Mastro Antonio – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w październiku 2017r.
Jeśli myślicie, że we włoskim espresso specjalizują się tylko mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego, to na pewno nie słyszeliście jeszcze o palarni Mastro Antonio z Kołobrzegu. To właśnie nad naszym Morzem od 2009 roku tworzone są wyjątkowe mieszanki kaw, których musicie spróbować. Przeczytajcie więcej o tej palarni i skorzystajcie z 10% rabatu na espresso z Mastro Antonio w Cafe Silesia!
Kołobrzeg - Perła Bałtyku
Kołobrzeg – plaża, wakacje, bursztyny. Takie skojarzenia przychodzą nam do głowy, gdy myślimy o tym nadmorskim kurorcie. Nie zawsze jednak miasto kojarzone było ze spokojem. Miasto było niejednokrotnie niszczone, a przez kilkaset znajdowało się poza granicami naszego kraju. Ostatecznie Perła Bałtyku wróciła do Polski w 1945 roku.
Dlaczego tak nazywano Kołobrzeg? Przede wszystkim ze względu na walory uzdrowiska. Występujące tu wody mineralne przyciągały kuracjuszy już ponad 200 lat temu. Boczne uliczki kuszą jednak również miłośników kawy, którzy mogą skosztować tu doskonałego espresso z palarni Mastro Antonio.
Mastro Antonio – palarnia z Kołobrzegu
Jeśli chcecie uciec od tłumu turystów koniecznie zajrzyjcie na ul. Obrońców Westerplatte 18E/U4 w pobliżu Latarni Morskiej. Znajdziecie tam nie tylko spokój i ciszę, lecz również palarnię Mastro Antonio, która za cel postawiła sobie stworzenie idealnego espresso i zarażenie Polaków miłością do tego napoju.
Palarnia Mastro Antonio została założona przez dwójkę pasjonatów. Ela jest botanikiem i jej zadaniem jest wybór odpowiedniej jakości ziaren, a także wypalenie ich w warunkach laboratoryjnych. Andrzej to elektronik, który dba o to, by cały proces obróbki kawy przeprowadzony został z matematyczną precyzją.
Kawy z Mastro Antonio w Cafe Silesia
W październiku palarnią miesiąca w Cafe Silesia jest Mastro Antonio i z tej okazji przygotowaliśmy dla Was specjalny rabat. Będziecie mogli kupić szlachetne mieszanki espresso 10 procent taniej. Nie wiecie, którą kawę wybrać? Sprawdźcie poniższą listę!
kawa Mastro Antonio MEFISTO
Jeśli szukacie naprawdę mocnego i intensywnego espresso, to zdecydowanie powinniście postawić na Mastro Antonio Mefisto. Co w nim takiego wyjątkowego? Uwagę zwraca przede wszystkim duża ilość wysokiej jakości robusty, która naturalnie zawiera więcej kofeiny. Do mieszanki Mefisto wybrano odmiany z Indii. Nie oznacza to jednak, że zabrakło tu doskonałych arabik. W tym espresso znajdziemy odmiany Catuai i Bourbon z brazylijskich plantacji regionów Cerrado i Pocos de Caldas. Espresso jest bardzo gęste i lepkie, a w aromacie dominuje czekolada i orzechy.
kawa Mastro Antonio ARIADNA
Palarnia Mastro Antonio przygotowała również mieszankę, która idealnie sprawdzi się w standardowych, domowych ekspresach, aeropressach lub french pressach. Założeniem przy jej tworzeniu było uzyskanie minimalnej kwaskowatości. Wyczujemy tu bardzo mocną czekoladę i wysoką słodycz. W składzie tej mieszanki znajdziemy 80% arabiki (Brazylia Cerrado, Brazylia Minas Gerais, India Mysore) oraz 20% mytej robusty z Indonezji lub Indii.
Mastro Antonio STORMY WEATHER
Sprawdźcie również 100% arabikę, która składa się z trzech cenionych odmian z Brazylii, Panamy i Gwatemali. Mocno wyczuwalne orzechy, czekolady i odpowiedni balans sprawiają, że mieszanka nadaje się idealnie do espresso, jaki i cappuccino.
Zapraszamy do zakupów w Cafe Silesia!