Jaka kawa do metod przelewowych?
Tak zwane metody przelewowe (alternatywne), do których zaliczamy drippery oraz dzbanki Chemex zdają się coraz bardziej odwracać uwagę kawoszy od słynnego „espresso italiano”. Niewątpliwie zatwardziali miłośnicy włoskiej tradycji przygotowywania kawy pozostaną wierni swoim maleńkim filiżankom z pobudzającym, niesamowicie intensywnym naparem o gęstej cremie, będącym również świetną bazą pod latte, cappuccino, macchiato i wiele innych. Znajdą się jednak i tacy, którzy w poszukiwaniu najdoskonalszego produktu sprowadzanego z ekologicznych plantacji będą chcieli wydobyć wszystkie skryte w nim nuty smakowe i aromat. Wobec tego, zastanówmy się, jaka kawa sprawdzi się w metodach przelewowych.
O dzbankach, dripperach, filtrach, wodzie, kawie i jej mieleniu
Kiedy już na honorowej półce w naszych kuchniach znajdzie się miejsce na oryginalny dripper Hario bądź też dzbanek Chemex obok nich nie może zabraknąć filtrów, które to powinny odpowiadać rozmiarowi naczynia, z którego będziemy korzystać. Niewątpliwie najlepsze filtry to te, wykonane z białego papieru, który w przeciwieństwie do szarego jest już częściowo pozbawiony charakterystycznego posmaku. Mimo to przed wsypaniem kawy należy przelać go wrzątkiem. Ogromnie ważna w metodach przelewowych jest woda - jeśli nie mamy tego szczęścia, że w naszych kranach płynie dość czysta, zdatna do spożycia woda zaleca się poddanie jej filtracji. Jeśli zaś chodzi o samą kawę - tu nie ma miejsca na kompromisy. Dripper i Chemex został zaprojektowany tak, by wydobyć wszystkie jej walory. Ziarna powinny więc być naprawdę wysokiej jakości, najlepiej segmentu specialty, jednorodne, świeżo i jasno palone. Tuż przed parzeniem kawę należy zmielić na dość grube drobinki.
Jasno palone ziarna specialty w Cafe Silesia
Mamy co najmniej kilka propozycji wyśmienitych ziaren, które z pomocą drippera bądź Chemexa stworzą napar doskonały. Pierwszą z nich jest włoska kawa Gardelli Congo Sopacdi o delikatnej kwasowości zbilansowanej ze słodyczą czerwonej porzeczki, wanilii mandarynek pikantną nutą pieprzu i różanym aromatem. W Hard Beans Etiopia Yirgacheffe odnajdziemy z kolei nuty cytrusowe, śmietankowej chałwy i rozmarynu, a także kwiatowy aromat. Coffe Republic El Salvador Santa Rita to natomiast bogactwo nut smakowych wanilii, jeżyn i czereśni o subtelnej kwasowości i słodyczy. W czeskiej DoubleShot Colombia Carlos Imbachi dominują zaś owoce tropikalne, śliwki, trawa cytrynowa i tamaryndowiec.