Mokito - włoska palarnia kawy, która pojawiła się na rynku wraz z ekspresami ciśnieniowymi
Bez wątpienia do grona najpopularniejszych włoskich palarni kawy, obok słynnych: Lavazza, Illy, Meseta, La Brasiliana i jeszcze kilku innych zaliczamy palarnię Mokito. Założony w roku 1931 w Mediolanie zakład na czele z Danelem De Bei już w pierwszych latach po II wojnie światowej, wraz z wprowadzeniem do sprzedaży ekspresów ciśnieniowych wyznaczył sobie za cel stworzenie mieszanki, która pozwoli uzyskać espresso najwyższej próby. Pomóc miały w tym oczywiście starannie dobierane i selekcjonowane ziarna sprowadzane z najlepszych plantacji położnych w najdalszych zakątkach świata. Do dziś palarnia strzeże swych tajemnic, zapewniając miłośnikom włoskich smaków produkt najwyższej jakości. Poznajmy czołowe kompozycje Mokito.
Mokito Bianco i Mokito Meksyk SHG EP Altura Superior Zafiro
Bianco i Meksyk to dwie 100% arabiki marki Mokito. Pierwsza z nich, średnio palona, o niskiej zawartości kofeiny pozwala zaparzyć espresso o intensywnym a zarazem łagodnym smaku. Drugi singiel wyróżnia niespotykane w przypadku włoskich kaw jasne palenie. Dzięki temu możemy w niej wyczuć dojrzałą kwasowość owoców leśnych (szczególnie jeżyn) oraz pozostającą na długo na języku przyjemną słodycz. Ziarna pochodzące z Meksyku a wypalane w Mediolanie świetnie sprawdzają się nie tylko jako espresso, ale również mała czarna z Aeropressu.
Mokito Verde
Verde to dość typowa dla tego regionu Włoch mieszanka ziaren arabik i robusty, które zostały połączone w zestawieniu 70% i 30%. Średnia zawartość kofeiny i średni stopień palenia w efekcie dają espresso o idealnej konsystencji, pełne owocowych aromatów. Dokładnie takie, jakie powinno być perfekcyjne, włoskie espresso.
Mokito Rosso
Rosso to z kolei mieszanka, w której nad ziarnami arabik (40%) przeważa robusta (60%). Stąd też zawartość kofeiny jest tu znacznie większa aniżeli w kompozycjach Bianco, Meksyk czy też Verde. Średnie palenie oraz nuty orzechów i czekolady składają się na intensywny aromat i wyrafinowany smak. Mokito Rosso idealnie sprawdza się jako poranne doppio, a także popołudniowe cappuccino.
Mokito Oro
Oro to idealna propozycja dla wielbicieli gatunku robusta. Ziarna arabik stanowią bowiem w tej mieszance zaledwie 20% - pozostałe 80% to kilka odmian specjalnie wyselekcjonowanej robusty. W średnio palonej kompozycji o wysokiej zawartości kofeiny nie znajdziemy nawet cienia kwasowości. Oro to świetna podstawa dla cappuccino przygotowywanego według włoskiego przepisu.