Otwierasz kawiarnię? Nie zapomnij o odpowiednich filiżankach
Kawiarnia to miejsce szczególne dla każdego kawosza. To tu można napić się doskonałej, świeżej, mielonej tuż przed podaniem kawy serwowanej w eleganckich filiżankach przez doświadczonego baristę. Na doświadczenia smakowe prócz jakości produktu, w tym przypadku ziaren kawowca oraz sposobu parzenia ogromny wpływ ma również to, w czym podano kofeinowy napój. Wbrew pozorom wielkość, kształt i kolor filiżanki nie jest bez znaczenia. Dlatego otwierając lokal prócz solidnego ekspresu Bezzera, młynków La Pavoni i najlepszych kompozycji pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej, Afryki czy nawet Azji, musisz też zainwestować we właściwe naczynia.
Filiżanki do espresso
Filiżanka do espresso przede wszystkim musi odpowiadać niewielkiej ilości kawy. Jak wiadomo espresso to mała czarna, za to bardzo intensywna, gęsta. Potrafi postawić na nogi nawet największego śpiocha. W żadnej kawiarni nie może zatem zabraknąć miniaturowych filiżanek. Miniaturowych, bo o pojemności zaledwie 50-70 ml. Poza tym, ważne aby filiżanka miała cylindryczny kształt i była wykonana z grubej warstwy porcelany. Dzięki temu espresso na dłużej pozostanie ciepłe.
Filiżanki do cappuccino
Cappuccino, które składa się z klasycznego espresso i spienionego mleka wymaga filiżanki o pojemności około 150-200 ml. Podobnie jak w przypadku mniejszych filiżanek i tym razem wskazane jest, by była zrobiona z grubej warstwy porcelany. Zupełnie inny jest natomiast jej kształt. Filiżanka do espresso ma być lekko wybrzuszona po bokach bądź rozszerzona ku górze.
Filiżanki do cafè latte
Do cafè latte wystarczające będą klasyczne filiżanki do kawy, zupełnie proste, bez żadnych wybrzuszeń. Trzeba jednak uważać, by nie pomylić ich z tymi, do herbaty. Filiżanka do latte będzie zdecydowanie wyższa - to ułatwi prawidłowy wybór. Jednak wciąż ważna jest odpowiednia grubość porcelany, która pozwoli utrzymać wysoką temperaturę napoju na dłużej.
Filiżanki do kawy w Cafe Silesia
Wybierając zastawę do kawiarni warto pokusić się o filiżanki sygnowane znakiem konkretnego producenta kawy. Będzie to wyglądało po prostu bardzo elegancko i profesjonalnie jeśli kawę przygotowaną z ziaren np. Meseta podasz w filiżance z logo tejże marki.