Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

NAJLEPIEJ KAWA PARZONA W DOMU

2016-04-01
NAJLEPIEJ KAWA PARZONA W DOMU

Wśród wielu baristów i bywalców kawiarń narasta przeświadczenie, że kawa parzona w domu nigdy nie dorówna tej, jaką serwuje się w kawiarniach. I to przeświadczenie dotyczy wyłącznie kawy espresso, do której przygotowania, ze względu na kontrolę szeregu ważnych parametrów (w tym przede wszystkim temperatury) konieczne jest posiadanie profesjonalnego urządzenia gastronomicznego, ponieważ kremową konsystencję parzonej kawy, którą przykrywa idealna crema (skąd inąd produkt uboczny w samej kawie, który służyć może tylko jednemu: ocenie jakości zaparzenia oraz świeżości palenia samej kawy) uzyskamy tylko używając ekspresu w cenie od 10 tys zł do 20 tys zł. Natomiast w domu pozostaje nam parzenie kaw przelewowych, gdzie najważniejsze parametry takie jak ilość użytej wody, czy temperatura są czymś, co można kontrolować przy pomocy wagi i termometru.

Wyjaśnijmy: przypuśćmy, że chcemy zaparzyć kawę w dripperze lub aeropressie. Oczywiście wówczas potrzebny nam będzie zestaw akcesoriów: wspomniana już waga i termometr, dripper lub aeropress, odpowiedni do tego urządzenia filtr, naczynie, do którego nasza kawa będzie spływać, młynek, dzbanek lub czajnik o odpowiednio profilowanym dzióbku no i rzecz jasna ziarna świeżo palonej kawy oraz odpowiednia woda. W tym tekście nie będziemy omawiać szczegółowo sposobów parzenia kawy tak zwanymi metodami alternatywnymi, ale wymieniamy najpotrzebniejsze elementy, bo chcemy jedynie wyjaśnić, że w tym przypadku nakład finansowy, jaki musimy ponieść to kilkaset złotych (jeśli chcemy posiadać w swoim domu pełen zestaw, to przyjdzie nam pożegnać się z kwotą około 1000zł), co i tak wygląda dość optymistycznie w odniesieniu do mitycznych kilkunastu lub kilkudziesięciu tysięcy złotych za jedno dobrze zaparzone espresso. Rzeczywiście mitycznych, bo warunkiem doskonale parzonej kawy nie jest wydatek o równowartości połowy małego samochodu. Ale trzeba również sobie jasno powiedzieć, że idealnie zaparzone espresso to nie 400zł – 500zł na tzw. ekspres ciśnieniowy, o którym nic nie wiadomo ponad to, że posiada niemniej mityczne 15 bar i jest dostępny w gigantycznym markecie AGD, w którym przy okazji zakupu ekspresu będziemy mogli również nabyć: odkurzacz, żelazko oraz komputer. I tym samym zaoszczędzić mnóstwo czasu, chociaż już niekoniecznie pieniędzy, kiedy te urządzenia po okresie gwarancyjnym zaczną po kolei odmawiać posłuszeństwa. Co może nie będzie aż tak wielkim zaskoczeniem, tym bardziej jeśli zakupiliśmy je za radą jednego i tego samego sprzedawcy. I wtedy okaże się, że nie ma on szansy znać się na specyfice wszystkich tych sprzętów.

NAJLEPIEJ KAWA PARZONA W DOMU

Konkluzja zatem jest taka, że możemy zorganizować sobie w domu mini kawiarnię z fenomenalną kawą – równie dobrze, jeśli czasem nie lepiej zaparzoną niż w niejednej kawiarni – ale pod warunkiem, że dysponujemy nie kilkudziesięcioma, nie kilkunastoma, ale kilkoma tysiącami złotych. Tak, nadal ocenimy to jako ogromny wydatek bez względu na to, czy zestawimy to z kosztem akcesoriów do parzenia kawy metodami alternatywnymi, czy po prostu porównamy to do średniego wynagrodzenia w naszym kraju. Jednak w naszym życiu decydujemy się często na zakup urządzeń gospodarstwa domowego do gotowania i z jakiś przyczyn czasem wybieramy te droższe, by starczyły na lata. Dokładnie taka sama zasada obowiązuje w przypadku ekspresów. Ale oczywiście nie wszystko co droższe jest od razu lepsze.

Zatem warto sięgać również po trwałe urządzenia do domu, za pomocą których zaparzymy świetną kawę. Jednak skoro cena ma odzwierciedlać jakość my rekomendujemy wysokiej klasy ekspresy marki Bezzera, czyli firmę, której założyciel Luigi Bezzera (co nie jest już mitem, ale faktem) jest twórcą patentu ekspresu ciśnieniowego, co przedstawił po raz pierwszy już w 1901r. Są to tak zwane ciśnieniowe ekspresy kolbowe, posiadające autorskie rozwiązania fabryki Bezzera, pozwalające na zaparzenie idealnego espresso: gęstego, o idealnym body i co równie ważne na spienienie mleka tak by uzyskało idealną, kremową konsystencję, która pozwoli nam przygotować prawdziwe, doskonałe cappuccino. To wszystko możliwe jest m.in. dzięki temu, że jest to fabryka projektująca i produkująca wszystkie elementy ekspresów od początku do końca z zachowaniem najwyższych standardów kontroli (a nie jest jedynie punktem składania poszczególnych elementów produkowanych poza samym miejscem „produkcji”). I dzięki zastosowaniu najwyższej jakości komponentów ekspres tej marki kupujemy na długie lata, by cieszyć się kawą parzoną lepiej niż w kawiarni, bo przygotowywaną przez nas, tak jak lubimy: w domowym zaciszu.

Polecamy kliknąć Kawa ziarnista na Cafesilesia.pl

Polecane

pixel