Kawa Affogato – kawa z lodami, czyli włoski deser
Gdy żar leje się z nieba, a słupki rtęci na termometrach przekraczają 30 stopni Celsjusza, szukamy szybkich i smacznych sposobów na to, by się ochłodzić. Połączenie aromatycznej i pobudzającej kawy ze słodkimi i zimnymi lodami, czyli kawa affogato, wydaje się idealnym rozwiązaniem na te tropikalne upały. Jak przyrządzić ten włoski specjał kawowy? Do przygotowania domowej kawy affogato potrzebne są zaledwie dwa składniki!
Cafe affogato – klimat Włoch w filiżance
Korzeni kawy affogato, co z pewnością nikogo nie zdziwi, należy szukać w słonecznej Italii. Ten specjał kawowy znajdziemy w menu większości włoskich kawiarni. To nic innego, jak połączenie świeżo zaparzonego, esencjonalnego espresso i tradycyjnych, włoskich gelato o smaku waniliowym lub fior di latte. Niekiedy affogato można zamówić z dodatkiem likieru (np. amaretto), syropu smakowego lub miodu, jak również z kleksem słodkiej, bitej śmietany.
Choć w Polsce i innych krajach kawa affogato traktowana jest jako jeden z rodzajów kawy, we Włoszech znajdziemy ją wśród deserów. Jej nazwa wzięła się od włoskiego słowa „affogare”, czyli tonąć, co doskonale obrazuje istotę tego deseru – pyszne lody zatopione w kawie.
Kawa affogato – jak zrobić?
Aby przygotować domową kawę affogato, w pierwszej kolejności potrzebujemy sprzętu do zaparzania kawy. Posiadacze ekspresów ciśnieniowych, zarówno automatycznych, jak i kolbowych, mają ułatwione zadanie, jednak można sobie bez nich poradzić. Doskonale sprawdzi się też kawa przygotowana w kawiarce, można też spróbować zaparzyć kawę przy pomocy French Pressa.
Sam sprzęt to nie wszystko, a diabeł tkwi w szczegółach, dlatego nie możemy zapomnieć o dobrej jakości ziarnach kawy. Ze słodkimi, kremowymi lodami dobrze będzie współgrać espresso o wyczuwalnych nutach karmelu, czekolady, orzechów lub wanilii, dlatego najlepiej szukać ziaren o średnim lub ciemnym stopniu wypalenia, pochodzących np. z upraw na terenach Brazylii. W żadnym wypadku nie dajmy się skusić kawom aromatyzowanym!
Równie ważnym komponentem tego włoskiego specjału są dobrej jakości lody. Zgodnie z tradycyjnym przepisem powinny być to lody waniliowe, jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować cafe affogato według własnych preferencji smakowych. Zamiast klasycznej wanilii możemy dodać lody śmietankowe, czekoladowe, zabajone, z solonym karmelem czy orzechowe. Co więcej, również lody możemy przygotować własnoręcznie, dzięki czemu będziemy mieli pełną kontrolę nad ich składem, stopniem słodkości i smakiem.
Dwa sposoby na kawę affogato
Do przygotowania kawy affogato potrzebować będziemy:
- 1 porcji espresso lub espresso doppio, lub 30-60 ml kawy zaparzonej innym sposobem
- 1-2 gałki ulubionych lodów mlecznych
Mając powyższe składniki kawę affogato możemy przygotować na dwa sposoby – na ciepło lub na zimno. W wersji na ciepło porcję lodów nakładamy do filiżanki i zalewamy jeszcze gorącą kawą, by lody delikatnie się rozpuściły, a po chwili pałaszujemy. Z kolei wersja na zimno idealnie sprawdzi się w upalne, letnie dni. Lody należy przełożyć do zmrożonej szklanki lub filiżanki, a następnie zalać je wcześniej zaparzoną i schłodzoną kawą. Dzięki temu lody nie rozpuszczą się tak szybko, a napój pozostanie dłużej przyjemnie chłodny i orzeźwiający.
Miłośnicy kawowych eksperymentów mogą przygotować kawę affogato na bazie cold brew, czyli kawy parzonej na zimno. Tak przygotowana kawa pozbawiona jest charakterystycznej goryczki, będzie więc smacznym dodatkiem do gałki ulubionych lodów.