Dobre Ziarno – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w czerwcu 2017r.
Londyn to miejsce, w którym napijemy się nie tylko wyśmienitej herbaty, lecz coraz częściej doskonałej kawy. W angielskiej stolicy znaleźć bowiem możemy zarówno wiele świetnych kawiarni, jak i ponad 40 palarni kawy specialty. Gusta Brytyjczyków się zmieniają, a w kawowej rewolucji na Wyspach bierze udział również Polak, Bartosz Ciepaj – założyciel palarni Mollecular Coffee i twórca marki Dobre Ziarno.
Five o’clock coffee
Londyn to jeden z największych ośrodków światowego handlu i kultury. Turyści z całego świata przyjeżdżają tu, by zobaczyć Buckingham Palace, egipskie mumie w British Museum i dinozaury w Muzeum Historii Naturalnej. Zawsze jednak kwestia kuchni była pomijana wstydliwym milczeniem. Fish and chips, czyli narodowe danie na Wyspach nie należy do najwykwintniejszych. Amatorzy kawy jeszcze kilka lat temu narzekali na to, że w Londynie nie można wypić filiżanki dobrej Arabiki. Czy coś w tej sprawie się zmieniało i czy warto skosztować kawy prosto z angielskiej stolicy?
Okazuje się, że kawowa rewolucja dotarła również na Wyspy, a Big Ben wybijający piątą coraz częściej jest powodem do tego, by delektować się filiżanką wyśmienitej kawy przyrządzonej z dobrych ziaren.
Dobre Ziarno – polska palarnia w sercu Londynu
Dobre Ziarno to marka niewielkiej, londyńskiej palarni Molecular Coffee. Czym się charakteryzuje? Przede wszystkim tym, że jej właściciel samodzielnie zajmuje się wyborem zielonych ziaren, które następnie wypala w niewielkim piecu, dostarczając klientom produkty w kategoriach specialty i premium, przygotowywane według standardów Specialty Coffee Association of America (SCAA).
Kto wypala kawę w Dobrym Ziarnie? To Bartosz Ciepaj, pochodzący z Tarnowskich Gór. Przeszedł on całą drogę od baristy do mistrza palenia, by zdobyć wiedzę, dzięki której jest w stanie podbić kubki smakowe nie tylko amatorów, lecz także fachowców. W 2016 Bartosz Ciepaj został finalistą UK Roasters Championship 2017. Jest ponadto założycielem Coffee Cupping UK i trenerem, dzięki któremu możecie nauczyć się wypalania własnego ziarna, testowania kaw podczas cuppingu, a także profesjonalnego parzenia.
Dobre Ziarno w Cafe Silesia
W czerwcu możecie spróbować kaw z Dobrego Ziarna 10% taniej. Znajdziecie u nas kawy z Kolumbii, Brazylii, Kenii, Etiopii, Kostaryki i Peru. Warto zwrócić uwagę między innymi na kilka propozycji.
Duromina to wysokiej jakości Arabika rosnąca na wysokości 2000 m. n.p.m. Doskonałe warunki uprawy i obróbka na mokro sprawiają, że kawa zaparzona metodami alternatywnymi charakteryzuje się aromatami moreli i pomarańczy.
Thunguri AA – te kenijskie ziarna na pewno przypadną do gustu tym, którzy kochają szlachetny, lekko kwaskowy smak. Obok czarnej porzeczki wyczujemy tu również owoce leśne i miód z cytryną.
Zapraszamy w czerwcu do zakupu kaw z palarni Dobre Ziarno oraz na spotkanie z Bartoszem Ciepajem, właścicielem palarni Molecular Coffee, będącej producentem Dobrego Ziarna. Spotkanie odbędzie się 30.06 w kawiarni Cafe Silesia Gryfny Kafyj w Tarnowskich Górach, o godzinie 18.00.