Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak podawać kawę? O naczyniach do espresso i cappuccino

2017-11-12
Jak podawać kawę? O naczyniach do espresso i cappuccino

Niewątpliwie to, w jaki sposób parzymy, serwujemy i pijemy kawę stanowi element stylu życia, odzwierciedla nasze tempo funkcjonowania na co dzień, a także indywidualne upodobania, zarówno estetyczne, jak i smakowe. Mimo, że każdy z nas ma swoją ulubioną metodę przygotowywania małej czarnej bądź dużej białej oraz filiżankę, kubek lub szklankę, z których nikt inny poza nami nie może korzystać, warto mieć świadomość, że istnieją pewne z góry ustalone reguły parzenia i podawania kawy.

Porcelana, szkło, plastik… Jakie znaczenie ma materiał, z jakiego wykonano naczynie?

Współcześnie producenci akcesoriów do kawy dają nam ogromny wybór w kwestii naczyń. Na sklepowych półkach, w internecie, a także w kawiarniach możemy spotkać się z ceramicznymi bądź porcelanowymi filiżankami i kubkami, szklankami oraz z plastikowymi i papierowymi kubeczkami (w szczególności w przypadku kawy na wynos). Dla urozmaicenia w niektórych restauracjach aromatyczny, pobudzający napar serwuje się nawet w szklankach do whisky i kieliszkach do wina. Naczynie po jakie sięgniemy powinno być dostosowane do sytuacji, pory dnia, a nawet naszego nastroju. Mimo wszystko dobrze mieć świadomość, że kawa zawsze najlepiej smakuje, jeśli zachowa swoją temperaturę przez co najmniej 15 minut. A to gwarantują nam wyłącznie filiżanki wykonane z kamionki.

W czym podawać klasyczne espresso?

Gęste, intensywne espresso ze świeżo zmielonych ziaren serwować powinniśmy w małych, ogrzanych uprzednio filiżankach o pojemności ok. 70 ml (kawa wypełnia je tylko do połowy). Wzorcowe naczynie do espresso, prócz tego, że niewielkich rozmiarów, dobrze aby było w białym lub innym jasnym kolorze, wykonane z porcelany. Biel podkreśla bowiem ciemny kolor naparu. Warto również pamiętać, że w parze z małą filiżanką należy podawać niezbyt dużą szklankę wody, która służy do przepłukania kubków smakowych przed wypiciem doskonałego espresso.

Jakie naczynie do mlecznego cappuccino z pianką?

Na klasyczne cappuccino przygotowywane według włoskiej receptury składają się trzy warstwy. Bazę stanowi standardowe espresso o pojemności około 25-35 mililitrów, do którego dodaje się podgrzane mleko. Wierzch zwieńcza zaś delikatna pianka, na tyle sztywna, by utworzyć na kawie swego rodzaju kopułkę. Cappuccino podajemy w zdecydowanie większych, również jasnych filiżankach z kamionki.

Polecane

Filiżanka Meseta ESPRESSO 50ml

Filiżanka Meseta ESPRESSO 50ml

14,00 zł brutto11,90 zł brutto238 pkt.
Filiżanka Agust ESPRESSO 50ml

Filiżanka Agust ESPRESSO 50ml

21,00 zł brutto18,06 zł brutto361.20 pkt.
Filiżanka CAPPUCCINO Jolly Caffe 140ml

Filiżanka CAPPUCCINO Jolly Caffe 140ml

25,00 zł brutto22,75 zł brutto455 pkt.
pixel