KAWY - WYŁĄCZNIE Z EKSPRESU?
Pomimo olbrzymiej popularności kawiarni coraz częściej zdarza nam się poszukiwać alternatywy dla klasycznej kawy z ekspresu. Zazwyczaj pragniemy, aby napar był tak samo intensywny, jednak przyrządzony w nowatorski sposób, Pragniemy być zaskakiwani wyjątkowym smakiem. Właściciele kawiarń i znawcy kawy wychodzą tym oczekiwaniom naprzeciw i proponują nowe rozwiązania, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Większość z nas ceni sobie aromatyczne espresso czy latte przyrządzone na jego podstawie. Prawdą jest jednak, że sam ekspres to nie wszystko. Klienci zaczynają poszukiwać nowych smaków i nowych wyzwań dla swojego podniebienia. Ważny jest nie tylko smak kawy, ale i sposób jej przygotowania – restauratorzy poszukują więc stale nowych inspiracji i zaskakują ciekawymi rozwiązaniami. Co cieszy się największym zainteresowaniem?
Aeropress
Aeropress stosowany są coraz częściej w kawiarniach poszukujących alternatywy dla ekspresu ciśnieniowego. Urządzenie to jest niezwykle proste w obsłudze i nie zajmuje wiele miejsca. Aby móc z niego korzystać konieczne jest posiadanie świeżo zmielonej kawy oraz odpowiedniej ilości gorącej wody. Kawa parzona jest przy pomocy specjalnego tłoka. Kawa jest przeciskana przez wodę pod ciśnieniem, przez co możliwe jest otrzymanie aromatycznego, delikatnego naparu.
Ważymy zarówno ilość wsypanej kawy jak i wlewanej wody
Dolewamy wody
Przeciskamy
Kawa z Chemexu
Chemex to rodzaj ekspresu, wykonanego ze szklanego naczynia, przypominającego karafkę na wino. Aby zaparzyć w nim kawę konieczny jest specjalistyczny filtr oraz oczywiście mielona kawa umieszczona wewnątrz. Filtr umieszcza się w szyjce naczynia i kolejno: zalewa wrzątkiem. Spokojne filtrowanie i zastosowanie wzmocnionego filtra pozwala na uzyskanie smacznego naparu, pozbawionego silnego aromatu kawowego – wszystko przez filtr, który usuwa z naparu większość olejków eterycznych. Kawa z Chemexu stałą się absolutnym hitem w Stanach Zjednoczonych lat 40. i 50.
Kawa z dripa
Kawy z dripa również należą do kaw przelewowych – do ich wykonania konieczne są odpowiednie filtry oraz odpowiednio grubo zmielona kawa. Najważniejszy jest jednak driper, który podtrzymuje filtr i pozwala na powolne filtrowanie wody przez kawę. Proces parzenia jest nieco bardziej skomplikowany niż w przypadku Chemexu, jednak całą procedura warta jest zachodu! Jeśli interesuje nas ta metoda pamiętajmy o ważne j zasadzie, jaką jest przelanie filtra wrzątkiem przed zasypaniem go kawą. Pozwoli to uniknąć posmaku papieru i rozszerzy pory filtra.
Polecamy kliknąć Kawa ziarnista na Cafesilesia.pl