Aromatyczna i rozgrzewająca kawa z kardamonem


Przyprawy korzenne są częstym dodatkiem do słodkich ciast i deserów, gdyż nadają im przyjemnego aromatu, intrygującej goryczki i nieco pikantności. Równie chętnie wykorzystywane są do przygotowywania rozmaitych napojów kawowych. Jedną z popularnych przypraw korzennych jest kardamon, który wykorzystuje się do przygotowania tzw. kawy po turecku. Jak przyrządzić kawę z kardamonem w domu? Znamy na to kilka sposobów.
Kardamon — przyprawa z dalekiej Azji
Kardamon jest rośliną z rodziny imbirowatych, oznacza to więc, że jest blisko spokrewniony z inną przyprawą korzenną — imbirem. W stanie dzikim rośnie na terenach półwyspu Indyjskiego oraz na Cejlonie, uprawiany jest też w Chinach, Salwadorze czy Gwatemali. Tym, co w tej roślinie jest najcenniejsze, są jej niewielkie, niemalże czarne nasionka zamknięte w zielonkawo-żółtej, eliptycznej torebce.

Kardamon jest, tuż po szafranie, jedną z najdroższych przypraw na świecie. Ma intensywny korzenny aromat, który wspaniale urozmaica smak dań wytrawnych, jak również deserów i wypieków. W sklepach dostępny jest w formie całych ziaren lub zmielonej. Dobrym wyborem są całe ziarna, które dłużej zachowują swój intensywny aromat, a które można rozetrzeć na pył w moździerzu lub przy pomocy młynka ostrzowego.
Oprócz walorów smakowych kardamon znany jest też ze swoich właściwości prozdrowotnych. Dawniej wykorzystywano go w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej, w medycynie konwencjonalnej stosowany był jako środek na dolegliwości żołądkowe, lecz również schorzenia górnych dróg oddechowych i dróg moczowych, a nawet jako afrodyzjak.

Kawa z kardamonem mielonym — smaczne połączenie
Przyprawy korzenne doskonale komponują się z kawą, przyjemnie rozgrzewając i podkreślając obecne w naparze aromaty. Do takiego połączenia najlepiej sprawdzają się kawy średnio i ciemno palone, w których wyczuwalne są nuty czekolady, wanilii i orzechów. Jak zrobić kawę z kardamonem wykorzystując urządzenia dostępne w naszej kuchni? Możliwości jest kilka. Jeżeli zastanawiamy się, ile kardamonu do kawy należy dodać, podpowiadamy, że najlepiej kierować się swoimi preferencjami smakowymi i umiarkowaniem, ponieważ kardamon jest wyjątkowo intensywną przyprawą i w nadmiarze zdominuje smak kawy.

Kawa po turecku
Kardamon jest jednym ze składników kawy po turecku. Tu warto nadmienić, że kawą po turecku nie jest popularna „parzucha”, czyli kawa mielona zalana wrzątkiem w kubku lub szklance. Kawę po turecku przygotowuje się w tygielku — niewielkim naczyniu, zwykle miedzianym, wyposażonym w długą rączkę. Do tygielka wsypuje się bardzo drobno zmieloną kawę, przyprawy (kardamon, cynamon), trochę cukru, a następnie dodaje wodę i całość podgrzewa. Kawę podgrzewa się trzykrotnie, pilnując, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Potem należy chwilę odczekać, by fusy kawowe opadły na dno, a następnie kawę rozlewa się do filiżanek.
Kawa z kardamonem z kawiarki
Do przygotowania kawy z dodatkiem kardamonu możemy wykorzystać również kawiarkę. Wystarczy sitko kawiarki wypełnić zmielonymi ziarnami i dodać do nich szczyptę lub dwie zmielonego kardamonu, by nadać kawie korzennego, kardamonowego aromatu.
Kawy polecane do picia z kardamonem.
Kawa z kardamonem z ekspresu
Kawa z ekspresu ciśnieniowego z kardamonem może być wyjątkowo smaczna, jednak w tym przypadku rekomendujemy dodać przyprawę bezpośrednio do espresso. Na takiej kawowo-kardamonowej bazie można z powodzeniem przygotować aromatyczne cappuccino lub caffè latte.
Kawa z kardamonem przepis
Kawy z dodatkiem przypraw korzennych doskonale komponują się z dodatkiem mleka oraz odrobiną cukru lub innego słodzidła, które podkreśli smak naparu.
Do przygotowania kawy z kardamonem potrzebować będziemy:
- podwójnego espresso lub kawy zaparzonej kawiarce poj. 2 tz;
- 125 ml pełnotłustego mleka;
- kilku ziaren kardamonu roztartych w moździerzu;
- odrobina świeżo startego cynamonu;
- łyżeczkę miodu lub ulubionego syropu.
Napar kawowy łączymy z roztartym kardamonem i miodem, dokładnie mieszamy i przelewamy do filiżanki. Mleko spieniamy przy pomocy dyszy spieniającej przy ekspresie ciśnieniowym lub za pomocą elektrycznego spieniacza. Spienione mleko dodajemy do kawy, z wierzchu piankę możemy udekorować szczyptą kardamonu.