzuje wysokie body, w naparze wyczuwalne nuty migdałów i kakao. Klasycznie włoska, trzydziestoprocentowa domieszka robusty dostarcza niemałą dawkę kofeiny, jednocześnie zapewniając czekoladowe nuty smakowe. Świetna propozycja na szybkie, stawiające na nogi espresso, sprawdzi się równie dobrze jako baza do kaw mlecznych.
kawa mielona Pura Vita LOGGIA 250g
Pura Vita LOGGIA
kawa mielona
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy
Skład: 100% ARABICA
Zawartość kofeiny: niska
Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Brescia, Lombardia
Mieszanka ziaren pochodzących z Brazylii i Nikaragui, wypalona w średnim stopniu we wschodniej części Lombardii. Zmielona dosyć grubo, idealna do kawiarki. Doskonale zbalansowany aromat ucieszy najbardziej wymagającego kawosza, a niewielka zawartość kofeiny pozwoli cieszyć się kawą o każdej porze dnia. W smaku wyczuwalna słodycz charakterystyczna dla stuprocentowych arabik. Kawa zaparzona z tej mieszanki pozwoli przenieść się myślami do ciepłych, słonecznych Włoch.
kawa ziarnista COFFEE PLANT Flow Juicy Fruit 250g
FLOW - JUICY FRUIT
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Mieszanka tego, co w ziarnach afrykańskich najlepsze - doskonałe połączenie orzeźwiającej owocowości z wyraźną kwiatową nuta.
Idealna propozycja dla kaw zaparzanych metodami przelewowymi, też tych zimnych - rześkość naparu miło uzupełni letnie dni. Kawa doskonale sprawdzi się w ekspresach przelewowych, jak i w metodach ręcznych.
kawa ziarnista COFFEE PLANT Flow Verry Berry 250g
FLOW - VERY BERRY
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Etiopia
Profil sensoryczny: czerwone owoce, owoce pestkowe
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Flow Very Berry to starannie wyselekcjonowane, suszone na słońcu ziarna, które po odpowiednim wypaleniu przez warszawską palarnię pozwalają na uzyskanie naparu z wyrazistymi nutami owoców czerwonych i pestkowych. Kawa dedykowana metodom przelewowym, świetnie sprawdzi się w przelewowym ekspresie, jak i w metodach ręcznych.
kawa ziarnista COFFEE PLANT Flow Mellow Decaf 250g
FLOW -MELLOW BEZKOFEINOWA
Skład: 100% Arabica
Brak kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Dekofeinizacja: CO2
Profil sensoryczny: ciasteczka, kakao, orzechy
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
W smaku królują aromaty kakao, orzechów i ciastek, herbatników. Ciekawa propozycja wysokojakościowej kawy, którą można cieszyć się o każdej porze dnia (i nocy) bez konieczności martwienia się o kofeinę, Dedykowana metodom przelewowym, świetnie sprawdzi się w przelewowym ekspresie, jak i w metodach ręcznych.
kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Tropik 500g
SIĘ PRZELEWA - TROPIK
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 500g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Kolumbia
Metoda obróbki: Natural,
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Kolejne wzbogacenie warszawskiego HAYB-u w serii Się Przelewa. Profil kawy skupiony jest wokół intensywności tropikalnych, dojrzałych owoców, rumu i karmelu. Wysoka słodycz, silna złożoność i niska kwasowość.
Podobnie jak pozostałe kawy z serii Się Przelewa, tak i tropik przygotowany został z myślą o metodach alternatywnych, jednak doskonale sprawdzi się także w ekspresach przelewowych.
kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Kwiat 500g
SIĘ PRZELEWA - KWIAT
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 500g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Etiopia,
Region: Guji,
Metoda obróbki: Washed,
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Lekka, bardzo przyjemna kawa z Etiopii. Dzięki obróbce na mokro charakteryzuje się niską kwasowością oraz nutami herbacianymi, kwiatowymi i owocowymi. Sposób palenia sprawia że jest to kawa, która potrafi wybaczyć dużo błędów podczas parzenia i zawsze smakuje dobrze. Dzięki temu znakomicie sprawdzi się jako codzienna kawa. Jest to doskonała opcja dla osób zaczynających swoją przygodę z kawami przelewowymi a także do ekspresów przelewowych.
kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Owoc 500g
SIĘ PRZELEWA - OWOC
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 500g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Rwanda,
Region: Rushashi,
Metoda obróbki: Natural,
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Bardzo przyjemna, owocowa, słodka kawa o niskiej kwasowości. Dzięki naturalnej obróbce, kawa zyskała mnóstwo owocowej słodyczy
Sposób palenia sprawia że jest to kawa, która potrafi wybaczyć dużo błędów podczas parzenia i zawsze smakuje dobrze. Dzięki temu znakomicie sprawdzi się jako codzienna kawa. Jest to doskonała opcja dla osób zaczynających swoją przygodę z kawami przelewowymi a także do ekspresów przelewowych.
kawa ziarnista Fantino START BAR BIO 1000g
Fantino START BAR BIO
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy
Skład: 100% ARABICA
Zawartość kofeiny: niska
Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Cuneo, Piemont
Średnio-jasno palone ziarna, z certyfikowanych, ekologicznych upraw. Mieszanka słodka, delikatna, bardzo aromatyczna, z nutami owocowo-kwiatowymi i przyjemną kwasowością typową dla kaw z Centralnej i Południowej Ameryki.
Hard Beans GWATEMALA San Martin Jilotepeque Washed 250g
GWATEMALA San Martin Jilotepeque Washed
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Gwatemala |
---|---|
Region: | San Martín Jilotepeque |
Wysokość upraw: | 1800 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Bourbon, Typica, Caturra, Catuai |
Obróbka: | Washed |
Profil sensoryczny: | Syrop klonowy, pistacje, jabłko |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Jasno palone ziarna arabiki rosnące na wysokości około 1800 m n.p.m. w departamencie Chimaltenango, w pobliżu miasta San Martin Jilotepeque. Kawa z tego regionu pochodzi od małych producentów i obrabiana jest w mokrym młynie o nazwie „Beneficio Catalan”.
W naparze pojawiają się nuty syropu klonowego, jabłek i pistacji.
kawa ziarnista Kafar ETIOPIA Yirgacheffe Espresso 250g
ETIOPIA Yirgacheffe Espresso
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Etiopia
Farma: Yergacheffe
Odmiana botaniczna: Mmix varietals
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa pochodzi z plantacji położonych w południowej Etiopii. Yirgacheffe jest regionem znanym na całym świecie z produkcji wysokojakościowej kawy.
Jak przystało na kawy z tej części Etiopii, kawa jest bardzo kwiatowa i rześka. W smaku dominują nuty jagód. Body jest pełne i gładkie.
W połączeniu z mlekiem smakuje niemal niczym jogurt jagodowy. Jednak świetnie sprawdzi się również w kawach czarnych na podwójnej dozie.
Opakowanie kawy może być kolorowe lub czarne z kolorową naklejką - palarnia rotuje opakowaniami.
kawa ziarnista Kafar 80/20 0,25g
80/20
Skład 80% Arabica, 20% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia, Uganda
Metoda obróbki: Natural
Profil sensoryczny: Mleczna czekolada, orzechy laskowe, cytrusy.
Przeznaczenie: espresso
Mieszanka arabiki i robusty stanowi idealną bazę pod espresso. W smaku dominują nuty orzechowe i czekoladowe uzupełnione subtelnymi nutami cytrusów. Posiada kremowe body i czekoladowy posmak.
Znakomicie komponuje się z mlekiem, co sprawia, że stanowi doskonałą bazę do takich specjałów jak cappuccino czy latte.
kawa COFFEE LAB Brewlab Fruity 500g
Brewlab Fruity
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 500g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Profil Sensoryczny: | Wyraźnie owocowa, rześka i delikatna |
---|---|
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Ziarenka pochodzą głównie z krajów Afryki obrabianych mokro, choć część ziaren obrobiona została metodą naturalną - aby podwyższyć słodycz całości. Kawa doskonała pod dripa lub przelew, niewymagająca, łatwa w parzeniu i mocno owocowa. Idealna kawa na co dzień!
kawa COFFEE LAB Brewlab Candy 500g
Brewlab Candy
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 500g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Profil Sensoryczny: | Słodka, intensywna i delikatnie owocowa |
---|---|
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Ziarenka pochodzą głównie z Ameryki Centralnej i Południowej, obrabianye metodą natural, choć część ziaren obrobiona została metodą mytą - aby lepiej zbalansować i urozmaicić smak. Kawa doskonała pod dripa lub przelew, niewymagająca, łatwa w parzeniu i mocno owocowa. Idealna kawa na co dzień!
kawa COFFEE LAB UGANDA MOUNT ELGON 1kg ESPRESSO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Uganda
Region: Mbale District
Odmiany botaniczne: Nyasaland; SL14; SL28.
Obróbka: Myta
Profil sensoryczny: orzech włoski, gorzka czekolada, cynamon
Ugandyjskie ziarno wypalone w warszawskiej palarni CoffeeLab. Wypalona w średnim stopniu, idealnie sprawdzi się w ekspresach kolbowych, ekspresach ciśnieniowych, kawiarkach, a nawet jako tradycyjna kawa parzona.
kawa COFFEE LAB UGANDA MOUNT ELGON 250g ESPRESSO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Uganda
Region: Mbale District
Odmiany botaniczne: Nyasaland; SL14; SL28.
Obróbka: Myta
Profil sensoryczny: orzech włoski, gorzka czekolada, cynamon
Ugandyjskie ziarno wypalone w warszawskiej palarni CoffeeLab. Wypalona w średnim stopniu, idealnie sprawdzi się w ekspresach kolbowych, ekspresach ciśnieniowych, kawiarkach, a nawet jako tradycyjna kawa parzona.
kawa ziarnista KAFAR | BRAZYLIA Santa Clara 250g
BRAZYLIA Santa Clara
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia:Brazylia
Region:Sul De Minas
Odmiana botaniczna:Microlot
Metoda obróbki:Natural
Profil sensoryczny: Owoce tropikalne, brązowy cukier, pomarańcza
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Czekoladowa, ciężka.
Kawa z intensywnym aromatem suszonych śliwek, rodzynek i karmelu. Napar przywodzi na myśl kakao z przyprawami, takimi jak kardamon i cynamon.
FIGA Brazylia Monte Carmelo NATURAL 250g
BRAZYLIA Monte Carmelo Natural
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma: Cerrado, Monte Carmelo i Chapadao de Ferro
Odmiana botaniczna: Paraiso MG, Mundo Novo
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa pochodzi z plantacji Monte Carmelo i Chapadao de Ferro położonych w północno-zachodniej części regionu Minas Gerais we wschodniej części Brazylii. Minas Gerais jest regionem znanym na całym świecie z produkcji wysokojakościowej kawy.
Kawa charakteryzuje się średnią kwasowością i wyraźną słodyczą. W smaku dominują nuty czekolady, orzechów i karmelu - klasyczna brazylijska kawa!
FIGA Brazylia Monte Carmelo NATURAL STRONG 1kg
BRAZYLIA Monte Carmelo NATURAL STRONG
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma: Cerrado, Monte Carmelo i Chapadao de Ferro
Odmiana botaniczna: Paraiso MG, Mundo Novo
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa pochodzi z plantacji Monte Carmelo i Chapadao de Ferro położonych w północno-zachodniej części regionu Minas Gerais we wschodniej części Brazylii. Minas Gerais jest regionem znanym na całym świecie z produkcji wysokojakościowej kawy.
Kawa palona w stopniu średnio-jasnym, charakteryzuje się niską kwasowością i wyraźną słodyczą. W smaku bardzo czekoladowa, z nutami karmelu.
FIGA Brazylia Monte Carmelo NATURAL STRONG 250g
BRAZYLIA Monte Carmelo NATURAL STRONG
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma: Cerrado, Monte Carmelo i Chapadao de Ferro
Odmiana botaniczna: Paraiso MG, Mundo Novo
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa pochodzi z plantacji Monte Carmelo i Chapadao de Ferro położonych w północno-zachodniej części regionu Minas Gerais we wschodniej części Brazylii. Minas Gerais jest regionem znanym na całym świecie z produkcji wysokojakościowej kawy.
Kawa palona w stopniu średnio-jasnym, charakteryzuje się niską kwasowością i wyraźną słodyczą. W smaku bardzo czekoladowa, z nutami karmelu.
FIGA Tutti Frutti 9 blend 1kg
Tutti Frutti 9 blend
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia, Kolumbia
Farma:Monte Carmelo, Cauca
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Tutti Frutti to sezonowa mieszanka palarni Figa, która zmienia się wraz z porami roku. Tym razem mieszankę skomponowano z czekoladowej Brazylii i mocno owocowej Kolumbii. Warto spróbować, póki jest!
LOKALNA PALARNIA KAWY Na każdy dzień Brazylia/Kolumbia 1kg
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia, Kolumbia
Profil sensoryczny: palony cukier, gorzka czekolada
Przeznaczenie: Espresso.
Mieszanka ziaren brazylijskich i kolumbijskich, wypalana nieco ciemniej, dzięki czemu kwasowość jest niemal niewyczuwalna. W smaku dominują nuty gorzkiej czekolady i palonego cukru. Znakomicie komponuje się z mlekiem, co sprawia, że stanowi doskonałą bazę do takich specjałów jak cappuccino czy latte.
BeMyBean Brazylia Patrocinio 1kg | ESPRESSO
Brazylia Patrocinio
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma: Monte Carmelo, Chapadao de Ferro
Odmiana botaniczna: Paraiso MG, Mundo Novo
Wysokość upraw: 800-1300 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Brazylia Petrocinio to połączenie wysiłków dwóch plantatorów, Acacio Jose Dianin i Cesara Jordao. Kawa uprawiana we wschodniej Brazylii, w klimacie z gorącym, wilgotnym latem i bardzo łagodną zimą, dzięki czemu owoce mają optymalne warunki do wzrostu (i przechowywania).
W naparze bardzo prosta, czysta, słodka. Dominują nuty kakao, czereśni i nerkowców.
BeMyBean Boogie Bean 1kg | ESPRESSO
Boogie Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma:Minas Gerais
Odmiana botaniczna:
Mundo Novo, Bourbon, Catuai
Wysokość upraw: 750-1100 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Pulped natural
Przeznaczenie: espresso
Klasyczna Brazylia, o delikatnej słodyczy i goryczce, z niską kwasowością. Jeśli chcemy jednak uzyskać nieco bardziej rześki napar, palarnia sugeruje delikatnie zwiększyć dozę przy jednoczesnym zmniejszeniu uzysku.
W naparze bardzo prosta, czysta, słodka. Dominują nuty kakao, czereśni i nerkowców.
kawa Hard Beans KENIA Rungeto Kiangoi AA 250g
KENIA Rungeto Kiangoi AA
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kenia
Region: Kirinyaga
Wysokość upraw:1600 - 1800 m n.p.m
Odmiana botaniczna:SL 28, SL 34, Batian
Metoda obróbki: Fully washed
Profil sensoryczny: rabarbar, cytrusy, mleczna czekolada
Przeznaczenie: Metody przelewowe
Ziarna rosną na obficie żyznej ziemi. Po zbiorze wiśnie obrabiane są metodą washed, w smaku zyskujemy więc typowo kenijską, klarowną kawę. W naparze wyczuwalne nuty cytrusów, rabarbaru z subtelną mleczną czekoladą.
kawa COFFEE PLANT Gwatemala Amapolas 1kg
COFFEE PLANT Gwatemala Amapolas 1000g
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia:Gwatemala
Metoda obróbki:Huehuetenango
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny: mleczna czekolada, zielone jabłko, cytryna
Kawa obrobiona metodą washed, która pozwoliła wyciągnąć z ziaren więcej naturalnej słodyczy. Uprawiana w optymalnym mikroklimacie cieszy czystością naparu. Dominują nuty słodkie, mleczna czekolada z z subtelnymi nutami zielonego jabłka i cytrusów.
kawa ziarniasta TRISMOKA Miss Moka 250g
Trismoka Miss Moka
kawa ziarnista
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy
Skład: 100% ARABICA
Zawartość kofeiny: niska
Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Brescia, Lombardia
Profil smakowy
Łańcuch dostaw kawy do palarni jest bardzo długi, a zaczyna się on w zasadzie w krajach globalnego Południa, gdzie ok 70% siły roboczej stanowią kobiety. Nie mają one równych szans względem mężczyzn, nie mają dostępu do odpowiedniej edukacji, opieki i możliwości rozwoju. Aby poprawić warunki życia tych kobiet, Trismoka stworzyła projekt Miss Moka: inicjatywę mającą na celu nawiązywanie współpracy opartej na wartościach z kobietami pracującymi na plantacjach, z których pochodzi kawa wykorzystywana przez palarnię.
Urzeka przyjemną, harmonijną kwasowością i umiarkowaną słodyczą, w posmaku wyczuwalne są nuty gorzkiej czekolady.
kawa ziarnista HAYB Etiopia Aricha 250g
Etiopia Aricha
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Etiopia
Region: Yirgacheffe
Odmiana botaniczna: Heirloom
Wysokość upraw: 2100-2300 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Profil sensoryczny: Czarna herbata, pomarańcza, truskawka.
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
Kawa, po zbiorach, została obrobiona w wyjątkowo obszernej stacji myjącej, która rocznie wypuszcza w świat około tony owoców. Pomimo ogromnych ilości surowca, procesy odbywają się z najwyższą dbałością o jakość produktu, dzięki czemu możemy cieszyć się czystym, soczystym, bardzo klasycznym naparem w filiżance.
kawa ziarnista HAYB Etiopia Bench Maji 250g
Etiopia Bench Maji
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Etiopia
Region: Bench Maji
Odmiana botaniczna: Geisha
Wysokość upraw: 1830-2000 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic 96h
Profil sensoryczny: Mango, papaja, czerwona pomarańcza
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
To wyjątkowo klarowny napar o tropikalnym, a jednocześnie wyrafinowanym charakterze – można powiedzieć, że ta kawa jest aksamitna jak jedwab. Ziarna pochodzą z Kebir Coffee, jednej z największych spółdzielni w Etiopii, która od lat doskonali swoje metody obróbki, zanim wyruszą w podróż w różne części świata. Obrabiana przez 4 doby w warunkach beztlenowych nie ma wielu cieżkich nut, jest jednak bardzo owocowa i soczysta.
kawa COFFEE PLANT Etiopia Gera 250g
Etiopia Gera
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kenia
Region: Kiambu
Odmiana botaniczna: 74100 , HEIRLOOM, WUSH WUSH
Metoda obróbki: Myta
Profil sensoryczny: Dojrzała wiśnia, morela, dżem pomarańczowy, kwiaty
Przeznaczenie: metody alternatywne
Etiopia Gera to kawa z górzystego regionu zachodniej Etiopii, gdzie żyzne i wilgotne gleby tworzą idealne warunki dla jej uprawy. Dzięki obróbce washed ziarno zyskało wyjątkową czystość i soczystość. Charakteryzuje się intensywnym, owocowym profilem – dominuje w niej dojrzała wiśnia, słodycz pomarańczy oraz subtelne nuty moreli, uzupełnione delikatnym, kwiatowym aromatem. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią bogate, owocowe smaki i aromaty, które pozostawiają niezapomniane wrażenia.
kawa COFFEE PLANT Etiopia Guji 250g
Etiopia Guji
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kenia
Region: Guji
Odmiana botaniczna: Jarc
Metoda obróbki: Natural
Profil sensoryczny: Truskawka, czerwone jabłko, czereśnie
Przeznaczenie: metody alternatywne
Choć mogłoby się wydawać, że etiopskie kawy nie mają przed nami tajemnic, Guji zaskakuje złożonością i bogactwem swojego smaku. Dzięki obróbce naturalnej kawa urzeka słodyczą dojrzałych truskawek, soczystością czereśni oraz delikatnymi nutami czerwonego jabłka. To idealnie zbalansowana kompozycja, która zachwyci wszystkich miłośników owocowych i słodkich kawowych profili.
kawa COFFEE PLANT Kolumbia Nicolas Ome 250g
Kolumbia Nicolas Ome
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kolumbia
Odmiana botaniczna: Pink Bourbon
Metoda obróbki: Myta
Profil sensoryczny: Krem czekoladowy, słodkie wiśnie, goździk, migdał
Przeznaczenie: metody alternatywne
Pink Bourbon to wyjątkowa odmiana botaniczna, której nazwa może wprowadzać w błąd przy dosłownym tłumaczeniu. Nie odnosi się do smaku, ale do charakterystycznego koloru wiśni kawowca. Choć aromaty „różowe” nie zawsze są tu obecne, znajdziemy coś znacznie cenniejszego – dojrzałość wyrażoną w harmonijnym połączeniu kwasowości, słodyczy i głębi smaku, będących efektem precyzyjnej uprawy i starannej obróbki.
Kolumbia Nicolas Ome to perfekcyjny przykład kawy Pink Bourbon. Dominują w niej nuty deseru czekoladowego, gdzie głęboka, maślana słodycz przeplata się z subtelną czekoladową goryczką. Wyjątkowa kwasowość wiśniowa, lekko taniczna i cierpka, nadaje kawie wyrazistości. Całość dopełniają korzenne akcenty o kwiatowo-owocowym charakterze, subtelnie nawiązujące do aromatu goździków. Zwieńczeniem tej złożonej kompozycji jest delikatny, migdałowy finisz, który pozostawia niezapomniane wrażenie.
kawa COFFEE PLANT Kenia Ragati 250g
Kenia Ragati
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kenia
Odmiana botaniczna: SL28, SL34, Ruiru 11
Metoda obróbki: Washed
Profil sensoryczny: Cytrusy, agrest, pomidor malinowy
Przeznaczenie: metody alternatywne
Ziarna kawy ze stacji Ragati w Kenii zostały poddane obróbce washed, co nadało im czysty i jasny profil smakowy. Choć metoda obróbki jest klasyczna, kawa zaskakuje nietuzinkowym aromatem – obok cytrusów i nut agrestu pojawia się delikatny, przyjemny zapach pomidora malinowego.
Smak jest soczysty, słodki i jednocześnie kwaskowy, harmonijnie łącząc cytrusowe i agrestowe akcenty. To Kenia w swojej najlepszej formie – przyjemna, a zarazem pełna intrygujących i nieoczywistych doznań smakowych.
kawa COFFEE PLANT Kenia Nyeri Decaf 250g
Kenia Nyeri Decaf
Skład: 100% Arabica
Brak kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kenia
Odmiana botaniczna: SL28, SL34
Metoda obróbki: Washed
Profil sensoryczny: Grejpfrut, ciemne winogrono, słodkie kakao
Przeznaczenie: metody alternatywne
Bezkofeinowe ziarno może zaskoczyć swoją głębią i bogactwem smaku. Kenia Nyeri to doskonały przykład, jak afrykańskie kawy zachowują swój niepowtarzalny charakter nawet po dekofeinizacji.
Ziarno zostało poddane naturalnemu procesowi dekofeinizacji przy użyciu dwutlenku węgla, a następnie klasycznej obróbce na mokro (washed). W efekcie kawa zachowuje pełnię smaku – dominuje w niej słodkie kakao, soczyste nuty ciemnego winogrona i subtelny aromat grejpfruta.
To dowód na to, że starannie poprowadzony proces produkcji i wyjątkowe pochodzenie ziaren decydują o bogatym profilu smakowym, który wyróżnia bezkofeinową Kenię Nyeri w każdej filiżance przelewu.
kawa Caffen EVENTI 250g mielona
Caffen Eventi
kawa mielona
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy
Skład: 100% ARABICA
Zawartość kofeiny: niska
Stopień palenia: ciemny
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Neapol, Kampania
Profil smakowy
Mocna i wyrazista z charakterystycznym czekoladowym akcentem. Posmak nieco orzechowy z pozostającą na podniebieniu delikatną nutą imbiru. Bardzo łagodne, ale przy tym odrobinę korzenne tony przybliżają nas do bardzo przyjaznej podniebieniu egzotyki!
kawa VARESINA SILVER 1000g ziarnista
VARESINA SILVER
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy
Skład: 100% ARABICA
Zawartość kofeiny: niska
Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Varese, Lombardia
Profil smakowy
Jedna z tych kaw, która dzięki stosowaniu znakomitych ziaren z Ameryki Południowej i Środkowej oraz wyjątkowych metod produkcyjnych w pełni oddaje to, co kryje się pod stwierdzeniami: "balans smakowy" czy "przyjemny finisz". Zdecydowany czekoladowy aftertaste, którego nie poprzedza nadmiar goryczki podczas picia. Espresso przygotowane na jej bazie nie jest zbyt gęste, ale o konsystencji idealnej, by smaki miały szansę rozlać się równomiernie po podniebieniu. Kawa warta tego, by wypić ją bez żadnych dodatków, ale również fenomenalna w cappuccino.
kawa Coffee Grange ESPRESSO GRANGE 250g ziarnista
Espresso Grange
Skład 100%
Arabica
Mała zawartość
kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie:
250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Skład: 40% Brazil, 40% Guatemala, 20% Colombia
Mieszanka trzech arabik, skomponowana tak, by dać najbardziej pełny smak. Dobrze zbalansowana kawa, w aromacie wyraźnie wyczuwalne migdały i prażone orzechy. W filiżance znaleźć można delikatne nuty wiśni oraz kandyzowanych czerwonych owoców, wyraźny smak orzecha laskowego i marcepanu. Pozostawia długi przyjemny posmak kakao i ciemnej czekolady.
kawa Hard Beans ALPACA BLEND 250g ziarnista
ALPACA BLEND
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia (40%), Gwatemala (30%), Etiopia (30%) |
---|---|
Region: | Santa Barbara, Campo das Vertentes, Sidama |
Odmiana botaniczna: | Caturra, Catuai, Heirloom, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai |
Obróbka: | natural, washed |
Nuty smakowe: | czarna herbata, migdałów, grejpfruta |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe: espresso, kawiarka |
Mieszaka trzech arabik jakości speciality: Brazylia Campo Das Vertentes, Gwatemala Mario Recinos oraz Etiopia Daye Bensa. W połączeniu dostajemy słodką mieszankę pod espresso, wyraziście owocową z dominującymi nutami czarnej herbaty, migdałów i grejpfruta.
kawa ziarnista Hard Beans GORILLA BLEND 250g ESPRESSO
Gorilla Blend
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Skład szczegółowy:
75% Peru Cajamarca SHB
Kraj Pochodzenia: Peru,
Region: Jaen, Cajamarca,
Wysokość upraw: 1600-2000 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Bourbon, Typica,
Metoda obróbki: Washed.
Kraj Pochodzenia: Gwatemala
Region: Santa Barbara
Wysokość upraw: 1700 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Caturra
Metoda obróbki: Washed.
Starannie skomponowana mieszanka o złożonym, znakomicie zbilansowanym smaku i średnim body. Wyczuwalna jest delikatna kwasowość, dopełniona słodyczą. Pełnię smaku i aromatu wydobędziemy z tej kawy zaparzając ją w ekspresie kolbowym lub kawiarce. Znakomicie komponuje się z mlekiem, tworząc delikatne mleczne kompozycje. W smaku można wyczuć nuty orzechy włoskie, suszone śliwki, karmel.
kawa ziarnista Hard Beans PERU Cajamarca SHB 1000g ESPRESSO
Peru Cajamarca SHB 1kg
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Peru
Region: Jaen, Cajamarca
Wysokość upraw: 1600-2000 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Typica, Bourbon
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: Espresso
Ziarna pochodzące z Peru, wypalone w taki sposób, aby pełnię swojego smaku i aromatu rozwinąć po zaparzeniu w ekspresie kolbowym lub kawiarce. W filiżance możemy oczekiwać znakomicie zbalansowanego w smaku naparu. Delikatną kwasowość owoców cytrusowych, doskonale równoważy słodycz karmelu. Pozostawia po sobie przyjemny, odświeżający posmak.
kawa ziarnista Hard Beans BRAZYLIA Samambaia Yellow Bourbon 250g PRZELEW
BRAZYLIA SAMAMBAIA YELLOW BOURBON
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Region: Sul de Minas
Wysokość upraw: 1200 m n.p.m
Odmiana botaniczna: Yellow Bourbon
Metoda obróbki: pulped natural
Przeznaczenie: Metody przelewowe
Ziarna pochodzą z plantacji Sambaya, której właścicielem jest Henrique Dias Cambraia. Plantacja jest bardzo korzystnie zlokalizowana, co w połączeniu ze sprawnym i skutecznym zarządzaniem, ścisłej kontroli jakości i ciągłym szkoleniom, oraz oczywiście zaangażowaniem całego zespołu, daje wyjątkowy produkt. Kawa odznacza się nietypowym dla kaw brazylijskich profilem smakowym. Wyróżnia się herbacianym charakterem oraz znakomitym balansem pomiędzy słodyczą i owocową kwasowością. W smaku można wyczuć nuty ciasteczek, krówek i czerwonych jabłek.
kawa Coffee Grange FOUR SEASON 250g ziarnista
Coffee Grange FOUR SEASON
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Skład:
- 40% BRASIL Alta Mogiana - pulped natural
- 20% GUATEMALA Rio Azul - fully washed
- 20% GUATEMALA SHB Sereno - washed + Catalan Yellow Bourbon - washed
- 20% ETHIOPIA Sidamo Shantawene - washed
Aromat tej kawy to harmonijne połączenie nut kwiatowych i marcepanowych. W smaku dominują marcepan i delikatne kwiatowe akcenty, które uzupełnia wyraźna owocowa kwasowość brzoskwini. Całość dopełnia długi, migdałowy posmak oraz soczyste, jedwabiste body, które zapewnia wyjątkowe doznania przy każdej filiżance.
Blend Four Seasons to wyjątkowa mieszanka kaw, której skład zmienia się w zależności od pory roku i dostępności najwyższej jakości surowców.
Wypalona została w tradycyjnym rzemieślniczym piecu, w taki sposób aby pełnię swojego smaku i aromatu uwalniała w espresso.
kawa ziarnista Hard Beans BRAZYLIA Samambaia Yellow Bourbon 1000g ESPRESSO
BRAZYLIA SAMAMBAIA YELLOW BOURBON ESPRESSO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Region: Sul de Minas
Wysokość upraw: 1200 m n.p.m
Odmiana botaniczna: Yellow Bourbon
Metoda obróbki: pulped natural
Przeznaczenie: Espresso
Jest to nowa odsłona znanej już kawy Brazylia Samambaia. Tym razem wypalona w sposób, który docenią miłośnicy orzeźwiającego espresso.
Ziarna pochodzą z farmy Sambaya, której właścicielem jest Henrique Dias Cambraia. Dzięki bardzo korzystnej lokalizacji plantacji, oraz skutecznemu zarządzaniu, ścisłej kontroli jakości, ciągłemu doskonaleniu, a także oczywiście zaangażowaniu całego zespołu, otrzymujemy naprawdę wyjątkowy produkt.
Na plantacji znajduje się także specjalnie wydzielony teren, na którym Henrique eksperymentuje z nowymi odmianami i gatunkami krzewów, których jakość wielokrotnie została nagrodzona, między innymi otrzymały prestiżową nagrodę Cup of Excellence.
Napar charakteryzuje się nugatową słodyczą oraz orzechowymi nutami uzupełnionymi delikatną kwasowością jabłek.
Znakomicie smakuje także z dodatkiem mleka.
kawa ziarnista Hard Beans BRAZYLIA Samambaia Yellow Bourbon 1000g PRZELEW
SAMAMBAIA Yellow Bourbon
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Region: Campo das Vertentes
Wysokość upraw: 1200 m.n.p.m
Odmiana botaniczna: Yellow Bourbon
Metoda obróbki: Pulped natural
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Brazylia Samambaia to niezwykle uniwersalna, bardzo przyjemna kawa. O doskonale zbilansowanym smaku. Ze względu na swój charakter, sprawdzi się w różnych metodach alternatywnego zaparzania kawy takich jak dripper, Chemex czy Aeropress, ale również ekspresy przelewowe. Dzięki niskiej kwasowości, docenią ją zarówno osoby rozpoczynające swoją przygodę z alternatywnymi metodami przenia, jak i bardziej doświadczeni home bariści.
Suchy aromat przywodzi na myśl ciasteczka oraz orzechy nerkowca. Natomiast po zaparzeniu, w smaku pojawiają się nuty czerwonych jabłek, orzechowych ciasteczek oraz krówek.
kawa ziarnista Hard Beans PERU Cajamarca SHB 1000g PRZELEW
Peru Cajamarca SHB 1kg
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Peru
Region: Jaen, Cajamarca
Wysokość upraw: 1600-2000 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Typica, Bourbon
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Klasyczna (ale na pewno nie nudna) kawa przeznaczona do zaparzania metodami alternatywnymi takimi jak dripper, Chemex czy Aeropress. Znakomicie zbilansowana, o średnim body. W smaku delikatna, przyjemna kwasowość cytrusów doskonale współgra ze słodyczą karmelu.
kawa ziarnista HAYB Yellow Dark Roast Espresso 1kg
Yellow Dark Roast
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
50% | 50% | |
Kraj pochodzenia: | Brazylia | Gwatemala |
Region: | Cerrado | Huehuetenango |
Odmiana botaniczna: | Mundo Novo/Yellow Catuai | Caturra, Catuai, Bourbon |
Obróbka: | Natural | Washed |
Profil: | Orzechy, Czekolada, Śliwka, Wysokie body | |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
W skład tej mieszanki wchodzą 2 najpopularniejsze single z palarni HAYB: Brazylia Cerradoia Guaxupe i Gwatemala Huehuetenango.
Znakomicie zbilansowana kawa o wysokim body, która łączy najlepsze cechy poszczególnych singli - słodycz Brazylii i owocowość Gwatemali. Razem tworzą wyjątkową kompozycję o ciekawym smaku.
Dzięki nieco ciemniejszemu sposobowi palenia, kawa charakteryzuje się niższą kwasowością i bardziej zdecydowanym smakiem. Wyczuwalne są nuty orzechów, czekolady oraz śliwek.
kawa ziarnista Costa Coffee BRIGHT BLEND 200g
Costa Coffee
BRIGHT BLEND
kawa ziarnista
opakowanie 200g,
Skład: 100% Arabica
Costa Coffee BRIGHT BLEND łagodna mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren arabik pochodzących z Ameryki Południowej. Słodycz mlecznej czekolady i karmelu znakomicie kontrastuje z delikatnymi nutami owoców tworząc perfekcyjne espresso w nowoczesnym stylu. W połączeniu z mlekiem tworzy delikatne mleczne specjały z nutami miodu i ciasteczek.
Dzięki swojej delikatności, kawa ta świetnie sprawdzi się również w ekspresie przelewowym.
kawa mielona Costa Coffee BRIGHT BLEND 200g
Costa Coffee
BRIGHT BLEND
kawa mielona
opakowanie 200g,
Skład: 100% Arabica
Costa Coffee BRIGHT BLEND łagodna mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren arabik pochodzących z Ameryki Południowej. Słodycz mlecznej czekolady i karmelu znakomicie kontrastuje z delikatnymi nutami owoców tworząc perfekcyjne espresso w nowoczesnym stylu. W połączeniu z mlekiem tworzy delikatne mleczne specjały z nutami miodu i ciasteczek.
Dzięki swojej delikatności, kawa ta świetnie sprawdzi się również w ekspresie przelewowym.
kawa ziarnista Hard Beans BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES 1000g Espresso
BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Region: | Campo das Vertentes |
Wysokość upraw: | 900 - 1300 m n.p.m |
Odmiana botaniczna: | Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai |
Obróbka: | natural |
Nuty smakowe: | Nugat, czekolada, suszona figa |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe: espresso, kawiarka |
Zielone ziarno zostało zakupione zgodnie z zasadami Direct Trade. Oznacza to przede wszystkim zakup surowca pozyskanego w zrównoważony sposób bezpośrednio od plantatora. Przekłada się to nie tylko na najwyższą jakość kawy, ale również pełną transparentość samej kawy oraz jej uprawy. Ziarna z plantacji to palarni transportowane są w specjalnych workach Specialty Coffee Bags zaprojektowanych przez Universidade Federal De Lavras oraz BSCA Cafes Especiais Do Brasil. Bezpośrednio przekłada się to na jeszcze wyższą jakość produktu finalnego - czyli lepszą filiżankę kawę.
Jest to klasyczna brazylijska kawa. Znakomicie zrównoważona, czysta, rześka, delikatnie owocowa. W filiżance możemy oczekiwać nut nugatu, czekolady oraz suszonych fig.
kawa ziarnista COFFEE LAB ESTATE BLEND 1kg ESPRESSO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość
kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000
g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: 80% Kolumbia, 20% Gwatemala
Region:Hulia, Huehuetenago
Obróbka: Washed, suszona na Słońcu
Profil sensoryczny: gorzka czekolada, wiśnia, toffi
Odmiany botaniczne:Typica, Caturra, Catuai, Bourbon
kawa ziarnista COFFEE LAB PREMIUM BLEND 1kg ESPRESSO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość
kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000
g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: 60% BRAZYLIA SANTOS, 20% HONDURAS, 20% KOLUMBIA
Region MINAS GERAIS / SAN ANDRES / HULIA
Obróbka: Washed i natural
Profil sensoryczny: GORZKA CZEKOLADA, ORZECH LASKOWY, KARMEL
Odmiany botaniczne:TYPICA, CATURRA, CATUAI, BOURBON
kawa COFFEE PLANT Brazylia Lua Roxa 1kg
COFFEE PLANT Brazylia Lua Roxa
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Region: Cerrado, Minas Gerais
Odmiana botaniczna: Bourbon, Mundo Nuovo
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny: wanilia, orzech, biała czekolada
Kompozycja odmian Bourbon i Mundo Nuovo z regionu Cerrado w Brazylii. Ziarno obrabiane w ekologiczny sposób przy niskim zużyciu wody, następnie wypalone nieco ciemniej z myślą o ekspresach automatycznych i kawiarkach. Dzięki metodzie palenia kawa cechuje się intensywną słodyczą o wysokim body i niską kwasowością. W naparze dominują nuty wanilii i białej czekolady z lekkim orzechowym posmakiem.
kawa ziarnista Kafar 30/70 250g
30/70
Skład 70% Arabica, 30% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia, Uganda
Metoda obróbki: Arabika - myta, robusta - natural
Profil sensoryczny: Mleczna czekolada, orzechy laskowe,przyprawy korzenne..
Przeznaczenie: espresso
Mieszanka o klasycznych proporcjach arabiki do robusty (70-30) stanowi idealną bazę pod espresso. W smaku dominują nuty orzechowe i czekoladowe uzupełnione aromatem przypraw korzennych. Posiada kremowe body.
Znakomicie komponuje się z mlekiem, co sprawia, że stanowi doskonałą bazę do takich specjałów jak cappuccino czy latte.
kawa ziarnista PLUTON Gold 500g
PLUTON Gold 500g
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 500 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Pluton Gold to delikatna, wykwintna mieszanka ręcznie zbieranych ziaren arabiki pochodzących ze znakomitych Brazylijskich plantacji. Ziarna kupowane są bezpośrednio w plantacjach, w systemie "Direct Trade". Pozwala to na dokładniejszą kontrolę jakości całego procesu produkcji. Ziarna wypalane są w rzemieślniczy sposób w bębnowym piecu i pakowane bezpośrednio po wypaleniu. Jest to kawa o delikatnym, wysublimowanym smaku z wyczuwalnymi nutami mlecznej czekolady i prażonych orzechów.
Kawa mielona Etno Cafe Domowa Mielona Yellow Bourbon 0,25 kg
Domowa Mielona Yellow Bourbon
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Opakowanie: 250g
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Wysokość upraw: | 1150-1350 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Yellow Bourbon |
Metoda obróbki: | Natural |
Stopień palenia (wg SCA): | medium light |
Profil smakowy: | Smak/Aromat: czekoladowo-cytrynowo/orzechowy
|
Metoda przygotowywania: |
|
Yellow Bourbon to niezwykle popularna kompozycja brazylijskich ziaren o wyrazistej słodyczy orzechów z czekoladą uszlachetnionej subtelną nutą cytrynowej rześkości.
kawa mielona TRISMOKA Gourmet 250g
Trismoka Gourmet
kawa mielona
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy
Skład: 100% ARABICA
Zawartość kofeiny: niska
Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Brescia, Lombardia
Profil smakowy
100% Arabica będąca połączeniem 6 różnych arabik wyselekcjonowanych spośród najlepszych na świecie. Znajdziemy tu ziarna z Ameryki Centralnej, Afryki oraz Indii. Ale na szczególną uwagę zasługują składające się na tę kawę ziarna z Gwatemali, Kolumbii, Brazylii oraz Tanzani, dobrane ze szczególna pieczołowitością przez ekspertów z Trismoki. To razem składa się na espresso o intensywnym aromacie z aksamitnym body, powoli uwalniającym nuty kakao i czekolady, ostatecznie – po wypiciu – zostawiając na podniebieniu cytrusowy posmak.
Ze względu na jej doskonale kremową konsystencję i teksturę, kawa ta szczególnie polecana jest koneserom, którzy szczególnie docenią przed wypiciem idealnie cętkowaną jasno orzechową cremę.
kawa ziarnista Hard Beans BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES 1000g Przelew
BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Region: | Campo das Vertentes |
Wysokość upraw: | 900 - 1300 m n.p.m |
Odmiana botaniczna: | Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai |
Obróbka: | natural |
Nuty smakowe: | Nugat, czekolada, suszona figa |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Zielone ziarno zostało zakupione zgodnie z zasadami Direct Trade. Oznacza to przede wszystkim zakup surowca pozyskanego w zrównoważony sposób bezpośrednio od plantatora. Przekłada się to nie tylko na najwyższą jakość kawy, ale również pełną transparentość samej kawy oraz jej uprawy. Ziarna z plantacji to palarni transportowane są w specjalnych workach Specialty Coffee Bags zaprojektowanych przez Universidade Federal De Lavras oraz BSCA Cafes Especiais Do Brasil. Bezpośrednio przekłada się to na jeszcze wyższą jakość produktu finalnego - czyli lepszą filiżankę kawę.
Jest to klasyczna brazylijska kawa. Znakomicie zrównoważona, czysta, rześka, delikatnie owocowa. W filiżance możemy oczekiwać nut nugatu, czekolady oraz suszonych fig.
kawa ziarnista Pura Vita BOTTICELLI 250g
Pura Vita BOTTICELLI
kawa ziarnista
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy
Skład: 100% ARABICA
Zawartość kofeiny: niska
Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Brescia, Lombardia
Aksamitna mieszanka ziaren pochodzących z Brazylii i Nikaragui, wypalona w średnim stopniu we wschodniej części Lombardii. Średnie body i doskonale zbalansowany aromat ucieszą najbardziej wymagającego kawosza, a niewielka zawartość kofeiny pozwoli cieszyć się kawą o każdej porze dnia. Espresso przygotowane na jej bazie nie jest zbyt gęste, ale o konsystencji idealnej, by smaki miały szansę rozlać się równomiernie po podniebieniu. Warto spróbować jej przede wszystkim w formie szybkiego espresso, ale sprawdzi się też świetnie jako baza do cappuccino - odpowiednio spienione mleko podkreśli słodycz południowo- i środkowoamerykańskich ziaren.
kawa ziarnista COFFEE PLANT Flow Juicy Fruit 800g
FLOW - JUICY FRUIT
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 800g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Rwanda/Etiopia
Metoda obróbki: Myta
Profil sensoryczny: akacja, brzoskwinia, jaśmin, Morela, cytrusy
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Mieszanka tego, co w ziarnach afrykańskich najlepsze - doskonałe połączenie orzeźwiającej owocowości z wyraźną kwiatową nuta.
Idealna propozycja dla kaw zaparzanych metodami przelewowymi, też tych zimnych - rześkość naparu miło uzupełni letnie dni. Kawa doskonale sprawdzi się w ekspresach przelewowych, jak i w metodach ręcznych.
kawa ziarnista COFFEE PLANT Flow Verry Berry 800g
FLOW - VERY BERRY
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 800g
Kraj: Etiopia
Profil sensoryczny: czerwone owoce, owoce pestkowe
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Flow Very Berry to starannie wyselekcjonowane, suszone na słońcu ziarna, które po odpowiednim wypaleniu przez warszawską palarnię pozwalają na uzyskanie naparu z wyrazistymi nutami owoców czerwonych i pestkowych. Kawa dedykowana metodom przelewowym, świetnie sprawdzi się w przelewowym ekspresie, jak i w metodach ręcznych.
kawa ziarnista COFFEE PLANT Smooth Sweet Espresso 250g
COFFEE PLANT Smooth Sweet Espresso
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Przeznaczenie: espresso
Smooth Sweet Espresso to propozycja o wysokiej, soczystej słodyczy z delikatną kwasowością, dedykowana metodom ciśnieniowym. Polecana przede wszystkim do wszelakich kaw czarnych, ale bardzo dobrze smakuje też z mlekiem.
kawa ziarnista Hard Beans PERU Cajamarca SHB 250g PRZELEW
Peru Cajamarca SHB 250g
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Peru
Region: Jaen, Cajamarca
Wysokość upraw: 1600-2000 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Typica, Bourbon
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Klasyczna (ale na pewno nie nudna) kawa przeznaczona do zaparzania metodami alternatywnymi takimi jak dripper, Chemex czy Aeropress. Znakomicie zbilansowana, o średnim body. W smaku delikatna, przyjemna kwasowość cytrusów doskonale współgra ze słodyczą karmelu.
kawa ziarnista Hard Beans Polska Parzucha 500g
Polska Parzucha
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 500g
Ukłon w stronę zagorzałych tradycjonalistów, czyli polska klasyka ale w nowoczesnym, bardziej wyrafinowanym wydaniu. Jest to kawa stworzona przede wszystkim do przygotowania tzw. Zalewajki.
Starannie dobrana kompozycja znakomitych ziaren arabik z pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej zachwyci każdego wysokim body oraz zbilansowanym smakiem o dominującej słodyczy dopełnionej delikatną kwasowością. Wyczuwalne są nuty orzechów włoskich i czekolady.
kawa ziarnista Hard Beans Polska Parzucha 1000g
Polska Parzucha
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g
Ukłon w stronę zagorzałych tradycjonalistów, czyli polska klasyka ale w nowoczesnym, bardziej wyrafinowanym wydaniu. Jest to kawa stworzona przede wszystkim do przygotowania tzw. Zalewajki.
Starannie dobrana kompozycja znakomitych ziaren arabik z pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej zachwyci każdego wysokim body oraz zbilansowanym smakiem o dominującej słodyczy dopełnionej delikatną kwasowością. Wyczuwalne są nuty orzechów włoskich i czekolady.
kawa COFFEE PLANT Kolumbia Los Robles 250g
COFFEE PLANT Kolumbia Los Robles
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia:Kolumbia
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny:dojrzała czereśnia, winna kwasowość, mleczna czekolada
Kolumbia Finca Los Robles to kompozycja 3 odmian botanicznych: Colombia, Caturra oraz Castillo obrabianych na mokro. Doskonałe warunki klimatyczne sprzyjają uprawom kawowca wyśmienitej jakości, dlatego kolumbijska kawa jest szeroko doceniana na całym świecie.
Propozycja palarni Coffee Plant cieszy wyraźną słodyczą z winno-owocowym charakterem, kawa ma gładkie, wysokie body. Doskonale sprawdzi się w formie espresso, ale jako baza kaw mlecznych również zachwyca.
kawa COFFEE PLANT Kolumbia Los Robles 1000g
COFFEE PLANT Kolumbia Los Robles
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia:Kolumbia
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny:dojrzała czereśnia, winna kwasowość, mleczna czekolada
Kolumbia Finca Los Robles to kompozycja 3 odmian botanicznych: Colombia, Caturra oraz Castillo obrabianych na mokro. Doskonałe warunki klimatyczne sprzyjają uprawom kawowca wyśmienitej jakości, dlatego kolumbijska kawa jest szeroko doceniana na całym świecie.
Propozycja palarni Coffee Plant cieszy wyraźną słodyczą z winno-owocowym charakterem, kawa ma gładkie, wysokie body. Doskonale sprawdzi się w formie espresso, ale jako baza kaw mlecznych również zachwyca.
kawa ziarnista KAFAR GWATELAMA El Llano 250g
GWATELAMA El Llano
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Gwatemala |
---|---|
Region: | Acatenango |
Farma: | El Lliano |
Odmiana botaniczna: | Catuai |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Wanilia, owoce leśne, kakao |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Jedwabista, rześka, gładki, lekki posmak.
W aromacie wyczuwalne nuty cukru trzcinowego, wanilii i owoców leśnych. W smaku wyczuwalna czarna herbata, nuty orzechów i mlecznej czekolady, delikatna nuta kwiatu hibiskusa.
kawa ziarnista ROASTAINS Gwatemala ESCOGITO 1kg
ROASTAINS Gwatemala ESCOGITO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Gwatemala
Farma: Huehuetenango
Odmiana botaniczna: Red Bourbon
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Kawa ze wschodniej Gwatemali. Kawowiec uprawiany był na wysokości ok 1700-1800 m n.p.m..
W smaku bardzo czysta. W profilu sensorycznym pojawiają się migdały, orzechy włoskie, a także czekolada. Są to deserowe nuty, które delikatnie równoważy smak czerwonych owoców - wiśni i słodkiej żurawiny.
W kawach mlecznych na pierwszy plan wybijają się nuty czekolady i orzecha.
kawa ziarnista ROASTAINS Gwatemala MI LOCO 250g
ROASTAINS Gwatemala MI LOCO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Gwatemala
Farma: Finca Medina
Odmiana botaniczna: Burbon, Pacas
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Kawy o słodkich, alkoholowych nutach z połączeniem skórki z grejpfruta. W profilu sensorycznym dominuje krem czekoladowy i amaretto, w espresso smakuje niemal jak poncz w cieście.
kawa Hard Beans KOLUMBIA El Vergel DECAF Natural 250g
KOLUMBIA El Vergel DECAF Natural
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Region:Tolima
Wysokość upraw:1450 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Red & Yellow Caturra
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: Metody przelewowe
Kolejna wersja Kolumbii El Vergel w wersji bezkofeinowej w wykonaniu opolskiego Hard Beans. Tym razem ziarna zostały obrobione metodą natural, co wzmocniło słodycz naparu. W profilu sensorycznym królują nuty truskawek, pomarańczy i marakui.
kawa ziarnista KAFAR | KOLUMBIA El Recreo 250g
KOLUMBIA El Recreo
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Region:La Estrella, Acevedo
Odmiana botaniczna:Caturron (Caturra Mutation)
Metoda obróbki:Natural
Profil sensoryczny: Rodzynki, wiśnia, czekolada deserowa
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Zaskakująca, musująca, soczysta.
Kawa w swoim charakterze bardziej afrykańska niż amerykańska, choć kolumbijska... W profilu dużo kwasowych, rześkich nut rodzynek, żurawiny i wiśni, w tle pojawiają się też nuty przypraw.
kawa ziarnista KAFAR | INDONEZJA Java Ijen 250g
INDONEZJA Java Ijen
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Indonezja |
---|---|
Region: | East Java |
Odmiana botaniczna: | Typica, S795, Andungsari |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Czarna herbata, owoce leśne, agrest |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Lepka, herbaciana.
W charakterze przypomina przede wszystkim czarną herbatę z toffi, z nutami mocno dojrzałego agrestu.
FIGA Cascara Honduras Santa Rosa 200g
CASCARA
Opakowanie: 200g
Kraj Pochodzenia:Honduras
Cascara (hiszp. "skórka") są to kawałki owoców kawowca, oddzielone od ziarna w procesie obróbki kawy. Często są one traktowane, jako "efekt uboczny" powstały podczas produkcji zielonego ziarna. Wysokiej jakości i odpowiednio przygotowana Cascara, może stanowić ciekawą alternatywę dla kawy czy herbaty i dostarczyć niezapomnianych doznań smakowych.
W smaku przypomina nieco kompot z suszonych owoców.
Sposób przygotowania:
- Na każde 100ml wody wsyp 5g suszu;
- Susz zalej wrzątkiem;
- Przykryj i odstaw na 10min;
- Przelej do filiżanki odcedzając fusy;
FIGA Tutti Frutti 9 blend 250g | PRZELEW
Tutti Frutti 9 blend
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia/ Kolumbia
RegionCerrado, Monte Carmelo, Chapadao de Ferro / Cauca
Metoda obróbki: Natural
Profil sensoryczny: czekolada, owoce, średnia kwasowość
Przeznaczenie: metody alternatywne
Tutti Frutti to sezonowa mieszanka palarni Figa, która zmienia się wraz z porami roku. Tym razem mieszankę skomponowano z czekoladowej Brazylii (65%) i mocno owocowej Kolumbii (35%). Warto spróbować, póki jest!
FIGA Indonezja Nola Wonga washed 250g | PRZELEW
Indonezja Nola Wonga washed 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Indonezja
Farma: Bajawa, Wyspa Flores, Małe Wyspy Sundajskie
Odmiana botaniczna: S795
Wysokość upraw: 1300-1600 m n.p.m.
Profil sensoryczny:Kwiaty czarnego bzu, pomelo, karmel
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa z Wyspy Flores, jednego z głównych obszarów uprawy kawy w Indonezji. Ziarna z Flores są bardzo złożone w smaku, rześki, czyste, z silnymi kwiatowymi i cytrusowymi nutami.
kawa Izzo GOLD 100% ARABICA 1000g | OPAKOWANIE
Izzo GOLD
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy
Skład: 100% ARABICA
Zawartość kofeiny: niska
Stopień palenia: ciemny
Najlepsze metody parzenia
Miejsce palenia
Anagni, Lacjum
Profil smakowy
Izzo Gold to mieszanka najlepszych ziaren arabiki. Charakteryzuje się zmniejszoną kwasowością oraz goryczą, uzyskaną dzięki specjalnej metodzie palenia – wysokiej temperaturze, oraz czasie palenia około 18 minut.
Izzo Gold idealnie nadaje się do aromatycznego espresso, ale sprawdzi się też znakomicie jako baza do kaw mlecznych, jak cappuccino czy latte.
Opakowanie otworzyć 24 godziny przed pierwszym użyciem.
LOKALNA PALARNIA KAWY Brazylia Cerarado Sul De Minas 1kg
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie:1000 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia
Profil sensoryczny: pomarańcza, orzech laskowy, czekolada
Przeznaczenie: Espresso.
Kawa o umiarkowanej kwasowości i łagodnej intensywności smaku. W profilu sensorycznym dominują nuty charakterystyczne dla kaw brazylijskich - dużo czekolady z orzechami, subtelny karmel, z delikatnym posmakiem świeżej pomarańczy.
LOKALNA PALARNIA KAWY Blend 01 Brazylia/Kolumbia 1kg
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia, Kolumbia
Profil sensoryczny: pomarańcza, karmel, orzech laskowy, czekolada
Przeznaczenie: Espresso.
Mieszanka ziaren brazylijskich i kolumbijskich; o średniej kwasowości i umiarkowanej intensywności smaku. Doskonała również w kawach mlecznych - smak kawy nie gubi się w mleku; kawa staje się niemal deserowa.
LOKALNA PALARNIA KAWY Blend 01 Brazylia/Kolumbia 250g
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia, Kolumbia
Profil sensoryczny: pomarańcza, karmel, orzech laskowy, czekolada
Przeznaczenie: Espresso.
Mieszanka ziaren brazylijskich i kolumbijskich; o średniej kwasowości i umiarkowanej intensywności smaku. Doskonała również w kawach mlecznych - smak kawy nie gubi się w mleku; kawa staje się niemal deserowa.
LOKALNA PALARNIA KAWY Blend 07 Brazylia/Indie 1kg
Skład: 60% Arabica, 40% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia, Indie
Profil sensoryczny: melon, marcepan, migdał, gorzka czekolada
Przeznaczenie: Espresso.
Mieszanka słodkich ziaren brazylijskich z intensywną, indyjską robustą. Kawa o niskiej kwasowości i intensywnym smaku. Bardzo przyjemny profil smakowy, w którym dominują migdały i marcepan. Dzięki domieszce robusty, mieszanka świetnie sprawdzi się w kawach mlecznych.
LOKALNA PALARNIA KAWY Blend 07 Brazylia/Indie 250g
Skład: 60% Arabica, 40% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia, Indie
Profil sensoryczny: melon, marcepan, migdał, gorzka czekolada
Przeznaczenie: Espresso.
Mieszanka słodkich ziaren brazylijskich z intensywną, indyjską robustą. Kawa o niskiej kwasowości i intensywnym smaku. Bardzo przyjemny profil smakowy, w którym dominują migdały i marcepan. Dzięki domieszce robusty, mieszanka świetnie sprawdzi się w kawach mlecznych.
LOKALNA PALARNIA KAWY Blend 08 Brazylia/Indie 1kg
Skład: 80% Arabica, 20% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia, Indie
Profil sensoryczny: czekolada deserowa, marcepan, orzech włoski
Przeznaczenie: Espresso.
Mieszanka słodkich ziaren brazylijskich z intensywną, indyjską robustą. Kawa o niskiej kwasowości i intensywnym smaku. Bardzo przyjemny profil smakowy, w którym dominują deserowa czekolada i orzechy. Dzięki niewielkiej domieszce robusty, kawa ma nieco mocniej zarysowane nuty smakowe, nie zawiera jednak bardzo dużo kofeiny.
LOKALNA PALARNIA KAWY Blend 08 Brazylia/Indie 250g
Skład: 80% Arabica, 20% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia, Indie
Profil sensoryczny: czekolada deserowa, marcepan, orzech włoski
Przeznaczenie: Espresso.
Mieszanka słodkich ziaren brazylijskich z intensywną, indyjską robustą. Kawa o niskiej kwasowości i intensywnym smaku. Bardzo przyjemny profil smakowy, w którym dominują deserowa czekolada i orzechy. Dzięki niewielkiej domieszce robusty, kawa ma nieco mocniej zarysowane nuty smakowe, nie zawiera jednak bardzo dużo kofeiny.
LOKALNA PALARNIA KAWY Na każdy dzień 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: 70% Brazylia, 30% Kolumbia
Metoda obróbki: Pulp natural / Myta
Profil sensoryczny: melon, czekolada deserowa
Przeznaczenie: metody przelewowe
Mieszanka ziaren brazylijskich i kolumbijskich, wypalana z myślą o alternatywnych metodach parzenia. Kawa ma niską kwasowość, w smaku dominuje deserowa czekolada z nutami słodkiego melona. Świetnie sprawdzi się jako kawa codziennie i w szybkim przelewie.
LOKALNA PALARNIA KAWY Etiopia Sidamo Nansebo 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Etiopia
Metoda obróbki: Washed
Wysokość upraw: 1950-2300 m.n.p.m.
Profil sensoryczny: herbata czarna, cytryna, karmel
Przeznaczenie: metody przelewowe
Etiopskie ziarno, wypalane z myślą o alternatywnych metodach parzenia. Kawa o herbacianym charakterze, przypomina w smaku earl greya z cytryną i cukrem. Świetna propozycja dla miłośników sprawdzonych rozwiązań kawowych.
LOKALNA PALARNIA KAWY Tanzania Ngila Coffee Estate 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Tanzania
Metoda obróbki: Washed
Wysokość upraw: 1600-1800 m.n.p.m.
Profil sensoryczny: herbata czarna, czerwona porzeczka, brązowy cukier
Przeznaczenie: metody przelewowe
Tanzańskie ziarno, wypalane z myślą o alternatywnych metodach parzenia. Kawa o herbacianym charakterze, przypomina w smaku czarną herbatę z syropem porzeczkowym, z wyczuwalnymi nutami trzcinowego cukru.
BeMyBean Kolumbia Valle del Cauca 1kg | ESPRESSO
Kolumbia Valle del Cauca
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Farma: Valle del Cauca
Odmiana botaniczna: Cautai, typica, bourbon, castillo
Wysokość upraw: 1700 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Kawa wypalana z myślą o espresso o głębokim, gęstym smaku, z orzeźwiającymi, kwaskowatymi aromatami. W kawach z mlekiem staje się nieco bardziej owocowa, deserowa.
W naparze z tej Kolumbii dominuje kwasowość i owocowe nuty wiśni i żurawiny. Przyjemnym urozmaiceniem jest tu karmelowa słodycz, która dodaje głębi smaku.
BeMyBean Kolumbia Valle del Cauca 250g | ESPRESSO
Kolumbia Valle del Cauca
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Farma: Valle del Cauca
Odmiana botaniczna: Cautai, typica, bourbon, castillo
Wysokość upraw: 1700 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Kawa wypalana z myślą o espresso o głębokim, gęstym smaku, z orzeźwiającymi, kwaskowatymi aromatami. W kawach z mlekiem staje się nieco bardziej owocowa, deserowa.
W naparze z tej Kolumbii dominuje kwasowość i owocowe nuty wiśni i żurawiny. Przyjemnym urozmaiceniem jest tu karmelowa słodycz, która dodaje głębi smaku.
BeMyBean Brazylia Patrocinio 250g | ESPRESSO
Brazylia Patrocinio
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma: Monte Carmelo, Chapadao de Ferro
Odmiana botaniczna: Paraiso MG, Mundo Novo
Wysokość upraw: 800-1300 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Brazylia Petrocinio to połączenie wysiłków dwóch plantatorów, Acacio Jose Dianin i Cesara Jordao. Kawa uprawiana we wschodniej Brazylii, w klimacie z gorącym, wilgotnym latem i bardzo łagodną zimą, dzięki czemu owoce mają optymalne warunki do wzrostu (i przechowywania).
W naparze bardzo prosta, czysta, słodka. Dominują nuty kakao, czereśni i nerkowców.
BeMyBean Funky Bean 1kg | ESPRESSO
Funky Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Funky Bean to mieszanka, która zmienia się sezonowo. Podstawą blendu zawsze jest ziarno obrabiane metodą natural dające delikatną słodycz suszonych owoców oraz nuty funky.
Dedykowana metodom ciśnieniowym, ale świetnie się sprawdzi również w ekspresach przelewowych typu Moccamaster, gdzie wyciągniemy z niej bardzo wysoką słodycz, lekką kwasowość i odrobinę goryczki.
BeMyBean Funky Bean 250g | ESPRESSO
Funky Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Funky Bean to mieszanka, która zmienia się sezonowo. Podstawą blendu zawsze jest ziarno obrabiane metodą natural dające delikatną słodycz suszonych owoców oraz nuty funky.
Dedykowana metodom ciśnieniowym, ale świetnie się sprawdzi również w ekspresach przelewowych typu Moccamaster, gdzie wyciągniemy z niej bardzo wysoką słodycz, lekką kwasowość i odrobinę goryczki.
BeMyBean Heavy Bean 1kg | ESPRESSO
Heavy Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma:Minas Gerais
Odmiana botaniczna:
Mundo Novo, Bourbon, Catuai
Wysokość upraw: 1100 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Pulped natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa palona pod espresso, z myślą o fanach nieco intensywniejszej smakowo kawy. Dzięki nieco ciemniejszemu stopniu palenia kawa zyskuje uniwersalność i gwarantuje brak nudy. W zależności od wybranej metody parzenia, a nawet specjału kawowego, jest kwasowość może się zmieniać, czasem jest bardziej owocowa, czasem po prostu słodsza, zawsze jednak dominują nuty czekolady, nugatu i cukru trzcinowego.
W naparze bardzo prosta, czysta, słodka. Dominują nuty kakao, czereśni i nerkowców.
BeMyBean Heavy Bean 250g | ESPRESSO
Heavy Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma:Minas Gerais
Odmiana botaniczna:
Mundo Novo, Bourbon, Catuai
Wysokość upraw: 1100 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Pulped natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa palona pod espresso, z myślą o fanach nieco intensywniejszej smakowo kawy. Dzięki nieco ciemniejszemu stopniu palenia kawa zyskuje uniwersalność i gwarantuje brak nudy. W zależności od wybranej metody parzenia, a nawet specjału kawowego, jest kwasowość może się zmieniać, czasem jest bardziej owocowa, czasem po prostu słodsza, zawsze jednak dominują nuty czekolady, nugatu i cukru trzcinowego.
W naparze bardzo prosta, czysta, słodka. Dominują nuty kakao, czereśni i nerkowców.