Herbata jaśminowa i jej bogactwo kwiatowych aromatów.
Aromatyzowanie herbaty to nie wymysł nowoczesności, a wielowiekowa tradycja, której korzeni należy szukać w Chinach. Już nawet kilkaset lat temu producenci herbaty łączyli szlachetne liście Camellia sinensis ze świeżymi ziołami lub kwiatami, by uzyskać nowy i niepowtarzalny smak. Jedną z najchętniej wybieranych herbat tego typu jest herbata jaśminowa, którą aromatyzuje się kwiatami jaśminu. Jak smakuje jaśminowa herbata i dlaczego warto wybierać tę aromatyzowaną naturalnie?
Zielona herbata z jaśminem
Jaśmin jest rośliną z rodziny oliwkowatych, porastającą tereny Afryki i Azji. Na świecie występuje około 200 jego gatunków, jednak do aromatyzowania liści herbaty wykorzystuje się kwiaty jaśminu wielkolistnego. Kwiaty te wyróżniają się bardzo intensywnym, nieco słodkawym zapachem, który wyjątkowo dobrze komponuje się ze smakiem herbacianego naparu.
Liczne źródła podają, że historia herbaty jaśminowej może liczyć nawet osiemset lat, a jej początków upatruje się w Chinach z czasów dynastii Song, która rozsmakowała się w jaśminowej herbacie. Nie sposób powiedzieć, kto zapoczątkował tradycję aromatyzowania liści herbaty jaśminem, jednak trzeba przyznać, że jest to jeden z najbardziej udanych mariaży smakowych w dziejach.
Jaśminowa herbata - różne odmiany
Za pomocą kwiatów jaśminu można aromatyzować dowolny susz, jednak najczęściej spotykana jest zielona herbata jaśminowa. Liście zielonej herbaty (zazwyczaj senchy) miesza się ze świeżymi kwiatami jaśminu, aby przeniknęły ich słodkawym zapachem. Następnie kwiaty się odsiewa, jednak wielu producentów herbaty decyduje się na pozostawienie kwiatów w suszu dla walorów smakowych i estetycznych.
Zdaniem miłośników herbaty na szczególną uwagę zasługuje herbata jaśminowa biała, której szlachetne nuty smakowe doskonale komponują się z delikatnym aromatem kwiatów jaśminu. Nazywana jest "cesarską perłą", gdyż pączki i młode liście herbaty zwija się z kwiatami jaśminu w małe, delikatne perełki. Fani czarnej herbaty mogą sięgnąć po czarną herbatę jaśminową, w której aromat kwiatów łagodzi nieco gorycz naparu. Jeśli zaś szukamy opcji pozbawionej kofeiny, dobrym wyborem będzie rooibos jaśminowy.
Niezależnie od rodzaju herbaty, zawsze warto wybierać te aromatyzowane kwiatami jaśminu. Syntetyczne aromaty są zazwyczaj bardzo intensywne, wręcz odurzające i zagłuszają smak naparu.
Herbata jaśminowa – właściwości naparu
O właściwościach herbaty jaśminowej w głównej mierze decyduje jakość herbacianego suszu. Przeważnie jest to sencha, czyli herbata zielona, która charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli – związków o silnym potencjale antyoksydacyjnym. Przypisuje się im działanie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne. Neutralizują one wolne rodniki, które są jednym z czynników rozwoju schorzeń układu krążenia oraz chorób nowotworowych. Ponadto spożywanie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko niektórych schorzeń neurodegeneracyjnych, a także spowalnia procesy starzenia się organizmu.
Kwiaty jaśminu również są źródłem polifenoli, głównie flawonoidów, a także cennych olejków eterycznych, które wykorzystuje się w aromaterapii. Działają one uspokajająco i relaksująco, dlatego zielona herbata z jaśminem polecana jest osobom narażonym na stres. Pomoże przywrócić dobre samopoczucie i ułatwi zasypianie po ciężkim dniu.
Herbata jaśminowa w ciąży
Mimo korzyści płynących z picia naparu herbacianego, herbata zielona jaśminowa nie jest polecana kobietom w ciąży. Olejek jaśminowy może bowiem powodować skurcze i doprowadzić do przedwczesnego rozwiązania lub poronienia.
Herbata zielona z jaśminem – jak zrobić?
Napar z zielonej herbaty jaśminowej przygotowujemy tak samo, jak każdą inną zieloną herbatę. Temperatura wody powinna wynosić około 80°C, aby napar był delikatny i orzeźwiający. Zbyt gorąca woda sprawi, że herbata wyjdzie gorzka i niesmaczna. 2-3 gramy herbacianego suszu zalewamy 120 ml gorącej wody i pozostawiamy do zaparzenia na około 2-3 minuty. Herbatę możemy parzyć wielokrotnie, pamiętając o tym, by każdorazowo wydłużać czas parzenia.