Jaki żarnowy młynek do kawy powinien znaleźć się w Twojej kuchni?
Rozpoczynasz swoją przygodę z kawą i zachodzisz w głowę, które sprzęty są niezbędne, by przygotować doskonałe espresso lub świetną kawę przelewową? Oczywiście, jakość ziaren kawy oraz ekspres lub sprzęt do metod alternatywnych odgrywają znaczącą rolę, jednak nieustannie będziemy powtarzać, że odpowiedni młynek do kawy to absolutna podstawa. Gdy mowa o jakości tych urządzeń, zawsze podkreśla się i my również chcemy tutaj na to zwrócić uwagę, że warunkiem numerem jeden dobrego przemiału jest żarnowy młynek do kawy. Czym charakteryzuje się takie urządzenie i jakie wybrać, by móc przygotować świetną kawę również w domu?
Żarnowy młynek do kawy - co to znaczy?
Przeglądając ofertę młynków do kawy, można zauważyć dwa ich rodzaje – młynki żarnowe oraz młynki ostrzowe.
Młynki ostrzowe, nazywane też udarowymi, to niewielkie urządzenia wyposażone w dwuskrzydłowy nóż, zamknięty w niewielkiej komorze do mielenia ziaren. Proces ten trudno jednak nazwać mieleniem, ponieważ młynek sieka ziarna na drobne kawałki. Użytkownik pozbawiony jest kontroli nad jakością przemiału, otrzymując drobiny różnej wielkości – od drobnego pyłu, przez niewielkie kawałki, po całe ziarna. Z tak „zmielonych” ziaren nie uda się przygotować dobrej kawy, niezależnie od wybranej metody. Woda nie będzie przez nie przepływać równomiernie, dając wodnisty i zwyczajnie rozczarowujący napar. Z całą stanowczością odradzamy taki zakup!
Sercem młynka żarnowego, jak wskazuje nazwa, są żarna – płaskie lub stożkowe – które miażdżą i ścierają ziarna. Mogą być wykonane z ceramiki lub stali, choć spotyka się też inne materiały (np. tytan). Żarna stożkowe zbudowane są z wewnętrznego stożka oraz okalającego go pierścienia. Ziarna wpadają w przestrzeń znajdującą się między tymi elementami i wraz z działaniem grawitacji są coraz bardziej rozdrabnianie. Żarna stożkowe znajdują zastosowanie przede wszystkim w młynkach ręcznych, z kolei żarna płaskie spotykane są w młynkach automatycznych. Mają postać dwóch dysków, pomiędzy które dostają się ziarna kawy. Młynki żarnowe, niezależnie od rodzaju żaren, posiadają regulację grubości mielenia, więc użytkownik może swobodnie wybierać, czy potrzebuje grubego, średniego, czy drobnego przemiału. Oczywiście regulacja grubości mielenia w przypadku młynków ręcznych najwyższej jakości również jest możliwa.
Skoro już wiemy, że jednym słusznym wyborem jest młynek żarnowy, należy zastanowić się na kolejną kwestią – czy chcemy kupić młynek żarnowy do kawy elektryczny, czy ręczny?
Żarnowy młynek do kawy ręczny – kompan podróży
Urządzenia elektryczne mają to do siebie, że oszczędzają nam czas. Mimo to ręczne młynki do kawy powróciły do łask, głównie za sprawą ogromnej popularności alternatywnych metod parzenia kawy (np. chemex, dripper, AeroPress). Ich niewątpliwą zaletą jest stosunkowo niski koszt (choć niektóre modele cenowo zbliżone są do cen młynków automatycznych), dobra jakość wykonania oraz kompaktowe wymiary. Żarnowy ręczny młynek do kawy jest na tyle mały, że z łatwością zmieści się do torby podróżnej. Dobrej jakości urządzenia (np. marki HARIO) mają szeroki zakres regulacji mielenia i z powodzeniem przygotują przemiał pod wybraną metodę. Jeśli więc lubimy kawę przygotowaną metodą przelewową, nie chcemy wydawać dużo pieniędzy i podoba się nam perspektywa picia kawy w podróży, ręczny młynek żarnowy będzie dobrym wyborem.
Żarnowy młynek do kawy elektryczny – wygoda i precyzja
Jeżeli lubimy raczyć się filiżanką doskonałej jakości espresso lub mleczną kawą na jego bazie, odpowiednim rozwiązaniem jest elektryczny młynek żarnowy. Urządzenia te są wygodne i szybkie, gdyż mogą zmielić spore ilości kawy w zaledwie kilkanaście sekund, jednak wymagają nieco większych nakładów finansowych oraz więcej miejsca na kuchennym blacie. Tańsze modele zwykle wyposażone są w metalowe żarna stożkowe, z kolei w młynkach wyższej klasy (tych przeznaczonych do użytku w profesjonalnej gastronomii) montuje się żarna płaskie, a im większa ich średnica, tym młynek jest bardziej wydajny. Używając automatycznego młynka żarnowego, przygotujemy równomierny przemiał do każdego rodzaju metody zaparzania.
Żarnowy młynek do kawy - ranking Café Silesia
Oferta młynków żarnowych jest wyjątkowo szeroka, więc każdy miłośnik kawy znajdzie urządzenie dopasowane do swoich oczekiwań oraz budżetu.
Wśród młynków ręcznych na szczególną uwagę zasługują urządzenia japońskiej marki Hario. Młynek Hario PRISM wykonano z wytrzymałego aluminium, a jego serce stanowią ceramiczne żarna stożkowe, które zapewniają równe mielenie. Jest wyjątkowo prosty w obsłudze, a jego minimalistyczny design cieszy oko. Jednorazowo młynek zmieści 24 g ziaren, co pozwala przygotować dwie kawy. Jeżeli mamy większe potrzeby, lepiej sprawdzi się model HARIO Skerton Pro, którego szklany pojemnik zmieści nawet 100 g zmielonej kawy.
Dobrej jakości elektryczny młynek do kawy nie musi być drogi. Dowodem tego są urządzenia GRAEF, które doskonale sprawdzają się w użytku domowym. Młynek GRAEF CM 800 kryje w sobie metalowe żarna stożkowe i posiada szeroką, 40-stopniową regulację grubości mielenia, dzięki czemu przygotuje przemiał do espresso, jak również do kawiarki czy metod przelewowych. Nieco droższy model GRAEF CM 850 dodatkowo wyposażono we wbudowany, wysuwany pojemnik na fusy, do którego usuwa się zużyte porcje kawy z portafiltra.
Urządzenia marki Fiorenzato, na przykład model Fiorenzato F4 E NANO V2, to już młynki wyższej klasy, odznaczające się minimalistycznym wzornictwem i wysoką jakością wykonania. W ich wnętrzu ukryto płaskie żarna z utwardzonej stali oraz zastosowano bardzo precyzyjny mechanizm regulacji mielenia. Dodatkowo posiada możliwość programowania czasowego dozy.