Kimbo - historia trzech braci, którzy stworzyli palarnię w światowej stolicy espresso
O kawie można mówić wiele. Produkt, który znajduje się na kuchennych półkach ludzi na całym świecie, towarzyszy nam w ciągu dnia - o poranku pozwala obudzić się i zacząć działać, a po południu jest nieodłącznym elementem kilku chwil relaksu, w rzeczywistości skrywa masę tajemnic. Przez to, w rozważaniach na jego temat łatwo pominąć podstawowe informacje. I tak, o ile na naszym blogu często koncentrujemy się na szerzeniu wiedzy na temat espresso, które jak wiadomo oryginalnie pochodzi z Włoch, o tyle nie było jeszcze okazji, by wspomnieć, że Neapol uchodzi jego za światową stolicę. Najwyższa pora nadrobić zaległości. A skoro o espresso mowa, czas na palarnię Kimbo.
Bracia Rubino i początki ich działalności
Francesco, Gerardo i Elio Rubino to trzej bracia, którzy już od najmłodszych lat mieli styczność z kawą. Pomagali bowiem swemu ojcu w prowadzeniu rodzinnego interesu, a mianowicie kawiarni. Bardzo szybko lokal zapracował sobie na miano jednego z najlepszych serwujących małą czarną w prawdziwie włoskim stylu. Kiedy chłopcy zaczęli dorastać naturalną rzeczą było dla nich to, że swoją przyszłość na dobre zwiążą z kawą. I tak też, pod koniec II wojny światowej ich biznes zaczął się rozrastać - w rodzinnym Neapolu bracia otworzyli kolejną kawiarnię, a niedługo później wybudowali własną palarnię. A stąd już prosta droga poprowadziła ich do opracowania nowoczesnych metod przechowywania wypalonych ziaren. Mężczyźni samodzielnie opracowali innowacyjny system pakowania kawy w metalowe hermetyczne opakowania oraz torby. Jednak to poszukiwania doskonałego, wyważonego smaku mieszanek tak naprawdę sprawiły, że już w latach 70. kawa Kimbo stała się liderem rynku.
Mieszanki Kimbo
Neapolitańska palarnia kawy, poza tym, że tworzy mieszanki oddające tradycyjny smak włoskiego espresso, również odpowiada na różne potrzeby smakowe kawoszy na całym świecie. Pośród kompozycji Kimbo znajdziemy więc 100% arabikę Top Flavor, która wyróżnia się złożonym, intensywnym aromatem, a także delikatną goryczką oraz zdecydowanie orzechową cremą i nutami czekolady. Miłośnicy neapolitańskiego espresso oraz cappuccino i latte z pewnością będą zaś usatysfakcjonowani kompozycją Prestige - w 80% arabiką, w pozostałych 20% robustą. Wreszcie wielbiciele mocnych, intensywnych smaków odnajdą wszystko, czego poszukują w Kimbo Superior (70% arabika, 30% robusta) oraz Aroma Intenso (50/50).