Przepis na kawę mocha z kawiarki
Kawa Mocha lub inaczej Mokka, czyli espresso z dodatkiem gorącego mleka i czekolady to bardzo popularny napój w naszej kawiarni. I nic dziwnego, bo przygotowana ze smacznych, naturalnych składników kusi już samym zapachem, a dzięki jej gęstej konsystencji rozpływa się po podniebieniu i zostawia jak najlepsze wspomnienie. Dlatego przygotowaliśmy dla Was nieco inną wersję tego przepisu, który pozwoli Wam cieszyć się tym napojem w domu bez konieczności kupowania drogiego ekspresu ciśnieniowego.
Co ciekawe – bardzo często kawa Mokka mylona jest z ekspresem moka, czyli po prostu kawiarką. Ale ta drobna pomyłka podziałała na nas inspirująco i stworzyliśmy przepis na Mochę, przygotowaną właśnie na bazie kawy z kawiarki.
Na marginesie warto tylko dodać, że Mokka wywodzi swoją nazwę od miasta w Jemenie, które w XVII w. stanowiło istotny punkt przeładunkowy kawy, i było jednym z kluczowych miast handlowych, łączących kraje arabskie i europejskie.
Do przygotowania naszej kawy Mocha będziemy potrzebowali:
Sprzęty:
- Kawiarka Bialetti
- Młynek ręczny Hario SLIM PLUS
- Frenchpress (tym razem posłuży nam do spieniania mleka, a nie zaparzenia kawy)
- Duża filiżanka do cappuccino
- Kawa ziarnista
- Mleko
- Syrop czekoladowy - MOUNT CARAMEL DOBRY SYROP CZEKOLADOWY lub
- Czekolada do picia - Agust CIOKLY BAR czekolada saszetka 25g
- Mielimy kawę – w ilości odpowiedniej do pojemności sitka w naszej kawiarce. Przypominamy, że zmielone drobiny powinny wielkością odpowiadać kryształkom cukru.
- Przygotowujemy kawę w kawiarce. Przepis na przygotowanie kawy tym sposobem podawaliśmy bardzo szczegółowo w tym wpisie.
- Jednocześnie gdy nasza kawiarka stoi na palniku, podgrzewamy w garnuszku mleko do momentu aż zacznie parować, ale nie doprowadzamy go do zagotowania. Potem przelewamy je do frenchpressa i przy pomocy sitka, przesuwając energicznie tłok w górę i w dół ubijamy mleko do uzyskania piany jak na zdjęciu.
- Jeśli zdecydowaliśmy się na czekoladę w saszetkach, która wymaga tego, by ją rozpuścić w mleku, wówczas po zagrzaniu i ubiciu mleka we frenchpressie dodajemy naszą czekoladę, ale już jej dodatkowo nie podgrzewamy, by zgęstniała (tak jak byśmy robili, chcąc przygotować czekoladę na gorąco), a jedynie mieszamy energicznie aż znikną wszystkie grudki. Tak uzyskany napój wlewamy do filiżanki, do której już wlaliśmy naszą kawę.
- Jeśli natomiast wolimy dodać syrop czekoladowy, wówczas wlewamy składniki w następującej kolejności: syrop, kawa (mieszamy), a na koniec dodajemy spienione mleko.
Smacznego.