Mity związane z kawą
Kawa to nie tylko jeden z najpopularniejszych napojów świata, lecz temat, wokół którego narosło wiele mitów. Jeśli nie chcecie wyjść w towarzystwie na ignorantów, to z całą pewnością powinniście przeczytać nasze zestawienie, w którym punktujemy najpopularniejsze mity o kawie.
Kawa sprzyja powstawaniu zawałów serca
Pewnie wielokrotnie słyszeliście o tym, że osoby, które mają problemy z sercem powinny zapomnieć o filiżance małej czarnej na zawsze. Fakty jednak zaprzeczają takiej opinii. Dziesięcioletnie badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Edynburgu na grupie 110 000 są jednoznacznym dowodem na to, że kawa i zawarta w niej kofeina nie przyczyniają się do chorób serca, lecz zmniejszają ryzyko ich wystąpienia. Przebadani pacjenci znajdowali się w wieku 40-60 lat, a więc w grupie, w której zawały serca są najbardziej powszechne.
Warto zauważyć, że regularne picie kawy rozszerza również arterie serca i zwiększa przepływ krwi w całym organizmie.
Robusta jest niezbędna do stworzenia dobrego espresso.
Ziarna kawy możemy podzielić przede wszystkim na dwie odmiany: robustę i arabikę. Ta pierwsza jest zdecydowanie tańsza, prostsza w uprawie i mocniejsza. Ponadto w procesie ekstrakcji espresso wytwarza ona więcej piany. Z tego powodu niektórzy uważają, że jest ona w tym napoju pożądana. W rzeczywistości jednak dobrej jakości arabika również stworzy odpowiednią cremę, a jednocześnie będzie smakowała znacznie lepiej.
Warto w tym miejscu wspomnieć o jeszcze jednymi micie, który mówi o tym, że odpowiednia pianka świadczy o wysokiej jakości kawy użytej do stworzenia espresso. Crema to pęcherzyki dwutlenku węgla pokryte melanoidynami, które powstają w procesie wypalania i z czasem się ulatniają. Gruba pianka oznacza więc jedynie, że użyte ziarna były świeże.
Wygląd ziaren kawy świadczy o ich świeżości.
Część osób uważa, że świeże ziarna można rozpoznać po błyszczącej powłoce. Jeśli natomiast są one matowe, to świadczy to o tym, że są stare lub były źle przechowywane. Nie jest to oczywiście prawda, ponieważ wygląd ziaren zależy od bardzo wielu czynników, jak stopień wypalenia czy zawartość olejków. Tylko poprzez zapach i smak jesteśmy w stanie ocenić świeżość ziaren.
Kawa leczy kaca.
Dzień po imprezie zakrapianej alkoholem najchętniej sięgamy po wodę i kawę. Rzeczywiście, kofeina sprawia, że przez chwilę czujemy się lepiej, jednak jest to złudzenie, które dość szybko mija. W rzeczywistości przyczynia się ona do wypłukiwania magnezu i innych minerałów, co w praktyce wydłuża proces regeneracji.
Mocniej palona kawa zawiera więcej kofeiny.
Wypalanie ziaren ma wpływ nie tylko na smak kawy, lecz również na zawartość kofeiny. Dłuższe palenie sprawia, że cukry w ziarnach ulegają niemal całkowitej karmelizacji, a wyczuwalna staje się goryczka i nuty orzechowo-czekoladowe. Intensywny smak wielu osobom sugeruje, że kawa jest mocniejsza, a tym samym zawiera więcej kofeiny. W rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie. Mocno palone ziarna posiadają niewiele tego pobudzającego składnika.