DoubleShot - najwyższej jakości kawa z najlepszych mikro-plantacji
Było już o kawach wypalanych w słonecznych Włoszech, w deszczowej Anglii, a także sporo o tych, które nabierają swojego ostatecznego smaku i aromatu na naszym, polskim podwórku. Stąd też wydaje się, że oto nastał właściwy moment byśmy nieco poszerzyli swoje horyzonty. Jak widać kawa, również ta segmentu specialty dociera do różnych zakątków Europy i na tyle silnie fascynuje miłośników małej czarnej, że postanawiają ze swej pasji uczynić sposób na życie. I tak też, nasi sąsiedzi zza południowej granicy otworzyli własną manufakturę naprawdę dobrej kawy. W 2010 roku w Pradze powstała palarnia DoubleShot.
Idea i misja DoubleShot
Jak już zostało wspomniane praska palarnia DoubleShot istnieje od 2010 roku. Powołało ją do życia trzech Czechów, zafascynowanych kawą segmentu specialty. Od początku ich zamysłem było pozyskiwanie wysokiej jakości kawy z niewielkich upraw zlokalizowanych w różnych zakątkach świata, a tym samym wspieranie farmerów w ich ciężkiej pracy. Z tego też względu, zanim założyciele DoubleShot sprowadzili do swojego kraju pierwsze zielone ziarna odbyli roczną podróż po Kanadzie. W tym czasie mieli okazję podglądać najlepszych roasterów, pracować z nimi oraz spotykać się z rolnikami, którzy prowadzą małe, ekologiczne uprawy kawowca. Krótko mówiąc zdobywali wiedzę i doświadczenie u źródła. A zatem, to musiało się udać. DoubleShot to palarnia, a przede wszystkim pełni pasji ludzie, którzy od początku byli skazani na sukces.
Kawy DoubleShot
Palarnia DoubleShot ma nam do zaproponowania kilka różnych odmian arabiki, spośród których każda jest doskonała na swój sposób. Tam Dem Espresso to zaskakująca kompozycja ziaren pochodzących z Kolumbii oraz Etiopii, tworzących wspólnie oryginalny kwiatowo-słodki smak i aromat. Delikatna kwasowość zderza się tu z nutami marcepanu, piernika i żółtych owoców. Etiopia Nano Challa, której smak przywołuje na myśl czarną herbatę z cytryną, trzcinę cukrową oraz brzoskwinie, wyróżnia się intensywnym aromatem jaśminu i cytrusów. Etiopie Guji Heleanna Espresso to kolejna kwiatowa propozycja. Jej aromat podkreślają nuty miodu i cukru waniliowego. Guatemala Finca El Pilar to kawa o złożonym smaku, na który składają się kwiatowe aromaty, kwaskowość zielonych jabłek oraz delikatne nuty karmelu i czekolady. Honduras Edwin Pineda to oryginalny smak kakao, karmelu, wina owocowego i wyrazistej kwasowości. Kena Gichugu to ziarna, które po zaparzeniu oddają słodycz żurawiny i owoców leśnych zbilansowanych przyjemną kwasowością. Wreszcie, Kostarica Finca Macho to intensywna słodycz owoców tropikalnych, masła orzechowego, toffi oraz brązowego cukru. A zatem, w DoubleShot każdy znajdzie coś w sam raz dla siebie.