NA CZAS UPAŁÓW KAWA
W okresie letnim z mniejszą ochotą sięgamy po gorące napoje – podobnie jest z kawą. Kiedy żar leje się z nieba, a my sami szukamy ochłodzenia i jednocześnie pobudzenia chętnie sięgamy po mrożone kawy. Jaki wybór dają nam kawiarnie? Czy możliwe jest samodzielnie wykonanie takiej kawy w domu? Chłodzenie organizmu w czasie dużych upałów jest naszym obowiązkiem – przyjmowanie płynów pozwala na uzupełnienie wody w organizmie, wyrównanie temperatury ciała, wewnętrzne nawilżenie, schłodzenie organizmu. Najlepszym rozwiązaniem będzie picie wody niegazowanej, kiedy jednak szukamy orzeźwienia i pobudzenia rozwiązanie to może okazać się niewystarczające. Dobrym pomysłem może być wtedy sięgnięcie po orzeźwiające kawy mrożone lub też espresso z gałką lodów. Miłośnikom kawy to rozwiązanie z pewnością przypadnie do gustu – chłodny napój skutecznie ugasi pragnienie, a naturalna kawa pozwoli pobudzić organizm. Schłodzona kawa zachowuje większość swojego aromatycznego zapachu, nie traci także na swojej mocy.
Kawa z lodami
W kawiarniach najpowszechniej serwowane jest caffe affogato czyli kawa z lodami. Jej przygotowanie zajmuje kilka minut – do gorącego i świeżego espresso dodaje się po prostu gałkę wybranych lodów. W niektórych kawiarniach istnieje możliwość uzupełnienia tego zestawu również o odrobinę bitej śmietany. Wielkim zainteresowanie cieszą się również kawy typu frappe – w kawiarniach przygotowuje się je ze świeżo przygotowanego espresso, kostek lodu i mleka. Kawa frappe obecnie może być przygotowywana na dziesiątki sposobów – do blendera, w którym przygotowywana jest kawa dodawane są syropy smakowe, cukier, całość nierzadko dekorowana jest także świeżymi listkami mięty, kawałkami owoców. Nierzadko kawa frappe przygotowywana jest na mleku sojowym lub migdałowym – wszystko z myślą o wymagających klientach. Zdarza się, że frappe może być przygotowywane z kawy bezkofeinowej.
Kawa z kostek lodu... czyli jak ochłodzić się w domu?
Również w domu możemy spróbować wykonać wysokiej jakości napój kawowy. Najprostsze jest zaparzenie esencjonalnego espresso i wlanie go do pojemniczka do mrożonego lodu. Takie kostki doskonale uzupełnią świeżo parzoną, domową kawę, w dodatku schładzając ją i czyniąc bardziej orzeźwiającą.
Polecamy kliknąć Kawa ziarnista na Cafesilesia.pl