Jaka kawa do kawiarki?
Kawiarki, szczególnie marki Bialetti to stary, dobry klasyk w świecie kawy oraz jej miłośników. To jedne z pierwszych urządzeń służących do przygotowywania intensywnej, aromatycznej małej czarnej, po jakie sięgają ludzie na całym świecie, którzy oczekują czegoś więcej niż kawa rozpuszczalna czy tzw. zalewajka. Choć w dzisiejszych czasach wybierać możemy spośród różnych modeli (kształtów i kolorów) kawiarek, sposób parzenia kofeinowego napoju od lat pozostaje niezmienny i - trzeba przyznać - niesamowicie prosty. Zarazem kafetiera czy też mokka pozwala nam bawić się smakiem. W końcu to od nas zależy jakie ziarna wybierzemy. Ważne, aby były świeżo zmielone, dlatego przy okazji warto zaopatrzyć się choćby w najprostszy młynek Hario Slim . Podpowiadamy jaka kawa do kawiarki będzie najlepsza, uwzględniając różne gusta.
Włoska klasyka
Jako, że kawiarki to urządzenia, które powstały z myślą o przygotowywaniu klasycznego włoskiego espresso dość oczywistym wydaje się wybór kompozycji polecanych do przygotowywania tego mocno skoncentrowanego, esencjonalnego, a co za tym idzie niesamowicie intensywnego naparu. Poszukując klasycznego smaku słonecznej Italii polecamy sięgnąć po blendy (mieszanki) pochodzące z różnych zakątków świata, lecz wypalane właśnie we Włoszech. Niewątpliwie warto zwrócić uwagę na takie propozycje, jak Lavazza Gran Espresso czy też Pellini Top, które zarówno oddadzą smak tradycyjnego espresso, jak i doskonale sprawdzą się w propozycjach mlecznych, np. cappuccino oraz latte.
Alternatywa
Nikt nie powiedział, że z kawiarką nie można eksperymentować. Co więcej, zachęcamy do próbowania parzenia w kafetierze różnych mieszanek, a tym, którzy zagłębili się w świat kawy nieco głębiej również singli (ziaren jednorodnych). Niezłym pomysłem okazują się również kawy przeznaczone do metod alternatywnych, a więc jasno palone. Z ich pomocą rozpoczniemy genialną podróż, w trakcie której poprzez kawę odkrywać będziemy charakterystykę różnych regionów świata, a także własne gusta. W taki to sposób będziemy mogli poznać własne preferencje. Ziarna z Brazylii (np. Hard Beans Brazylia Fazenda) odkryją przed nami słodkie nuty orzechów i czekolady, te, sprowadzane z upalnej Etiopii oraz Kenii np. Coffee Republic Kenya Kirinyaga - wyraźną kwasowość cytrusów, natomiast w ziarnach kostarykańskich, (np. Coffee Proficiency Costa Rica Alejo Castro dominować będzie słodycz dojrzałych owoców, toffi oraz mlecznej czekolady. Podsumowując, kawiarka daje ogrom możliwości, nie tylko wielbicielom klasyki, ale i alternatywy!