Dobre ziarno - trzy państwa, trzy odmiany kawy, dwa sposoby obróbki i jedyny, niepowtarzalny smak
Po pierwsze, trzeba nam wiedzieć, że kawa Dobre ziarno, choć nazwa polska, nie jest wypalana w naszym kraju. Otóż jest to angielska marka stworzona z inicjatywy londyńskiej palarni Molecular Coffee. Jednak warto spróbować jej autorskich kompozycji, ponieważ mimo, że powstają w wielkiej, europejskiej stolicy, ziarna są najpierw dobierane, a później prażone w rzemieślniczym piecu z niezwykłą uwagą i starannością. Po drugie, wiosna właśnie zapukała do naszych drzwi. Czy może być lepszy powód, by sprezentować sobie paczkę świeżej kawy i napić się filiżanki małej czarnej, jakiej dotąd nie mieliśmy okazji posmakować?
Dobre ziarno i Boski Blend
Chociaż od pewnego czasu panuje silny trend na spożywanie wyłącznie kaw jednorodnych, warto przynajmniej na chwilę zerwać z tą regułą i sięgnąć po jedną z propozycji marki Dobre Ziarno. Boski Blend, bo tak brzmi nazwa mieszanki ziaren kawowca, o której mowa to połączenie trzech różnych odmian arabiki, a mianowicie kostarykańskiej Caturra (40%), peruwiańskiej Bourbon (40%) oraz etiopskiej Heirloom (20%). Po zmieleniu i zaparzeniu ziaren zamkniętych w zupełnie prostym, białym opakowaniu z czarnym logo możemy doznać prawdziwego szoku. Po tak skromnie, niepozornie wręcz zapowiadającym się produkcie, chyba nikt nie spodziewałby się takiej głębi smaku i aromatu. Kawa pochodząca z upraw zlokalizowany na Kostaryce i obrabiana metodą honey nadaje naparowi karmelową słodycz oraz nuty soczystych malin. Obrabiane na mokro ziarna peruwiańskie to wyraźny posmak orzechów laskowych i czekolady mlecznej. Wreszcie arabika z Etiopii, również po obróbce mokrej to naturalna słodycz dojrzałych moreli. Ich połączenie stanowi mix doskonały, któremu nie oprze się nawet zatwardziały miłośnik kaw jednorodnych.
Po jaką metodę parzenia sięgnąć w przypadku kaw Dobre ziarno?
Musimy pamiętać, że dobra kawa wymaga odpowiedniej metody parzenia. Kompozycje składające się z ziaren prażonych w palarni Molecular Coffee powstały z myślą o ekspresach kolbowych. Prawdziwą głębię ich smaku i aromatu, wszystkie niuanse i nawet najdelikatniejsze nuty pozwolą więc z nich wydobyć wysokiej jakości urządzenia takich producentów, jak La Pavoni bądź też Bezzera.