Hausbrandt, czyli pierwsza włoska palarnia kawy
To, że Włochy są światową stolicą kawy, espresso stanowi jeden z najpopularniejszych symboli tego kraju, a po całej Italii rozrzuconych jest mnóstwo mniejszych i większych palarni, które eksportują swój produkt niemalże na wszystkie kontynenty nie jest dla nikogo żadnym zaskoczeniem. W dzisiejszych czasach o kawie wiemy już naprawdę dużo. Jednak, kto z nas kojarzy, która włoska palarnia powstała jako pierwsza? Słynna Lavazza, Illy, Mokito, a może Meseta? Otóż, żadna z nich! Tak naprawdę najdłużej istnieje na rynku marka Hausbrandt. Poznajmy jej historię i najdoskonalsze mieszanki.
Hausbraundt - palarnia ze 120-letnim doświadczeniem
Palarnia Hausbraundt została założona w Trieście w 1892 roku jako pierwszy tego rodzaju zakład we Włoszech. Do życia powołał ją Hermann Hausbrandt - kapitan statku handlowego, który wpadł na genialny pomysł, aby sprzedawać już wypalone i zapakowane ziarna. Do tej pory w sprzedaży dostępny był tylko surowy produkt (zielone ziarna), który każdy kawosz na własną rękę prażył w domowych warunkach. W tym celu Hausbrandt stworzył piec bębnowy napędzany silnikiem elektrycznym oraz zaczął chłodzić wypaloną kawę powietrzem. Dodatkowo firma jako pierwsza zaczęła umieszczać na filiżankach do espresso, cappuccino, latte i innych swoje logo. Od początku istnienia misją palarni Hausbrandt było kultywowanie historii oraz pasji do jakości, aby wypełniać każdą pojedynczą filiżankę kawy radością.
Kompozycje kawy Hausbrandt
Pośród mieszanek sygnowanych marką Hausbrandt znajdziemy trzy, które zasługują na szczególną uwagę. Są to Hausbrandt Espresso, Academia oraz Gourmet. Pierwsza z nich, jak przystało na kompozycję przeznaczoną do parzenia klasycznego, włoskiego espresso w 60% składa się z arabiki, zaś w 40% z robusty. Napar wyróżnia się gęstą cremą, bardzo niską kwasowością, a także nutami czekolady i aromatem pieczonego chleba i korzennych ciastek. Dwie pozostałe to 100% arabiki. Na Academię składają się wyselekcjonowane ziarna z Ameryki Środkowej i Południowej. Posiada delikatną kwaskowość, przyjemny aromat i wyrazisty smak gorzkiej czekolady. Z kolei w Gourmet wyczujemy lekką słodycz oraz nuty cytrusów doskonale wyważone z delikatną pikantnością.