Najlepsze przyprawy do kawy
Z pewnością zgodzicie się z nami, że nic nie może równać się intensywnemu, aromatycznemu espresso, zaparzonemu ze świeżo zmielonych ziaren pochodzących ze słonecznej Brazylii bądź ekologicznych, etiopskich upraw. Jednak czasem i najwięksi pasjonaci małej czarnej (nawet jeśli się do tego nie przyznają) mają ochotę na niewinne odstępstwo od tej reguły. Spotkania z przyjaciółmi w chłodne, jesienne wieczory w klimatycznych kawiarenkach lub w zaciszu własnego domu szczególnie sprzyjają testowaniu nowych smaków i przepisów. Bo przecież poza tradycyjnym cukrem i mlekiem istnieje masa ciekawych dodatków, które wzbogacą smak klasycznego cappuccino, cafe latte czy macchiato. A zatem, dziś o przyprawach, które doskonale komponują się z kawowymi napojami.
Zniewalający cynamon
Cynamon zawsze przywołuje nam na myśl same pozytywne skojarzenia. Jego cudowny zapach przypomina nam beztroskie lata dzieciństwa, ciepłą szarlotkę z kruszonką u babci, ryż na mleku z pieczonymi jabłkami podawany w przedszkolu. Okazuje się, że przyprawa ta doskonale smakuje również z pobudzającą małą czarną lub dużą filiżanką kawy z mlekiem. Co ciekawe, tak przygotowany napój poprawia krążenie krwi, a także jest naturalnym afrodyzjakiem!
Pikantny kardamon
Przyprawa, której smak doskonale znamy z tradycyjnego piernika oraz indyjskiego curry, choć dosyć wyrazista – ostra i aromatyczna, używana ostrożnie w odpowiednich (raczej małych) ilościach może stanowić niebanalny dodatek do kofeinowego naparu. Oczywiście warto eksperymentować, każdy ma inne gusta smakowe, więc ilość kardamonu uzależniona powinna być od indywidualnych upodobań. Świetnym pomysłem jest również nasypanie odrobiny przyprawy do ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego. Zapach kardamonu w procesie parzenia nada kawie wyjątkowego aromatu.
Kusząca wanilia
Chyba każdy z nas ma słabość do wanilii, zarówno jej smaku, jak i zapachu. Ważny dodatek wielu serków i jogurtów, ciast, kremów, tortów, ciasteczek, lodów, a także likierów i koktajli to również idealne dopełnienie kawy. Mimo, że najbardziej aromatyczny, pełny smaku jest miąższ wydobywany z laski tej tropikalnej rośliny, do przygotowania kofeinowego naparu w zupełności wystarczy nam prawdziwy cukier waniliowy.