Jaką zieloną herbatę wybrać?
Herbata to obok wody i kawy najpopularniejszy napój na świecie. Dla niektórych osób nie jest niczym szczególnym i kojarzy się jedynie z papierowymi torebkami zalewanymi wrzątkiem. Koneserzy jednak potrafią docenić smak wysokiej jakości naparu z zielonej herbaty. Napój ten zyskuje na popularności nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz również z powodu wielu właściwości zdrowotnych i odchudzających. Sprawdźmy, jakie rodzaje zielonej herbaty są najpopularniejsze i które z nich warto wybrać!
Jak produkowana jest zielona herbata?
Być może wiecie, że ojczyzną herbaty są Chiny, jednak nie dla każdego jasne jest to, że zielona herbata, jak i czarna powstają dokładnie z tej samej rośliny i tych samych liści. Krzew, który popularnie nazywamy herbacianym nosi nazwę Camellia sinesis. Różnica w smaku wspomnianych herbat wynika przede wszystkim ze sposobu przygotowania liści. W obu przypadkach poddawane są one więdnięciu, jednak te, z których ma być przygotowany zielony napar są następnie parzone parą wodną, co sprawia, że zachowują swój oryginalny koloryt i nie ulegają brązowieniu. W przypadku czarnej herbaty przeprowadzany jest natomiast proces fermentacji. Zielona herbata zaraz po sparzeniu zostaje zwinięta i wysuszona. To w ten sposób uzyskiwany jest jej charakterystyczny trawiasty smak z lekko wyczuwalną goryczką.
Jakie są właściwości zielonej herbaty?
Zielona herbata znana jest z dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Odpowiedzialne za to są polifenole, które charakteryzują się właściwościami antyoksydacyjnymi i przeciwzapalnymi. Oznacza to, że pijąc regularnie zieloną herbatę spowalniamy starzenie się naszego organizmu.
W zielonej herbacie, podobnie jak w kawie, znajdziemy kofeinę, która przyczynia się do pobudzenia naszego organizmu i poprawy koncentracji. Warto również wspomnieć o aminokwasach L-teaniny, które mają działanie odprężające i antydepresyjne. Również osoby dbające o swoją linię powinny pić zieloną herbatę. Zawarte w niej katechiny sprawiają, że przyswajamy znacznie mniej cukrów i tłuszczów z naszej diety.
Rodzaje zielonej herbaty
Rodzajów zielonej herbaty jest jednak więcej niż mogłoby się wydawać. Aby ułatwić Wam wybór przygotowaliśmy zestawienie 4 zielonych herbat, których warto spróbować.
Bancha to jedna z najpopularniejszych zielonych herbat. Charakteryzuje się przede wszystkim niską zawartością kofeiny. Oznacza to, że można ją pić zarówno w nocy, jak i w dzień. Herbata ma wyrazisty, klasyczny smak, jednak dla wielu osób najważniejsze jest to, że przyspiesza metabolizm, a dzięki zawartemu w niej fluorowi chroni nasze zęby. W Japonii przygotowuje się z niej okłady na ugryzienia owadów.
Jeśli myślimy o zielonej herbacie, to bardzo często przywołujemy na myśl senchę. Jest ona wręcz traktowana jak synonim zielonej herbaty. Co ją charakteryzuje? Przede wszystkim delikatny, lekko trawiasty smak, który spowodowany jest wczesnymi zbiorami (kwiecień – maj). Jej zaletą jest z całą pewnością duża ilość antyoksydantów, które przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia się skóry. Diabetycy na pewno natomiast docenią fakt, że pomaga ona również obniżyć poziom cukru we krwi.
Gyokuru to jedna z najbardziej cenionych i najbardziej szlachetnych zielonych herbat. Na jej smak wpływa między innymi to, że kilka tygodni przed zbiorami krzewy są zacieniane, by mogły dojrzewać bez nadmiaru promieni słonecznych. Liście produkują w ten sposób więcej chlorofilu, więc napar jest bardziej zielony i charakteryzuje się wyrazistym, trawiastym smakiem.
Gunpowder to ostatnia, ale na pewno nie najmniej ciekawa herbata, którą chcielibyśmy Wam w tym wpisie przedstawić. Jest ona wytwarzana w Chinach, gdzie jej liście są ręcznie zwijane i swoim wyglądem przypominają perły. Po zalaniu ich wodą zaczynają się powoli rozwijać i powiększać objętość. Herbata gunpowder polecana jest szczególnie w okresie zimowym i jesiennym, ponieważ zwiększa odporność naszego organizmu.
Misty Green - niezwykle „cierpliwy” rodzaj zielonej herbaty. Oznacza to, że wybacza bardzo dużo błędów podczas zaparzania, dając zawsze dobry napar. Dlatego jest polecana początkującym smakoszom zielonej herbaty. Długie poskręcane, ciemnozielone liście dają jasny napar o kwiatowym i lekko warzywnym, słodkim smaku . Jej smak pozostaje na podniebieniu jeszcze długo po wypiciu.
Zielona herbata Misty Green jest bogata w polifenole, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Miedzy innymi mają działanie przeciwnowotworowe a także przeciwdziała schorzeniom układu krwionośnego. Ma także działanie pobudzające i odżywcze.
Jaką zieloną herbatę znajdziecie w Cafe Silesia?
Choć nasz sklep kojarzy się przede wszystkim z kawą, to wcale nie zapominamy o miłośnikach innych naparów. Razem ze sklepem Czajnikowy.pl przygotowaliśmy dla Was kilka zielonych herbat, na które warto zwrócić uwagę.
Amatorzy czystej zielonej herbaty powinni koniecznie zaparzyć sobie naszą Misty Green. To stuprocentowa zielona herbata pochodząca z Chin z prowincji Hubei. Charakteryzuje się długimi, ciemnozielonymi liśćmi. Uzyskany z niej napar jest zielonożółty, a w smaku możemy wyczuć słodki, lekko kwiatowy posmak. Osoby o bardziej wyrobionym smaku rozpoznają natomiast nuty alg.
Jeśli wolicie eksperymentować, zwróćcie swoją uwagę na zieloną herbatę jaśminową. Napar posiada delikatny i orzeźwiający smak.
W Cafe Silesia znajdziecie również zieloną herbatę z kawałkami granatu i trawą cytrynową. Posiada ona lekko kwaskowaty posmak, który długo pozostaje na języku. Na pewno warto mieć ją w swojej kuchni.
Sprawdźcie koniecznie ofertę wszystkich herbat w Cafe Silesia,