Kawa z cynamonem – rozgrzewający sposób na chłodne dni.
Zimą wyjątkowo chętnie sięgamy po ciepłe napoje z dodatkiem przypraw korzennych. Nie tylko rozgrzewają, ale też poprawiają humor, pobudzają do działania i pozwalają poczuć się lepiej, mimo niekorzystnej aury i ujemnych temperatur. Jedną z najbardziej lubianych przypraw korzennych jest cynamon, częsty składnik ciasteczek, pierników, szarlotki, grzańca, a nawet wytrawnych dań. Ma intensywny, lekko pikantny smak, który doskonale komponuje się ze smakiem kawy. Jeżeli jesteście ciekawi, jak zrobić kawę z cynamonem, czytajcie dalej.
Cynamon – przyprawa prosto z Cejlonu
Cynamon to jedna z najbardziej charakterystycznych przypraw, którą dodaje się do potraw i napojów. Otrzymuje się go z wysuszonej kory cynamonowca – rośliny występującej i uprawianej w strefie klimatu subtropikalnego. Sprzedawany jest w postaci drobnego proszku lub niewielkich kawałków kory, zwiniętych w rulonik. Najbardziej cenioną odmianą jest cynamon cejloński, jego głównym producentem jest Sri Lanka. Ma jasnobrązową barwę, w smaku jest lekko pikantny i słodko-korzenny z niekiedy wyczuwalną cytrusową nutą.
Charakterystyczny smak cynamonu oraz jego właściwości rozgrzewające najchętniej wykorzystuje się jesienią i zimą. Wiele osób nie wyobraża sobie zimy bez smaku słodkiej kawy z cynamonem i, mówiąc całkiem szczerze, trudno się temu dziwić.
Kawa z cynamonem – co daje?
Wspaniały i intensywny smak kawy z cynamonem nie jest jedyną zaletą tego napoju. Zarówno kawa, jak i cynamon posiadają wiele korzystnych właściwości, którym warto się bliżej przyjrzeć. Jeżeli do tej pory nie myśleliście nad dodaniem cynamonu do kawy, tych kilka argumentów może Was do tego przekonać.
Według licznych badań cynamon pobudza przemianę materii oraz reguluje procesy trawienne, dzięki czemu zawdzięcza swoją opinię naturalnego remedium na walkę z nadmiernymi kilogramami. Co więcej, usprawnia wydzielanie insuliny i przetwarzanie glukozy, tym samym wspomagając utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, a spożywany regularnie obniża stężenie cholesterolu. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i antybakteryjnym wspiera odporność organizmu przed sezonowymi przeziębieniami.
Cynamon w połączeniu z kawą to prawdziwa bomba przeciwutleniająca, która neutralizuje wolne rodniki, spowalniając procesy starzeniowe i zmniejszając ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych. Wreszcie kawa z cynamonem może korzystnie wpłynąć na nasz układ nerwowy – oba te składniki usprawniają koncentrację i zapamiętywanie oraz redukują zmęczenie i uczucie senności.
Jak zrobić kawę z cynamonem?
Pyszną kawę z cynamonem możemy spróbować przyrządzić w domu, do jej przygotowania przyda się jednak kilka składników. Dobrym pomysłem jest dodanie dobrej jakości naturalnego syropu cynamonowego, który nada odpowiedniego aromatu i sprawi, że kawa będzie przyjemnie słodka. Wówczas nie ma już potrzeby dodawania cukru, w przeciwnym razie napój będzie zbyt słodki i mdły.
Do przyrządzenia wyśmienitej kawy z cynamonem potrzebować będziemy:
- 125 ml pełnotłustego mleka
- 2 łyżek syropu cynamonowego MOUNT CARAMEL
- 1 podwójnego espresso
- szczypty zmielonego cynamonu
Syrop łączymy z trzema łyżkami mleka, podgrzewamy i przelewamy do filiżanki. Pozostałe mleko spieniamy przy pomocy dyszy spieniającej przy ekspresie ciśnieniowym lub elektrycznego spieniacza, przelewamy je do filiżanki z podgrzanym syropem. Do spienionego mleka dodajemy zaparzone wcześniej espresso. Na wierzch mlecznej pianki oprószamy odrobiną mielonego cynamonu.