Kim jest Q Grader i jak nim zostać?
Od kilku lat plantatorzy, którzy zarządzają niewielkimi uprawami, producenci urządzeń służących metodom alternatywnym oraz bariści mają co najmniej kilka powodów do dumy i radości. Najogólniej określamy je jako wzrost popularności kaw segmentu specialty oraz niekonwencjonalnych sposobów na ich przygotowanie. Coraz częściej zrywa się z kultem espresso i ciemno palonych ziaren (również gatunku robusta), zastępując je tzw. singlami, które często pochodzą z jednej uprawy i są jasno wypalane. Aby zyskać miano specialty, trzeba jednak trochę się postarać i spełnić kryteria określane przez Q Graderów. A kim właściwie jest Q Grader? Jak nim zostać? Sprawdźmy!
Q Grader - kto to taki?
Q Grader to osoba, która posiada odpowiednie uprawnienia nadane przez Coffee Quality Institue. Q Grader na podstawienie zdobytej wiedzy i doświadczenia w drodze analizy ustala czy dana kawa zasługuje na miano ziaren segmentu specialty. Swoje wnioski musi oczywiście opierać o ściśle określone kryteria.
Jak zdobyć uprawnienia Q Gradera?
Aby móc pochwalić się certyfikatem Q Gradera w pierwszej kolejności należy ukończyć specjalny kurs - Pre-QArabica Course. Jest to trening przygotowujący do kolejnego etapu. W tym czasie przyszli specjaliści od kawy uczą się samej formuły właściwego kursu. Sam egzamin, który podzielony jest na trzy dni składa się z aż 20 bloków tematycznych (w tym m.in. sensory skills, olfactory test, trangiulation, matching pairs test, cupping. Wobec tego, są to przede wszystkim testy prowadzone na roztworach wodnych oraz aromatach. Zdobycie uprawnień nie jest więc łatwą rzeczą. Mimo wszystko pasjonatom kawy może przynosić ogrom satysfakcji, bowiem cały proces niesamowicie rozwija umiejętności i poszerza wiedzę. Nie ulega wątpliwości, że niezbędny do tego jest własny wkład, czyli chęć zdobywania informacji oraz regularne ćwiczenie. Przy tej okazji również sprawdza się zasada, która mówi, że trening czyni mistrza. Zresztą kurs i egzamin na Q Gradera to niesamowite okazja ku temu, by poznać innych, bardziej doświadczonych Q Graderów, ludzi, którzy mają bezpośredni wpływ na to, jakie ziarna i jaki smak znajdujemy w paczkach kaw segmentu specialty.