Sprawdź przepis na kawę Caffé Latte słony karmel
Sprawdź przepis na kawę Monte Mocha.
Sprawdź przepis na kawę Ice Latte pistacjowe
Sprawdź przepis na Caffè Latte Snickers
Sprawdź przepis na kawę Espresso Tonic z owocami lasu
Sprawdź przepis na kawę Irish Coffee czekoladowe ciasteczko
W licznych artykułach na temat ekspresów do kawy zazwyczaj mówi się o dwóch wiodących rodzajach urządzeń - ekspresach kolbowych i ciśnieniowych ekspresach automatycznych. Tymczasem jest jeszcze jeden typ ekspresu, za pomocą którego można przygotować espresso i mleczne specjały na jego bazie. Ekspres na kapsułki, bo o nim mowa, to odpowiedź na potrzeby tych osób, którym zależy na błyskawicznym przygotowaniu kawy, bez zbędnego wysiłku. Jednakże czy ekspres kapsułkowy to rozwiązanie dla każdego?
O młynkach do kawy powiedzieliśmy już sporo, jednak osoby stojące przed zakupem takiego urządzenia zazwyczaj mają wiele pytań, na które nie zawsze znajdują odpowiedź. Doskonale wiemy, że wybór młynka to niełatwe zadanie, wymagające najpierw porównania ze sobą najważniejszych cech, potem analizy parametrów technicznych i ostrożnego szacowania budżetu. Jeśli więc zastanawiacie się, które urządzenie wybrać – młynek ręczny czy elektryczny – wszystkie najważniejsze informacje raz jeszcze zebraliśmy i zestawiliśmy w tym artykule, by pomóc Wam podjąć ostateczną decyzję.
Jeśli nawet aura w połączeniu z masą innych warunków sprawiają, że nie mamy ochoty nawet wychodzić z domu, to nadal czasem nawet w czterech ścianach nienajlepsze okoliczności przyrody potrafią nas dopaść i popsuć humor. Należy więc dać temu odpór. I tu z pomocą przychodzą doskonałe herbaty. Nic więc dziwnego, że zimą szczególnymi względami cieszą się herbaty z dodatkiem korzennych przypraw, ziół i owoców, hojnie dosłodzone miodem lub cukrem trzcinowym. Jeśli szukacie pomysłów na herbatę zimową, która rozgrzeje Was tej zimy, przygotowaliśmy trzy wyjątkowo aromatyczne propozycje.
Wiedeń, stolica Austrii, to miasto słynące z zapierającej dech architektury, wspaniałej muzyki (nie bez powodu nazywane jest „miastem muzyki”), a także głęboko zakorzenionej kultury picia kawy – pierwsze kawiarnie wiedeńskie powstawały już w XVII wieku. Turyści z całego świata zjeżdżają do Wiednia, by zakosztować niezwykłego klimatu tych miejsc oraz ich specjałów – Linzer Torte, Apfelstrudel oraz wyśmienitej kawy po wiedeńsku. Jak wygląda i smakuje kawa po wiedeńsku? Sprawdźcie nasz przepis!