IDEALNY PORANEK Z KAWĄ
Wielu z nas pije kawę nie tylko dlatego, by się pobudzić do efektywniejszej pracy, lecz również z powodu jej wyjątkowego aromatu. Kilka chwil z samego rana z małą czarną w dłoni może sprawić, że cały nasz dzień stanie się znacznie lepszy. Jak może wyglądać nasz idealny poranek z kawą i który jej rodzaj wybrać?
Wstań wcześniej
Najgorzej smakuje kawa, która jest przygotowana i pita w pośpiechu. Jeśli chcemy, by nasz idealny poranek wiązał się z aromatem brazylijskiej lub etiopskiej kawy, to z całą pewnością powinniśmy poświęcić parę minut snu, by móc przygotować odpowiednio swój ulubiony napój. Jakiej kawy możemy napić się z samego rana? Polecamy Wam trzy proste rozwiązania, które możecie wykorzystać każdego ranka.
Espresso – intensywny smak z samego rana
Ten włoski styl parzenia kawy ma wielu zwolenników. Niewielka filiżanka kawy z mocnym, orzechowym naparem to doskonale rozwiązanie, gdy chcemy napić się wyśmienitej kawy, jednak nie mamy zbyt wiele czasu. Aby ją przyrządzić musisz posiadać ekspres ciśnieniowy w swoim domu. Jeśli jeszcze nie posiadacie tego sprzętu, to zachęcamy Was do przejrzenia naszych ekspresów firmy Bezzera i Jura.
Od czego zacząć przygotowanie włoskiego espresso? Oczywiście od zmielenia ziaren. Powinniśmy to zrobić przed samym parzeniem kawy, ponieważ tylko wtedy jej smak będzie intensywny. Zadbajmy również o to, by nasze ziarna były wypalone wystarczająco mocno, co wpłynie na orzechowy smak naparu.
Kawę mielimy bardzo drobno i ubijamy mocno w kolbie. Będzie nam potrzebne przynajmniej 7 gramów. To właściwie wszystko. Całą resztę wykona za nas wysokie ciśnienie w naszym ekspresie. Pamiętajmy jednak o tym, żeby czas ekstrakcji mieścił się pomiędzy 20 a 30 sekund. Sama ilość wody nie powinna też być większa niż 30 ml, jeśli chcemy być bliscy włoskiemu wzorcowi.
Cappuccino – deserowy początek dnia
Włosi uwielbiają pić cappuccino z samego rana. Nic dziwnego, wszak ten wyjątkowy napar nie tylko smakuje doskonale, lecz również dostarcza nam mnóstwo energii na cały dzień dzięki obecności mleka. Co zrobić, by cieszyć się tym włoskim specjałem o świcie?
Przygotuj najpierw espresso według przepisu, który podaliśmy wcześniej. Kolejnym etapem jest spienienie mleka. Wybierz mleko tłuste, ponieważ znacznie bardziej nadaje się do tego celu. Najpierw nalewamy zimne mleko do dzbanka, a następnie podstawiamy go pod dyszę spieniacza i odkręcamy zawór odpowiedzialny za wydostawanie się z niego pary wodnej. Musimy pamiętać o tym, że mleko nie może się zagotować. Kiedy dzbanek zacznie nasz parzyć, czyli osiągnie temperaturę około 60 stopni Celsjusza, powinniśmy przerwać proces. Tak przygotowane mleko powinniśmy wlać do filiżanki z espresso. Górę możemy posypać startą czekoladą lub kakao.
Kawa z drippera
Jeśli interesują nas nieco bardziej egzotyczne doznania, to możemy postawić na alternatywne metody parzenia kawy. Jednym z prostszych urządzeń, które możemy w tym celu wykorzystać jest dripper. W tym przypadku musimy postawić na kawę o niskim poziomie palenia i średnim mieleniu. Do drippera wkładamy filtr i najpierw przepłukujemy całość wrzątkiem, by pozbyć się papierowego posmaku. Następnie wsypujemy zmieloną kawę i zalewamy ją niewielką ilością wody. Czekamy około 30 sekund, dzięki czemu ekstrakcja będzie bardziej zróżnicowana. Następnie dolewamy resztę wody. Uzyskana w ten sposób kawa będzie posiadała dużą dawkę kofeiny, a jej smak będzie charakteryzował się cytrusowymi nutami. Zachęcamy do wypicia takiej kawy o poranku.