Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Mokito - włoska palarnia kawy, która pojawiła się na rynku wraz z ekspresami ciśnieniowymi

2018-05-27
Mokito - włoska palarnia kawy, która pojawiła się na rynku wraz z ekspresami ciśnieniowymi

Bez wątpienia do grona najpopularniejszych włoskich palarni kawy, obok słynnych: Lavazza, Illy, Meseta, La Brasiliana i jeszcze kilku innych zaliczamy palarnię Mokito. Założony w roku 1931 w Mediolanie zakład na czele z Danelem De Bei już w pierwszych latach po II wojnie światowej, wraz z wprowadzeniem do sprzedaży ekspresów ciśnieniowych wyznaczył sobie za cel stworzenie mieszanki, która pozwoli uzyskać espresso najwyższej próby. Pomóc miały w tym oczywiście starannie dobierane i selekcjonowane ziarna sprowadzane z najlepszych plantacji położnych w najdalszych zakątkach świata. Do dziś palarnia strzeże swych tajemnic, zapewniając miłośnikom włoskich smaków produkt najwyższej jakości. Poznajmy czołowe kompozycje Mokito.

Mokito Bianco i Mokito Meksyk SHG EP Altura Superior Zafiro

Bianco i Meksyk to dwie 100% arabiki marki Mokito. Pierwsza z nich, średnio palona, o niskiej zawartości kofeiny pozwala zaparzyć espresso o intensywnym a zarazem łagodnym smaku. Drugi singiel wyróżnia niespotykane w przypadku włoskich kaw jasne palenie. Dzięki temu możemy w niej wyczuć dojrzałą kwasowość owoców leśnych (szczególnie jeżyn) oraz pozostającą na długo na języku przyjemną słodycz. Ziarna pochodzące z Meksyku a wypalane w Mediolanie świetnie sprawdzają się nie tylko jako espresso, ale również mała czarna z Aeropressu.

Mokito Verde

Verde to dość typowa dla tego regionu Włoch mieszanka ziaren arabik i robusty, które zostały połączone w zestawieniu 70% i 30%. Średnia zawartość kofeiny i średni stopień palenia w efekcie dają espresso o idealnej konsystencji, pełne owocowych aromatów. Dokładnie takie, jakie powinno być perfekcyjne, włoskie espresso.

Mokito Rosso

Rosso to z kolei mieszanka, w której nad ziarnami arabik (40%) przeważa robusta (60%). Stąd też zawartość kofeiny jest tu znacznie większa aniżeli w kompozycjach Bianco, Meksyk czy też Verde. Średnie palenie oraz nuty orzechów i czekolady składają się na intensywny aromat i wyrafinowany smak. Mokito Rosso idealnie sprawdza się jako poranne doppio, a także popołudniowe cappuccino.

Mokito Oro

Oro to idealna propozycja dla wielbicieli gatunku robusta. Ziarna arabik stanowią bowiem w tej mieszance zaledwie 20% - pozostałe 80% to kilka odmian specjalnie wyselekcjonowanej robusty. W średnio palonej kompozycji o wysokiej zawartości kofeiny nie znajdziemy nawet cienia kwasowości. Oro to świetna podstawa dla cappuccino przygotowywanego według włoskiego przepisu.

Polecane

kawa ziarnista Mokito BIANCO 1000g

kawa ziarnista Mokito BIANCO 1000g

104,00 zł brutto2080 pkt.
kawa ziarnista Mokito ROSSO 1000g

kawa ziarnista Mokito ROSSO 1000g

83,00 zł brutto1660 pkt.
kawa ziarnista Mokito VERDE 1000g

kawa ziarnista Mokito VERDE 1000g

99,00 zł brutto1980 pkt.
kawa ziarnista Mokito ORO 1000g

kawa ziarnista Mokito ORO 1000g

79,00 zł brutto1580 pkt.
kawa ziarnista Mokito BIANCO 500g

kawa ziarnista Mokito BIANCO 500g

58,00 zł brutto1160 pkt.
kawa  ziarnista Mokito ORO 500g

kawa ziarnista Mokito ORO 500g

52,00 zł brutto1040 pkt.
pixel