Gima Caffè - smak Rzymu
Po raz kolejny wracamy na naszym blogu do korzeni, a więc do ziaren wypalanych we Włoszech - niekwestionowanej europejskiej stolicy kawy. Wydaje Wam się, że o kawach ze słonecznej Italii powiedzieliśmy już wszystko, co tylko można było powiedzieć? A zatem, musimy Was zaskoczyć! Otóż w tym pięknym kraju aż roi się od przeróżnych palarni, których produkt zawsze wyróżnia się mocnym lub bardzo mocnym paleniem. Część z Was może do tej pory nie zdawać sobie sprawy z tego, że w zależności od regionu Włoch, z jakiego pochodzą wypalone ziarna, ostateczny smak naparu jest nieco inny. Mieszkańcy północy kraju przepadają za nieco lżej palonymi, stuprocentowymi mieszkankami arabik, ewentualnie kompozycjami z niewielką domieszką robusty (15-20%). Palenie jest natomiast tym mocniejsze, a zawartość robusty tym większa, im dalej na południe. Tym razem na warsztat bierzemy rzymską palarnię Gima Caffè.
Gima Caffè - jakość, wieloletnie doświadczenie i pasja
Palarnia Gima Caffè powstała w Rzymie w latach 80. XX wieku, jednak już od samego początku, nawet w pierwszych latach funkcjonowania kojarzona była z wysoką jakością oraz doświadczeniem i pasją. Wszystko za sprawą współtworzących ją ludzi, których życiowym celem było zdobywanie wiedzy na temat kawy oraz nieustanne doskonalenie swoich umiejętności. Dzięki temu bardzo szybko kawa Gima znalazła swoich najwierniejszych klientów wśród najzdolniejszych baristów.
Gima Caffè - kompozycje kaw ziarnistych
W ofercie Gima Caffè znajdziemy trzy, wysokiej jakości, klasyczne, a zarazem absolutnie wyjątkowe kompozycje ziaren. Niezależnie od preferencji, gustów i oczekiwań, z pewnością każdy z nas odnajdzie pośród nich swój smak doskonały. Gima Diamente to 100% arabika o małej zawartości kofeiny. Ziarna, które się na nią składają pochodzą z najlepszych plantacji. W doskonale zbilansowanym naparze można wyczuć wyraźną słodycz nut owocowych. Gima Perla to 90% arabika i 10% robusta, również o niewielkiej zawartości kofeiny, która doskonale sprawdza się w typowo włoskim espresso. Słodycz, którą możemy w niej wyczuć zawdzięcza domieszce robusty o karmelowo-czekoladowych nutach. Delikatna goryczka doskonale pobudza zaś o poranku. I wreszcie Gima Rubino, na którą w 70% składają się arabiki, a w pozostałych 30% robusta to idealna mieszanka do intensywnego espresso. Kremowe body, gęsta crema, przyjemna goryczka i subtelna słodycz oraz nuty ciemnej czekolady i orzechów sprawiają, że równie dobrze sprawdza się jako baza do napojów mlecznych.