Najpotrzebniejsze akcesoria dla baristów
Każda kawiarnia, która zatrudnia profesjonalnych baristów musi być wyposażona nie tylko w wysokiej jakości ekspres do kawy oraz modne współcześnie urządzenia alternatywne do parzenia małej czarnej, ale również w podstawowe akcesoria baristyczne. Okazuje się bowiem, że to nie tylko designerskie gadżety, ale przedmioty, bez których przygotowanie klasycznego kofeinowego napoju byłoby niemożliwe. Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy zaopatrzyli w nie własną kuchnię - z nimi również w domu będziemy mogli delektować się idealną kawą. A o jakich akcesoriach mowa? Przekonajmy się!
Waga
Akcesorium, którego nie może zabraknąć na wyposażeniu zarówno kawiarni, jak i kuchni, w której chcemy przygotowywać naprawdę dobrą kawę to waga. To dzięki niej zmierzymy dokładne proporcje ziaren i wody.
Termometr do mleka
Poza właściwymi proporcjami, które uzyskamy dzięki wadze bardzo ważna jest kwestia temperatury mleka, którego używamy do przygotowywania m.in. cappuccino czy też latte, czyli napojów mlecznych na bazie espresso. Stąd też niezastąpionym akcesorium baristycznym jest specjalny termometr do mleka.
Tamper
W parze z inwestycją w wysokiej klasy ekspres kolbowy do kawy powinien iść zakup tampera nazywanego też ubijakiem. Przyrząd ten służy bowiem do ubijania, a w efekcie polerowania zmielonej już kawy. Wykonywać można to na dwa sposoby - albo stanowczo naciskając na niego ciężarem całego ciała, albo delikatnie poprzez położenie tampera na drobinkach.
Odbijak
Jeśli mamy już ekspres kolbowy i tamper musimy jeszcze dokupić do nich odbijak. Proste naczynie przypominające małe wiaderko lub kubełek z poprzeczną rurką to absolutne „must have” każdego baristy. Za jego sprawą pozbywamy się bowiem zużytej już mieszanki zmielonych ziaren, a co za tym idzie sprawnie możemy przystąpić do parzenia kolejnej porcji aromatycznej małej czarnej.
Dzbanek do spieniania mleka
W końcu każdy barista do parzenia doskonałej kawy potrzebuje dzbanka do spieniania mleka. Wbrew pozorom nie może to być pierwsze lepsze naczynie z dziubkiem ułatwiającym przelewanie płynu. Taki dzbanek musi mieć odpowiedni kształt, który zamieni zwykłe mleko w idealnie puszystą mleczną piankę, a także wąski, precyzyjny dziubek umożliwiający dekorowanie powierzchni cappuccino czy też latte.