Kawiarnia w domu? Nic prostszego.
Aktualna sytuacja sprawia, że wypicie kawy, nie mówiąc już o przesiadywaniu w ulubionej kawiarni trzeba odłożyć na później. Czy to oznacza, że przez ten czas mamy pić niesmaczną kawę lub przestawić się na herbatę? Nic bardziej mylnego! Przygotowanie kawy w domu nie jest sztuką tajemną, choć wymaga nieco wprawy. Sprawdźcie, jak zaparzyć idealną kawę w domu i cieszcie się filiżanką pysznej kawy z dodatkiem mleka, kiedy tylko najdzie Was ochota!
Jak zrobić idealną kawę w domu?
W warunkach domowych kawę możemy przygotować na wiele różnych sposobów, a ogranicza nas wyłącznie nasza wyobraźnia. Metoda przygotowania kawy oczywiście zależna jest od sprzętu, którym dysponujemy. Może to być ciśnieniowy ekspres automatyczny, ciśnieniowy ekspres kolbowy, a nawet zwykła kawiarka. Każde z tych urządzeń, prawidłowo wykorzystane, pozwala przygotować wyśmienitą kawę.
Latte macchiato z ekspresu automatycznego.
Posiadacze ciśnieniowych ekspresów automatycznych mają ułatwione zadanie, ponieważ urządzenia te najczęściej mają zaprogramowane różne rodzaje napojów kawowych, a także wyposażone są w system spieniania mleka. Takim sprzętem jest np. ekspres od kawy JURA E8 Piano White EB czy JURA E8 Touch Platinum (więcej w tej recenzji modelu Jura), które posiadają funkcję One-Touch Cappuccino, pozwalającą zaparzyć różne mleczne specjały. Wystarczy nacisnąć jeden przycisk, a ekspres przygotuje filiżankę ulubionej kawy.
Jeżeli chcemy przygotować latte macchiato z ulubionym syropem, potrzebować będziemy:
- 2 łyżki syropu czekoladowego Mount Carmel lub innego smaku syropu do kawy
- kawę ziarnistą np. Meseta CREMA D’ORO (słodko-czekoladowe nuty idealnie pasują do kaw mlecznych);
- mleko 2% lub 3,2%.
Syrop wlewamy na dno wysokiej szklanki, którą kładziemy po wylewką dyszy spieniającej. Wybieramy na panelu tryb „latte macchiato” i postępujemy zgodnie z instrukcjami urządzenia. Kilka chwil i wyśmienita kawa gotowa!
Flat white z ekspresu kolbowego
Ekspresy kolbowe to rozwiązanie dla kawoszy, którzy lubią mieć kontrolę nad całym procesem przygotowywania kawy – od mielenia ziaren, przez parzenie espresso, po samodzielne spienianie mleka. Tego typu ekspresem jest ASCASO DREAM Dark Black, który łączy w sobie wysoką jakość wykonania i desing w stylu retro. Ekspres wyposażono kilka rodzajów sitek do portafiltra, dzięki czemu możemy przygotować espresso na bazie świeżo zmielonej kawy w domowym młynku, gotowej kawy mielonej bądź saszetek ESE. Rekomendujemy tę pierwszą opcję, ponieważ zawarte w kawie aromaty szybko ulegają utlenieniu, a nam zależy na jak najpełniejszym smaku naparu. Mielenie ręczne, zwłaszcza większych ilości kawy może być uciążliwe, dlatego wygodnym rozwiązaniem jest automatyczny młynek do kawy, np. GRAEF CM 900, który dzięki szerokiej regulacji grubości mielenia przygotuje przemiał tak pod espresso, jak i metody alternatywne, czy kawiarkę.
Flat white to napój kawowy o australijskim (lub nowozelandzkim) rodowodzie. W porównaniu z caffè latte jest mniejsze (około 150 – 180 ml), mocniejsze (składa się z podwójnego espresso) i zawiera mniej spienionego mleka. By przygotować flat white w domowych warunkach potrzebować będziemy:
- kawę ziarnistą np. Essse Selezione ARABICA
- mleko 2% lub 3,2%
- filiżankę o pojemności 150 – 200 ml
Na bazie świeżo mielonej kawy przygotowujemy podwójne espresso, czyli około 60 ml naparu. Mleko spieniamy w dzbanku do spieniania mleka, najlepiej przy pomocy dyszy, pamiętając o tym, by jego temperatura nie przekroczyła 70 st. C. Spienione mleko powinno mieć gładką, kremową konsystencję i być stosunkowo rzadkie – w żadnym wypadku nie powinno przypominać sztywnej piany! Następnie dzbankiem z mlekiem należy kilkukrotnie zakręcić i postukać o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Około 120 ml spienionego mleka przelewamy do filiżanki z kawą, a jeżeli potrafimy, wykonujemy wzór techniką latte art.
Cappuccino z kawiarki
Co zrobić, jeżeli nie mamy w domu ekspresu ciśnieniowego? Spokojnie, nadal możemy przygotować wyśmienitą kawę! Rozwiązaniem jest kawiarka (nazywana też kafetierą lub moką), czyli ciśnieniowy czajniczek do parzenia kawy. Pierwsza kawiarka powstała w 1933 roku we Włoszech – od tej pory każdy mógł cieszyć się idealną małą czarną w domowym zaciszu. Do dzisiaj kawiarki są jednym z najpopularniejszych sprzętów we włoskich kuchniach.
Przy pomocy kawiarki Bialetti można wyczarować najprawdziwsze włoskie cappuccino. Urządzenia te dostępne są w różnych pojemnościach, co warto wziąć pod uwagę przy okazji zakupu. W przypadku pojemności 1 tz (tazze wł. – filiżanka) przygotujemy jedno espresso. Jeżeli na co dzień pijamy więcej kawy lub przygotowujemy ją także dla innych, lepszym rozwiązaniem będą pojemności od 3 tz w górę.
Do przygotowania 2 porcji domowego cappuccino potrzebować będziemy:
- kawiarkę Bialetti 2 tz
- kawę mieloną pod kawiarkę np. Agust GENTILE
- mleko 2% lub 3,2%
- spieniacz elektryczny lub french press
- 2 filiżanki o pojemności 150 – 200 ml
Kawę wsypujemy do sitka kawiarki i wyrównujemy. Do zbiornika wlewamy gorącą wodę, poniżej zaworka. Kawiarkę skręcamy, umieszczamy na kuchence i czekamy. Po chwili kawa zacznie napełniać górny zbiorniczek, a gdy usłyszymy charakterystyczne bulgotanie, natychmiast ściągamy kawiarkę z kuchenki i wlewamy kawę do filiżanek. Mleko (około 200 ml) podgrzewamy do 60-65 st. C i spieniamy przy pomocy french pressa lub elektrycznego spieniacza do uzyskania pożądanej konsystencji. Obie filiżanki z kawą wypełniamy mlekiem. Prawdziwie włoskie cappuccino gotowe!