Co do kawy zamiast mleka?
Klasyczna włoska kawa z mlekiem, w szczególności cappuccino bądź caffé latte to ulubiony kofeinowy napój wielu ludzi. Nawet osoby, które każdego dnia o poranku obowiązkowo wypijają intensywne espresso lub małą czarną parzoną metodą przelewową, popołudniami chętnie sięgają po nieco delikatniejszy w smaku napój z dodatkiem mleka. Są jednak wśród nas i tacy, którzy choćby bardzo chcieli muszą ograniczać spożywanie krowiego mleka. A to dlatego, że albo są na nie uczuleni, albo ich organizm źle je toleruje, co najczęściej przejawia się wysypką na skórze lub nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi. Czy to oznacza, że osoby te muszą całkowicie zrezygnować z tego typu naparów, czy może istnieje dla nich jakakolwiek alternatywa? Na szczęście do wyboru są jeszcze mleka roślinne.
Mleko sojowe
Zdecydowanie najpopularniejszym zamiennikiem tradycyjnego mleka jest mleko sojowe, produkowane z ziaren soi. Prócz naturalnego, czyli niesłodzonego do wyboru mamy mleko sojowe słodzone lub smakowe (np. czekoladowe, waniliowe). Jest one również wzbogacone o wapń, witaminę D i A oraz ryboflawinę. Jako, że zawiera około 8-10 gram białka na jedną porcję, pod względem wartości odżywczych jest podobne do mleka krowiego. Należy jednak pamiętać, że dzienne spożycie soi i produktów na jej bazie nie powinno przekraczać 50 gram.
Mleko migdałowe
Mleko migdałowe przygotowywane z miażdżonych migdałów i mleka, zawiera co prawda nieco mniej białka niż mleko sojowe i krowie, za to ma bardzo przyjemny smak i orzechowy aromat. Stąd też świetnie pasuje do napojów parzonych z kompozycji ziaren wypalanych w słonecznej Italii, a dystrybuowanych przez profesjonalny sklep z kawą Cafe Silesia. Jego ogromną zaletą jest naturalna słodycz, duża zawartość antyoksydantów pod postacią witaminy E, a także niska kaloryczność i brak nasyconych kwasów tłuszczowych. Mleko migdałowe jest niskokaloryczne (jedna porcja to tylko 30 kcal) i nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych.
Mleko ryżowe
Czasami zdarza się, że prócz alergii na mleko krowie, nie tolerujemy soi i orzechów. Wówczas doskonałym dodatkiem do aromatycznego espresso może być hipoalergiczne mleko ryżowe. Powstaje ono poprzez zmieszanie ugotowanego ryżu z wodą i zamianę skrobi w cukry przy pomocy specjalnych enzymów.