Ekstrakcja kawy - co to jest i ile czasu powinna wynosić?
Wybierając się do kawiarni oczekujemy, że zostanie nam podana kawa doskonała. Co więcej, coraz częściej wyposażamy swoją kuchnię w różnego rodzaju sprzęty i akcesoria, które mają nam pomóc odtworzyć smak małej czarnej serwowanej przez profesjonalnego baristę. Powinniśmy jednak mieć na uwadze, że bez konkretnej wiedzy, nawet najlepszej jakości urządzenia nie pozwolą nam uzyskać pożądanego efektu. Ogromne znaczenie ma bowiem ekstrakcja kawy. Czym ona jest? Ile czasu powinien zajmować ten proces? Co decyduje o czasie trwania ekstrakcji?
Co to jest ekstrakcja kawy?
Ekstrakcja kawy jest to to proces, podczas którego ze zmielonych ziaren kawowca wyodrębniają się substancje wpływające na ostateczny smak i aromat. Są to przede wszystkim tłuszcze, olejki, cukry oraz kofeina. Mówiąc najprościej, ekstrakcją kawy nazywamy zjawisko wypłukiwania z kawy wszystkich jej aromatów i smaków, których następnie możemy doszukiwać się w filiżance gotowego naparu.
Czas ekstrakcji kawy
Bardzo duże znaczenie ma czas ekstrakcji kawy, ponieważ to on decyduje o tym, jaka ilość kofeiny wydobędzie się ze zmielonych ziaren i przedostanie do zaparzonej małej czarnej. W tym przypadku sprawdza się reguła, że im dłuższy czas ekstrakcji, tym więcej kofeiny w napoju. W przypadku dwudziestopięcio mililitrowego espresso, które powinno się przygotowywać wedle ścisłych zasad, czas ekstrakcji ma wynosić około 25 sekund. Wbrew pozorom oznacza to, że espresso nie ma w sobie aż tak dużo kofeiny, jak zwykli myśleć co poniektórzy kawosze. Czas ekstrakcji kawy jest za to znacznie dłuższy w metodach alternatywnych (drip, Chemex), a co za tym idzie gotowy napar jest dość bogatszym źródłem kofeiny aniżeli klasyczne espresso italiano.
Czynniki wpływające na czas ekstrakcji kawy
Z pewnością zastanawiacie się nad tym, co decyduje o czasie ekstrakcji kawy. Otóż wymienia się co najmniej kilka czynników, spośród których najważniejsze to: rodzaj i ilość zmielonej kawy, wilgotność powietrza, typ i ciśnienie ekspresu. Prócz tego, nie bez znaczenia jest stopień zmielenia ziaren, a w przypadku ekspresów kolbowych również stopień ubicia kawy.