Body kawy - co to jest?
Kontynent, kraj, region, klimat, wysokość nad poziomem morza, gatunek i odmiana, sposób obróbki, stopień palenia i mielenia, wreszcie metoda parzenia - wszystko to ma decydujący wpływ na ostateczny smak kawy. A jak doskonale rozumieją wytrawni kawosze składają się na niego: aromat, nuty smakowe, których możemy doszukiwać się w kawie (np. orzechów, czekolady, owoców, kwiatów, herbaty, cukru trzcinowego itd.), kwasowość oraz tzw. body. O ile to, czym jest aromat, nuty smakowe i kwasowość dla wszystkich jest chyba jasne, a o tyle niektórzy mogą mieć pewne problemy z body. Co to właściwie jest? O co chodzi? Przekonajmy się!
Czym jest body kawy?
Każdy, kto zna przynajmniej podstawy języka angielskiego szybko rozszyfruje co oznacza słowo „body”. Otóż w polskim oznacza ono „ciało”. Niestety, ta informacja wciąż nie mówi nam zbyt wiele o body w odniesieniu do kawy, bo przecież kawa to ciecz, nie można tu więc mówić o żadnym ciele. A jednak okazuje się, że i owszem chodzi tu o pewną fizyczność, a mianowicie konsystencję małej czarnej oraz to, jak odczuwamy ją na języku. Wobec tego, kawa może mieć lekkie, średnie lub też ciężkie body. Jest to uzależnione od zawartości w ziarnach naturalnych kwasów tłuszczowych omega-3 i 6. Oczywiście im więcej tłuszczów w ziarnach, tym cięższe body naparu. Nie bez znaczenia jest także sposób parzenia - przykładowo espresso zawsze będzie miało raczej ciężkie body, natomiast tzw. przelewy, czyli kawy z drippa czy też Chemexu - zdecydowanie lżejsze.
Mouthfeel - czy to samo, co body?
Na koniec warto dodać, że nazwa „body” często stosowana jest zamiennie z określeniem „mouthfeel”. Niestety, nie do końca jest to poprawne. Jak już zostało wspomniane powyżej body może być lekkie, średnie lub ciężkie, co ściśle odnosi się do odczucia konsystencji naparu na języku. Mouthfeel jest natomiast szerszym pojęciem - w zależności od konkretnej kawy odczuwamy je jako kremowe, wodniste, cierpkie, szorstkie, lepkie, kleiste, oleiste czy też zawiesiste. W związku z tym, prócz konsystencji jako takiej, mouthfeel dotyczy również struktury naparu. Podsumowując, aby uniknąć gafy, starając się opisać kawę, którą mieliśmy okazję pić lub, której właśnie kosztujemy, body należy zakwalifikować do jednego z trzech rodzajów - lekkiego, średniego bądź ciężkiego i na tym poprzestać.