Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak profesjonalny młynek do kawy z wagą może usprawnić Twoją kawiarnię?

2020-10-05
Jak profesjonalny młynek do kawy z wagą może usprawnić Twoją kawiarnię?

Młynek do kawy stanowi podstawowe wyposażenie każdej porządnej kawiarni. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się mniej istotny od ekspresu do kawy, to właśnie parametry młynka i zastosowane w nim rozwiązania techniczne decydują o jakości przygotowywanej kawy i sprawnej obsłudze klientów w lokalu. Jeżeli szukacie do swojej kawiarni odpowiedniego sprzętu, dobrym wyborem może być młynek do kawy z wagą. Jak działa taki sprzęt i które jego parametry są istotne z punktu widzenia baristy?

Wyposażenie kawiarni – młynek to podstawa

Opinii na temat smaku i rodzajów kawy można mieć wiele, jednak co do jednej kwestii wszyscy są zgodni – dobry młynek do kawy to mechaniczne serce każdej kawiarni. Czym powinien cechować się młynek przeznaczony do użytkowania w gastronomii? Przede wszystkim powinien zapewniać precyzyjny przemiał, co umożliwiają sprzęty z bezstopniową regulacją grubości mielenia. Młynek powinien też posiadać możliwość programowania dozy, aby za każdym razem odmierzał taką samą, dokładną ilość kawy.

Większość młynków w kawiarniach wyposażonych jest w płaskie żarna, które doskonale radzą sobie z mieleniem ziaren pod espresso, lecz sprawdzają się także przy metodach przelewowych. Im większą mają średnicę, tym młynek szybciej zmieli ziarna, a klient prędzej otrzyma zamówioną kawę. Przy dużych obciążeniach przydaje się system chłodzenia żaren, który zapobiega przegrzewaniu się urządzenia i zapewnia niską temperaturę kawy.

Nie bez znaczenia jest również konstrukcja młynka, zapewniająca łatwy dostęp do żaren, aby utrzymać urządzenie w czystości. Co nowsze i bardziej zaawansowane urządzenia mają dodatkowe usprawnienia, takie jak: podświetlenie wylotu kawy, system redukcji hałasu, zintegrowana waga cyfrowa, czy dotykowy wyświetlacz. Choć na początku mogą nie wydawać się niezbędne, to po pewnym czasie użytkowania i ułatwiania pracy bariście, szczególnie przy dużym natężeniu głodnych kawy klientów, sprawiają, że barista zaczyna sobie zadawać pytanie: jak mógł dotąd bez nich funkcjonować.

Młynek do kawy z wagą – jeszcze bardziej precyzyjny

Przykładem młynka do kawy z wagą jest urządzenie włoskiej marki FIORENZATO model F64 EVO XGi. Jego obudowę wykonano z wytrzymałego odlewu aluminium, sprawdzi się więc w wymagających warunkach. Sercem młynka są wykonane z hartowanej stali płaskie żarna o średnicy 64 mm, które gwarantują dużą wydajność, równy przemiał i długą, bezawaryjną pracę.

Tym, co wyróżnia model F64 EVO XGi na tle innych młynków, jest wbudowana waga z wygodnym, dotykowym panelem sterowania z wyświetlaczem. Jak działa waga w takim młynku? Całe urządzenie, czyli obudowa wraz z silnikiem oraz hopperem (pojemnik na kawę), umieszczone jest na szalce wagi, która odmierza ilość kawy pozostałą w hopperze (co oczywiste, chociaż może warte dodania: hopper oraz obudowa wraz z silnikiem i innymi komponentami są starowane – szalka nie „bierze pod uwagę” ich ciężaru). Mówiąc inaczej, waga kontroluje, ile kawy ubyło z pojemnika, co jest rzadko spotykanym rozwiązaniem, gdyż większość młynków z wagą odmierza ilość kawy trafiającą do portafiltra lub pojemnika na kawę. Dzięki wadze z funkcją zerowania, dokładną dozę kawy można zmielić do portafiltra lub dowolnego naczynia, bez potrzeby ich wcześniejszego ważenia, co zawdzięczamy odpowiednio zaprojektowanej budowie młynka, którą opisujemy niżej.

W konstrukcji młynka zastosowano mikrometryczną, bezstopniową i bardzo dokładną regulację grubości mielenia w szerokim zakresie, która ułatwia wybór różnych stopni przemiału – od espresso po prasę francuską, czy chemex. Grubość przemiału reguluje się pierścieniem pod hopperem, który wyposażono w blokadę, chroniącą przed przypadkową zmianą ustawienia. Korzystając z wyświetlacza, można zaprogramować czasową dozę dla pojedynczej oraz podwójnej porcji, dostępna jest też opcja mielenia manualnego.

Zalety technologii XGi w młynkach Fiorenzato

Zaletą powyższego rozwiązania jest zminimalizowany margines błędu w odmierzaniu pożądanej ilości kawy, także przy dokonywaniu korekt grubości mielenia. Technologia XGi zastosowana w młynkach Fiorenzato pozwala na ustawienie stałej ilości mielonej kawy, mierzonej w gramach, co gwarantuje precyzyjne dozowanie i powtarzalny efekt. Co jeszcze jest warte podkreślenia, bo jest innowacyjnym podejściem, to fakt, że miejsce (ze względu na kształt zwane widelcem), na którym kładziemy portafiltr, do którego wpadać ma mielona kawa jest elementem zintegrowanym z podstawą szalki. To właśnie sprawia, że waga (szalka) również „nie widzi” ciężaru jakiegokolwiek elementu, który umieszczamy na „widelcu”. Dlatego właśnie nie ma konieczności tarowania wagi pojemnika lub naczynia, do którego mielimy kawę, ponieważ przemiał trafia bezpośrednio do portafiltra przez specjalnie zaprojektowany wylot z komory mielenia.

Wszystko to składa się na wysoką precyzję, powtarzalność i szybsze tempo pracy, czego efektem jest zawsze idealna kawa i zadowolony klient.

Jeżeli interesuje Cię zakup młynka do kawy Fiorenzato F64 EVO XGi z wbudowaną wagą, zapoznaj się z ofertą sklepu Cafe Silesia. Przy zakupie tego sprzętu gwarantowana jest darmowa wysyłka. Dostępny na magazynie model wysyłamy w ciągu 24 godzin.

Polecane

pixel