Cavallo - Kamyk, procedura Direct Trade i rzemieślnicze piece
Chociaż o kawach włoskich moglibyśmy mówić bez końca, to jednak dokładamy wszelkich starań, aby temat ziaren wypalanych w ojczyźnie espresso choć trochę zrównoważyć wpisami dotyczącymi palarni powstających w pozostałych krajach Europy, w tym w Polsce. Odpowiadają one bowiem trendowi zupełnie innemu niż tradycja włoska - ziarna są wypalane jaśniej, a zalecanymi metodami parzenia są te, alternatywne takie jak dripper, Chemex, Aeropress bądź ekspres kolbowy. Poza tym, jako polscy miłośnicy małej czarnej możemy pochwalić się naszym rodakiem, Filipem Bartelakiem, który m.in. jest twórcą marek: Cavallo, Q Coffee, Coffee Proficiency i Coffee Cargo, a także certyfikowanym Q Arabica Grader, jedynym w kraju Assn i sędzią międzynarodowych zawodów baristów. Tym razem o kawie Cavallo.
Cavallo - rzemieślnicza palarnia z Kamyka położnego nieopodal Częstochowy
Jak już zostało wspomniane Cavallo to niewielka palarnia kawy prowadzona przez Filipa Bartelaka, który osobiście wybiera i sprowadza najdoskonalsze ziarna kawowca z różnych zakątków świata. Niepozorny, mały zakład zlokalizowany w Kamyku, małej mieścinie pod Częstochową działa więc zgodnie z procedurą Direct Trade - pozyskuje ziarna bezpośrednio z plantacji i samodzielnie je komponuje, tym samym tworząc unikalne mieszanki. Gwarancję najwyższej jakości produktu, a co za tym idzie smaku zapewnia również wypalanie ziaren w małych, rzemieślniczych piecach.
Espresso Classic, Royal Premium, Perfecta
Oferowane przez palarnię Cavallo mieszanki Espresso Classic i Espresso Royal Premium to 100% arabiki. Pierwsza z nich w 41% składa się z ziaren gwatemalskich, 22% z brazylijskich, 21% z tanzańskich i w 16% z kolumbijskich. Taki dobór sprawia, że espresso ma wyjątkowo łagodny smak i aromat o niskiej kwasowości i delikatnej słodyczy. Stąd też idealnie sprawdza się jako baza dla cappuccino i latte. Druga kompozycja to już w 42% arabiki z Brazylii, 26% z Gwatemali, 18% z Kolumbii i w 14 % z Tanzanii. Dzięki takim proporcjom jej smak jest intensywny, złożony. Podobnie zresztą aromat. Body jest zaś zbilansowane, gładkie. Z kolei Cavallo Espresso Perfecta to już w 64% arabiki z Brazylii i Kostaryki, natomiast w 36% indyjska robusta. W związku z tym, jest to doskonała propozycja dla osób poszukujących klasycznego smaku włoskiego espresso, potrzebujących większej dawki kofeiny, wielbicieli intensywnego czekoladowo-orzechowego smaku i bardzo niskiej kwasowości. Wszystkie kompozycje ziaren Cavallo są jasno palone i polecane do ekspresu kolbowego, choć nic nie stoi na przeszkodzie, by eksperymentować np. z Aeropressem.