Elektryczny młynek do kawy - klucz do dobrego naparu
Przygotowanie smacznej kawy własnym sumptem jest możliwe i to przy niewielkich nakładach finansowych. W rozsądnej cenie można kupić dobrej jakości ziarna, niezły ekspres ciśnieniowy, czy sprzęt do metod alternatywnych. Jest jednak jedno urządzenie, na którym nie warto oszczędzać - młynek do kawy. Każdy barista potwierdzi, że bez porządnego młynka nie ma co myśleć o smacznej kawie w domu. Jeżeli właśnie stoicie przed wyborem takiego sprzętu i zastanawiacie się, czy elektryczny młynek do kawy jest Wam potrzebny, spieszymy z pomocą!
Najlepsza kawa? Świeżo zmielona
Mielenie ziaren to bardzo ważny etap przygotowywania kawy. Od tego, jak zmielimy ziarna kawy, zależeć będą czas ekstrakcji naparu oraz uzyskanie odpowiednich smaków i aromatów. W kawiarniach ziarna kawy są mielone na krótko przed przygotowaniem z nich kawowego naparu. Dlaczego? Ziarna kawy kryją w sobie całą gamę lotnych związków aromatycznych, które utleniają się po zmieleniu. Szacuje się, że w ciągu zaledwie kilkunastu minut przemiał może utracić nawet połowę swoich właściwości zapachowych i smakowych! Łatwo sobie zatem wyobrazić, jak wiele tracimy kupując kawę mieloną. Jeśli chcemy pić naprawdę dobrą kawę, nie ma innego sposobu, jak zaopatrzyć się we własny młynek, którym samodzielnie będziemy mielić ziarna.
Elektryczny młynek do kawy, czy ręczny?
Dzięki Trzeciej Fali Kawy do łask wróciły młynki ręczne - stosunkowo tanie i proste w obsłudze, poręczne i mobilne, dzięki czemu można je zabrać ze sobą niemal wszędzie. Te droższe zapewniają większą precyzję i bardziej równomierny przemiał, jednak nawet tańsze modele pozwolą uzyskać przyzwoitą kawę. To dobra opcja dla osób, które przygotowują niewielkie ilości kawy i wybierają metody alternatywne.
Kiedy warto rozważyć elektryczny młynek do kawy? To idealne rozwiązanie dla osób, które wypijają kilka filiżanek w ciągu dnia bądź przygotowują więcej kawy dla pozostałych domowników. Nie ma co ukrywać - ręczne mielenie większych ilości ziaren bywa czasochłonne i niekiedy wyczerpujące, zwłaszcza z samego rana, gdy jesteśmy zaspani i jeszcze nie w pełni sił. Decydując się na młynek elektryczny koniecznie należy zwrócić uwagę na to, czy jest przeznaczony do przygotowywania kawy do espresso. Tańsze młynki nie zawsze radzą sobie z mieleniem ziaren pod ekspresy ciśnieniowe, jednak są wystarczające, by cieszyć się świetną kawą z drippera bądź kawiarki.
Elektryczny młynek do kawy - żarnowy, czy ostrzowy?
Młynek młynkowi nierówny - to stwierdzenie w przypadku młynków elektrycznych ma szczególne znaczenie, ponieważ w sklepach mamy do wyboru młynki ostrzowe i żarnowe. Z całą stanowczością rekomendujemy zakup młynka żarnowego! Dlaczego? Młynki ostrzowe (inaczej udarowe), choć są tanie i łatwe w obsłudze, dosłownie siekają ziarna kawy i uniemożliwiają uzyskanie równomiernego przemiału, nie wyposażono ich bowiem w stopień regulacji mielenia. Część ziaren zmielona jest na drobny pył, a część na zbyt duże drobiny. Co gorsza, szybko kręcące się ostrza nadmiernie ogrzewają ziarna kawy, co niekorzystnie wpływa na ostateczny smak naparu kawowego.
Jeżeli chcemy cieszyć się prawidłowo zaparzoną kawą, jedynym słusznym wyborem jest młynek żarnowy. W tańszych modelach zazwyczaj stosuje się żarna stożkowe, które wykorzystują działanie grawitacji - ziarna wpadają pomiędzy żarna i na skutek rozdrabniania stopniowo przemieszczają się w dół. Żarna płaskie mają postać dysków ustawionych naprzeciw siebie. Przestrzeń między nimi jest regulowana - im mniejsza odległość między żarnami, tym drobniejszy jest uzyskany przemiał. Bardziej jednorodny przemiał otrzymamy przy żarnach płaskich, choć wiele zależy od jakości samego młynka i jego konstrukcji.
Elektryczny młynek do kawy na domowe potrzeby
Wybór odpowiedniego młynka do kawy powinien być dostosowany do naszych codziennych, kawowych przyzwyczajeń. Jeżeli na co dzień pijamy kawę z ekspresu przelewowego, kawiarki lub parzoną metodami alternatywnymi (chemex, dripper, aeropress), wystarczy nam średniej klasy młynek, pozwalający uzyskać średni i średnio-gruby przemiał. Warto zwrócić uwagę na to, jak wygląda regulacja stopnia mielenia oraz możliwość czyszczenia młynka.
Kawosze, którzy nawet w domowych warunkach chcą zaparzyć mistrzowskie espresso, powinni skierować swoją uwagę na wyższej klasy młynki automatyczne o płaskich żarnach. Choć przyjdzie za nie zapłacić zdecydowanie więcej, są one gwarancją jednolitego przemiału.