La Brasiliana - kawa z malowniczej Ferrary
Ferrara, miasto położone w północnych Włoszech nieopodal Bolonii, choć niewielkie, wyróżnia się wyjątkowym klimatem. Niezwykłą atmosferę tworzą: romańsko-gotycka i renesansowa zabudowa oraz mieszkańcy - ludzie o wyjątkowo życzliwym i pogodnym usposobieniu. Wobec tego, gdzie się nie obejrzymy rozciągają się przepiękne widoki, a na swojej drodze napotykamy uśmiechniętych, otwartych Włochów. Piękno Ferrary docenił jeden z najwybitniejszych twórców kina autorskiego - reżyser i scenarzysta Micheangelo Antonini, czyniąc ją miejscem akcji wielu swoich filmów. To tu od przeszło 50 lat znajduje się również siedziba palarni La Brasiliana.
Historia palarni La Brasiliana
Jak już wiemy palarnia kawy La Brasiliana powstała ponad 50 lat temu w malowniczej Ferrarze. Od tamtej pory jest to jedna z najbardziej szanowanych i najczęściej wybieranych włoskich marek na całym świecie. Na poszczególne mieszanki składają się ziarna sprowadzane do słonecznej Italii z plantacji wydających doskonałe, dorodne plony, przede wszystkim z Ameryki Łacińskiej (stąd nazwa). Unikatowy smak i aromat niewątpliwie jest również zasługą olbrzymiego zaangażowania i pasji ludzi, którzy pracują na wspólny sukces marki, w tym właściciela palarni Alessandro Covoniego.
La Brasiliana Extra
La Brasiliana Extra to prawdziwie włoska mieszanka - w 60% południowoamerykańska arabika, w 40% indyjska i afrykańska robusta, które wspólnie tworzą typowe espresso oraz świetną bazę pod cappuccino i latte. Ziarna składające się na tę kompozycję są średnio palone, a zawartość kofeiny umiarkowana.
La Brasiliana Oro Blu
Ta kompozycja marki La Brasiliana to z kolei arabika z Ameryki Łacińskiej (70%) z domieszką indyjskiej robusty (30%), średnio wypalana, o niezbyt dużej zawartości kofeiny. Delikatny, dość słodki smak sprawia, że idealnie komponuje się z mlekiem.
La Brasiliana Marfisa
Ostatnią, prezentowaną przez nas przy tej okazji propozycją od zlokalizowanej w Ferrarze palarni jest mieszanka Marfisa - 95% arabika i 5% robusta. Otrzymywana z ziaren pochodzących z Santosu, Salwadoru, Nikaragui i Kilimandżaro odznacza się delikatnością wynikającą z niewielkiej zawartości kofeiny, średnim wypaleniem i słodkawymi nutami smakowymi.