Brazylia, Kolumbia i Gwatemala, czyli najwięksi amerykańscy dostawcy ziaren kawowca
W naszej niekończącej się opowieści o świecie kawy zdążyliśmy już zaprezentować kawy pochodzące z różnych regionów świata - od Ameryki Środkowej i Południowej, przez Afrykę, aż po Azję. Wiemy, że ziarna z różnych kontynentów cechują się nieco innym wyglądem, a po zaparzeniu - smakiem i aromatem. Rozrzucone po całym świecie palarnie kawy z jednej strony wypuszczają na rynek tzw. single, czyli kawy jednorodne, z drugiej blendy, czyli mieszanki różnych ziaren połączonych ze sobą w rozmaitych proporcjach. Wobec tego, czy my, jako miłośnicy kofeinowego naparu, którzy codzienne sięgają przynajmniej po jedną filiżankę pobudzającej małej czarnej jesteśmy w stanie rozpoznać, z jakiego kraju trafiły do nas te ziarna? Otóż dziś zapoznamy się z charakterystyką odmian arabiki i robusty uprawianych w Brazylii, Kolumbii i Gwatemali, czyli w krajach będących jednymi z największych producentów kawy na świecie.
Kawy brazylijskie
Na brazylijskich plantacjach kawy uprawia się zarówno arabikę, jak i robustę, oczywiście różne ich odmiany. Zdecydowanie najpopularniejszą spośród nich jest Santos Bourbon. Jeśli chodzi o smak i aromat kaw brazylijskich najogólniej można go scharakteryzować, jako orzechowy, czekoladowy, kakaowy, toffi, miodowy, waniliowy.
Ziarna z Kolumbii
Kolumbia to kraj żyznych gleb wulkanicznych masywu And. Ciepły klimat pozwala uprawiać tu kawowce przez cały rok. Kolumbijskie ziarna kryją w sobie bogactwo nut orzechowych oraz dojrzały, pełny smak, który podkreśla subtelna kwasowość. Stąd też, kawy z tych regionów to idealna odpowiedź na oczekiwania wielbicieli napojów mlecznych, m.in. latte, cappuccino, macchiato.
Arabiki gwatemalskie
Podobnie, jak Kolumbia, również Gwatemala jest krajem położonym pośród gór. W odróżnieniu od kaw kolumbijski, ziarna gwatemalskie cechują się jednak dość wyraźną kwasowością, a nuty orzechów ustępują tu miejsca aromatom kwiatowym i owocowym, głównie wiśniowemu, jeżynowemu i porzeczkowemu. Dodatkowo pojawiają się nuty czekolady, karmelu bądź też cynamonu. To, które z nich będą dominowały zależy oczywiście od konkretnego regionu.