3 pomysły na herbatę zimową – pyszne i rozgrzewające
Jeśli nawet aura w połączeniu z masą innych warunków sprawiają, że nie mamy ochoty nawet wychodzić z domu, to nadal czasem nawet w czterech ścianach nienajlepsze okoliczności przyrody potrafią nas dopaść i popsuć humor. Należy więc dać temu odpór. I tu z pomocą przychodzą doskonałe herbaty. Nic więc dziwnego, że zimą szczególnymi względami cieszą się herbaty z dodatkiem korzennych przypraw, ziół i owoców, hojnie dosłodzone miodem lub cukrem trzcinowym. Jeśli szukacie pomysłów na herbatę zimową, która rozgrzeje Was tej zimy, przygotowaliśmy trzy wyjątkowo aromatyczne propozycje.
Herbata zimowa - jak zrobić?
Jeżeli chcemy cieszyć się pysznym smakiem herbaty zimowej, powinniśmy przede wszystkim skupić się na jej bazie, czyli suszu herbacianym. Do przygotowania rozgrzewających naparów doskonale sprawdza się czarna herbata, która świetnie współgra z aromatem korzennych przypraw i słodyczą owoców. Możemy wybrać uniwersalną w smaku herbatę ze Sri Lanki (Ceylon) lub wzbogaconą aromatem bergamotki herbatę Earl Grey. Najlepszym wyborem będzie herbata liściasta, na bazie której łatwiej nam będzie przygotować intensywny napar.
Do zimowej herbaty możemy dodać rozmaite przyprawy i smakołyki. Napar herbaciany świetnie łączy się z przyprawami korzennymi (cynamon, imbir, kardamon, goździki itp.), naturalnym miodem lub cukrem trzcinowym, owocami (maliny, żurawina, cytrusy, jabłka), a także dodatkiem mleka lub napoju roślinnego. Do naparu możemy również dodać np. syrop malinowy lub imbirowy, który nadadzą herbacie przyjemnego smaku i nieco słodyczy. Poniżej znajdziecie trzy nasze kompozycje, które powinny przygotować Was na mroźne dni.
Herbata zimowa – przepis
Herbata zimowa z sokiem malinowym, pomarańczami i rozmarynem
Czarna herbata dobrze komponuje się z owocami jagodowymi i cytrusami, a dodatek rozmarynu nadaje jej przyjemnego, ziołowego aromatu.
Składniki potrzebne do herbaty zimowej z sokiem malinowym:
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej
- garść świeżych lub rozmrożonych malin
- 2 plastry pomarańczy (ekologicznej) pokrojone w półksiężyce
- 2 nieduże gałązki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki syropu malinowego Mount Carmel Dobry Syrop Malinowy
Herbatę zaparzamy zgodnie z zaleceniami producenta np. w imbryczku. Na dnie kubka umieszczamy rozgniecione widelcem maliny, dodajemy syrop, układamy plastry pomarańczy oraz gałązki rozmarynu. Całość zalewamy gorącą herbatą i odstawiamy na kilka minut, by smaki się idealnie wymieszały.
Chai tea latté, czyli korzenna herbata zimowa
Ten przepis to wariacja na temat indyjskiego masala chai, czyli naparu na bazie czarnej herbaty i mieszanki przypraw z dodatkiem podgrzanego mleka. Wspaniale rozgrzewa w chłodne wieczory i stanowi świetny dodatek do korzennych ciasteczek.
Do przygotowania 2 porcji korzennej herbaty zimowej potrzebować będziemy:
- 400 ml wody
- 250 ml pełnotłustego mleka lub napoju roślinnego (np. z migdałów, nerkowców)
- 1 laskę cynamonu
- ½ łyżeczki wyłuskanych nasion kardamonu
- 4 goździki
- 2 gwiazdki anyżu
- 3-4 zgniecione ziarna czarnego pieprzu
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki czarnej herbaty liściastej
- cukier trzcinowy
Wszystkie przyprawy wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy płyn do wrzenia i gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie ściągamy garnek z palnika i dodajemy do wody herbatę, zaparzając ją przez 5 minut. Gdy napar wystarczająco naciągnie wszystkimi aromatami, przecedzamy go przez sitko do przygotowanych kubków i dosładzamy wedle uznania. Podgrzane mleko spieniamy przy pomocy French Pressa, spieniacza ręcznego lub dyszy spieniającej ekspresu ciśnieniowego. Dodajemy do herbaty, a mleczną piankę dekorujemy szczyptą mielonego cynamonu.
Herbata zimowa z jabłkiem i cynamonem
Ta herbata zimowa może przywodzić na myśl jedno z ulubionych polskich ciast - szarlotkę. Połączenie słodkich jabłek z aromatycznym cynamonem to idealna kompozycja dla miłośników długich, zimowych wieczorów spędzanych pod ciepłym kocem.
Składniki potrzebne do przygotowania herbaty:
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej
- ¼ jabłka pokrojonego w cienkie plasterki
- laska cynamonu
- 3 goździki
- 3 plasterki imbiru
- cukier trzcinowy
W większym kubku układamy plastry jabłka i imbiru, laskę cynamonu i goździki. Dodajemy susz herbaciany w zaparzaczu i zalewamy wszystko gorącą wodą. Herbatę zaparzamy przez około 2-3 minuty i wyciągamy zaparzacz. Dosładzamy herbatę cukrem lub czymś równie słodkim, a pysznym. Dla pogłębienia smaku możemy dodać do herbaty łyżeczkę syropu cynamonowego lub imbirowego.